Gönderen Konu: Ae101 Lerde Fren  (Okunma sayısı 9219 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kralın Arabası Rolss Royce, Arabanın Kralı Toyota.
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
Ae101 Lerde Fren
« : Mart 23, 2008, 00:07:21 »
98 xei aracım var aracımın frenlerinden malesef memnun değilim. defalarca ayar ve bakım yaptırdığım halde düzelme olmadı. daha önce böyle problem yaşamış arkadaşlardan yardım istiyorum
Corolla XEi 98. O Bir EFSANE...

Toyota Club Türkiye

Ae101 Lerde Fren
« : Mart 23, 2008, 00:07:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #1 : Mart 23, 2008, 01:47:33 »
öncelikle normal standartları maknik olarak iyileştirme yapmadıkça ir gelişim sağlamak imkanzıdır.
bizim göreimiz zamanla zarar gören yıpranan parçaları yenilemek ve bakımlarını yaptırmak.

size fren bakımı ile bir kaç faydalı bilgi ereyim önce bunları yaptırın e ardından test edin bakalım prolem varmı!!

1.fren disk e balataları orjinalmi e standart ölçülerdemi?
2.aynı şey kampana e balataları içinde geçerli
3.kaliper pimleri kontrol sıkışma armı varsa söklüp temiliği yapılıp tekrar yüksek ısıya danayınklı gresle yağlanması gerek.
4.ön fren pisonu sıkışıkmı yağ kaçağı varmı?
5.arka fren merkezlerinde yağ kaçağı armı?
6.arka fren balata ayarı nasıl ?çokmu gevşek?
7.fren hidroliği kontrol kirliyse dört teker fren hidroliği değişimi gerekli(40.000 de bir dört tekerin sökülüp fren hidrolinin değişimi gerek)
8.lastiklerin durumu nasıl?

bunlara baktırırsan e gerkli işlemleri yaptırırsan zamanla azalan fren performansını geri kazanabilirsin ve ae101 in olması gereken fren sıkılığına sahip olabilirsin
LPG GİBİ motor sistemine etki edecek sistemleri japon arabaları kabul etmez (saki uygun olmayan doku ve organ nakli gibi) bu sebepten lpg ye hayır!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #2 : Mart 23, 2008, 17:26:44 »
Arabanın her şeyi orjinal. bakımlarda söylediklerinizin hepsine bakıldı bu araçların genelde frenlerinin zayıf olduğunu öğrendim. tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir Toyota Aşığı...
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #3 : Nisan 06, 2008, 01:11:54 »
Alıntı yapılan: Fatih Yalçınkaya
Arabanın her şeyi orjinal. bakımlarda söylediklerinizin hepsine bakıldı bu araçların genelde frenlerinin zayıf olduğunu öğrendim. tavsiyeleriniz için teşekkürler.
[/quote]
bence bi sorun var çünkü 96 kasası bende var ve 100den 0a inmek için saymadım ama cok rahat bi şekilde 5 6snde duruyorumdur
All For You COROLLA!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #4 : Nisan 07, 2008, 00:41:57 »
Alıntı yapılan: gökhan şeker
bence bi sorun var çünkü 96 kasası bende var ve 100den 0a inmek için saymadım ama cok rahat bi şekilde 5 6snde duruyorumdur
[/quote]

5 6 sn  cooooooooooooook zorrrrrrrrrrrrrr

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #5 : Nisan 07, 2008, 01:23:30 »
98 xei kullanıyorum ve dediğinize katılıyorum ... aracımı 99 yılından bu yana sorunsuz şekilde kullanmaktayım ama fren konusuna gelince artık bu güzelin de bu kusuru var demekten başka yapacak bişey yok ... special modelinde ki abs fren sistemini denemedim ama daha iyidir.. ayrıca benim kanım kasanın hafif olmasıda etkiliyor olabilir 5-6 saniye de durur ama nasıl durur o 6 saniye kızaktamı geçer onu bilmek lazım

bu fren konusunda duyduklarım ilk olmadığı için alışkınım , tepkili bir fren sistemi olmadığını biliyorum bunu da emsal bir otomobille denemesini yapıp anlayabilirsiniz tabi daha sonradan çeşitli iyileştirmelere gidilmiş ise nasıl olur bilmiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #6 : Nisan 07, 2008, 09:22:38 »
Selam.
 AE101 lerin frenleri belki mükemmel olmayabilir doğal olarak ama fren sisteminin gerekli bakımları uygun kalitede parçalarla yapıldığında (sadece iyi bir japon fren balatasıyla taiwan ya da diğer orta kalite üretim olanıyla bile oldukça belirgin farklar gözlemleyebilirsiniz) şikayet edilcek bir durum açığa çıkarıcak özellikde olduğunu düşünmüyorum. Tabi bu benim fikrim.

Eğer aracın fren kabiliyeti güven vermiyorsa;
 -Fren balataları yüksek kalitede seçilmelidir.(Her ne kadar belirgin fiyat farkları olsada kesinlikle tercih yüksek kaliteden yana olmalı bence. Yumuşak tipte balatalar ne kadar sert tipte olanlara göre daha çabuk aşınsada fren mesafesine olan olumlu etkisi yadsınamaz)
-Disklerin aşınmışlık değerleri üzerinde belirtilen tölerans değerlerini geçmişse değiştirilmeli.
-Fren merkezinin kontrolü yapılmalı. (örneğin fren hidroliğinin konduğu kap içinde contalar barındırır ve bunlar eskimiş olabilir, ayrıca bildiğim kadarıyla fren şiddetini ön ve arka akslar arasında aracın yük durumuna göre ayarlayan bir merkez daha vardır ve bununda kontrolü yapılmalı. Bu konuda daha teknik bilgisi olan arkadaşlar vardır sanırım)
 -Wastin-House da kolay kolay birşey olacağını tahmin etmiyorum. Ama gerekirse kontrolünde fayda var tabi.
 -Amortisörlerin (özellikle önler) durumu kontrol edilmeli. (Genelde fren performansında göz ardı edilir ancak fren mesafesine olan etkisi azımsancak miktarda değildir.)
 -Fren hidroliği belli bir sürede (gerek yukarda Levent arkadaşımızın belirttiği Km.de ya da 2-3 yılda bir mutlaka değiştirilmelidir, çünkü fren hidroliği nem tutma özelliği içerir ve belli bir süre zarfında hiç kullanılmasa dahil basıncı aktarma özelliğini içinde birikmiş su zerreciklerinden  dolayı yitirir. Bu su zerrecikleri ayrıca yukarıda belirttiğim merkez vb. fren sistemi parçalarının içinde barındırdığı contaların da özelliğini kısa zamanda kaybetmesine sebep olur.) Tabi fren sisteminde hava olup olmadığıda gözden kaçırılmamalıdır.
 -Fren ayarlarının zaten doğru şekilde yapıldığını farzediyorum. (arka frenle özellikle durmayı değil, aracın fren anında savrulmasını önleme görevini yerine getirmeye çalışırlar)
 -Kullanılan lastiğin ebadı, özellikleri ve içindeki hava miktarıda fren mesafesini belirgin şekilde etkiler.   Frenleriniz çok iyi tutsa bile eğer lastikleriniz buna uygun değilse asla istediğiniz sonucu alamazsınız.
 Not: Aracın ağarlığı diğer şartlar sabitken fren mesafesi ile pozitif yönlü bir ilişkiye sahiptir. Ağır araç durmak için daha uzun mesafeye ihtiyaç duyar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #7 : Nisan 07, 2008, 15:27:14 »
Bende de 101 kasadan var frenlerden son derece memnunum bi kusurunu gördüm desem haksızlık etmiş olurum Hakan bey çok güzel açıklamış
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #8 : Nisan 07, 2008, 15:46:36 »
Ben Corolla'dan Vectra'ya geçince ne kadar kötü frenleri olduğunu yan tarafta oturan kardeşimi ön cama yapıştırarak anlamıştım

Ama bu normal, bugünkü araçlara göre hem 2 disk eksikler (arkalar kampana) hem de ön diskleri oldukça küçük (lastikleri değiştirirken karşılaştırdım.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #9 : Nisan 07, 2008, 16:17:08 »
Alıntı yapılan: erdem yılmaz
5 6 sn  cooooooooooooook zorrrrrrrrrrrrrr
[/quote]

100km hızla giderken fren yapıldığında aracın 5-6 sn de kaç metre yol aldığını bir hesapla. Normal bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #10 : Nisan 08, 2008, 00:12:18 »
Alıntı yapılan: hidayet gök
100km hızla giderken fren yapıldığında aracın 5-6 sn de kaç metre yol aldığını bir hesapla. Normal bence.
[/quote]

o zaman dogru frenciye bu arada ae101 ön disk ve balata ne kadar bileniniz varmı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir Toyota Aşığı...
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #11 : Nisan 08, 2008, 00:47:39 »
bugun test ettım 7snyi gecmez:)
All For You COROLLA!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #12 : Nisan 08, 2008, 09:04:35 »
Yine Selam.  
 Bende Vectra B ilk çıktığı sıralarda kullanmıştım az da olsa ve duruşunun Corolla'dan daha iyi olduğuna bende katılıyorum ama o keskin frenleme olayını ben Kangoo'da da yaşadım. Vectra'da ABS olduğu için onda istediğin kadar freni körükleyebilirsin ancak bu durumda Corolla çoktan ince ve alt seviye lastiklerinden dolayıda kızaklamaya başlar. Seneler önce Calibra'da sürmüştüm ve frenleri Vectra'dan daha çok güven veriyordu, belkide yolu kavrayışınında daha etkili olmasından dolayıda. Ama şunuda belirtiyim (Orjinal tipinden performansını onu bilmeyene pek belli etmeyen bir İtalyan''ki ben en çok bu tip araçlardan haz alırım'')aracın yanında tüm bu saydıklarımızın frenleri bence şaka gibi kalıyor. Kimi araçların fren sistemi bastımı tutan tarzdadır kimileri ise bastıkça tutan.(sanırım farkı anlatabildim  )Vectralar ne kadar Corolla'dan ağırda olsada sanırım en az 195 tabanlı lastik kullanıyolardı. Dediğim gibi kaliteli parçalarla bakımı yapılmış bir Corolla'da da çok belirgin bir fren performansı eksikliği hissedileceğini zannetmiyorum ve eğer yinede hisseden varsa bence sorunu Lastikelrinde aramaları gerekir. Mesela en basitinden 175 tabanı 185 e çıkarıp uygun ebat(sanırım 60yanak 14J) ve yine özellikle T grubundan ziyade en azından H grubu iyi bir lastik seçimi en azından kuru zeminde belirgin bir fark yaratacaktır fren mesafesinde. (H grubu T grubuna göre daha geç ısınır ama ısındımı daha iyi performans gösterir.)

5-6 saniye olayına gelince; burada değindiğiniz aracın frenleme duruş süresimi, yoksa bu sürenin içinde tepki süresi, algılama da varmı? Çünkü 5-6 saniye çok uzun bir süredir 100Km/s ile giden bir araçta frenleme süresi için. Ayrıca bu frenlemede kızaklama varmı? Çünkü AE101 lerde ABS yok ve kızaklamada fren mesafesini uzatan bir sebeptir bildiğiniz gibi.(aslında ABS de fren mesafesini uzatır fren yapmasını iyi bilen profesyonel bir sürücüye göre)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bu dünya bana bilem kalmamış ki!
  • 2 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #13 : Nisan 09, 2008, 00:03:44 »
fren diskleri +balata orjinal parçalar 225 ytl değiştirmiştim.Denizli özel toyota servisinde yazın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #14 : Nisan 09, 2008, 00:29:28 »
vectra da aynı denemeyi yapmıştım ön camdan çıkartır evet  frenler kötü anlamında değilde sadece hissiz anlamında demek daha doğru olur sanki daha dokunur dokunmaz araba da kafayı sallayan fren opel de var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir Toyota Aşığı...
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #15 : Nisan 09, 2008, 00:56:36 »
yani anlatmak istedigim freni koklemeden tehlıke arz ettırmeden kızaklamadan bastıgım andan durus anına kadar 6 sn falan oluyor demek ıstedıgım bu ben genelde motor frenı kullanırım yakıt tasarrufu yapmak ıcın bas fren bas fren yapmayı cok sevdgım ıcın
All For You COROLLA!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #16 : Nisan 09, 2008, 09:01:29 »
Selam.
 6 saniye araç 100Km/s ile giderken sadece fren pedalına basmayla başlayan ve kızaklamadan ve etkili bir frenleme sonucunda aracın tam durması arasında geçen süre için çok uzun bir süre. Ben bunun 3.5 saniyeyi geçmeyeceğini düşünüyorum. Hatta bunun çok az altı süreler bile olabilir.
 Hatta size elimdeki birkaç 0-96 frenleme süresi değeri aktarayım;
 -Corolla 1.6 vvt-i T3  [ 2.9sn ] test 27.02.2002
 -Golf GTI                  [ 2.7sn ] test 04.01.2005
 -Focus1.6 Zetec 5dr   [ 2.9sn ] test 14.12.2004

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #17 : Nisan 09, 2008, 10:10:40 »
Fren mesafesinde lastik markasıda önemlidir Bu konuda lastik markalarının ıslak- kuru fren mesafelerine bakarak lastik seçimi yapabilirsiniz

Fren mesafesinde lastik markasıda önemlidir Bu konuda lastik markalarının ıslak- kuru fren mesafelerine bakarak lastik seçimi yapabilirsiniz
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #18 : Nisan 10, 2008, 00:09:45 »
Alıntı yapılan: ALİ KOÇ
Bende de 101 kasadan var frenlerden son derece memnunum bi kusurunu gördüm desem haksızlık etmiş olurum Hakan bey çok güzel açıklamış
[/quote]
sevgili Ali Koç AE 101 den önce başka aracınız oldumu veya özellikle honda cıvıc 1.6 ies kullandınmı bilmiyorum ama honda ile karşılılaştırıldığında bizim arabalarda hiç  fren yok ( bahsettiğim 1.6 ies te abs de yok)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #19 : Nisan 10, 2008, 01:39:55 »
fatih bey siz durumu gayet güzel açıkladınız bende bunu demek istiyorum hisli fren var abs olmadığı halde,şmdi siz her frende abs yi zaten devreye sokmuyorsunuz yavaşlatmak anlamında corolla da daha uzun süre frene bastığımı düşünüyorum yani hemen frene bas çek araç yavaşlasın gibi bir şey bu araçta pek olmuyor