Gönderen Konu: boya koruma  (Okunma sayısı 11158 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
boya koruma
« : Ocak 14, 2012, 20:56:19 »
arkadaşlar aracımı sıfır aldığımda servis boya koruma istermisiniz değince boyayı koruyan bilmediğim bir uygulama gibi geldi araçta sıfır ya kaç lıira dedim 250 tl tabiki dedim.ne yapıldığınıda görmedim ama şimdi anlıyorumki piyasadaki 10tl lik cila da aynı işi görüyor .kendim 2defa da cila yaptım bir fark göremedim yanılıyormuyum?

Toyota Club Türkiye

boya koruma
« : Ocak 14, 2012, 20:56:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Ynt: boya koruma
« Yanıtla #1 : Ocak 14, 2012, 21:17:35 »
Ersin bey,

Araçlarımızın boyaları üzerinde vernik vardır (metalik boya), yada vernik boya karışımı son katman (opak),

Boyanın bu en üst katmanında, yıllar geçtikçe dış etkenler nedeniyle mikro-kılcal çatlamalar meydana gelirken solmada oluşur,

Yaklaşık olarak 2 - 3 yıl sonra boya eski parlaklığını kaybeder,

İşte boya korumayı bu aşamada yaptırırsak, paramızı doğru zamanda harcamış oluruz.

Önce pasta ile bu mikro-kılcal çatlaklar ve solan cila/boya katmanı düzeltilir/temizlenir,

Sonra cila uygulaması yapılarak yüzeydeki pasta kalıntısı giderilirken parlamasıda sağlanmış olur.

Yani, aslında 0 km yeni bir araca boya koruma yapmaya gerek yoktur.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 14, 2012, 21:24:31 »
teşekkür ederim tekin bey bende sizin dediklerinizi farkettim ö yüzden yeni araç alan yada boya koruma yaptırmak isteyenlere bir fikir verebilmek için konu açmak istedim budurumda kendi yaptığımız cilada aynı işi görür kanısındayım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 14, 2012, 21:25:55 »
Ersin bey,

Araçlarımızın boyaları üzerinde vernik vardır (metalik boya), yada vernik boya karışımı son katman (opak),

Boyanın bu en üst katmanında, yıllar geçtikçe dış etkenler nedeniyle mikro-kılcal çatlamalar meydana gelirken solmada oluşur,

Yaklaşık olarak 2 - 3 yıl sonra boya eski parlaklığını kaybeder,

İşte boya korumayı bu aşamada yaptırırsak, paramızı doğru zamanda harcamış oluruz.

Önce pasta ile bu mikro-kılcal çatlaklar ve solan cila/boya katmanı düzeltilir/temizlenir,

Sonra cila uygulaması yapılarak yüzeydeki pasta kalıntısı giderilirken parlamasıda sağlanmış olur.

Yani, aslında 0 km yeni bir araca boya koruma yapmaya gerek yoktur.

Son kısmına katılmıyorum ben. 0 araca boya koruma yapmak ve belli periyotlarla bunu tekrarlamak aracın boyasının sürekli iyi durumda kalmasını ve dış etkenlerden daha az yıpranmasını sağlar. Konu boya düzelme(aşındırma) ise tabiki sadece gerek olduğunda yapılmalı.
Boya korumayı kendimiz,boya düzelmeyi eğer tecrübe ve hevesimiz yoksa profesyonel yerlerde yaptırmalıyız bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Ocak 14, 2012, 21:27:15 »
0 km araç için diyorsanız, evet cila kullanmak aynı şeydir.

Bende bu tarz uygulamalara (kandırmalara) kızıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 14, 2012, 21:27:58 »
ersin abi birde şöyle durum var arabalar bayiye gelne kadar bir sürü yoldan geliyorlar taşımada yolda olan etmenlerden dolayı araçlar 0 olsa bile üstünde çizikler filan vardır işte servis bunları kapatmak için boya koruma yapıyor bazı yerlerde size hediye veriyorlarmış gibi boya koruma yapıyorlar
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 14, 2012, 21:28:22 »
boya koruma (wax) ve pasta cila (polish) ayrı şeylerdir.

pasta cila yeni araca yapılmaz ama boya koruma yapılabilir.

Ersin bey: servis hangi ürünü kullanır bilmiyorum ama kaliteli bir wax'in kutusu 50-100TL arasındadır (bir kutu ile birçok araca uygulama yapılır) ve tüm araca uygulama 2-3 saat sürebilir. Fark görebilmek için boya korumalı bölgeye su tutun. Su üstünde kalmaz ve akar. Ya da spreyleme yapararsanız boncuk boncuk kalır. Youtube'dan doğru wax tekniklerini ve önce/sonra fotoğraflarını görebilirsiniz.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Ocak 14, 2012, 21:36:45 »
İlke bey,

Araçlar fabrikadan çıktığında boyasına koruyucu yağ tabakası atılır, bunun haricinde başka şeyler varsa zaten boya zarar görmüştür bile.

Burak bey,

Eskimiş boyayı, ayak topuğumuzdaki ölü katmana benzetebiliriz, onu temizlerken alttaki düzgün tabakayı ortaya çıkarmış oluyoruz, bu arada boya zaten ömründen vermiştir, siz o temizleme işlemini yapın yada yapmayın.

Boya, derimiz gibi alttan kendini yenileyemez, o nedenle bir araca en fazla 2 - 3 gerçek boya koruma yaptırabilirsiniz, zira sonunda korunacak  boya kalmayacaktır, onun dışındakiler sadece cilalama işlemidir. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Elegant a/t
  • Kan Grubu: B+
  • 14 kere teşekkür etti
  • 34 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 14, 2012, 21:43:17 »
pasta diye adlandırılan madde bir nevi zımparadır. Tekin beyin de söylediği gibi aracın üzerindeki yapışmış maddeleri almaya yarar ancak bunu yaparkende aracın boyasını zıparalamış olursunuz bu yollada boyanın üst katmanındaki çiziklerde giderilmiş olur.cila ise farklı bileşenler içerir zıpmara özelliği yoktur sadece parlatır ve korur ancak yıkama ve yağmurla beraber bir süre sonra akar ve geçerliliğini kaybeder.Boya korumada tekin beyin söylediği gibi her ikiside yapılır ancak sıfır arabanın yüzeyinin temizlenmeye ihtiyacı yoktur sadece güçlü teflon cila yeter ayrıca bu işlem makina ile yapıldığında özen gösterilmesise kaportada hare denen yuvarlak dairecik izleri bırakır.Kim nederse desin pasta zaralıdır, cila ise çok faydalıdır iyi bir cila bulursanız düzenli aralıklarla kendiniz uygularsanız arabanızın kaportası hem parlak hemde koruma altında olacaktır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 14, 2012, 21:46:45 »
Wax - Balmumu

Polish - Cila

Görevleri boya üzerinde katman meydana getirmek.

Piyasada bir çok markayla hizmet verilen "Boya koruma" adında yapılan işlem oldukça uzun bir iştir. Eskimiş ve matlaşmış boyalar için yapılması gerekirken, hem bu firmalar hemde bayiler aynı terimi kullanarak, insanları kandırmış ve yeni araçlara sadece cila yada balmumu sürme işlemi yapılmıştır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Elegant a/t
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ocak 14, 2012, 22:00:17 »
Bu arada aracı sıfır olmayan arkadaşlar için söyleyelim illaki kaportada temizlik yapılacaksa pasta yerine gazyağı mazot veya sirke kullanarak temizleyebiliriz çizikler içinde renkli cilalar kullanılabilir,ben önceki aracımda (birazada bilgisiz olduğumdan) sonax boya koruma yaptırmıştım birsürü hareyle dolaşmak zorunda kalmıştım ve mutsuzluk tabi. şimdiki aracımı sıfır aldım ve asla koruma yaptırmadım kaliteli teflon cilalar aldım ve düzenli aralıklarla cilaladım yıkamalardada cilalı şampuan ve hızlı sıvı cila kullanarak sildim parlamasından ve temizliğinden çok memnunum arabayı silerken bez üzerinden kayıyor adeta,özellikle kuş pisliğine karşı uzunsüre kalmadıkça iyikorunuyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 14, 2012, 22:05:34 »
alper bey arac boya korumadan geldiğinde üzerinde bir kaç damla su vardı kendim cila yptığımdada damlacıklar kalıyor.ama yazılanlardan anladığım kaliteli cila kullanılyor ve cila işi makinayla yapılıyor benim asıl sormak istediğim buişlem için 250 tl değermi yoksa piyasadan aldığımız cilayı kendimiz yaptığımızda aynı işlem olurmu ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Elegant a/t
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ocak 14, 2012, 22:17:30 »
Geçtiğimiz yaz babamın 2006 model siyah vectra arabası bakımsızlıktan baya bir solmuştu onuda kandırmışlar boya koruma diye 300 tl bayılacaktı neredeyse. arabanın kaportasını yakından inceledim çok pürüzlü ve birsürü yapışmış madde vardı zift ağaç reçinesi gibi şeyler kolları sıvadık başladık, önce gazyağıyla bir güzel ovmaya başladık nekadar pislik çıktı anlatamam sonrasında arabayı sirkeli su ile yıkadık ve araba camgibi oldu kaportada hiç pürüz kalmadı sonrasında meguaris ntx cila ile cilaladık sonuç muhteşemdi tekbir hare oluşmadan boyayı inceltmeden mükemmel bir parlaklık ve canlılık kazandırdık arabaya.emeklerim karşılığında babam bana bir navigasyon cihazı alarak teşekkür etti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 14, 2012, 22:34:26 »
alper bey arac boya korumadan geldiğinde üzerinde bir kaç damla su vardı kendim cila yptığımdada damlacıklar kalıyor.ama yazılanlardan anladığım kaliteli cila kullanılyor ve cila işi makinayla yapılıyor benim asıl sormak istediğim buişlem için 250 tl değermi yoksa piyasadan aldığımız cilayı kendimiz yaptığımızda aynı işlem olurmu ?
Değer göreceli bir kavramdır. Bu yüzden kendim adına konuşacak olursam, ben bu tür işlemlere asla 250TL vermem.

Piyasadan da genelde hiçbir ürün almam. Aldıklarım hep internet toplumu tarafından kalitesi kanıtlanmış ürünler olur ve fazladan ne para isterlerse veririm.

Gidip 100 TL'ye makina, 300-400TL arasında da bez, ped, cila, pasta vs. de almışlığım vardır. Kendim uğraşmayı severim.

Ama zamanı veya yeri olmayan için 250TL'ye boya koruma mantıklı da olabilir. Ziebart gibi firmaların istedikleri rakamlar daha da yükseğe çıkabiliyor.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 14, 2012, 23:15:09 »
Ben aracı bayiden çıkarmadan boya koruma yaptırmıştım 14 aydır boyası ilk günkü gibi parlak ve üzerinde su tutmuyor her yıkamacıya gidişimde farklı yerlere gittiğim halde yıkamacılar boya koruma yapıldığını fark ediyorlar ve soruyorlar  faydalı olduğunu düşünüyorum geçenlerde servis aradı boya korumayı kontrol amaçlı servise çağırdı serviste yapılmıştı indirimli olarak 120 tl  iç koltuk ve döşeme korumayı hediye etmişlerdi boya koruma ve pasta veya cila farklı şeyler bildiğim kadarı ile ama boya koruma illa yapılacak diye bir şeyde yok olmazsa olmaz gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #15 : Ocak 14, 2012, 23:46:08 »
meguars m 21 veya m 26 cila 20 22 tl gibi fiyatları var tavsiye ederim kuş pisliği bile boyaya yapışmıyo o derece yani

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 19, 2012, 13:34:19 »
meguars m 21 veya m 26 cila 20 22 tl gibi fiyatları var tavsiye ederim kuş pisliği bile boyaya yapışmıyo o derece yani

nerede bulabiliriz istanbulda bu ürünleri.. bi de kolay mı bu ürünleri arabamıza uygulamak.. selamlar
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 19, 2012, 13:42:31 »
nerede bulabiliriz istanbulda bu ürünleri.. bi de kolay mı bu ürünleri arabamıza uygulamak.. selamlar

Abi Erdem boya satıyor bu ürünleri. Linkini aşağıda veriyorum. Ama bu ürünleri uygulamak için internetten biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Onun içinde link veriyorum aşağıda.

Erdem Boya:
http://erdemboya.ticaretimiz.com/

Boya Koruma Hakkında
http://www.forumboyakoruma.com
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 19, 2012, 13:46:39 »
eyvallah Serkan çok sağol
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #19 : Ocak 19, 2012, 13:49:21 »
Büyük süpermarketlerde her çeşidini bulabilirsiniz,

Güneş altında uygulamak verimsiz olur,

Biraz kaba güce ve 2 saat gibi zamana ihtiyaç vardır,

Uygulamadan önce, aracınızı komple mazotla silip hemen yıkatırsanız, kaportaya yapışmış ziftler temizlenmiş olur.