Gönderen Konu: Sevr Antlaşması!.  (Okunma sayısı 4838 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Sevr Antlaşması!.
« : Kasım 19, 2011, 14:12:22 »
  Selam arkadaşlar.
 Zaman zaman forumumuz da ya da sosyal hayatımıza değişik konular girebilmektedir ve bunlar hemen hepimizi bir şekilde ilgilendirmektedir. Yine hepimizin bilgiği ancak kimi detaylarını unutmuş olabileceğimizi düşündüğüm bir konuyu paylaşmayı uygun gördüm, umarım akıl ve gönül gözünüz ile okur, gerekli sonuçları çıkarırsınız.

Not: Tüm maddeler tek tek incelenmesi gereken konulardır. 8. madde ise oldukça günceldir.

Sevr Antlaşması Maddeleri:
 ''
1- Sınırlar (madde 27-36): Edirne ve Kırklareli dahil olmak üzere Trakya'nın büyük bölümü Yunanistan'a, Ceyhan, Antep, Urfa, Mardin ve Cizre kent merkezleri Suriye'ye bırakılacak, İstanbul Osmanlı Devleti'nin başkenti olarak kalacak;

2- Boğazlar (madde 37-61): İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi silahtan arındırılacak, savaş ve barış zamanında bütün devletlerin gemilerine açık olacak; Boğazlar'da deniz trafiği on ülkeden oluşan uluslararası bir komisyon tarafından yönetilecek; komisyon gerekli gördüğü zaman Müttefik Devletler'in donanmalarını yardıma çağırabilecek;

3- Kürt Bölgesi (madde 62-64): İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilcilerinden oluşan bir komisyon Fırat'ın doğusundaki Kürt vilayetlerinde bir yerel yönetim düzeni kuracak; bir yıl sonra Kürtler dilerse Milletler Cemiyeti'ne bağımsızlık için başvurabilecek

4- İzmir (madde 65-83): Yaklaşık olarak bugünkü İzmir ili ile sınırlı alanda Osmanlı İmparatorluğu egemenlik haklarının kullanımını beş yıl süre ile Yunanistan'a bırakacak; bu sürenin sonunda bölgenin Osmanlı veya Yunanistan'a katılması için plebisit yapılacak;

5- Ermenistan (madde 88-93): Osmanlı Ermenistan Cumhuriyeti'ni tanıyacak; Türk-Ermeni sınırını hakem sıfatıyla ABD Başkanı belirleyecek (Başkan Wilson 22 Kasım 1920'de verdiği kararla Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis illerini Ermenistan'a verdi.)

6- Arap ülkeleri ve Adalar (madde 94-122): Osmanlı savaşta veya daha önce kaybettiği Arap ülkeleri, Kıbrıs ve Ege Adaları üzerinde hiçbir hak iddia etmeyecek;

7- Azınlık Hakları (madde 140-151): Osmanlı din ve dil ayrımı gözetmeksizin tüm vatandaşlarına eşit haklar verecek, tehcir edilen gayrimüslimlerin malları iade edilecek, azınlıklar her seviyede okul ve dini kurumlar kurmakta serbest olacak, Osmanlı'nın bu konulardaki uygulamaları gerekirse
Müttefik Devletler tarafından denetlenecek;

8- Askeri Konular (madde 152-207): Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri kuvveti, 15.000'i jandarma olmak üzere 55.000 personelle sınırlı olacak, Türk donanması tasfiye edilecek, Marmara Bölgesi'nde askeri tesis bulunduramayacak, askerlik gönüllü ve paralı olacak, azınlıklar orduya katılabilecek, ordu ve jandarma Müttefik Kontrol Komisyonu tarafından denetlenecek;

9- Savaş Suçları (madde 226-230): Savaş döneminde katliam ve tehcir suçları işlemekle suçlananlar yargılanacak;

10- Borçlar ve Savaş Tazminatı (madde 231-260): Osmanlı İmparatorluğu'nun mali durumundan ötürü savaş tazminatı istenmeyecek, Türkiye'nin Almanya ve müttefiklerine olan borçları silinecek; ancak Türk maliyesi müttefiklerarası mali komisyonun denetimine alınacak;

11- Kapitülasyonlar (madde 260-268): Osmanlı'nın 1914'te tek taraflı olarak fesh ettiği kapitülasyonlar müttefik devletler vatandaşları lehine yeniden kurulacak;

12- Ticaret ve Özel Hukuk (269-414): Türk hukuku ve idari düzeni hemen her alanda Müttefikler tarafından belirlenen kurallara uygun hale getirilecek; sivil deniz ve demiryolu trafiği Müttefik devletler arasında yapılan işbölümü çerçevesinde yönetilecek; iş ve işçi hakları düzenlenecek
hükümlerini içeren bir antlaşmadır. ''

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Sevr_Antla%C5%9Fmas%C4%B1

Toyota Club Türkiye

Sevr Antlaşması!.
« : Kasım 19, 2011, 14:12:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
Ynt: Sevr Antlaşması!.
« Yanıtla #1 : Kasım 19, 2011, 14:18:10 »
Hakan abi konuyu açmanı bekliyordum. 8. Maddeye dikkat evet 7. Madde yeni onaylandı malum azınlıklara yerlerini vereceklermis.
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 19, 2011, 20:22:50 »
Maalesef Hakan abi bu konularda ülkemin gerçekleri gibi ilgisizlikten havada kalır, unutulur. Showda acun var, reytingini arttıralım :(
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 19, 2011, 22:04:04 »
düşündürücü çok madde var... bu birşey değil, lozan başlı başına muamma, şuan türkiye cumhuriyetinin belini bağlayan da budur... hükümet hedef 2023 derken lozanı kastediyor... çok derin konu, kısaca hep diyoruz ya bor madeni var,petrol var varoğlu varda niye çıkaramıyoruz... bu anlaşmalar yer altı kaynaklarını 2023 e kadar bağlıyor, yer altı kaynakları bir tek yabancılar kontrolünde çıkarılabilir... petrol ararken bile elin abd lisiyle mecbur arama yapıyoruz... doğu da petrol fışkıran kaç kuyu çimentoyla kapandı süsü verilip "civa" ile kapatıldı bunları bilmiyoruz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 33000
  • Model Yılı: '11
  • 93 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 19, 2011, 22:14:38 »
E fazla bir şey kalmamış eksik maddeleri tamamlamaya...
0 'dan 100 km 'ye 10 saniyede çıkabilirsin belki, ama önemli olan kaç saniyede durabildiğindir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 19, 2011, 22:15:44 »
kardeşim daha akaryakıt zamlarına bile duyarsız kalıyoruz sevr neciymiş okadar geriye gitmeye gerek yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 20, 2011, 13:00:51 »
İlk mesajdaki sevr maddeleri altına haritanın da konmasında yarar var bence, cumhuriyete düşmanlık besleyenlerim aslında neye razı olduklarını açıkca gösteriyor.

Lozan bir savaşı kazananın yaptığı antlaşma, dolayısıyla kendi doğal yer altı/üstü haklarından mahrum bırakılmayı kimse kabullenmez , bu zaten akıl mantık dışı. Böyle bir şey ancak sevr'de vardı ama..  Bunu  Lozan'ın gizli maddesi diye ortaya sürenler yine Sevr savunucuları aslında. Lozanın bazı maddeleriyle , sınırımız dışında kalan Musul kerkük petrolünden bile pay alma hakkımız vardı.
 Daha sonraki yıllarda bu haktan, bir miktar  peşin para alıp vazgeçtik.

Anlaşmanın 100 yılında Musul ve Kerkük üzerinde  bazı satatü değişikliği olacağı yazılı , bu zaten bir ara bazı vatansever vekiller tarafından mecliste dile getirildi , bunu vatansever vekillerin iyi takip etmesi lazım, tabi haberdar iseler ( Biz orayı o zaman Irak devleti yönetimine tabi bıraktık , yani Irak devleti ortadan kalkarsa oranın Türkiyeye geri dönmesi lazım ama karşı ekip  hürrüiyetleri konusunda referandum yapacaklarını söylüyorlar, her halikarda 1923 yılında bir referandum dayatması olacak.. ).

Kimseden izin almadan ve bir sürü karşı lobiye rağmen kendi uçak fabrikamızı kurduk , ama Atatürk'ün ölmesiyle karşı ekip işini becerdi ve bu fabrika kapandı.  Daha sonra verilen bazı arama çıkarma ruhsatlarının içeriğinin getirdiği sıkıntıların Lozana atfedilmesi olsa olsa art niyettir herhalde.  Böyle bir gizli madde Lozanda olsaydı emin olun bugünkü ekip bunu boy boy malum tv ve gazetelerde yayınlardı..

Bununla birlikte elinde Lozanla ilgili öyle bir madde ve belge olan  varsa ve  ortaya koyarsa ona da hakkını o zaman vermek lazım. Ama bu haliyle bir iftira iddiasından başka bir şey gibi gözükmüyor.

Her durumda önümüzdeki 10-15 yılın sıkıntı dolu geçeceğini düşünüyorum , birbirimize düşmanlık etmeden akıllın yolunu seçersek bu sıkıntılı dönemi atlatırız aksi halde ülkemizi kötü günler bekliyor , gördüğümüz ışık tünelin sonu olmayabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 20, 2011, 15:43:24 »
Serv antlaşması bazı ülkeler için Ülkü niteliğindedir. Onların kendi ülkülerinin peşinden gitmesi bizim ise nasıl olsa yeni bir Atatürk çıkar ve bizi tekrar kurtarır diye bekliyor olmamızın, oturduğumuz yerden milliyetçilik naraları atıyor olmamızın, Türk olmanın suç olacağı günleri bekliyor olmamızın faturasını muhtemelen çocuklarımız ya da torunlarımız çok ağır ödeyecekler diye düşünüyorum.

Çözüm : Kendi çevrenden başlayan eğitim seferberliği ve çok çalışmak olsa gerek. Anne, baba, kardeş ile başlayan bilinçlenme çalışmasını tüm topluma yaymak gerek.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 20, 2011, 16:15:38 »
Malesef böyle konularda katilim beklemek sanirim toplumda lüks olmaya basladi. Incir cekirdegini doldurmayacak konulari ic mesele edinip afyon ceken bir toplum halindeyiz.

Bulundugumuz bölgenin jeopolitik yapisi cok karisik. Her ne kadar dis iliskilerde dis göstermek önemli ise de ayni zamanda temelleri saglam tutmak ve gerektiginde saglamlastirmak gerekiyor. Etrafa dis gösterip ondan sonra geregini yapamamak utanc verici.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2011, 16:46:32 »
bu maddelere yıllardır körü körüne bağlıyız ne yazık ki! başımızdakiler sağda solda yalandan kabadayılık yapıyor ama icraatları maddelerle birebir örtüşüyor. sürekli iyi kurgulanmış tiyatro oyunları izliyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Kasım 22, 2011, 18:23:01 »
Hakan'cim bence sen konuyu yanlis yerde acmissin. Kültür & Sanat olunca müsterisi bol olmuyor.
Basligi ACD gibi carpici yapacaktin; "Yaktim cirani ey Türkiye" veya "Yandan carkli" veya "BBG Sevr Evi" gibi.

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 182000
  • Model Yılı: '14
  • 58 kere teşekkür etti
  • 72 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 22, 2011, 18:40:16 »
Bence kafaya takmaya gerek yok.... sevr miş yok azınlıklarmış falanmış filanmış Allaha çok şükür ülkemiz sahipsiz değil kuvayi milliye duygusunu hala taşıyan sessiz yığınlar var...... günü geldiği zaman namluya mermi sürülür ya şehit olunur ya gazi gerisi boş.
"Türk Birliği`nin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği`ne inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliği`yle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır.Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek."   M.KEMAL ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 22, 2011, 18:48:26 »
Zamanında atmışız imzayı. Öyle veya böyle uymak, boynumuza borç. Eğer bu antlaşmaların bir zamanı varsa ve bu zaman geldiğinde menfaatimiz doğrultusunda yeni antlaşmalara imza atabilirsek, ne mutlu bize.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Kasım 22, 2011, 19:27:42 »
Zamanında atmışız imzayı. Öyle veya böyle uymak, boynumuza borç. Eğer bu antlaşmaların bir zamanı varsa ve bu zaman geldiğinde menfaatimiz doğrultusunda yeni antlaşmalara imza atabilirsek, ne mutlu bize.

Imzalamisiz???
Uymak boynumuza borc???

Noolur bu mesaj saka olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 22, 2011, 19:46:14 »
Hakan'cim bence sen konuyu yanlis yerde acmissin. Kültür & Sanat olunca müsterisi bol olmuyor.
Basligi ACD gibi carpici yapacaktin; "Yaktim cirani ey Türkiye" veya "Yandan carkli" veya "BBG Sevr Evi" gibi.
Doğru söze ne denir ki. Altımızdaki toprak gidiyor, kimin umurunda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Kasım 22, 2011, 19:49:14 »
Imzalamisiz???
Uymak boynumuza borc???

Noolur bu mesaj saka olsun.
Neden???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Kasım 22, 2011, 19:53:07 »
Neden???

Ya ben yazdiklarinizi ters anliyorum, ya da diyecek laf artik yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Kasım 22, 2011, 19:55:35 »
Türkçe yazdığımı sanıyordum. Yazı yazmaya çekiniyor musunuz?

Eski Maarif Nazırı (milli eğitim bakanı) Hadi Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey'den oluşan bu heyet, 10 Ağustos 1920'de Sevr Antlaşması'nı imzaladı.

Uygulamaya konmadı(!) kamuoyuna yapılan bir açıklamadan ibaret.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Kasım 22, 2011, 20:05:04 »

Eski Maarif Nazırı (milli eğitim bakanı) Hadi Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey'den oluşan bu heyet, 10 Ağustos 1920'de Sevr Antlaşması'nı imzaladı.

doğrudur Abi İstanbul hükümeti imzalamış. tarih tekerrürden ibaret.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 22, 2011, 20:48:06 »

Yazi yazmaya cekinsem bu forumu kurmazdim. Saka mi diye sormam, Sevr anlasmasini destekler bicimdeki yaziyi bu forumda kimseden beklememedir.
Yazdiklariniz tarihi gercekleri muhtemelen bilerek göz ardi ediyor:

1. Bu saydiginiz isimler TÜRKIYE CUMHURIYETI nazirlari degildir. Osmanli Devleti adli devletin nazirlari idi.
2. Sevr Antlasmasi Vahdettin'in emri ile Osmanli Devleti ve Müttefik Gücler, ki halen ayakta olan devletlerdir (Ingiltere, Fransa, Italya vs) arasinda imzalanmistir.
3. Daha sonra Osmanli Devleti TBMM'nin saltanati kaldirmasi ile yikilmistir.
4. 1923'de TBMM ile Lozan Antlasmasini imzalamistir. Bu antlasma ile Müttefik Devlet'ler TBMM'yi resmi olarak tanimis ve dolayisi ile Sevr Antlasmasi fes edilmistir.

Atalarimiz, dedelerimiz bu ülkeyi kurmak icin ugruna kan dökmüs. Lozan Antlasmasi ile bu ülke bagimsizligini garantilemistir. Bu fedakarliklari hice sayip zaten biz bunu imzaladik lafi yenir yutulur bir laf degildir.

Bu da Wikipedia'da Sevr Anlasmasi konusundaki aciklama.

Alıntı
The Treaty of Sèvres (10 August 1920) was the peace treaty between the Ottoman Empire and Allies at the end of World var I. The Treaty of Versailles was signed with Germany before this treaty to annul the German concessions including the economic rights and enterprises. Also, France, Great Britain and Italy signed a secret "Tripartite Agreement" at the same date.[1] The Tripartite Agreement confirmed Britain's oil and commercial concessions and turned the former German enterprises in the Ottoman Empire over to a Tripartite corporation. The open negotiations covered a period of more than fifteen months, beginning at the Paris Peace Conference. The negotiations continued at the Conference of London, and took definite shape only after the premiers′ meeting at the San Remo conference in April 1920. France, Italy, and Great Britain, however, had secretly begun the partitioning of the Ottoman Empire as early as 1915. The delay occurred because the powers could not come to an agreement which, in turn, hinged on the outcome of the Turkish national movement. The Treaty of Sèvres was annulled in the course of the Turkish var of Independence and the parties signed and ratified the superseding Treaty of Lausanne in 1923.

Lozan antlasmasinin tam metni:
http://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_of_Lausanne

Lozan antlasmasi Wikipedia aciklamasi:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lozan_antlaşması#.C4.B0lgili_maddeler