Gönderen Konu: Servis ücreti nasıl azaltılır?  (Okunma sayısı 39430 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
Servis ücreti nasıl azaltılır?
« : Aralık 24, 2011, 10:35:20 »
Sevgili otomobil severler,

Garanti süresi içinde kesinlikle servise gidilmesinde fayda vardır, burada yapılacak birşey yoktur.

Yalnız garanti süresi bittikten sonra piyasadan daha fazla çıkan faturalar nedeniyle çoğumuz servise gitmek istemeyiz.
Periyodik bakım km'si gelen aracımızı servise götürüp şöyle bir talepte bulunursak oldukça farklı sonuçlar çıktığı gibi yinede servis garantisi altında kalmış oluruz.

Örnek; Aracınız 6 yaşında 70.000km de, servise götürüyorsunuz ve şöyle diyorsunuz,
    Siz- Sadece yağ ve yağ filtresi değişecek.
Servis- Aracınız kaç km. de, kaç bakıma geldiniz?
    Siz- Bakıma gelmedim, sadece yağ ve filtre değişecek. (servis kabul ne demek istediğinizi anlar)

Şu km bakıma geldim dediğiniz anda faturanıza o km için yapılan bakım ücreti ilave edilir, buda o ücretin KDV ile daha da yükselmesine sebep olur.

Toyota Club Türkiye

Servis ücreti nasıl azaltılır?
« : Aralık 24, 2011, 10:35:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Ynt: Servis ücreti nasıl azaltılır?
« Yanıtla #1 : Aralık 24, 2011, 10:43:09 »
Ben anlamadım şimdi servise sadece yağ değişecek dediğimizde peki diğer bakımları ücretsiz mi yapıyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Allah cümleye kaza bela vermesin.
  • Model Yılı: -
  • 38 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 24, 2011, 11:31:50 »
Servis beni kapıda gördüğünde elini sıvazlıyor.  :P 200binde araç bakıma geldi diye.
Bana aynen Tekin Beyin söylediği gibi ilk olarak araç km'si soruluyor. Onlara kalsa bin-2bin arası fatura çıkaracaklar. Ben aracımı tanıdığım için sadece yapılması gerekenleri söylüyorum. Sadece onlar yapılsın diyorum. Çıkışta da epey pazarlık ediyorum. Parçada pek fiyat indirmiyorlar ama işçilik ücretlerinde epey zorluyorum.
2007 Yaris 1.3 Sol M/M
2012 Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Satıldı :(
1996 Corolla 1.6GLİ A/T AC  Satıldı :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 24, 2011, 15:24:08 »
bakım işçiliği ücreti sabit ve genellikle yüksek fiyatlı olur, öte yandan sedece ne değişecekse onu söylemek gerçekten daha mantıklı...
ben Renault servislerinde yapıyorum aynı şeyi, neredeyse dışarısı parasına çıkıyor...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Model Yılı: '06
  • 14 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 28, 2011, 22:12:02 »
ben geçen ay 90 bin bakımına girdim ve bana rutin olan yağ ve filitreler dişinda balataların sileceklerin de değişmesi gerektiğini söylediler yani teyit almadan yapmıyorlar.Ben de o parçalar kalsın dedim neden mi 500 tl fiyat çıkarttılar ben de sadece yağını ve filitreleri değiştirin dedim.sonrada iyi bir ustama yaptırdım hepsi 150 tl  ;).Servisin en güzel yanı arabanın ne var ne yok herşeyini söylüyorlar ve sizden teyit almadan yapmıyorlar ve siz de başka olanakları kullanabiliyorsunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 29, 2011, 09:37:20 »
Tekin Bey, bildiğim kadarıyla yetkili servisler sadece yağ değişimi yaptıklarında da ciddi bir işçilik ücreti alıyorlar. Şahsen bu bedeli ödeyeceğime üzerine biraz daha koyar bakım yapılmasını da talep edebilirim :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Aralık 29, 2011, 11:20:33 »
Merhaba Hakkı bey,

Çok güzel bir sorgulama yaptığınız için biraz uzun olan bu cevap herkes için geçerlidir.

Evet, yağ değişimi bile dışarıdan bayağı farklı. Fakat yağın ve filtrenin tam istenen kalitede olması, tapa contasının değişimi, işçişilik kalitesi konusunda servis daha iyidir. Ayrıca bu değişen parçalar yüzünden herhangi bir arıza oluşursa garanti kapsamına girildiğinden, bu da işin iyi tarafıdır.

Aslında bizim bakım dediğimiz olay "periyodik parça değişimidir". Oysa, "bakım" aynen kelime anlamında olduğu gibi, bakılarak yapılan işlemdir, "bakım" parçaların sökülerek incelenmesi ve buna bağlı olarak değiştirilmesi demek değildir. Araç sahibi "sadece yağ ve yağ filtresi değiştirmek istiyorum" dediğinde, o değişimi yapan ustanın "bakım" yapmayacağı anlamına gelmez. Yinede motor su seviyesine, fren hidroliğine, V kayışına bakar, motorda herhangi bir yağ, su kaçağı olup olmadığına bakar ve bu işlem onun sadece birkaç saniyesini alır. Eğer gözle görünen bir ihtiyaç tespit edilirse bu zaten araç sahibine söylenir.

Buradaki detay şudur, araç sahibi el kitapçığında da yazdığı gibi hangi km'de hangi parça değişimi yapılması gerektiğini takip etmesi gerekir. Bunun dışında kitapçıkta da yazdığı gibi "kendi yapabileceğiniz işlemler" yani bakımlar vardır, lastik havalarını kontrol etmek, motor suyu seviyesini ölçmek, fren hidroliği seviyesini kontrol etmek, cam silecek suyu kabını doldurmak, akü suyunu kontrol edip eksikse saf suyla tamamlamak, farlarımızda yanmayan ampulleri değiştirmek, aracın motorunu, kabin içini, kaportasını temiz tutmak, tozlu ortamlardaysınız polen filtresini ve hava filtresini daha erken değiştirmek, silecek lastiklerini temiz tutmak gerekiyorsa değiştirmek, vs vs gibi.

Öyleyse faturaya ilave edilen xx.xxx bakım ücreti nedir? Bu sadece servisin daha fazla para kazanmasını sağlayan bir sistemdir. Şöyle örnek verebiliriz. Bazı pahalı restoranlarda da yemek faturanıza servis ücreti ve bunun da KDV'si ilave edilir. Bu konuyu Toyota merkeze ilettim, ya bakım ücreti alıp yedek parçaları piyasayla aynı rakamlara vermeliler ya da yedek parçaları şimdi olduğu gibi yüksek rakamlara verip bakım ücreti almamalılar, böyle yapılmadığı sürece araç sahipleri periyodik parça değişimi için dışarıya yönelmeye devam edip, servis ücretlerinden korktuklarından araçlarında oluşan sorunlarıda dışarıda çözememe gibi durumlarla kalmaya, servislerinde daha az iş yaptıklarından dolayı yeterli para kazanamamalarına sebep olmaktadır.

Sonuç: O markadan memnun kalmayan insanlar ve o markanın imaj kaybı. Markalar, bir modelinin nasıl satış grafiğini takip ediyor ve belli bir çizginin altına düştüğünde de yeni donanım ve aksesuarlar ekleyerek yine o çizginin üstünde kalmayı başarıyorlarsa, aynı şekilde servis grafiğinide o çizgi üstünde tutabilmeleri için fiyat politikalarına çok dikkat etmelidirler, diye düşünmekteyim.

Belki sanayii dediğimiz mekanlarda ki ustalarımız bu yazıdan hoşlanmayacaktır. Aynı şekilde büyük marketlerin aynı ürünü daha ucuza vermeleri gibi birşeydir bu. Her nekadar bakkal, manav, kasap gibi küçük işletmelerimiz eskisi gibi iş yapamazlarsada yine de onlara ihtiyaç duyulur. Bir ekmek için kimse süpermarkete gitmez. Bu gelişmiş ülkelerde de böyledir. Sadece her mahallede aynı ürünü satan 2-3 küçük işletme yerine artık 1 tane yeterlidir. Dolayısiyle, kendi yapabileceğimiz küçük parça değişimleri içinde sanayideki ustalarımızdan elbette faydalanacağız. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 29, 2011, 12:50:17 »
Bahsettiğiniz noktalara ben de katılıyorum Tekin Bey. Açıkcası Toyota ya da diğer markaların yetkili distribütörlerinin bu konunun bilincinde olup olmadıklarına emin değilim. Fakat bu kadar uluslararası tecrübeye sahip markaların bu konuda mutlaka bir stratejileri olduğuna, müşteri başına daha az kazanıp, eğer fiyat esnekliği mevcut ise müşteri sayısını arttırmak suretiyle daha fazla kazanma seçeneğini mutlaka masaya yatırdıklarına da inanıyorum. Benim şahis kanaatim, bu stratejinin işleyebileceğini düşündükleri takdirde mutlaka uygulayacakları yönündedir. Burada unutmamamız gereken nokta yetkili satıcılar, büyük süper marketler gibi kayıt dışı çalışma seçeneği olmayan firmaların küçük esnafa göre çok daha büyük maliyetlerinin olduğudur. Ve sorulması gereken soru bu maliyetleri kimin karşılayacağıdır? Büyük süpermarketlerin, özellikle KOBİ tarzı fazla tanınmamış markalara mal alımlarında uyguladıkları uzun vadeler ve tüm markalara raf parası, katalog katılım payı, promosyon bedeli, indirim bedeli altında çıkardıkları faturalar ile bu maliyeti tedarikçilerine yüklediklerini biliyoruz. Yetkili satıcıların da yoğun rekabet ile boğuştukları malum. Tüm dünya gibi Türkiye'de de paranın değersiz hale gelmesi ve faizlerin düşmesiyle ile birlikte bu işi yapabilecek insanların sayısının hızla çoğalması yetkili satıcıların distribütör üzerindeki güçlerini tümden kırıyor ve araç satışlarından elde ettikleri karın cüzi hale getiriyor. Dolayısıyla yetkili satıcıların bu maliyetleri karşılayabilmeleri için tek çareleri servis ve işçilik ücretleri kalıyor. Yani bir nevi distribütör yetkili satıcıya "Sana markamı veriyorum, daha ne istiyorsun, bu kullan ve kazan. Garanti sürelerini de uzatıp müşterileri sana bağımlı yapıyorum. Benden daha fazlasını isteme." mesajını veriyor :)

Tekin Bey, ayrıca konunun bir de psikolojik boyutu var. Pahalı sattığınız bir araçın yedek parça fiyatını ucuz tutarsanız müşterinin aklında şöyle bir düşünce oluşabilir. "Ulan, bunlar parçaları bu kadar ucuz satabiliyorlarsa, aracın kendisini neden bu kadar pahalı satıyorlar" :) Ayrıca ucuz parça, "kalitesiz parça" algısı yaratabilir. Müşterim "aracımı kalitesiz parçalardan mı yaptılar" diye düşünebilir. Pahalı parça ve işçilik insanda "Hımm, özel bir araca biniyorum, bunun kıymetini bilmeliyim" algısı bile yaratabilir :D Bir nevi Stockholm Sendromu yani :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2011, 12:51:21 »
Servise gidip "şunu şunu değiştir dediğinizde , periyodik bakım yapılmış sayılmıyor ve garanti gümlüyor
garanti sonrası bu yapılabilir
ben garantinin gümlemesini bilmediğim için daha ilk baştan bakımları yaptırmamıştım corollaya

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Aralık 29, 2011, 13:51:33 »
Kemal bey,
Bu konuya başladığım ilk yazıda, ikinci satırdaki cümlem şu,
"Garanti süresi içinde kesinlikle servise gidilmesinde fayda vardır, burada yapılacak birşey yoktur."
Konumuz garanti süresi sonrasıdır.

Hakkı bey,

Çok güzel açıklamalar yapmışsınız, elinize sağlık, hepside doğru.
Servis yatırımcılarının yaptıkları yatırımlar elbette küçümsenecek paralar değildir.

Bir araç birçok parçadan meydana gelir ve bunların çoğunluğunu pahalı parçalar oluşturur. Sebebi; tam yerine uygun yapıldıklarından değişim aşamasında kolay uygulama gördükleri, gözle göremediğimiz kalite farkları, ömürleri, çalışma süreci boyunca tam verimle hizmet etmeleri, vs vs..

Ben herzaman daha pahalı olmasına rağmen mekanik/elektronik parça değişimi konusunda servise gitmeyi tercih ederim, forumumuzda da arızalar konusunda yardımcı olmaya çalışırken araç sahiplerine hep servise gitmelerini tavsiye etmişimdir. Oysa konumuz periyodik bakım parçaları ve bakım ücreti. Hiç bir zaman servise giden bir araç sahibi KDV den şikayet etmemiştir, sadece periyodik değişim parçalarının pahalılığından şikayet etmiştir. Dolayısiyle ekonomide kayıt içi olan servislerdeki olumsuz yön, kayıt içi yada dışılığı meselesi değildir.

Periyodik bakım parçaları nelerdir? Yağlar, filtreler, balatalar, bujiler. Bunların haricindekiler arızaya veya ömür bitmesine girer. Distribütör firma kalite konusunda olayın psikolojik boyutunun bu yönde etkili olduğunu düşünüyorsa bence hergün servislerde şoka giren veya tartışan müşterilerini kaybettiğinden haberi yok diyebilirim. Bugün dünyada bu periyodik değişim parçalarının servislerde neden daha pahalı olduğunu veya dışarıda aynı kalitede ürünün daha ucuza konduğunu bilmeyen ülke insanı yoktur.

Şunu söylemeliyim ki, Toyota'nın fabrikası, üretim ve servislerde çalışan insanların kalifiye ve eğitimli olmaları, distribütör firmanın çok engin tecrübeleri olması ve kullanılan parçaların %100'ü çok kalitelidir. O nedenle normalde çok az arıza çıkaran (dünyada tüketici memnuniyetinde 1. olmasına sebep olan) bu marka servislere fazla para kazandırmamaktadır. O halde distribütörün yapması gereken yurt içine kaç araç sattığını, bu araçların kaçtanesinin periyodik değişim parçaları için servislerini kullandığını ve kullanmayanların sayısını bulma gibi bir görevleri vardır. O doğrultuda da servis bakım ve periyodik değişim parçalarının ücretlerini ayarlayabilirler. Şu da bir gerçektir ki, Avrupa, ABD, Japonyada aynı hatta daha ucuza satılan aynı araç için uygulanan aynı servis/parça ücretleri Türk halkına biraz fazla gelmektedir.

Forumumuzda, arızalara sebep olan konuların en başında araç sahiplerinin çoğunun periyodik parça değişim süreçlerinde servislerden faydalanmaması oluştururken, arızalarınıda dışarıda çözme çabaları görülmektedir. Umarım burada olan gerçekliği Toyota distribütörümüzde görüyordur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2011, 13:59:04 »
  Blok muafiyet tasarısı vardı bir ara, sonra ne oldu bilmiyorum. Bu tüketiciler için olumlu olabilir. Sanayilere ise kesinlikle çeki düzen verilmeli, hem ustalara hem de yedek parçalara.
 Yetkili servisler ise bence değişiklik gösterebiliyor bir çok konuda, ister olumlu, ister olumsuz olsun. Bu yüzden burada paylaşılan kimi konular üyelerimize faydalar sağlayacaktır.
 Garanti süresi sonrası servis bakımı da kimi noktalarda garantiyi devam ettirmektedir (iyi niyet garantisi vb.) arkadaşlar. Bu hususu göz ardı etmeyelim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 29, 2011, 14:18:17 »
Yağ, filtreler, balata ve buji. Evet belirttiğiniz gibi bu parçalar Toyota markasını kullanan sürücülerin en büyük masraf kalemleri. Özellikle de yağ ve balata üzerinde durabiliriz. Bu ürünlerin bizlere büyük kar marjı ile satıldığına eminim. Fakat ben bunun, marka imajını korumak adına bayinin çok daha yanlış yollara sapmasını engellemek için distribütörün bayiye vermiş olduğu bir rüşvet ya da daha iyimser bir ifadeyle tanımış olduğu bir imtiyaz olarak görüyorum. Eminim bu konuda daha esnek davranmak isteyen bayiler vardır. Fakat bayilerin birbirleri ile rekabete girmesinin marka imajı üzerinde ne derin yaralar açtığı bilindiği için buna kesinlikle izin verilmiyordur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Aralık 29, 2011, 14:33:24 »
Merhaba Hakan bey,

Aslında tam olarak açıkladınız konuyu, teşekkür ederim.

Umarım ülkemizdeki distribütörler Avrupayı beklemeden Blok Muafiyet Yasasını bir an evvel uygularlar. Yedek parçayı, servis yine distribütörden alsın ama o parçayı kim daha kaliteli ve daha ucuza yapıyorsa distribütör onuda seçenek olarak vermeli.

Kendi aracım için distribütörün kaliteli sağlayamadığı tek parça polen filtresidir. Bunun diğer modeller içinde böyle olduğunu düşünmeme sebep olan şey şudur. Bazı forum konularında kaloriferden kötü kokular geldiği belirtilmişti. Bende de aynı sorun 2011 başında oluştu. Kalorifer radyatöründe biriken tozun/polenin/bakterinin kışın ısındığında yanarken çıkardığı kokudur bu. Hemen polen filtresini çıkardım ve sanayiden yeni bir ürün aldım. Arasında hem fiyat hemde kalite konusunda dağlar kadar fark olduğunu gördüm.

Orjinal ürün; sadece iki yanından kartonla desteklenen zikzaklı kağıt teladan yapılmış, 1.7cm kalınlığında filtredir.
Yan sanayi ürün; 4 yanından kartonla desteklenmiş daha kalın kağıt teladan zikzaklı, 2cm kalınlığında filtredir.

Orjinal ürün takıldığında kalınlık olarak yerini doldurmadığından ve yan destekleri eksik olduğundan kullanırken hava emişin gücüyle aşağı doğru sarkıyor, yanlarından kısmen toz,polen kaçırıyor.

Yan sanayi ürün ise kalınlığı nedeniyle yerini tam dolduruyor ve 4 yandaki destekleri sayesinde aşağı doğru sarkma meydana gelmiyor, havayı tam olarak süzüyor.

Orjinal ürün 60TL ve görevini yapamazken, yan sanayi 15TL aslında orjinal ekipman olarak kullanılması gereken üründür.

Polen filtrelerinin birde Aktif Karbonlu olanları vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 29, 2011, 14:40:32 »
  Bulak muafiyet konusunda detaylı bir çalışma yapmıştık sitemizde ama o konuyu bulamadım. Gerçekten önemli bir konu aslında ama sanırım şu anda rafta, tabi görüşülecek daha önemli! konular var. Tüketici, halk bekler nasıl olsa.
 Polen filtresi konusunda da aynen katılıyorum Tekin bey, hatta bazen çok daha vahim şeylere de denk geliyorum, bunlar gerçekten düşündürücü ama kimseyi rencide etmemek adına şu anda bunlardan bahsedemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 29, 2011, 23:19:23 »
SErvis ücreti en  iyi şekilde önlerinden geçmeyerek azaltılabilir.BU 2.aracım ve 2.Toyotam.İlk 2004 corolla hb sol aaracımı 25 bin km den 70 bin bakımına kadar serviste yapıldı.80 bin bakımını ankarada özel dörtnal toyota yaptı..
Serviste işçilik herzaman iyimidir ,bana göre eskisi gibi değil hatta rezil durumda.
corolla da 40 bin katları agır bakım olarak geçiyor.Sİz servise sadece yagını değiştir dediğiniz zaman işçilik ücreti almıyorlar tabiki yagı servisten almak kaydıyla.Buda yag filtresi artı yag 120 tl civarı bir fiyat.
Corolla larda özellikle bir arıza çıkmadıgı sürece 40 bin katlarında buji ler ve bütün  yaglar değişiyor.Sadece  70 bin kmde V kayısı  ve sanzuman yagı standart olarak değişimii yapılıyor.V kayısı servis fiyatı 120 tş dışarda daikin 20 tl.Ayrıca servislerde kullanılan fren balataları TRW  üzerlerinde toyota yaazıyor ve beyaz bir kutuda 110 tl civarı.Dışarda trw 45-50 lira..Baskı balata değişimi işçilik artı set 1,000 lirayı buluyor dışarda en fazla 350-400 tl arası..Kısacası Bakımlarda çok fazla bişey yapmıyorlar.Benzinli araçlar içinde yag değiştirdikleri bakım için 300 tl civarı dizellerde 350 civarı para alıyorlar.İşçilik 110-120 tl arası değişiyor..
SErvisler herzaman iyi işmi çıkarıyor elbette hayır.Buzamana kadar 2004 corolla sol  gögüsünün üzerinde sayısız çizik verso elegantında gösterge çerçevesi ni kırmak yerine başka sekman takıp biz yapmadık demek gibi de ahlaklı servis danışmanları var.Daha neler neler benden daha büyük işçilik sıkıntısı çeken bir sürü kullanıcı arkadaş var.
Herzaman iyi bir sanayi ustası servisteki lerden birkaç gömlek üstün..Ankaradadaki özel dörtnal servisi işçilik ve insanlık olarak çok kaliteli insanlardı.Ben çok memnun kaldım.
Şimdide antepte yetkili servisten ayrılma mekanik kaporta ustaları kendilerine yer açtılar.ARtık bundan sonra  orjinal yedek parça(Sadece filtreler ve bujiler için ) dogru onların yanına..
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Birazda Alman takılalım :)
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 30, 2011, 03:13:01 »
Tabi ki gitmeyerek :):):)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #16 : Ocak 25, 2013, 21:57:11 »
Şu an kullandığım avensis den önce opel astra kullanıyordum. Opel servisinde opel clup kart diye bir uygulama vardı. bu karta %40  bütün malzemelerde indirim yapılıyordu. ayrıca işçilik indirimlerini de takip ederseniz dışarıdan daha ucuza bile mal olabiliyordu. Konu eski ama sorun hala güncel dolayısıyla cevap yazmakta herhangi bir sorun görmedim. toyotanın bu bakım ücretlerine bir çözüm bulması gerekiyor. artık dışarıda iyi usta aramaktan bıktım. sadece bu sebepten bi sonraki arabamı tekrar opel alabilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 25, 2013, 23:36:02 »
garanti bittikten sonra en temizi güzel bir havada alıp yağı filitreyi elinizden geliyorsa kendiniz değiştirmeniz ,ayrıca zaman varsa  bekleyip eski yağın tam akması en güzeli ..
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • Kan Grubu: B-
  • Model Yılı: '14
  • 6 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 31, 2013, 17:25:08 »
Servis beni kapıda gördüğünde elini sıvazlıyor.  :P 200binde araç bakıma geldi diye.
Bana aynen Tekin Beyin söylediği gibi ilk olarak araç km'si soruluyor. Onlara kalsa bin-2bin arası fatura çıkaracaklar. Ben aracımı tanıdığım için sadece yapılması gerekenleri söylüyorum. Sadece onlar yapılsın diyorum. Çıkışta da epey pazarlık ediyorum. Parçada pek fiyat indirmiyorlar ama işçilik ücretlerinde epey zorluyorum.
Bursa Çavdarlı bayii bana 20 000 km bakımında işçiliği 35TL+KDV ye yaptılar toplam bakım ücreti 265 TL + enjeksiyon temizleyici 30 TL=295 TL.Araç 1.33 corolla
2011 1.33 Corolla Comfort Gümüş Gri.30 bin km de 39500 e satıldı.07.08.2014

2011 1.6 Avensis Elegant Ekstra Beyaz.18 Binkmde-Düzcede
2014 1.4 Corolla Advence M/M İnci beyaz.0 km Bursada.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • Araç: Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 31, 2013, 17:37:00 »
Valla şahsen ben bu bakım işini artık kendi kararlarımla yapıyorum. 10 bin km' de bir en kaliteli motor yağını, yağ filtresi, hava ve polen filtresini alıp, herhangi bir sanayiye gidip ustanın biriyle uygun fiyata anlaşma yaparak yaptırıyorum. Mükemmel ucuza geliyor. Sonuçta triger değişimi değil. Altı üstü periyodik yağ değişimi. Ama ince ayar isteyen işler için daha seçici davranırım.