0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Çok geçmiş olsun, ucuz atlatmışsınız. Frenler değil de ben ilk olarak Lastiklerin hava basıncından şüphelenirdim. Bir kontrol edin isterseniz.
Gemis olsun allah korumus... Herzaman soyluyorum toyota fren konusunda basarisiz. Sizin olayinizi ben bir cok defa yasadim ve sensorler yeterince uyarilmamistir. İlk once arabayi yavaslatma secenegini degerlendirmis bilgisayar. Ben arabayi aldigim gunden beri diskleri buyutmeyi dusunuyorum ama bir turlu brembo ve wilwood tan baska bir urun aklima yatmiyor. Bu iki urunde gercekten pahali jant kombinasyonuyla 10 binlirayi buluyor. Frenler bana gore yasamla olum arasindaki cizgi bu cizginin arkasinda kalmak bizim elimizde... Sirketler araclarini uretirken aslinda son hiz diyelim 240 km bu hizda duracakmis gibi fren uretmeliler...
ArLastik basınçlarınız ne kadar fazla olursa frenleme ve ABSden o kadar iyi perfonmans alırsınız. Ben ABSyi sadece aracın frenindeki son noktayı bulabilmek için kullanıyorum mesela... Zaten daha önce (malesef) direksiyon başında gereğinden fazla adrenalin yaşadığım için kolay kolay paniklemiyorum çünkü. :S
kesinlikle yanlış bir bilgi yanıltıcı olmaması amacıyla düzeltmek istiyorum yüksek basınçlı lastikler frenleme performansını ve yol tutuşunu kesinlikle iyi yönde etkilemez(fren mesafesini uzatır ve yol tutuşunu kaymaya bağlı olarak düşürür). birde anlamadığım abs yi naıl son noktayı bulabilmek için kullanıyorunuz isteğe göre mi kullanılıyor abs anlamadım kusura bakma:S
Yanıltıcı olan benim, ve siz beni düzeltiyorsunuz öylemi? Peki öyle olsun madem..Ama asıl yanlış bilgi sizinkisidir. En iyisi size bu konuda bilgi vereyim, doğruluğunu araştırıp kendiniz emin olun. Lastik basınçları az olduğunda; Lastiğiniz ısındıkça karın bölgesi çöker, yanak ebatının belirleyeceği orana bağlı olarak, lastiğin yere basınç uyguladığı kısım iki parçaya bölünür. Bu durumu iki bisiklet lastiğinin yan yana takılmış hali gibi düşünebilirsiniz. (size ancak bu şekilde ifade edebilirim sanırım)Sonuç; * Lastik tabanınızın yere basınç uyguladığı kısım küçüleceği için frenlemede zayıflama görülür * Lastik yanaklarınızdaki esnemeden dolayı yarışçıların 'atma' dedikleri esneme hareketi yaşanır. Buda şu anlama gelir; frenleme durumunda ve yan esnemelerde lastikleriniz yanaktan bükülme durumu yaşadığı için lastik tabanlarınız yere düz bir şekilde basmayacaktır. Ve sizin verdiğiniz komutu tekerlekler gerçekleştirdiği anda lastik gerçekleştirmeyeceği için, bu arada boş geçen küçük bir zaman biriminin sonrasında bu komutunuz lastiklere hızlı bir şekilde yansıyacaktır. Bu hızlı yansıma, zaten yere düz basmayan lastik tabanlarınızda iyice bükülmeye yol açacaktır.İkinci sorunuza gelirsek;Bir yol otomobiline ilk bindiğimde yada mevcut bir otomobilimin lastiklerini değiştirdiğimde aracımdaki yolculara konforlu bir sürüş sunarken, aynı zamanda aracıda serii bir şekilde kullanabilmek için bazı testler yapıyorum bazen... Bide fren hakikaten çok çok önemli, sizi olmadık bir yerde 'acemi sürücü' konumuna düşürebiliyor. Bu nedenle bir aracın abssinin kavrama noktasını öğrenirim ilk başta. Sonra fren yumuşaklığı, hatta hangi durumlarda aracın disklerinden ses geldiği, Hatta tek başıma sürerken bazen keyif için ABS çalıştırdığım oluyor.Konuyu dağıtmamak gerekirse yeni bindiğiniz bir araçta absnin hangi durumlarda devreye girdiğini test etmek iyidir. Zaten ABS çalışmadan hemen önce fren pedalının ayağınızın altında sertleştiğini hissedersiniz. ABS çalışmadan hemen önceki noktaya kadar yumuşakça frene basıp araç durmadan hemen önce ayağınızı yine aynı yumuşaklıkta frenden çekerseniz, Aracınızın burnu aynı kamyon amortisörü gibi aşağı inip kalkar. Ayrıca Absden önceki fren noktası aracınızla kızaklamadan yapabileceğiniz en kısa fren şeklinide size gösterir. Eğer kendinizi buna alıştırırsanız, daha sonra abssi olmayan bir araç bile kullansanız kaydırmadan çok kısa frenler yapabiliyosunuz.
arkadaşım ben düşük basınçlı lastik iyidir diye birşeymi demişim de bana düşük basınçlı lastiği anlatıyorsun emin ol biliyorum, ideal bir basınç vardır her araba için ve bu basınç değeri frenleme performansı ve yol tutuşu için en ideal basınçtır, yani ben orda hala iddaa ediyorum yanlış ını düzelttim yüksek basınçla frenleme performansı arasında doğru orantı yoktur . yüksek basınçlı lastik kesinlikle ve kesinlikle fren mesafesini düşürmez ideali neyse odur lastik yola tam oturmalı . abs konusunda demek istediğini anladım