Gönderen Konu: Rav4 üm rampada gitmiyor yardım  (Okunma sayısı 13392 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: A+
Rav4 üm rampada gitmiyor yardım
« : Kasım 14, 2011, 10:13:13 »
Herkese merhaba. 2001 model rav4 aldım .aracım 1. Viteste degil 2-3. viteste kalkiyor.bu yuzden asagidan hizlanmaz ise dik rampada kaliyor. Arada bir normale donuyor ve farki hissedebiliyorum .Sebebi nedir acaba. Yardimci olabilecek varmi? Hangi servisi ustayi tavsiye edersiniz. Anadolu yakasinda oturuyorum. Tesekkurler.

Toyota Club Türkiye

Rav4 üm rampada gitmiyor yardım
« : Kasım 14, 2011, 10:13:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota gibi adam olmak!
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '05
  • 3 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: Rav4 üm rampada gitmiyor acil yardim
« Yanıtla #1 : Kasım 16, 2011, 23:35:30 »
Hocam kesinlikle şanzıman beyninden. İstanbul da tamirini yapan yerler var. Netten bakabilirsiniz oto beyincilere. ama tr de anlayan olmaz derseniz Abd de garantili tamir ediliyor. Yardımcı olmaya çalışırım. Aynı sorunu 5 ay önce ben de yaşadım ve şuan aracım canavar gibi. Sadece yakıtından şikayetçiyim ama ata biniyoruz sonuçta.:-)
Made in *zeync*
Always TOYOTA...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 16, 2011, 23:36:44 »
2001-2003 Rav ların kronik sorunu bu. Herkes er geç yaşayacak.
Made in *zeync*
Always TOYOTA...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #3 : Kasım 17, 2011, 18:35:11 »
Soguk ve sicakkenki fark yag konusunda dusundurdu.Sanzuman yagini degistirdim inanin sanki hic degismemis simsiyah ve civik bi yag cikti. Kan kirmizisi olmasi gerekiyormus. Dexron3 yag koydurdum. Hic 1. Vitese gecmiyordu gecsede isindiginda yada belli sure sonra yine 2 ve 3. Vitesle kalkmaya calisiyordu. Rampada da kaliyordu tabi. Son 3 gundur aracima inanamadim. Canavar gibi. Sollama yapmak icin gaza kokledigimde ucacak gibi oluyor onceleri cikamadigi rampalari hic zorlanmiyor. İnsallah eski haline donmez. 3gundur hic yapmadi. Cok sagolun saglicala kalin. Aman sanziman yagini het 60000 de degistirin cok onemli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #4 : Kasım 28, 2011, 09:40:53 »
Aynı sorun benim arabamda da var. 2002 Rav4... şanzıman yağını değiştirttim. Şanzıman filtresini değiştirttim. Bazen düzelir gibi oluyor ama sonra yine aynı.. Bazen 3. vitesle kalkıyor gibi oluyor, bazen normale dönüyor... Bosch elektronik servisine götürdüm.. Kontrol sonucu, O2 sensöründe arıza olduğunu gördük... O2 sensörünü yenisiyle değiştirdik... Şimdi aracı elektronik aksam olarak bilgisayara bağlıyoruz, hiç bir sorun görünmüyor... Fakat aynı problem devam ediyor... Yani en azından arıza olduğunda hatayı elektronik olarak görmemiz lazım ama arıza görünmediği halde aracın sorunu devam ediyor... ne yapacağımı şaşırmış durumdayım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Kasım 28, 2011, 09:44:44 »
Hocam kesinlikle şanzıman beyninden. İstanbul da tamirini yapan yerler var. Netten bakabilirsiniz oto beyincilere. ama tr de anlayan olmaz derseniz Abd de garantili tamir ediliyor. Yardımcı olmaya çalışırım. Aynı sorunu 5 ay önce ben de yaşadım ve şuan aracım canavar gibi. Sadece yakıtından şikayetçiyim ama ata biniyoruz sonuçta.:-)

Ali bey, siz beyni yaptırmadan önce elektronik olarak aracı bilgisayara bağlatıp hata kayıtlarına baktırmışmıydınız? Herhangi bir hata kaydı görünüyormuydu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 28, 2011, 09:51:33 »
  Otomatik vitesli araçlarda maalesef genelde şanzıman yağı ihmal ediliyor. Halbuki otomatik vitesler (ıslak tip) normal şanzımanlara göre daha uzun ömürlüdür, tek yapılması gereken doğru şekilde kullanmak (vites geçişlerinden önce gazı bırakmak) ve yağının değişimine dikkat etmektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 28, 2011, 23:43:37 »
2001-2003 Rav ların kronik sorunu bu. Herkes er geç yaşayacak.

Tövbe de, ben 157000e geldim halen çok kuvvetli, inşallah olmaz bir şey
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • toyosan alternatif otomotiv hizmetleri
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '07
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 29, 2011, 23:44:33 »
şanzıman pleytlerinde ve balatalarında aşınam sonucu bu sorunu yaşıyorsunuz hem şanzıman revizyon olmalı hemde beyin değişmeli tek çözüm bu
ALTERNATİF OTOMOTİV ÖZEL SERVİS....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Kasım 30, 2011, 03:45:05 »
şanzıman pleytlerinde ve balatalarında aşınam sonucu bu sorunu yaşıyorsunuz hem şanzıman revizyon olmalı hemde beyin değişmeli tek çözüm bu

Arabam 2002 model henüz 84.000 km de kazası yok... Eğer bu arabada şanzıman revizyonu, beyin değişimi vs bişey olursa... Toyota türkiyenin kapısının önüne atar gelirim... bu kadar diyeyim yani...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 10, 2011, 00:00:05 »
Levent Bey. Aracı ilk aldığımda müthiş moralim bozulmuştu. Ne yapacağımı şaşırmıştım. Forumda yaşadığımız tecrübeleri anlatmıştım daha önce. Arama motoruna 2001-2003 rav4 ecu yazın ve dünya genelinde bu sorunun yaşandığını görün. servise giderseniz direk şanzumanla uğraşırlar veya yeni beyin derlerki 3000 tl civarında. Tr de şanzıman beyni tamiri yapan yerler var ama ne derece güvenilir bilemiyorum. Ben aynı sorunu yaşamış ve benimle aynı araca sahip bir öğretmen aracılığıyla Abd de onarttırdım. 2 yıl garantili. Ben 6 aydır o arkadaş 2 yıldır aynı sorunu bir daha yaşamadık. Yağ-selenoit falan değil mesele. Sorunun temeli şanzıman beyni. Benim araçta daha önce arzıa ışı hiç yanmadı. Bilgisayarda bir sorun da çıkmadı. Ama aracın ne durumda olduğunu ben iyi biliyorum.
Made in *zeync*
Always TOYOTA...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Aralık 23, 2011, 04:28:33 »
Levent Bey. Aracı ilk aldığımda müthiş moralim bozulmuştu. Ne yapacağımı şaşırmıştım. Forumda yaşadığımız tecrübeleri anlatmıştım daha önce. Arama motoruna 2001-2003 rav4 ecu yazın ve dünya genelinde bu sorunun yaşandığını görün. servise giderseniz direk şanzumanla uğraşırlar veya yeni beyin derlerki 3000 tl civarında. Tr de şanzıman beyni tamiri yapan yerler var ama ne derece güvenilir bilemiyorum. Ben aynı sorunu yaşamış ve benimle aynı araca sahip bir öğretmen aracılığıyla Abd de onarttırdım. 2 yıl garantili. Ben 6 aydır o arkadaş 2 yıldır aynı sorunu bir daha yaşamadık. Yağ-selenoit falan değil mesele. Sorunun temeli şanzıman beyni. Benim araçta daha önce arzıa ışı hiç yanmadı. Bilgisayarda bir sorun da çıkmadı. Ama aracın ne durumda olduğunu ben iyi biliyorum.

Ali bey,
Yardımınız için çok teşekkür ediyorum.. Sanırım bende araç baynini tamire göndereceğim yada yedek bir tane sipariş edeceğim..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Aralık 23, 2011, 15:49:13 »
Tövbe de, ben 157000e geldim halen çok kuvvetli, inşallah olmaz bir şey

Ali bey,
http://www.ebay.com/itm/120760929693?item=120760929693&viewitem=&vxp=mtr#ht_500wt_992 linkte satılan ecu'yu almayı planlıyorum.. Çünkü arabamın beynini tamire göndersem arabasız kalacağım... En azından aldığımı kullanırken diğerinide tamir ettirebilirim diye düşünüyorum... görüşlerinizi bekliyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 23, 2011, 17:30:36 »
Merhabalar,

Bazı arkadaşlarımızın çok güzel şekilde teşhiste bulunduğu gibi öncelikle servisinizde şanzıman yağını ve varsa filtresini değiştirtmenizdir. Dışarıda da aynı viskoziteyi bulabilirsiniz ama tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki her nedense servistekiyle aynı etkiyi yapmamaktadırlar, sebebinin içindeki katıklar olduğunu düşünüyorum. Bununla beraber motor yağları için aynı şeyi söyleyemem.

Araç neden 1. vitesle kalkamaz?

Şanzıman yağının periyodik değişim km'si 2 veya 3 defa atlatılan otomatik bir şanzıman, içindeki yağın artık suya dönüşmesiyle basınç üretemez, motor çok rahat bir şekilde dönerken ECU bu rahatlığın yokuş aşağı inildiği için olduğunu zanneder ve 2. veya 3. vitese geçerek ancak yüksek devirlerde kalkış yapacak torka ulaşabilir.

Sorunun bu nedenden oluştuğunu varsayarak acilen servisinizde şanzıman yağını ve varsa filtresini değiştirtmenizi tavsiye ederim.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 25, 2011, 14:46:33 »
Ali bey,
http://www.ebay.com/itm/120760929693?item=120760929693&viewitem=&vxp=mtr#ht_500wt_992 linkte satılan ecu'yu almayı planlıyorum.. Çünkü arabamın beynini tamire göndersem arabasız kalacağım... En azından aldığımı kullanırken diğerinide tamir ettirebilirim diye düşünüyorum... görüşlerinizi bekliyorum...

Levent Bey,
Konuya pek hakim değilim ama meraktan linke baktım , buradaki ECU araç ana ECU'su mu yoksa otomatik şanzıman için ayrı bir ECU mu var? 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #15 : Aralık 25, 2011, 20:53:23 »
Levent Bey,
Konuya pek hakim değilim ama meraktan linke baktım , buradaki ECU araç ana ECU'su mu yoksa otomatik şanzıman için ayrı bir ECU mu var?

Sanırım başka bir ecu yok.. Çünkü http://www.rav4repair.com/ sitesinde söküm şekli ve araçta nerede olduğu gösterilmiş... Oradan gördüğüm kadarıyla linkteki bizim sorun yaşadığımız beyin gibi görünüyor... Yani sanırım alacağım... Bu arada çok ilginç bir şey keşfettim... benim araç çakmaklığına takılan usb şarj cihazım var.. bu cihaz arabaya takılı iken aracım daha stabil çalışıyor... sanırım içindeki kondenser bir nevi dengeleme görevi yapıyor... Bunu da geçen hafta keşfettim.. aracımı otomatik şanzıman ustasına götürdüm.. giderken bu şarj cihazını çakmaklıktan çıkardım... Araç arıza olayını abarttı.. Adamlar bilgisayarla baktılar olmadı başka cihaz bağladılar olmadı bir türlü arıza görünmüyor.. en son bana olayın mekanik olduğunu ve çanak çatlak yağda sızıntı oluyor,  ısınınca yağ basıncını tutturamadığından meydana geliyor gibi bişeyler söylediler.. 3000tl gibi bir rakama arızanın giderileceğini söylediler... ben oradan ayrıldıktan sonra taktım şarj cihazını araç bir süre sonra normale döndü... inanamadım önce fakat son 3 haftadır kullandığım şarj cihazımla pek sorun yaşamadığımı farkettim... yani ilginç bir detay ama paylaşmak istedim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 26, 2011, 12:32:01 »
Çakmaktaki kapasitenin orayı etkilemesi uzak ihtimal , muhtemelen çakmağa takılan şarj ciazının yaydığı veya ilettiği bazı parazitler başka bir yerleri veya sensörü etkiliyordur çalışma şekli değişiyordur. Bu arada sadece şarj cihazı mı takılı yoksa , şarj cihazına da başka bir cihaz takılı o da çalışıyormu?
- Deneme için çakmaktan uç çıkarıp bu uca 16V/220 µF bir elektrolitik kapasite taktırıp deneyin ( çakmaktan çalışan seyyar lamba v.s. gibi takıp , çakmaktan yine fazla uzun olmayacak şekilde 10-15 cm uzağı bir noktaya bağlatın kapasiteyi). Arızanın yine azalacağı veya ortadan kalkıp kalkmayacağına bakın (pek sanmıyorum ama belli olmaz bu işler).

Bu işi araç soğukken motor yeni çalıştırıldığında da yapıyormu , yoksa motor şanzıman ısınınca mı yapıyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #17 : Aralık 26, 2011, 14:15:39 »
Çakmaktaki kapasitenin orayı etkilemesi uzak ihtimal , muhtemelen çakmağa takılan şarj ciazının yaydığı veya ilettiği bazı parazitler başka bir yerleri veya sensörü etkiliyordur çalışma şekli değişiyordur. Bu arada sadece şarj cihazı mı takılı yoksa , şarj cihazına da başka bir cihaz takılı o da çalışıyormu?
- Deneme için çakmaktan uç çıkarıp bu uca 16V/220 µF bir elektrolitik kapasite taktırıp deneyin ( çakmaktan çalışan seyyar lamba v.s. gibi takıp , çakmaktan yine fazla uzun olmayacak şekilde 10-15 cm uzağı bir noktaya bağlatın kapasiteyi). Arızanın yine azalacağı veya ortadan kalkıp kalkmayacağına bakın (pek sanmıyorum ama belli olmaz bu işler).

Bu işi araç soğukken motor yeni çalıştırıldığında da yapıyormu , yoksa motor şanzıman ısınınca mı yapıyor?

Kimi zaman araç soğukken de meydana geliyor... çoğunlukla araç sıcakken meydana geliyor... Ama araç ısındığında her zaman arıza meydana gelmiyor.. yada araç ısınmışken arıza meydana gelip sonra ortadan kalkabiliyor... ''Yani çanak çatlak sızıntı oluyor, motor ısınınca bunu yapıyor''  mantığı çürümüş oluyor böylece... Çakmaklıkta sadece şarj cihazı takılı oluyor telefonu bağlamadan öylece yanlız başına  :) ... yani bu olayı netten bi araştırdımda; karşıma fuelshark diye bi ürün çıktı... ürünü inceleyince böyle bir kanıya vardım... yani sonuçta fuelsharkta bir nevi gerilim oluşturuyor... yani mantıksız gibi ama şu an takılı aracımda şarj cihazı ve sorun yok... Sizin dediğinizide deniycem çakmaklığa inverter var onu bağlayayım ve onada laptopu falan bağlayayım bakalım ne olacak...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ÇÖL KAPLANI
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #18 : Ocak 03, 2012, 17:13:42 »
2002 model 178000 km de benzer sorunlar bendede var .istanbulda bostancıda avni ustaya gittim.test çıktı arabanızda hiç bir şey yok dedi .sonra beraber test ettik o arada motor arıza ışığıu yandı.makineye bağladı.makine okuma yapamadı.şamzıman alt kapağı söküldü selonoid kontrolleri yapıldı yağ değişti.fakat sorun ortadan kalkmadı.15 yaşında çocuğa civata sıktırdı.yolda dönüşte şanzıman kapağının contası patladı tesadüfen yağın boşaldığını fark ettim.conta ömrünü doldurduğu halde contayı yenilememiş.sonra gölcük değirmendereden özel servis geldi.plastik conta ile sıkıntıyı aştık yağ değişti.eve geldik ertesi gün arabada sorun çıkmadı.şu an 5-6 gündür kullanıyorum sorun yok.avni usta 5-6 bin tl lik masrafın var dedi.izmitte elotkronik beyin tamiri yapan iki kişiyle görüştüm arıza ışığı yandığında gel arıza tesbiti yapalım dediler.yeni açılan bir yer var izmitte alman oto elektronik o kişi daha mantıklı yanaştı soruna,fakat şimdi arıza ışığı yanmıyor.ve araçta sorun yok.araçın 13 ocağa kadar iade-takas süresi var aracı bursa inallardan 2.el garantili yerden aldım.şimdi araç sorun çıkarsın diye bekliyoruz garanti süresinide geçirmek istemiyorum.aracın aşığıyım takas veya değiştirme yapmak istemiyorum.bekliyoruz bakalım.türkiyede bildiğiniz bir eloktronik çi varmı.istanbulda bostancıda sorunun üst beyinden kaynaklandığını söylediler.ama kesin bir arıza tesbiti yapamadılar.herkese sorunsuz günler.
AKILLI OLUP DÜNYANIN KAHRINI ÇEKECEĞİNE DELİ OL DÜNYA SENİN KAHRINI ÇEKSİN..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 03, 2012, 17:30:35 »
Merhaba Kurtuluş bey,

Yukarıda da belirttiğim gibi, siz şanzıman yağınızı ve filtrenizi değiştirerek sorunu çözmüşsünüz gibi görünüyor.

Bu tip arızaların en önemli nedenlerinden biri periyodik şanzıman yağı değişim sürecidir.

ECU bu tip arızalar çıkartmaz, zira ECU "boşa al-ileri, geri vitese tak" veya "şu devirde şu vitese geç" gibi şeyleri yaptırmakla görevlendirilmiştir.

Şanzıman yağı değiştikten sonra eğer kalkış problemi yine yaşanırsa o zaman şanzımanı indirip tork-kavrama ünitesinin veya bağlantılarının incelenmesi gerekir. Yani elektronik değil mekanik bir problemin varlığı söz konusudur.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)