0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mehmet abı benım araba o soketı çıkardıgımızda stop etmezmı veya etmemesı mı lazım dogal olarak...hanı bazıları stop eder bazıları etmez dıyorlar ya.. benımaraba 2001 terra 1.4 ... zaten senın araba soketı çıkarsanda stop etmemesımı lazım...benımarabanın dogal olarak stop etmemesımı lazım anlamadıgım konu bu...4a-fe 3zz-fe bunlar ne? benım arabam bunlardan hangı kategorıye gırıyor soketi çıkardıgımızda stop etmeyenler kategorısınemı gırıyor.?
İbrahim, ercüment senin soruna cevap vermiş aslında. Mantık olarak stop etmeyip çalışmaya devam etmesi lazım. Ancak devir yükseldikçe araba dengesiz çalışmaya başlayacaktır. Ben böyle düşünüyorum.Ayrıca Ufuk'ta bazı açıklamalar yapmış, bunlarında değerlendirilmesi gerekir.Bu durumda en kolay yol, aracı cihaza bağlayıp, hata kodunu görmektir. Deneme yanılma yoluyla çözüm bulmak size vakit ve para kaybettirir.Birde LPG kalibrasyonu yapılmadan önce aracın sağlıklı olarak çalıştığı verileri ECU'ya kaydetmek için, aracı bir süre sürekli benzinde kullanmak gerekir. (ya da fabrika verilerine dönmek için ECU resetlemesi yapılabilir ama doğru olan aracı sadece benzinde kullanıp; sağlık verilerin ECU ya bu şekilde kaydedilmesidir) Mantık olarak araç benzinde sorunsuz çalıştığı sürece, bu veriler sağlıklı olarak ECU ya kaydedilir; LPG kalibrasyonu yapılırken de, aracın ECU'sunda ki veriler, gerekli düzenlemeler yapılarak LPG ECU'suna aktarılır.
Sen resetledikten sonra, arabayı çalıştırır çalıştırmaz yeni verileri kaydetmeye başlıyor. Yani sen ne kadar resetlersen resetle, araba kendi bulduğu, sağlıklı olduğunu düşündüğü verileri ECU'ya kaydediyor. Bu nedenle bir süre benzinde kullanıp (belki 150 - 200km), daha sonra LPG kalibrasyonu yaptırmanı tavsiye etmiştim.Eğer resetleme sonrasında araç düzeliyor ancak bir süre sonra yeniden bozuluyorsa, çok büyük ihtimalle ustanı değiştirip başka bir yerde yeniden kalibrasyon yaptırmanı önereceğim. Benim tahminim; senin ustanın yaptığı kalibrasyon düzgün olmadığı için araç hatalı verileri ECU'ya kaydediyor bu ise bir süre kullanım sonrasında sorunun yeniden oluşmasına sebep oluyor.Diğer ihtimal; elektrik veya elektronik bir donanım hatası ama bu durumun araç cihaza bağlandığında ortaya çıkması lazım. Çünkü bununla ilgili bir problem olsa, hata kodunu görebilmeniz lazımUmarım sorunun kısa zamanda çözülür
ecu resetlemek sigorta söküp takmakla olmuyor malesef1. Arabayı rolatinde fan devreye girecek kadar calıstırıyorsunuz.2. Sonra motoru stop edip. Aku kutup baslarını sokuyorsunuz. (Ecu nun sigoratasını sokmek de işe yarar)3. Yaklasık 10 dak bekliyorsunuz.4. Aku kutup basını (sigortayı) takıp marsa basıyoruz.5. Yine yaklasık 10 dak araba rolantide calısıyor. Burası cok onemli: bu calısma esnasında hic bir elektronik veya elektrikli bir seyi calıstırmıyoruz. (Or: arac teybi tavan lambası, kalorifer vb.) Bu 10 dak icerisinde aracın rolantide daha sessiz ve sarsıntısız calıstıgına da şait oluyoruz.6. Arabayı stop ediyoruz. Anahtarı sonunda kadar geri ceviriyoruz ama cıkarmıyoruz. Sonra hemen marsa basmadan bir onceki konum olan tum lambaların yandıgı ekran gelene kadar anahtarı ileri ceviriyoruz. Bundan sonra anahtarı sonuna kadar cevirip. Kontaktan cıkartıyoruz.7. Ecu resetlenmis oluyor ve 10 dak calısmada idle ayarını tutturuyor. Resetten sonra 300-500 km biraz fazla yakabiliyor (LTF ayarını map edene kadar)yöntem budur bizim beyinlerdesorun gider ilk başta ancak long term ve short term diye 2 veri toplar arabaveri toplarken resetlemeden önceki hiç bişeyi hatırlamaz gelen verileri işler ve hata olursa uyarı verir...tabiki en ufak sorunda hata vermez o hata belirli süre devam ederse kullanıcıya "e bak bir yerde hata var bir süredir düzelmedi haberin olsun"diye ışık yakar
resetleme olayını yaptım 2-3 gün devam etti düzgün bişekilde ama dün yıne aynı sorun karşıma çıktı yine...
İbrahim abi bence size en yakın yerdeki plaza servise gidip arıza tespiti yaptırın bu şekilde motoru aşındırıyor olabilirsiniz... Motorda benzin hava karışım miktarını ayarlayan mekanizmalar ne durumda ecep?
gidecem gidecem de şu sıralar işlerimın en yogun oldugu haftalar..bıde kastamonuda yok toyota servısı...ankara en yakını oda 5 saat....ama gıdecem... toyotadan uzaklaşmak mı gerek acaba ...çünku bu 2. toyota aracım...1. sındede sorun vardı kımse bulamadı sattım..2.sindede sorun var bulamıyorlar satacam galıba ama kıyamıyorum...satarsamda bıdaha toyotaya bakmam gıbı galıba... hayırlısı bakalımm...
İbrahim bey bence sorununuz büyük ihtimalle lpg sisteminden kaynaklanıyor. Baktırmanızı tavsiye ederim. Bu arada birinci sorun benim arabamdada başladı.
erdem kardeş Allah kurtarsın dıyorum...ıns sorununu çözersın...lpg servısı en yakın ankarada var omvl...gidecem inş..ankarada iyi bı usta bulursan tavsıyelerını beklerım..
sorun devam ettiyse1 sensör bozuk doğru veri okuyamıyor2 lpg ayarınız iyi yapılmadı yada ayarı bozuldu çok fakir yada çok zengin çalışıyorşimdi şöle bişey var...benim aracımda ara ara arıza lambası yakıyor...nedeni kullandığım yakıt...bazen doğru karışım yapamıyorum ışık yanıyor 10 liralık benzin alıyorum 2-3 gün sonra sönüyor...
gazda çalışırken sorun devam ediyor ama ardabenzindeyken olduğunu var sayalım sadecesensöre bakılması gerek yinebelki sorun enjektör yada benzin regülatöründe belkide pompada...ama sensörden başlanmalı araştırmayao ışığa 70 tane sensör bağlı burdan ezbere konuşyoruz ne kadar tahmin etsekse