Gönderen Konu: [RİCA] ATM'lerde olmasını istediğiniz fonksiyonlar nelerdir?  (Okunma sayısı 4114 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Merhaba Arkadaşlar,

Sizlerinde samimiyetinize inanarak burada bu konuyu açmak istedim. Umarım bu konuyu açmam site yönetimi adına bir sorun teşkil etmez. Ben bir bankanın ATM lerinden sorumlu biriminde görev yapıyorum. Her geçen gün teknolojinin gelişmesi ile birlikte bankalarda fonksiyonlarına bir yenisini daha ekliyor. Artık birçok işlemi şubelere gitmeden internet yada ATM lerden kolaylıkla yapabiliyoruz.  Sizden ricam şu olacak, siz müşterisiniz ve ATM lerde şu da olsa çok güzel olurdur dediğiniz fonksiyonlar nelerdir. Ben bunları proje ekibimizle paylaşıp yeni proje olarak girişini yapmayı planlıyorum. Kıymetli yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden ilginiz için çok teşekkürler,

Serkan ŞAYLI

Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: [RİCA] ATM'lerde olmasını istediğiniz fonksiyonlar nelerdir?
« Yanıtla #1 : Kasım 29, 2011, 10:31:12 »
  Çok faydalı bir konu olacağına eminim Serkan.

Ben; Atm 'lerdeki tuş takımları ve ekranların temizliği konusunda muzdaribim. :) Bir de ekranlar bazı yerlerde çok yansıyor.
 Özelliklere gelince; bilmiyorum bankadan bankaya yatırım hesabı işlemleri değişiyor mu? Ama yatırım hesabı kıymet değerlerini öğrenmek, kodlar ve işlemler daha kısa yollar ile yapılabilir. Yani hesabımızdaki değerlerin kodları ekranın bir kenarında belirebilir ve her seferinde bu kıymetlerin kodlarını öğrenmek zorunda kalmayız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 29, 2011, 10:44:36 »
Faydalı bir konu. Serkan, ben şahsen ATM'yi sadece para yatırmak için kullanan (eskiden şubeye giderdim), onun dışında bütün işlemlerini 1999 yılından beri bankaların internet şubelerinden yapan biri olarak ATM'lerin, internet şubesinden yapılan tüm işlemleri benzer arayüzler ile yapılmasına olanak sağlamasını beklerim ama bunun biraz maliyetli olabileceğinin de farkındayım :) Fiziki olarak ATM'lerin yola sıfır olmak yerine biraz daha içe gömülü şekilde korunaklı olmasını istiyorum çünkü yeri geliyor buyük meblağları ATM'den çekmek veya ATM'ye yatırmak zorunda kalıyoruz. Elimizde büyük meblağlarla yol ortasında durmak insanı biraz tedirgin ediyor. Hakan'ın da belirttiği gibi parlamaya karşı önlem alınmasını istiyorum.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 33000
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 29, 2011, 11:32:18 »
Hakkı beye kesinlikle katılıyorum ATM ler bankanın içi kadar olmasa da para yatırma yada para çekme işlemleri esnasında insana güven vermeli bankalar ancak o zaman banka içerisindeki yoğunluklarını bir nebze olsun azaltabilirler.. Kamera ile mutlaka izleniyor olmalı. Banka güvenlik görevlileri arada bir bankalara yakın ATM ler çevresinde bulunarak buraların gözlendiğini hissettirmeliler. Aklıma gelen olursa yine yazarım Serkan bey ve girişiminiz yani biz müşterilerin önerilerini alıyor ve değerlendirecek olmanız çok güzel. Projenizin ilerleyen döneminde de burada fikirlerini bildiren forum üyelerini bilgilendirirseniz çok sevinirim...
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 29, 2011, 11:45:49 »
bende atm de lamba kısmına takılıyorum. atm den dolandırıcılık yapanlar üstteki lambaya kamera yerleştiriyorlar. sürekli kontrol ediyorum. tedirginim.

atm lerde şifre işlemleri yerine parmakizi veya nfc gibi kartsız işlemler olsun isterdim. dıt kartı atm için yapmak gibi bişey yani istediğim.

bide atmlere bir fan takın nolur :) yanıyorlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 29, 2011, 11:51:33 »
Ben isimde vericem örneğin finansbankta dönemiçi hareketlere girdiğimizde kısaltmalarla vs kısıtlı karakterle gösteriyo örengin ilk 5 harf vs hiç anlaşılır değil.... Gerçi konuda çogunlukla şikayet olmuş hocam :D  Geliştirmeye yönelik bir proje deel ama :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 29, 2011, 14:13:10 »
Bence yapilabilecek basit noktalardan birisi kredi kartlarinda POS makinalari icin girilen sifre ile ATM sifresini ayirmak lazim. Herkes ne sifre girdigini kolayca görüyor. Bu iki sifreyi isteyen ayri, isteyen ayni yapabilmeli. Bu sifreleri neden ayni yaptilar halen anlayamiyorum.

Bozuk para yatirilabilen ATM'ler arada bir olmali (Almanya'da mevcut). Yanimda bozuk para tasimayi sevmem. Her eve geldigimde bir kavanoza bosaltirim. Bir süre sonra bu kavanoz acayip bir büyüklüge ulasiyor. Ondan sonra harcamaya veya tümletmeye calismak iskence.

Bunun disinda her alisveris merkezi ATM mezarligi gibi. Bir kösede 10 tane ATM oluyor. Halen Türkiye'de bankalar birlesip su ATM'leri beraber kullanalim vs demediler.

Bir de yerli ATM var midir? Bunlarin hepsi yabanci markalar genelde; bir yerli alternatif cikti mi?

Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 29, 2011, 14:28:36 »
Murat, ortak kullanalım dediler ama komisyon oranları yüksek olduğu için kimse zorunlu olmadıkça kullanmıyor :) Tıpkı gsm operatörleri arasındaki roaming anlaşmazlığı gibi gücü olan bunu başkasına kullandırtmak istemiyor.

Eskiden ATM'lerin çoğu İtalyan menşeili idi bildiğim kadarıyla ama son dönemde gelenler hakkında bir bilgim yok.

...Bunun disinda her alisveris merkezi ATM mezarligi gibi. Bir kösede 10 tane ATM oluyor. Halen Türkiye'de bankalar birlesip su ATM'leri beraber kullanalim vs demediler.

Bir de yerli ATM var midir? Bunlarin hepsi yabanci markalar genelde; bir yerli alternatif cikti mi?

Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Kasım 29, 2011, 15:15:08 »
Murat, ortak kullanalım dediler ama komisyon oranları yüksek olduğu için kimse zorunlu olmadıkça kullanmıyor :) Tıpkı gsm operatörleri arasındaki roaming anlaşmazlığı gibi gücü olan bunu başkasına kullandırtmak istemiyor.

Eskiden ATM'lerin çoğu İtalyan menşeili idi bildiğim kadarıyla ama son dönemde gelenler hakkında bir bilgim yok.

Avrupa'da bazi ufak ülkelerde bankalar birlesip sirket kurup ATM ve kart servislerini yaptiriyorlar. Gerci bizde is gücü daha ucuz oldugu icin tercih edilmemesi de mümkü.
Eski ATM'ler genelde NCR, Nixdorf, Honeywell veya Unisys idi. Italyan üreticilerin farkinda degilim. Piyasa degismistir tabiki.

Almanya'da ufak bankalar birlesip tek bir agi kullaniyorlar. Ama Almanya'da ATM mezarligi gibi. Banka ekstreni baska bir makinadan aliyorsun, parani bir baskasindan cekiyorsun, yatirimini baska bir  makinadan görüyorsun,

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 29, 2011, 15:42:47 »
Kanada da ortaktı, Interac isimli bir firma yapıyordu bütün kart işlerini. Kimse de kredi kartı kullanmıyordu, herkes debit kullanıyordu.

İnteraktif menülü bankamatikler olsa, herkes kendi sık yaptığı işlemlere göre menülerini ayarlayabilse, ve bu internet üzerinden yapılabilse on numara olur bana göre.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Kasım 29, 2011, 16:02:02 »
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Maalesef bazı konularda bende sadece ilgili birime sorunu iletebiliyorum. Örneğin; temizlik yada ATM nin kurulu olduğu alanlar. Temizlik konusunda neler neler dönüyor bilemezsiniz. Anlaşma ile ilgili temizlik firmaları ile ihaleye çıkılıyor. Bu işi bir firma üstleniyor ve işi yapmaya başlıyor. Bunların takibi amacı ile biz ATM nin klavyesinden görevliye bir kod girişi yaptırıyoruz daha sonra o kişinin hangi saatte hangi atm de temizlik yaptığını görebiliyoruz. Fakat hani derler ya Türkün aklı üçkâğıta daha fazla çalışır diye, temizlik görevlisi aldığı ücretin bir kısmını başka birisi ile paylaşıyor (örneğin bu bankanın güvenlik görevlisi) o kodu 10 dk arayla güvenlik görevlisine girdiriyor ve hiçbir temizlik işlemi yapılmadan, ATM nin başına dahi gelmeden işlemi tamamlamış gibi gösteriyorlar. Maalsef bunlar kurum olarak sıkça karşılaştığımız şeyler. 2500 tane ATM nin kamera görüntülerinden yakalayabilirsen yakalıyorsun yoksa öylece kalıyor. ATM nin kurulu olduğu alana gelecek olursak, genel itibari ile ATM'lerimiz duvar tipi ATM ler. Şube önlerinde kurulu oluyor. Evet içeriye bölme şeklinde bir alan yapılsa çok daha güvenli olur fakat sizlerde farketmişsinizdir ATM ler dışarıdan görüldüğü gibi küçük aletler değiL. Bankalarda birer ticaret hane olduğu için şube içinden yer almak yerine ATM leri sokağa taşırmak daha mantıklı geliyor.

ATM lerde şifresiz parmak damar okuma hakkında ilgili bilgi vermek isterim, şuanda Türkiye de henüz 2 tane banka bu uygulamayı kullanıyor. (VakıfBank, T. İş Bankası) Yakın zamanda birçok banka bu uygulamaya geçecektir.

Ekranların parlaması konusunda eski ATM lerde maalesef öyle bir sorun var. Fakat yeni ATM lerde gün ışığı sensörü bulunmaktadır. Bi kaç sene sonra bu tür ATM lerin tüm sahaya yayılması beklenmektedir. 

ATM lerde kart kopyalama yada şifre çalma sorunu bir hayli çok oluyor. Bu sorunu birçok banka yaşıyor ve önüne geçemiyorlar. Bu durumda kendi önlemimizi kendimiz almamız gerekiyor. Şifreyi girmeden önce o led ışıkların olduğu alanı herhangi bir cisim var mı yok mu diye kontrol etmek ve şifreyi girerken elinizi üzerine kapatmak gerekiyor.

Murat beyin bahsettiği bozuk para alan ATM ler maalesef ülkemizde henüz yok. Bunun nedeni ise operasyonel yükü artırdığı yönünde idi. Fakat gelişen bankacılık sektörü ve bu sektördeki yenilikçi rekabet göz önüne alındığında Türkiye de de bu uygulamayı görmek mümkün olacaktır.

Ortak para çekme ATM lerine gelicek olursak,  Türkiyede yaklaşık 31.000 adet ATM bulunmaktadır. 2009 yılından itibaren ortak nokta uygulamasına geçilmiş ve şuanda 27 banka ortak nokta platformunda yer almaktadır. Fakat Hakkı beyinde bahsettiği gibi komisyon ücretleri nedeni ile bu uygulama mecbur kalmadıkça kullanılmıyor.

ATM markaları ile ilgili, maalesef yerli bir ATM markamız yok. Dünyada 1.1 milyon adet ATM var. ATM marka dağılımı şu şekilde; %29 NCR, %19 Diebold ve bunları diğer firmalar izlemektedir. Türkiyede ise ilk sırayı NCR, Wincorn ve Diebold firması izlemektedir. Yani anlayacağınız ATM piyasası Amerikalıların elindedir.

Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. Destan gibi oldu ama sorularınız olursa bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Kasım 29, 2011, 16:07:09 »
Kanada da ortaktı, Interac isimli bir firma yapıyordu bütün kart işlerini. Kimse de kredi kartı kullanmıyordu, herkes debit kullanıyordu.

İnteraktif menülü bankamatikler olsa, herkes kendi sık yaptığı işlemlere göre menülerini ayarlayabilse, ve bu internet üzerinden yapılabilse on numara olur bana göre.

Alper hocam sizin söylediğiniz çok mantıklı fakat ATM yazılımı o kadar kısıtlı birşey ki paintte resim çizmeye benziyor. Bizim bankada şimdilik sık kullandığım işlemler gibi bir proje söz konusu. Bu tamamlanırsa sizin bahsettiğiniz gibi bir uygulamada yapılabilir. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .....
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 29, 2011, 17:52:15 »
atmler nekadar iyileşirse okadar kötü çünkü atm kullanan sayısı artarsa bankada gişede çalışana arkadaşlarımız ve kardeşlerimiz işsiz kalacak... acizhane fikrim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Kasım 29, 2011, 17:56:28 »
Degisim ne kadar kacarsaniz kacin yakalar. O yüzden degisimi yakalamak disinda bir secenek görünmüyor.
Ülkedeki elemanlarin kalifiye seviyelerini yükseltmek ve teknoloji üretmek gerekiyor. Yoksa bir ATM makinasina 3 kamyon portakal vermek zorunda kalirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • .....
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 29, 2011, 17:58:04 »
bu da başka bir bakış açısı... özel bankalar teknolojiden çok elemana vereceği paradan ve sigortasından kaçınıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Kasım 29, 2011, 18:05:29 »
Adi üstünde özel banka yani özel sirket. O yüzden isi daha efektif yapabiliyorsa, onu secmesi normal. Devletin veya regüle eden kurumlarin görevi ise yeni pazarlari ve ufuklari acmasi.

Türkiye'de 1-2 nesilde acayip paralar kazanmis bir sürü aile ve sirket var. Ama savunma sanayinin disinda teknoloji üreten sirket neredeyse yoktur. Tamamen tüketici bir toplum olmus durumdayiz. Bu ekonominin lokomotifi diyecegimiz sirketlerde son zamanlarda reel üretimden cikip hizmet alanina yönelmeye basladilar. Cünkü para kazanmasi daha kolay ve riski daha düsük.

Ankara gibi bir yerde 28 tane alisveris merkezi var. %80'i sinek avliyor. Milli sporumuz güresti; simdi AVM'lerde volta atmaya döndü. Neyse, konuyu daha fazla kirletmeyeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Kasım 30, 2011, 00:31:23 »
Yanlıs hatırlamıyorsam 20 TL ıdı. Bu rakam altında para cekemıyorsunuz. Ben bundan rahatsızım. Para benım param ama cekemıyorum.
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Kasım 30, 2011, 08:10:14 »
Yanlýs hatýrlamýyorsam 20 TL ýdý. Bu rakam altýnda para cekemýyorsunuz. Ben bundan rahatsýzým. Para beným param ama cekemýyorum.

Bu para cekme olayi bankadan bankaya degisiyor. Õrnegin bizim bankada en az 10 tl cekilebiliyor. Atm lerde genelde 4 tane para cekme kaseti bulunur. Her banka bu kasetlede istedigi banknotlari koyabilir. Biz 10_20_50_100 TL olarak koyuyoruz. 20 TL yi ancak su sekilde verebilir. 10 TL kasetinde para bitmis yada kaset arizasi olmus olabilir. ATM verebilecegi en az tutar hangisi ise onu verir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 125000
  • Model Yılı: '14
  • 3 kere teşekkür etti
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Kasım 30, 2011, 08:57:04 »
1-ATM den para çekerken hesap ekstresi istediğinizde sizden asgari 25 kuruş işlem bedeli alınıyor. Bankadan çektiğmizde ekstre veriyor buna ücret istenmiyor . Bu çelişki ( Vakıfbank ATM)
2-Bankaya verdiğimiz otomatik ödeme talimatları ATM ekranında gözükmüyor. Bu nedenle hesapta para olmadığı takdirde ödenmeyen faturalar olabiliyor.
3-Her ATM'den para yatırılamıyor.
4-Vakıfbanka İgdaş için senelerden beri otomatik ödeme talimatım olduğu halde Ekim faturası ödenmemiş. Nerde ise 16 TL borç için gazı keseceklerdi.Bankaya soruyorum.İgdaştan borç yansıtılmamış,İgdaş'a soruyorum. Biz borcu bildirdik ödenmedi. Kimse hatayı üzerine almıyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Kasım 30, 2011, 09:09:55 »
  Serkan, sen fikir beklerken daha çok açıklama yaptın, bu bilgiler için teşekkür ederim. :)

Açıkçası bu kadar çok banka şubesinin mahalle bakkalı gibi her köşeye yayılması ekonomi için iyiye işaret değildir. Bunun sıkıntıları görülüyor ve gelecek te daha da çok hissedilecek.

Serkan, Atm'lerde işlem yaptıktan sonra makbuz alınca para kesiliyor mu?

Ben açıkçası Akaryakıt istasyonlarında Atm'ye para yatırarak kendi elimizle yakıt almanın olmasını isterdim. Bence bu bir keyif. :)