Gönderen Konu: Otomatik şanzımanlı araç sahiplerinin dikkatine!  (Okunma sayısı 11980 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Otomatik şanzımanlı araç sahiplerinin dikkatine!
« : Aralık 19, 2011, 12:30:31 »
Toyota'da MMT otomatik şanzımanlarda duraklama yapıldıktan sonra 3sn boyunca hala yarım debriyaj yapıldığı için 3sn'den daha uzun duraklamalarda vites kolunu boş (N) konumuna alarak debriyajınızın ömrünü uzatarak aynı zamanda yakıt tasarrufuda yapmış olursunuz.

Yağ kavramalı otomatik şanzımanlarda ise duraklama esnasında tork en alt seviyeye düşürüldüğü halde çekiş yönünde ivmelenme isteği hala devam ettiğinden bunlarda da 3sn den daha uzun sürelerde duraklama yapılacaksa vites konumunu boşa (N) alarak, şanzıman yağının ısınmasını önlerken aynı zamanda yakıt tasarrufu yapmış olursunuz.

Kasnak ve kayış kavramalı otomatik şanzımanlarda çalışma prensibi aynı mobiletlerde olduğu gibi duraklama esnasında çekiş yönünde tork üretmediğinden bir sorun oluşturmamaktadır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Otomatik şanzımanlı araç sahiplerinin dikkatine!
« : Aralık 19, 2011, 12:30:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomatik şanzımanlı araç sahiplerinin dikkatine!
« Yanıtla #1 : Aralık 20, 2011, 09:23:11 »
Ben dediğiniz gibi kullanıyorum ama eşim daha yeni yeni alışıyor araba süremeye ışıklarda öyle yapmıyor malesef bunun bir zararı olur mu şanzımana?
2013 Auris Active Skypack Multidreve S BRC-LPG
2010 Auris Comfort Extra AT. CC BRC-LPG (arkadaşıma sattım)

English Teacher

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2 : Aralık 20, 2011, 09:48:05 »
Aracınız Auris ama ne tip motoru olduğunu yazmamışsınız. Benzinli 4 ileri otomatik ise sadece yakıt sarfiyatınız biraz fazla olur ama yıl bazında bu fazlalık oldukça rakam toplar, yıllarca bu şekilde kullanırsanız fazladan yaktığınız benzinle neler yapılır? bilemem.

Bu arada üretici firmanın önerdiği değişim km'sinde muhakkak şanzıman yağını değiştirtiniz.

İnsanların kafasında "şanzıman yağı değişmez tamamlanır" gibi çok yanlış bir bilgi vardır.

Markaya bakmaksızın söyleyebilirim ki, şanzıman yağları zamanında değişmediği için, sanayide yüzlerce düz şanzıman, servislerde de otomatik şanzımandan yatan veya onarılan otomobiller vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kimi zaman mutlulukta taraf tutar.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 62000
  • Model Yılı: '10
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2011, 18:41:44 »
haklısınız tekin bey, yakıttan önemli ölçüde ekonomi sağlanabilir dediğiniz yöntem ile..
Mercedes-Benz C180 BlueEffc. AMG - 1.6cc Komp. 156HP | 250 Tork..
Kia Sorento X-Force EX Premium     - 2.5cc CRDI   170HP | 400 Tork..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #4 : Aralık 20, 2011, 23:02:31 »
multimode şanzımanlarda frene basarak aracı durdurunca hız 0 olduktan  3 saniye sonra boşa alıyor kendini yani  araç debriyaja tam basıyor o yüzden araç durduğunda ayağınızı frenden hç çekmemeniz gerekiyor bence boşa almaya gerek yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Allah cümleye kaza bela vermesin.
  • 38 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 20, 2011, 23:39:19 »
Yağ kavramalı otomatik şanzımanlarda ise duraklama esnasında tork en alt seviyeye düşürüldüğü halde çekiş yönünde ivmelenme isteği hala devam ettiğinden bunlarda da 3sn den daha uzun sürelerde duraklama yapılacaksa vites konumunu boşa (N) alarak, şanzıman yağının ısınmasını önlerken aynı zamanda yakıt tasarrufu yapmış olursunuz.
Bende bunun tam tersini bir yerde okumuştum ama nerde okuduğumu hatırlamıyorum. Onda yazan vites N konumda iken yağlama yapılmıyor bu nedenle uzun süre N konumda bekletmek şanzımanın ısısını artırır diye yazıyordu.  :wacko:
2007 Yaris 1.3 Sol M/M
2012 Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Satıldı :(
1996 Corolla 1.6GLİ A/T AC  Satıldı :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2011, 00:09:34 »
Mehmet bey,

Bende zaten aynı şeyi söylüyorum, baktınız 3sn den uzun duracaksınız, aracınızın sürati 0km ye düşmeden son 2-3km hızdayken boşa alırsanız o 3 saniye boyunca araç çekişte kalmayacağı için aşınma ve fazla yakıt tüketimi oluşmaz. Elbette durduktan 3 sn sonra araç kendini tam boşa alıyor. Daha sonra hazırda beklemek için E moduna geçebilirsiniz, ayağınızı frenden çekene kadar debriyaj kavramaya başlamaz.

Faruk bey,

O okuduğunuz makaleyi bulabilirseniz bizimle paylaşınız lütfen. Fakat çalışmayan bir şey ısınmaz, ısınmayan birşeyide yağlamaya gerek yoktur diye düz mantık yürütebilirsiniz. Bu şanzımanda D konumuna aldığınızda basınç ürettiğinden ısınmada o zaman başlar "N konumuna aldığınızda yağlama yapılmıyor" sözü yağ basıncı oluşturulmuyor denmek istendiğindendir, yanlış terimdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2011, 09:20:26 »
bu tartışmaya ben de katılayım. ben de evin garaj kapısını açarken mmt aracımı viteste iken durdurup el freninini çekip iniyorum. kapıyı açıp arabaya geri döndüğümde vites kolu M de iken ekranda N gösteriyor. araba kendini boşa almış oluyor.
2010 yaris terra sporty multimode gümüş gri
yaşasın m/m.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2011, 09:29:04 »
evet MMT şanzumanlarda ışıkta filan beklerken ayağınızı frenden sık sık basıp çekmeniz debriyaj balatasının ömrünü kısaltacaktır.
2007 Corolla 1.4 D-4D Comfort MMT
Yeni Kasa...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Allah cümleye kaza bela vermesin.
  • 38 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2011, 23:01:57 »
Faruk bey,
O okuduğunuz makaleyi bulabilirseniz bizimle paylaşınız lütfen. Fakat çalışmayan bir şey ısınmaz, ısınmayan birşeyide yağlamaya gerek yoktur diye düz mantık yürütebilirsiniz. Bu şanzımanda D konumuna aldığınızda basınç ürettiğinden ısınmada o zaman başlar "N konumuna aldığınızda yağlama yapılmıyor" sözü yağ basıncı oluşturulmuyor denmek istendiğindendir, yanlış terimdir.
Okuduğum yeri hatırlamıyorum ancak aklımda o şekilde kalmış. Dediğiniz daha mantıklı geliyor ama şimdiye kadar bir önceki bilgiye göre davranıyordum. Bunu bir araştıracağım Tekin Bey. Bilginiz için teşekkür ederim.
2007 Yaris 1.3 Sol M/M
2012 Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Satıldı :(
1996 Corolla 1.6GLİ A/T AC  Satıldı :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Aralık 21, 2011, 23:16:54 »
Faruk bey,

Umarım araştırmanız sonunda doğruyu bir an evvel bulursunuz. Çünkü doğru bildiğimiz yanlış alışkanlıklarımızdan kurtulmak kolay olmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • 2 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 22, 2011, 11:07:10 »
Benim aracım tam otomatik 4 ileri şanzıman.  Tekin bey ben ilk söylediğiniz gibi kullanıyorum ama eşim boşa alma işlemini yapmıyor henüz. kırmızı ışıktayken şanzıman D konumunda beklemesi şanzıman yağının ömrünü ve parçaların ömrünü etkiler diyorsunuz. Bundan sonra eşime de sıkı sıkı tembih edeyim bari.
2013 Auris Active Skypack Multidreve S BRC-LPG
2010 Auris Comfort Extra AT. CC BRC-LPG (arkadaşıma sattım)

English Teacher

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Rav 4
  • 15 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 03, 2012, 18:49:12 »
öncelikle herkese selam diliyorum.ben yeni 2004 model rav4 aldım ve açıkçası bu araç hakkında fazla bilgim yok.özellikle otomatik şanzıman hiç kullanmamıştım.banada özellikleri ve kullanım hakkında bilgi verebilirmisiniz.nelere dikkat etmeliyim bakım konusunda,sürüş teknikleri vs..yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkür ediyorum.
İnandığın gibi yaşamazsan,yaşadığın gibi inanmaya başlarsın!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Ocak 03, 2012, 19:31:22 »
Merhaba Barış bey,

Öncelikle aracınız hayırlı olsun, iyi günlerde binmeniz dileğiyle,

Sizin aracınız yağ kavramalı otomatik şanzımana sahiptir, yukarıda trafik ışıklarına geldiğinizde ne yapmanız gerektiğini yazmıştım.

Şanzıman yağı ve filtresi bu araç için çok önemli sarf malzemelerindendir. Değişimi en son ne zaman yapılmış bakım verileri varsa oradan görebilirsiniz, eğer böyle bir kayıta ulaşamıyorsanız acilen şanzıman yağını, filtresini ve arka tekerlekler arasında bulunan difransiyel yağını yetkili bir serviste değiştiriniz.

Motor suyuda ne zaman değişmiş? kontrol ediniz, gerekiyorsa onuda değiştirip Long Life denen antifriz koyunuz. Sizin şanzımanlarınızda ısınma daha fazla olduğundan soğutma sistemiyle direk ilişkilidir.

Aracınız 4 ileridir, vites kolunuzun üzerinde sol tarafında küçük bir düğme varsa, ona Over Drive denir. Ekonomik sürüş ötesi anlamında olan bu düğmeye yüksek hızlarda basmanız durumunda, vitesinizin 4. vitese geçmesini engellemiş olursunuz, son sürate bu viteslede ulaşabilirken, aracınız devamlı yüksek performans üretecektir. O nedenle yokuş yukarı ve virajlı yollarda sollama yapacağınız zaman kullanmanızda fayda vardır. Bunun dışında hatırladığım kadarıyla 2 ve L harfleride vardır. Bunlarda yine farklı dikliğe sahip yokuşlar için kullanmanız gereken viteslerdir. Şehir içinde dar bir sokakta çok dik bir yokuş çıkıyor veya iniyorsanız 2 veya L harfini seçmeniz gerekir.

Otomatik araç sahiplerinin çoğunun yanıldığı bir konuda şudur, "aracım otomatik ve o herşeyi halleder", sonuç olarak genelde yokuşlarda çekiş üretemediğinden yakınılır ve sonunda da Marka kötülenir. Yeri geldikçe otomatik şanzımanlı araçta da vites koluna müdahale edip yolun ve istenilen süratin durumuna göre gerekli viteste sabitlememiz gerekir. Aynı düz vites mantığı gibi düşününüz.

D konumunda hareket halindeyken vitesinizi küçültecekseniz kolun yanındaki kilide basarak istenen küçük vitese geçirebilirsiniz, fakat tersini yaparken yani vitesi bir üst vitese yada D konumuna getireceğiniz zaman sadece itmeniz yeterlidir. Boş vites ile D arasındaki geçişlerde kilide basmanız gerekmez.

Otomatik araçlarda frenler daha çok kullanıldığından, disklerinizi ve fren balatalarınızı da kontrol ettirmenizde ve özellikle fren hidroliğini değiştirmenizde de fayda vardır.
Lastik basınçlarını yüksek hız değerlerinde tutmanızı öneririm. Geriye kalanı zaten benzinli bir motor olduğundan gerekli bakımlarını yaparsınız. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 15 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 04, 2012, 17:42:12 »
merhaba tekin bey.vermiş olduğunuz bilgiler çok açıklayıcı ve yetrli teşekkürediyorum.şanzıman yağını yeni değiştiğini söylediler aracı tanıdıktan aldım fakat difransiyel yağı hakkında bilgim yok araştırıcam.kaç km de yağ değişimi yapılır?radyatör suyuna baktığımda kırmızı renk görünüyor yinede bakım istermi?lastik basınçları yüksek hız değerleri nedir acaba?kapı içinde ebad 235 60 r16 önerilen 29 psi yazıyor.birde bir sorum daha olucak.tiriger sistemi zincirlimidir yoksa kayış mı vardır acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Ocak 04, 2012, 18:37:54 »
Merhaba Barış bey,

Kitapçığınızdan yada yetkili servisinizden difransiyel değişim periyodunu öğrenebilirsiniz,

Radyatör suyunuz temiz görünüyor, servisinizde antifriz ölçümü yaptırınız,

Trigerin kayış olduğunu düşünüyorum, değişimi yapılmış mı? bu bilgiye ulaşmanız gerekir, zira km/zaman nedeniyle değişim zamanı geçmiş dahi olabilir, önceki sahibinden ve servisinizden araştırınız,

Lastik basınçlarınız ön-arka aynı mı bilemiyorum, kapı içindeki en yüksek PSI değeri hız değeridir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 15 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 05, 2012, 01:41:32 »
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürediyorum tekin bey sağolun....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 05, 2012, 02:39:01 »
Ben her koşulda boşa atıyorum, peygamber vitesi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 05, 2012, 04:07:08 »
Yağlamalı otomatik şanzıman kullanıyorum.

Birçoğumuzun bildiği bazı şeyleri, bilmeyenler için tekrarlamak isterim,

Yağlamalı şanzumanınızın ömrünü uzatmak için;

*Vites değiştirirken frene tam olarak basıyor olmanız gerekir, araç giderken N-D-2-1 vitesleri arasında bile geçiş yapmak tavsiye edilmiyor, çünkü ayağınızı tamamen gaz pedalından çektiğinizde dahi araç ivmelenme amacıyla kendisi gaz veriyor.
*Vites değiştirirken ya direk almak istediğiniz vitese seri bir şekilde geçmeniz, yada her kademeyi geçerken 1er saniye beklemeniz daha iyi olacaktır. Yani şanzumanınız aradaki viteslere geçiş yaparken bir anda başka bir komut verilmesi yıpranmayı arttırır. Birinci durumda şanzumanınız aradaki viteslere  geçmeden direk verdiğiniz komuta yönelirken, ikinci durumda ise her komutunu tamamladıktan sonra diğerine geçer.
*Vitesi 'L' yani '1' de mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın, yağlamalı şanzumanlarda 1. vites ne kadar az kullanılırsa o kadar iyidir, normal kullanımdada mümkün olduğunca çabuk bir şekilde 2. vitese geçmeye çalışın.
*Aracınıza mümkün olduğu kadar patinaj yaptırmamaya çalışın, normal bir kullanıcı için şanzumanın içine etmenin en kolay yoludur.
*Ayrıca '2' konumunda kullanmak motorunuzun performansı için etkili bir davranış olsada uzun süreli olarak 2de kullandığımda şanzumanın anormal derecede ısındığına şahit olmuştum. Yokuş aşağı inerken over drive'ı kapatmakta yine aynı şekilde benim sürekli olarak yaptığım bir şeydir ama çok titiz olanlar için tavsiye etmem.

Ben bunlardan hiçbirisini kayle almadan 130.000km yaptım ama  daha uzun yıllar aynı şanzumanı kullanmak isteyen varsa sonuçta yumuşak davranmak iyidir. ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Toyota 2012 Yaris 1.33 Cool Multidrive S
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #19 : Ocak 05, 2012, 18:49:21 »
Tekin bey kişisel bilgilerimde de yazdığı üzre yeni 2012 yaris multidrive s aldım. bu araç bildiğiniz gibi cvt şanzımana sahip yani kayış kasnak prensibiyle çalışıyor, ancak test aracında yolda durduğum zaman ayağımı frenden çekersem araba azda olsa hareket ediyordu. dediğiniz şekilde durmaması bi problemmidir.
kara günleri kahraman omuzlarında taşıyarak, bu ak günlere erdiren bir gaziye nasıl sataşırsınız? bir istiklal madalyasının süslediği, bir ihtiyar savaşçıyla nasıl alay edersiniz ülen?