Gönderen Konu: 2011 Corolla yol tutuş ve abs fren  (Okunma sayısı 5252 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
2011 Corolla yol tutuş ve abs fren
« : Aralık 04, 2011, 13:38:25 »
Arkadaşlar dün  (Cumartesi)  Foçadan İzmire dönüşte  Aydın- Çeşme otobanın da sol şeritte 100-110 km/h hızla seyrederken arkadan yol isteyen bir araca yol vermek üzere dikkatli bir şekilde orta şeride geçmiştimki en sağdan bir önceki kasa sedan bir Corolla'da benim önüme orta şeride atladı sanırım aynaya bakmadı veya beni göremedi  onun sürati benden azdı bende  frene biraz sert dokunmak zorunda kaldım ABS devreye girmedi oldukça zor bir durumda kaldım benim araç sapıttı arkadan bir kaç kez sağa ve sola kaydı çok zor toparladım allahtan bir kaza bela yaşamadım kurtardım ama bu iş çok canımı sıktı bu kadar savrulması normalmi? ve ya fren sisteminde bir sorun olabilir mi? Aracım 2011 yeni Corolla benzinli ve 6000 km eski aracım 2006 hatchback Corolla'da 4 yıl hiç böyle bir sorun yaşamadım inanın aracıma tutkuyla bağlı birisi olarak bana yaşattığı bu olumsuz olay sonrasında baya bir soğudum açıkçası yol tutuşunun çok kötü olduğunu gördüm bilemiyorum başka etkenlerde etki etmiş olabilir buna ama yol ve hava şartları gayet güzeldi

Toyota Club Türkiye

2011 Corolla yol tutuş ve abs fren
« : Aralık 04, 2011, 13:38:25 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: 2011 Corolla yol tutuş ve abs fren
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2011, 13:43:08 »
  Çok geçmiş olsun, ucuz atlatmışsınız.
 Frenler değil de ben ilk olarak Lastiklerin hava basıncından şüphelenirdim. Bir kontrol edin isterseniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 04, 2011, 13:49:15 »
  Çok geçmiş olsun, ucuz atlatmışsınız.
 Frenler değil de ben ilk olarak Lastiklerin hava basıncından şüphelenirdim. Bir kontrol edin isterseniz.

Teşekkürler Hakan bey bende lastiklerin hava basıncından şüphelendim açıkçası aklıma geldi bir kontrol ettireyim bakalım inşallah ondandır genel olarak herşeyiyle çok memnunum en son limitlerede çıktım sürat olarak gayet stabil güven verici bir araç ama dün yaşadıklarımdan sonra epey korktum açıkçası

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 04, 2011, 14:01:24 »
bu genelde corollanın direksiyonunun yumuşak olmasından kaynaklanıyor sanırsam amcamda alışıncaya kadar direksiyonuna 3-4 kere böyle tehlike atlattı...
Opel VecTRa C 2oo5 Comfort
Toyota CoroLLa E12 2004 Sol...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .....
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 04, 2011, 14:32:17 »
Gemis olsun allah korumus... Herzaman soyluyorum toyota fren konusunda basarisiz. Sizin olayinizi ben bir cok defa yasadim ve sensorler yeterince uyarilmamistir. İlk once arabayi yavaslatma secenegini degerlendirmis bilgisayar. Ben arabayi aldigim gunden beri diskleri buyutmeyi dusunuyorum ama bir turlu brembo ve wilwood tan baska bir urun aklima yatmiyor. Bu iki urunde gercekten pahali jant kombinasyonuyla 10 binlirayi buluyor. Frenler bana gore yasamla olum arasindaki cizgi bu cizginin arkasinda kalmak bizim elimizde... Sirketler araclarini uretirken aslinda son hiz diyelim 240 km bu hizda duracakmis gibi fren uretmeliler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2011, 17:49:37 »
Gemis olsun allah korumus... Herzaman soyluyorum toyota fren konusunda basarisiz. Sizin olayinizi ben bir cok defa yasadim ve sensorler yeterince uyarilmamistir. İlk once arabayi yavaslatma secenegini degerlendirmis bilgisayar. Ben arabayi aldigim gunden beri diskleri buyutmeyi dusunuyorum ama bir turlu brembo ve wilwood tan baska bir urun aklima yatmiyor. Bu iki urunde gercekten pahali jant kombinasyonuyla 10 binlirayi buluyor. Frenler bana gore yasamla olum arasindaki cizgi bu cizginin arkasinda kalmak bizim elimizde... Sirketler araclarini uretirken aslinda son hiz diyelim 240 km bu hizda duracakmis gibi fren uretmeliler...

Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 04, 2011, 19:07:31 »
Öncelikle geçmiş olsun, bu ABSnin  hangi şartlarda devreye girdiğini ben bir türlü anlayamadım. Benim aracımda da bazen çok düşük bir hızdayken su üzerindeyse devreye giriyor, bazen 120 ile giderken girmiyor. Muhtemelen bir arıza falan yoktur, olması gereken böyledir diye düşünüyorum.
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 04, 2011, 19:31:47 »
Geçmiş olsun öncelikle, ABS devreye girmedi derken tekerler kilitlenip aracınız kızaklamaya mı başladı yani o hızda? Eğer tekerler kilitlenmediyse ABS devreye girmeye ihtiyaç duymamış demektir. Ayrıca 100 km üzerinde ani şerit değiştirme gibi bir durumda aracın arkasını savurması da normal gibi geliyor. Bende de aynı kasa dizel var, virajlara hızlı ve sert girerken yol tutuşundan memnunum, virajlarda yol tutuşu çok iyi, ama sizinki gibi bir durumla karşılaşmadım henüz, yani direksiyonu bir yöne çevirmiş hareket ederken ani şekilde tam aksi yönünde hareket etme gibi bir durumla. Bu durumda arkanın savrulması biraz normal gibi, ama bu durumda da ESP devreye girer diye düşünüyorum. Şimdiye kadar bir kere kar üstündeki ani hareketim dışında ESP'nin devreye girdiğine şahit olmadım, normal zemin koşullarında araç kendi yol tutuşuyla yolda kalmayı başardı, ya da ben devreye girmesini sağlayacak kadar sert hareketler yapmadım belki.
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • Araç: Corolla
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 04, 2011, 19:32:40 »
Aracın ağırlık dengesini bir tarafa doğru yüklemişken yumuşak bir frenleme bile yapsanız kayma yapar. Bunun sebebi ABS değil, aracın yerden yüksek olması ve amortisörlerin yumuşak olmasıdır. Araca alışana kadar bu tür şeyler yaşayabilirsiniz. Alıştıktan sonra ise diğer arabaların frenleri size anormal gelecektir. Lastik basınçlarınız ne kadar fazla olursa frenleme ve ABSden o kadar iyi perfonmans alırsınız. Bide ''ABS arkayı kaydırmaz'' gibi bir inanış var, Ama sonuçta ABS sadece panik fren durumunda sizin yapmanız gereken şeyi, o an yapamadığınız için elektronik bir sistemin yapmasını sağlıyor. Ben ABSyi sadece aracın frenindeki son noktayı bulabilmek için kullanıyorum mesela... Zaten daha önce (malesef) direksiyon başında gereğinden fazla adrenalin yaşadığım için kolay kolay paniklemiyorum çünkü. :S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 04, 2011, 21:45:09 »
Bütün arkadaşlara dilekleri için çok teşekkürler aracım şeridine girmişti ve ani şerit değiştirme yapmadım sadece hızı benden daha düşük bir araç önüme sağdan atladı ani ve biraz sert frene dokundum ve çok aşırı değil ama araç bir kaç kez arkasını bıraktı ve savruldu tekerleklerin kilitlenmiş olmaması lazım tekerlekler kilitlenmiş olsa abs devreye girerdi aracımda esp yok çok büyük olasılıkla lastik hava basınçları ile alakalı olabilir bu yol tutuş sorunu çünkü bir kaç kez daha aynı kaymayı virajda çok hızlı girmediğim halde yaptı son hızlara kadar çıktım stabil ve güven verici bir araç ama yaşadığım bu olumsuz ve tehlikeli durum canımı sıktı bu arada 1985 den beri araç kullanıyorum böyle bir durumla çok fazla karşılaşmadım bir kez daha zor durumda fiat tipo ile yaşadım ve bütün eski araçlarım hatchback idi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Omega 2.5 - V6
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '99
  • 85 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 05, 2011, 01:20:13 »
Öncelikle geçmiş olsun Zafer abi..
Bu son kasa corollalarda zaten yol tutuşu yok ki abi beklenti nedir anlamadım ? Gayet yüksek bir araç bahsettiğin şekli yapması çok normal ben neler atlatıyorum sırf o yüksekliğinden dolayı bunu hep göz önüne almak lazım bana güven verici gelmedi hiç bir zaman çünkü hatta bu test verilerindede yazar arkadan savrulma kaymaya meğilli bir araç diye..
94 D.slx / 88 Mercedes B.230E / 99 Pug 306 / 07 Corolla / 74 Taunus / 84 T.131 / 91 taunus / 87 Gold Taunus(mefta) / 96 Vectra cd / 03 TDCI Mondeo /  İmpreza 08 / Mini Çupra İbiza / 99 Omega

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 05, 2011, 01:49:27 »
ArLastik basınçlarınız ne kadar fazla olursa frenleme ve ABSden o kadar iyi perfonmans alırsınız.  Ben ABSyi sadece aracın frenindeki son noktayı bulabilmek için kullanıyorum mesela... Zaten daha önce (malesef) direksiyon başında gereğinden fazla adrenalin yaşadığım için kolay kolay paniklemiyorum çünkü. :S
kesinlikle yanlış bir bilgi yanıltıcı olmaması amacıyla düzeltmek istiyorum yüksek basınçlı lastikler frenleme performansını ve yol tutuşunu kesinlikle iyi yönde etkilemez(fren mesafesini uzatır ve yol tutuşunu kaymaya bağlı olarak düşürür). birde anlamadığım abs yi naıl son noktayı bulabilmek için kullanıyorunuz isteğe göre mi kullanılıyor abs anlamadım kusura bakma:S
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 05, 2011, 09:18:53 »
Zafer Abi geçmiş olsun, genede verilmiş sadakan varmış. Corollada electronic direksiyon var die biliyorum. Hızlandıkça sertleşen bir sistem. Sizin ani hamleniz aynı anda frene basmanız ister istemez o an yolun durumu ve eğilimiyle birlikte kayma yaratmış olabilir. Ama aracınıza güvenin. Bunu aracın kendisi kontrolden çıkmasını önlemek amacı ile bazı sistemlerin devreye girmesindende kaynaklanmış olabilir. Buna benzer bende yaşadım. Benim araç dizel c.extra. Bulunduğum şehirde Gözne die bir yayla var, yolu oldukça güzel eğlenceli bir yol. Burada esp lambasının hiç durmadan tabi sesli uyarısıylada birlikte yanıp durduğunu biliyorum. Aracın yol tutuşuna güvenin. Başka araçlardan edindiğiniz tepkimeler bu araçta biraz farklı gelebilir. Bu yüzden güvensizlik oluşmutur die düşünüyorum.
 Herkese kazasız belasız şürüfler diliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Balık ve Toyota"
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 05, 2011, 09:33:11 »
Çok geçmiş olsun Zafer Bey,
Allah korumuş,
Yaşadığınız durumda benim aklıma olayın stresi ve yüksek hız nedeni ile
direksiyonu ani hareket ettirmeniz geldi, malum çok hassas direksiyon bence,
heleki yüksek hızlarda, çok duyarlı ve ani tepki verebiliyor araç,
bir de otobanın bazı noktalarında rüzgar akımları güçkü oluyor, savurabiliyor..

.............."Önce can güvenliği".................
         2011 Corolla 1.6 M/T Elegant
     .........Toyotayı çok sevdi:-)........

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Aralık 05, 2011, 14:44:19 »
Geçmiş olsun dilekleri için tüm arkadaşlara teşekkürler bende bu olayın sadece lastik basınçları ile alakalı olduğunu düşünüyorum dediğim gibi aynı gün virajda da çok hızla girmediğim halde daha kötü bir kayma ve savrulma yaptı ben düz bir hatta giderken frene dokununca bu kayma gerçekleşti direksiyonu ani kırma falan yok kimbilir belkide yolda bir sorun vardı yağ veya ıslaklık gibi direksiyonun tepkileri ve sertliği gayet iyi aracın dediğim gibi son hızlarada çıktım bir sorun olmadı stabil ve güven veriyor bazı arkadaşlar yerdenyüksek falan demiş ama çok yüksek bir araç değil ve yan rüzgarlardan aşırı etkilenmiyor 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 05, 2011, 20:43:57 »
Zafer bey geçmiş olsun..
anlattığınız yolu ben de kullanıyorum hemşeriyiz başınıza böyle bişi gelmesi üzüldüm geçmiş olsun...
tavsiyem araca alışmak adına
 boş bi yolda abs nin;
frene basınca nasıl devreye girdiği?
frene basma anında ne zaman devreye girdiği?
ne kadar sertlikte frene basınca devreye girdiğini öğrenmek için deneme yapmanız .. pınar başı yarış pisti olabilir mesela.. hb bi araçtan sonra huyları biraz farklı gelebilir aracınızın. En azından arabanızın limitlerini öğrenir ve nerde nasıl tepki vereceğini görmüş olursunuz..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 05, 2011, 21:35:05 »
Geçmiş olsun. Ben yazınızı okur okumaz lastiklerinizin markası geldi aklıma. Benim aracımda da Dunlop vardı ve buna benze rsıkıntılar yaşadım. Ama zamanla arabama alıştıktan sonra pek sorun kalmadı. İnşallah sizin de sıkıntınız kalmaz.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 06, 2011, 01:51:16 »
kesinlikle yanlış bir bilgi yanıltıcı olmaması amacıyla düzeltmek istiyorum yüksek basınçlı lastikler frenleme performansını ve yol tutuşunu kesinlikle iyi yönde etkilemez(fren mesafesini uzatır ve yol tutuşunu kaymaya bağlı olarak düşürür). birde anlamadığım abs yi naıl son noktayı bulabilmek için kullanıyorunuz isteğe göre mi kullanılıyor abs anlamadım kusura bakma:S

Yanıltıcı olan benim, ve siz beni düzeltiyorsunuz öylemi? :D Peki öyle olsun madem..

Ama asıl yanlış bilgi sizinkisidir. En iyisi size bu konuda bilgi vereyim, doğruluğunu araştırıp kendiniz emin olun. ;)

Lastik basınçları az olduğunda;
Lastiğiniz ısındıkça karın bölgesi çöker, yanak ebatının belirleyeceği orana bağlı olarak, lastiğin yere basınç uyguladığı kısım iki parçaya bölünür.
Bu durumu iki bisiklet lastiğinin yan yana takılmış hali gibi düşünebilirsiniz. (size ancak bu şekilde ifade edebilirim sanırım)

Sonuç;
 * Lastik tabanınızın yere basınç uyguladığı kısım küçüleceği için frenlemede zayıflama görülür *
 Lastik yanaklarınızdaki esnemeden dolayı yarışçıların 'atma' dedikleri esneme hareketi yaşanır.
Buda şu anlama gelir; frenleme durumunda ve yan esnemelerde lastikleriniz yanaktan bükülme durumu yaşadığı için lastik tabanlarınız yere düz bir şekilde basmayacaktır.
Ve sizin verdiğiniz komutu tekerlekler gerçekleştirdiği anda lastik gerçekleştirmeyeceği için, bu arada boş geçen küçük bir zaman biriminin sonrasında bu komutunuz lastiklere hızlı bir şekilde yansıyacaktır.
Bu hızlı yansıma, zaten yere düz basmayan lastik tabanlarınızda iyice bükülmeye yol açacaktır.

İkinci sorunuza gelirsek;

Bir yol otomobiline ilk bindiğimde yada mevcut bir otomobilimin lastiklerini değiştirdiğimde aracımdaki yolculara konforlu bir sürüş sunarken, aynı zamanda aracıda serii bir şekilde kullanabilmek için bazı testler yapıyorum bazen... Bide fren hakikaten çok çok önemli, sizi olmadık bir yerde 'acemi sürücü' konumuna düşürebiliyor. :D Bu nedenle bir aracın abssinin kavrama noktasını öğrenirim ilk başta.  Sonra fren yumuşaklığı, hatta hangi durumlarda aracın disklerinden ses geldiği, Hatta tek başıma sürerken bazen keyif için ABS çalıştırdığım oluyor.
Konuyu dağıtmamak gerekirse yeni bindiğiniz bir araçta absnin hangi durumlarda devreye girdiğini test etmek iyidir. Zaten ABS çalışmadan hemen önce fren pedalının ayağınızın altında sertleştiğini hissedersiniz. ABS çalışmadan hemen önceki noktaya kadar yumuşakça frene basıp araç durmadan hemen önce ayağınızı yine aynı yumuşaklıkta frenden çekerseniz, Aracınızın burnu aynı kamyon amortisörü gibi aşağı inip kalkar. Ayrıca Absden önceki fren noktası aracınızla kızaklamadan yapabileceğiniz en kısa fren şeklinide size gösterir. Eğer kendinizi buna alıştırırsanız, daha sonra abssi olmayan bir araç bile kullansanız kaydırmadan çok kısa frenler yapabiliyosunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 06, 2011, 02:17:53 »
Yanıltıcı olan benim, ve siz beni düzeltiyorsunuz öylemi? :D Peki öyle olsun madem..

Ama asıl yanlış bilgi sizinkisidir. En iyisi size bu konuda bilgi vereyim, doğruluğunu araştırıp kendiniz emin olun. ;)

Lastik basınçları az olduğunda;
Lastiğiniz ısındıkça karın bölgesi çöker, yanak ebatının belirleyeceği orana bağlı olarak, lastiğin yere basınç uyguladığı kısım iki parçaya bölünür.
Bu durumu iki bisiklet lastiğinin yan yana takılmış hali gibi düşünebilirsiniz. (size ancak bu şekilde ifade edebilirim sanırım)

Sonuç;
 * Lastik tabanınızın yere basınç uyguladığı kısım küçüleceği için frenlemede zayıflama görülür *
 Lastik yanaklarınızdaki esnemeden dolayı yarışçıların 'atma' dedikleri esneme hareketi yaşanır.
Buda şu anlama gelir; frenleme durumunda ve yan esnemelerde lastikleriniz yanaktan bükülme durumu yaşadığı için lastik tabanlarınız yere düz bir şekilde basmayacaktır.
Ve sizin verdiğiniz komutu tekerlekler gerçekleştirdiği anda lastik gerçekleştirmeyeceği için, bu arada boş geçen küçük bir zaman biriminin sonrasında bu komutunuz lastiklere hızlı bir şekilde yansıyacaktır.
Bu hızlı yansıma, zaten yere düz basmayan lastik tabanlarınızda iyice bükülmeye yol açacaktır.

İkinci sorunuza gelirsek;

Bir yol otomobiline ilk bindiğimde yada mevcut bir otomobilimin lastiklerini değiştirdiğimde aracımdaki yolculara konforlu bir sürüş sunarken, aynı zamanda aracıda serii bir şekilde kullanabilmek için bazı testler yapıyorum bazen... Bide fren hakikaten çok çok önemli, sizi olmadık bir yerde 'acemi sürücü' konumuna düşürebiliyor. :D Bu nedenle bir aracın abssinin kavrama noktasını öğrenirim ilk başta.  Sonra fren yumuşaklığı, hatta hangi durumlarda aracın disklerinden ses geldiği, Hatta tek başıma sürerken bazen keyif için ABS çalıştırdığım oluyor.
Konuyu dağıtmamak gerekirse yeni bindiğiniz bir araçta absnin hangi durumlarda devreye girdiğini test etmek iyidir. Zaten ABS çalışmadan hemen önce fren pedalının ayağınızın altında sertleştiğini hissedersiniz. ABS çalışmadan hemen önceki noktaya kadar yumuşakça frene basıp araç durmadan hemen önce ayağınızı yine aynı yumuşaklıkta frenden çekerseniz, Aracınızın burnu aynı kamyon amortisörü gibi aşağı inip kalkar. Ayrıca Absden önceki fren noktası aracınızla kızaklamadan yapabileceğiniz en kısa fren şeklinide size gösterir. Eğer kendinizi buna alıştırırsanız, daha sonra abssi olmayan bir araç bile kullansanız kaydırmadan çok kısa frenler yapabiliyosunuz.
arkadaşım ben düşük basınçlı lastik iyidir diye birşeymi demişim de bana düşük basınçlı lastiği anlatıyorsun emin ol biliyorum, ideal bir basınç vardır her araba için ve bu basınç değeri frenleme performansı ve yol tutuşu için en ideal basınçtır, yani ben orda hala iddaa ediyorum yanlış ını düzelttim yüksek basınçla frenleme performansı arasında doğru orantı yoktur . yüksek basınçlı lastik kesinlikle ve kesinlikle fren mesafesini düşürmez ideali neyse odur lastik yola tam oturmalı . abs konusunda demek istediğini anladım
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 06, 2011, 04:27:58 »
arkadaşım ben düşük basınçlı lastik iyidir diye birşeymi demişim de bana düşük basınçlı lastiği anlatıyorsun emin ol biliyorum, ideal bir basınç vardır her araba için ve bu basınç değeri frenleme performansı ve yol tutuşu için en ideal basınçtır, yani ben orda hala iddaa ediyorum yanlış ını düzelttim yüksek basınçla frenleme performansı arasında doğru orantı yoktur . yüksek basınçlı lastik kesinlikle ve kesinlikle fren mesafesini düşürmez ideali neyse odur lastik yola tam oturmalı . abs konusunda demek istediğini anladım

Ama araçların satışında, lastik basıncı hakkındaki verilen değerler performans amaçlı olarak düşünürsek düşük sınıfına giriyor.

Mesela lastik yanağı 65 olan bir araca tavsiye edilen basınç değeri 32 ile 35 arasında değişiyor. Oysa ki lastik havasını 37-38 bastığınızda aracınızın yüksek süratlerde daha iyi yol tuttuğunu çok rahat görebilirsiniz. Zaten standart lastik sibopları 40ın daha üstündeki basınçlarda falan kaçırma yapıyor.

Tabi tavsiye edilen basınçlar bozuk yol şartlarındada konforlu ve dayanıklı olması için düşük veriliyor. Oysa ki bütün yollar yarış pisti gibi olsaydı firmalar araçlarını daha sert lastikle satıp daha fazla basınç tavsiye edecekti.

Yani bu yol şartlarına göre değişir;

Tavsiye edilen basınç değeri;
Hızlıyken çukura düşen, tümseğe hızlı giren ve bozuk-engebeli yolda hızlı giden kişiler için olması gereken değerdir.

Tavsiye edilen basınç değerinin %15'i kadar daha fazlasını basmak;
Çukurlara dikkat eden, tümseklerden dikkatli geçen, bozuk-engebeli yolda hızlı gitmeyen kişiler için mantıklı bir seçenektir. Çok sert bir darbe almadığı sürece risk taşımaz. Yol sesini düşürür. Bozuk yollarda amortisör sesini artırır. Esneme Azaldığı için abs daha çabuk devreye girer. (ABS kaymayı daha çabuk keşfeder ve lastiklerdeki esneme azaldığı için görevini daha iyi yerine getirir.
+Yol tutuşuna ciddi anlamda katkı sağlar. Yüksek süratlerde frene bastığınızda savurmayı azaltır. Yüksek hızlardan yavaşlarken aracın kıcının başının ayrı oynamasını engeller. Kuru zeminde çok yüksek hızlardan yavaşlamak istediğinizde fren mesafesini kısaltır. Lastik ısındığında kısa mesafedede fren mesafesini kısatır(tavsiye edilen basınçtan daha güvenli yavaşlama yapar)

Tavsiye edilen basınç değerinin %15'inden daha fazlasını basmak;
Yarış pisti olabilecek kadar risksiz yollarda kullanılabilir.(BöyleBişeyYokTabi:D) Standart siboplar hava kaçırabileceği için dengesizlik oluşup tehlike yaratabilir.
+Lastiklerinizi Yeterince ısıttığınızda çok çok çok iyi bir yol tutuşu sunar. Ve lastiklerinizi yeterince ısıttığınızda çok yüksek hızlardan yavaşlarken aracın kıcının başının ayrı oynamasını engeller.(sizi bile şaşırtır.) Kuru zeminde çok yüksek hızlardan yavaşlamak istediğinizde fren mesafesini kısaltır.

Not:Ben şu anda dahi aracımdaki lastiklerin ideal basınç değerinin %20si kadar daha fazla basınçla kullanıyorum. Çukura düştüğüm ve bozuk yola girdiğimde oldu. Yanaklarım hiç balon yapmadı-patlamadı. Frenlemedende çok memnunum. Yukarıdakileri sorumluluk almamak için uyarı maksatıyla yazıyorum. Beni ciddiye almayın ama aracınızın kullanım kılavuzunda verilen, tavsiye edilen basınç değeri hakikaten çook düşük. Onu söyleyeyim..