Gönderen Konu: motor sesi  (Okunma sayısı 9915 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
motor sesi
« : Mayıs 02, 2008, 20:11:04 »
arkadaşlar herkese merhaba. 2005 model corolla hb kullanıyorum. sorun mu bilmiyorum, nasıl tarif edilir onuda bilemiyorum ama benim aracım sanki dizel araç gibi ses alıyor içeriye. motorun bu şekilde ses çıkarması normalmidir, ben daha sessiz olur diye düşünmüştüm (Yeni aldım aracı) . kemikli bir ses geliyor motordan takırtı gibi. keşke dinletebilseydim :) sesi anlatmak ne kadar zor anlatmakta zorlanıyorum. İkinci olarak aracın rolantisi ne olmalıdır. benim aracım 1000 devirin altında çalışıyor rolantide. normali nedir ki bunun ? bazende kendiliğinden ben hiç pedala dokunmadan yükselip tekrar düşüyor. ses konusu çok canımı sıktı açıkçası sizde var mı böyle bi durum. problem diyemiyorum çünkü problem mi onuda bilmiyorum.

Toyota Club Türkiye

motor sesi
« : Mayıs 02, 2008, 20:11:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: motor sesi
« Yanıtla #1 : Mayıs 02, 2008, 20:47:30 »
öyle dizel gibi çalışmaması lazım..rolantiye gelince 900civarı olmalı diye biliyorum ama bi yükselip bi alçalma durumu olmamalı..ancak ilk çalıştırmada motor soğuk ise 1200-1500 arası çalışabilir sonra motor ısınınca yine sabit 900civarı kalması gerekmektedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 05, 2008, 12:28:46 »
Arkadaşım relentide çalışırken araçta titreme olayıda mevcut ise senin ateşleme sistemi ile ilgili bir problemin olabilir bujilerini ve indiksiyon bobinlerini bir kontrol etmeni öneririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 05, 2008, 14:04:30 »
  Selam.
 Arkadaşların söylediklerine aynen katılıyorum ve ek olarak aklıma gelenler ise;
 Buji kabloları kontrolü,
 Rölantide devir oynaması sırasında direksiyona hiç müdahalede bulunuyormusunuz?,
 Distirübütör kapağının içini de kontrolde fayda var,
 Benzin filtresinin durumu,
 Hava filtresinin durumu. Bunlarıda kontrol etmenin faydasının olacağı düşüncesindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 05, 2008, 22:10:28 »
Arkadaşlar teşekkür ediyorum. Bana servisin yolları göründü demek ki çünkü o dediklerinizi tek başına yapabilecek bilgi birikimim yok. aracın direksiyonu ile oynamıyorum aslında hiç birşey yapmıyorum marşa basıyorum çalıştırıyorum ve bırakıyorum o kadar. dediğiniz gibi bi kontrol ettireyim inşallah ciddi bir sorunu yoktur. o tıkırtı dediğim ses ise sanki bi parça gevşemişte motorun sallantısı ile o tıkırdıyor gibi bi ses. böyle bi ses motor bloğundan gelebilirmi yani motordan kaynaklanabilir mi acaba.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #5 : Mayıs 06, 2008, 02:03:08 »
vvt-i motorlarda rölantideki ses düzeyi hareket halindeki ses düzeyinden daha yüksek. özellikle rölantide bir müddet bekleyince ses, dizel motor sesi gibi gelmeye başlayabiliyor,biz aracı aldığımızdan beri böyle( sıfır almıştık ). araç 2007 terra, motor ısınınca rölanti devri 600-800 arasında değişkenlik gösteriyor ama genelde göz kararı 700 e yakın bir yerlerde.aldığımızdan beri de hep o civarlardaydı,hiç dert etmedim,yani elektronik kontrollü motor sonuçta. araç 5000'de daha, aklımda soru işaretleri oluştu şimdi, servise neyi kafaya takıp gitsem,inceliyorlar bir sorun yok diyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Mayıs 06, 2008, 08:02:03 »
  Sesi bu şekilde tabir ediyorsan o zaman motor kulaklarına da bakmanı öneririm.
 Motor devrini bende rölantide ve motor normal sıcaklığında iken 900 d/d diye biliyorum.
 Aslında aracı rölantide uzun süre çalıştırmak çok iyi değil diye biliyorum. Çünkü bu durumda özellikle üstten egzantrikli güncel motorlar da motor üst bloğuna, dolayısı ile egzantrik millerine yeterince yağlama yapılamaya bilir. Aslında en ideali motor çalıştırdıktan 20sn. kadar emniyet kemeri vb. ayarlar yapılmakla geçirilip araç düşük devirlerde hareket ettirilmeli ve motor yağı ideal sıcaklığına gelene kadar 15-20dk yüksek devirler zorlanmamalı. Bazı araçlarda motor yağ sıcaklığı ibresi varken çoğu araçda kullanılmamaktadır. Soğutma suyu sıcaklık ibresi ise yağ sıcaklığı hakkında net bir fikir vermez diye biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Mayıs 06, 2008, 17:43:13 »

Motor devrini bende rölantide ve motor normal sıcaklığında iken 900 d/d diye biliyorum.

araç geldiğinden beri motor devri rölantide 600-800 arası, 700'e yakın bir değer gibi görünüyor. Anlamıyorum herkes farklı bir şey söylüyor bu konulada kimi diyor 800-700 civarı normal, kimi diyor 900 ün altına inmeyecek. Bir konuda çeşitli şeyler söylenince araca olan güvenim kalmamaya başlıyor. Araç geldiğinden beri gözüme batmayan şeyler, batar olmaya başladı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 07, 2008, 13:20:35 »
Hüseyin bey araç rölantide çalışırken sarsıntı oluyor mu sizin araçta. benim araçta sanki rölanti düşüyor ve motor stop edecek gibi biraz sarsılıp sonra tekrar düzelir gibi oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 07, 2008, 13:26:15 »
Arkadaşlar ilginize teşekkür ediyorum. daha önceki açıklamam da bir yer gevşemişte o sallanır gibi ses geliyor demiştim. yanlış anlaşılma olmasın diye düzelteyim daha doğrusu biraz daha açayım istedim. ses motordan geliyor. yani gevşeyen bişeyden değil. motoru kemikli çalışıyor aracın daha sessiz olması gerekir diye düşünüyorum. Geçen gün arkadaşın seat toledosunu kullandım kırmızı ışıkta sanki motor çalışmıyor gibiydi, ne ses nede bir sarsıntı var araçta özendim doğrusu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Mayıs 07, 2008, 14:12:44 »
Bende de 2006 corolla var. Bahsettiğiniz motor sesi tüm corollalarda var. Bunun nedeni motorun vvti olması ve triger kayışı yerine zincirli olmasıdır. Bu nedenle sesi kafanıza takmayın. Rölanti devrinde ise 6000 normal devirdir.Bazı arkadaşlar yorum yazmışlar ama galiba onların araçları bizim corolladan değil. Çünkü 9000 çok yüksek bir devirdir bu araç için . Bazen motor sarsıntılı çalışabiliyor ama ecu hemen devri yükseltip 6000 civarına getiriyor.
corolla 1.6 terra 2006

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 57500
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 07, 2008, 17:35:18 »
Arkadaşlar 2004 Corolla sol 55 binde.İlk çalışmada motor soğuk devir 1500-1600 arası çalışmaya başlıyor araç.Ve hararet saati 70'e gelince önce 900 sonar 700 devire iniyor.Sanırım bu söylenenlerin motor suyu sıcaklığıyla alakalı olsa gerek.Ama toyotadan beklentimiz yüksek olduğu için bu tür şeyler can sıkar hale geliyor.Bu arabamı almadan önce araba ararken bir Opel vectra test ettim 2000 model aracı çalıştırdığımda inanın aracın çalıştığını birtek göstergelerden anlayabilirdiniz.Bizim arabalarımızda birazda yalıtım problemi var galiba...Şimdi benim bu yujarıda yazdıklarım hepimizin araçlarında oluyorsa bu bir problem değil demektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Mayıs 07, 2008, 18:01:30 »
  Triğer kayışı yerine zincir kullanılması sonucu bir miktar ses duyulması normal. BMW lerde de durum bundan çok farklı değil. Ama tabiki de kabin yalıtımları arasında fark var ve bu da çok doğal.
 Umut arkadaşımız eğer 6000 d/d larda rölanti sağlıyorsa heralde max. torku 15000 d/d. da sağlıyordur.
 Şaka tabiki, sanırım bir sıfır fazla yazılmış orada. Normalde rölanti devrini aracın beyni tüm koşullara göre (hava sıcaklığı, yoğunluğu, benzin durumu vb.) otomatik ayarlar diye biliyorum. Ama bu konuda daha fazla teknik bilgisi olan arkadaşımız vardır diye biliyorum. Benim bildiğim tam net olmamakla birlikte 800-900 d/d olduğudur rölanti devrinin. Ama araaçtan araca farkedermi, ne kadar farkeder net bir bilgim yok. Yanlız yüksek rölanti yakıt tüketimini arttırı ve düşük rölantide de vuruntu hissedilir. Eğer enjektörler pis ise rölantide düzensizlik olmasıda doğaldır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 07, 2008, 19:59:22 »
peki arkadaşlar şimdi aklıma gelen birşey. Mesela Alanya çok nemli ve sıcak bir yer.Ben aracı izmirden aldım. benim sorunuma cevap anlamında değil tabii ki İzmir ile antalya - alanya arasında çok büyük bir fark yok iklim şartları bakımından ama bilgilenmek amacı ile soruyorum. iklim şartlarının farklılaştığı ortamlarda mesela daha yüksek rakımlı yerlerde yada sıcaklığın 10-15 derece farklılaştığı yerlerde kullanılacaksa araç, bi ayar gerektirirmi acaba ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Mayıs 07, 2008, 20:56:20 »
Hüseyin bey araç rölantide çalışırken sarsıntı oluyor mu sizin araçta. benim araçta sanki rölanti düşüyor ve motor stop edecek gibi biraz sarsılıp sonra tekrar düzelir gibi oluyor.

hayır sarsıntı olmuyor, daha doğrusu motor stop edecekmiş gibi sarsılıp tekrar düzelme olmuyor. ama bugün dikkat ettim, 600 e kadar düştüğü oluyor, sonra araç kendi kendine 800 e yakın bir değere çekiyor. tabi bu değişkenlik aracın hareketi kırmızı ışıklarda bekleme süresi vs. şeklinde kendini gösteriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 57500
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 07, 2008, 22:02:44 »
Arkadaşlar bu işin bence enjektörle ilgisi yok.Enjektörlerimi değişeli yaklaşık 3.000 km oldu ama rölanti ilk çalıştırmada 1500-1600.Bence bunun bir ayarı olup olmadığını bilen bir arkadaşımız varsa(ki ben vvt-i motorların bir özelliği olarak biliyorum bunu) bize yardımcı olursa daha iyi olur diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • yaklaşma toz olursun geçme pişman olursun
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #16 : Mayıs 12, 2008, 01:24:15 »
görüyorumki herkes bir sey söylüyor ama kimse servise gidipte böyle birsey sormamıs benım aracımda 2005 corolla terra bugüne kadar birçok araba kullandım arkadasımızın dediği sey benımde bastan tuafıma geldi neden bukadar rolantide ses yapıyo ve motor titreyerek çalısıyo bulunduğum ilde servisi olmadığım için soramadık tabi gittim bujileri değiştim gene yok bu sekilde asgı yukarı 7ay içimdeki korku benı yedi bitirdi acaba motoru bitik arabamı aldım diyom kendi kendime kmdedaha 38bin işte en son çıktığım gezide bir toyota servisini gördüm ve sordum ordaki ustalar arabama baktılar bu çalısmanın normal olduğunu sıcakken 6bin ve 8bin devir arasında soğukken 10-15bin devir normal aralıklarmıs ve bu sarsıntıta vvti ın özelliğinden doşayı deyince içime rahatlık geldi motor kendi kendini ayarlıyormus yanı hersey normal umarım sizi aydınlatmısımdır bu arda kalkıs olarak gerekse vites küçültmeler almanlarınkı kadar rahat değil buda motorun özelliğinden özelliklede kaldırsta birden hoplaması sevmediğim bir özellik ama toyota sonucta benzini eksik etme yeter bas gaza git ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Mayıs 12, 2008, 07:44:31 »
  Selam Barbaros arkadaşımız.
 Sanırım burada kimse motor ustası vs. kimliğine soyunmuyor. Amacımız genel bilgimiz ve tecrübelerimiz dahilinde birbirimize yardım etmek diye düşünüyorum. Yani arkadaşımızın bahsettiği ses vvt-i ın doğal çalışma sesi olabileceği gibi, pek tabiki bir problemden de kaynaklanıyor olabilir. Gördüğüm kadarıyla diğer arkadaşlar da fikir veriyor ve olabilecek sebepleri belirtiyorlar ki bu bence çok hoş birşey. Ayrıca kimse burada o sesi duyabilme şansına sahip değil. Doğal olarak verilen fikirlerde farazi olmaktan çok da öteye gidemez. Örneğin arkadaş ''kemikli ve tıkırtı şeklinde motordan gelen'' sesden bahsetmiş. Bunun da akla sadece vvt-i lara has bir sesi getirmemesi doğaldır diye düşünüyorum.
 Ayrıca daha önce aynı konuda Umut arkadaşımızlada şakalaşmıştım ama anlaşılan bu konuda yanlış bilgiye sahip arkadaşlar var. Ya da ben yanlış biliyorum. Piyasada satılan hangi araçla 10-15bin d/d. gibi değerleri görmeyi düşünüyorsunuz ki, hele birde rölantide :) . Bu değerleri rölanti için 600-800d/d. ve 1000-1500d/d. olarak yazdığınızı düşünüyorum.
 Ben bizimle paylaştığınız fikirleriniz ve bilgileriniz içinde yine şahsım adına size teşekkür ediyorum.  :kanka:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • yaklaşma toz olursun geçme pişman olursun
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #18 : Mayıs 12, 2008, 09:55:59 »
hakan arkadasım sen benım yazdıklarımı dikkatlice okumadığın belli okusaydın böyle alaycı konusmazdın hangi arac 10-15 devir arası calısır vs diye ben sadece kesin konusanlar için diyorumki sözüm olmaz etmez gitmez diyenlere aynı arbadan sende olmadığı belli ve hatta binmemıssın zannedersem söylediklerim 1.6 benzinli için gecerliki ilk calıstırmada araba otomatik jigle ile 15 devire yaklastığı olur motor ısındıkcada yıne otamatik olarak düşüş gösterir taki 8ila 6bin devir arasına kadar 6 iner tekrar stop edecekmıs gibi olur 7bine çıkar aslında suna sabit 7 bin de dıyebiliriz sıcıkken ama 8) herkese iyi forumlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Mayıs 12, 2008, 10:46:08 »
  Hayır, hayır Barbaros arkadaşım. Yazdıklarını çok iyi okudum. Alaycı konuşmak ise kesinlikle haddime değil. Yine dediğim gibi yapılan bir yanlış üzerine şaka yapıyorum. Ama şu dediğinize ''görüyorumki herkes bir sey söylüyor '' de kesinlikle katılmıyorum .
 Yani sonuçda burası bir bilgi paylaşım formu. Burada herkesin usta olduğunu sanmıyorum ki, hata yapan, ya da yeterli bilgiye sahip olmayan birçok usta da gördüm.
 Evet aynı araçtan bende yok. Ama onda yolculuk ettiğim oldu, çok kısa süreyle kullandığım da oldu. Ama bunun yukarıda bahsettiğimiz motor devri ile ne alakası var anlamadım. Yoksa bunlar F1 üretimi mi? Bu da şakaydı lütfen alınmayın. :) Çünkü yol otomobillerin den hangisiyle kadranda ve hele ki rölanti de 6bin ya da 15bin d/d. gibi değerleri görebiliriz. Sanırım bu sadece bir yazım hatası ama bu konuda yapılan bir hatayı belirtmek istedim. Diğer taraftan ana konu hakkında ki görüşümü yukarıda zaten belirtmiştim ve bu kesin bir bilgi değildi yazdığım gibi. Bu devri zaten ecu (elektronik beyinli araçlar için) kendisi otomatik olarak ortama ve koşullara göre ayarlar. Jigle de otomatiktir ve manuel olarak jiglenin nasıl devreye girebileceğini ve çıkarılabileceğini sanırım başka bir başlık altında yazmıştım. Ama bunun her araç için aynı olduğunu söyleyemem tabi. Bunlar genellemeden ileri gidemeyecek bilgilerdir bence.
 Şu konuda da hak verirsiniz ki benim her aracı kullanma, hele test etme imkanım yok (yani otomobil tamir ustası, gurusu ya da test sürücüsü değilim :) ). Ben sadece ilgim doğrultusunda edindiğim bilgileri ve tecrübeleri aktarmaya çalışıyorum, ayrıca  yeni şeyler de öğreniyorum.
 Yanlış anlaşılmak istemem, dediğim gibi amacım kesinlikle alay etmek falan değildi ve böyle birşey olamazda.  :kanka:
 Bu paylaştığımız bilgilerimizle birbirimize faydamız olabiliyorsa ya da en azından bir nebze yol gösterebiliyorsak ne mutlu bize  :carwash: