Gönderen Konu: Ae101 Lerde Fren  (Okunma sayısı 9212 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #20 : Nisan 10, 2008, 07:50:42 »
Selam.
 ABS zaten fren mesafesini kısaltan bir elektronik yardımcı değildir. Tam tersine ABS fren mesafesini iyi fren yapabilen bir sürücüye göre uzatır. ABS bildiğiniz gibi sert frenajda kızaklamayı önleyerek direksiyonun çevirilebilmesini sağlar ve araca sert frenajda kaçış manevrası şansı  tanır.
 Şunu da göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi AE101 lerin artık hemen hemen her yerde yan sanayi ve her kalitede yedek parçasına erişmek çok kolay. Bu yüzden değişik kalitelerde fren balatası,(bazı orjinal servisler dahi yan sanayi kullanıyolar her ne kadar orjinal kullanıyoruz deselerde) diski, amortisörler ve tabiki lastik kullanımı arada çok belirgin farklar oluşturabilmektedir. Eğer fren sisteminde kullandığınız malzemelerden gerçekten eminseniz ve yine de frenlerinizden hoşnut değilseniz daha üst sınıf ve hatta mümkünse 175 yerine 185 tabanlı ve ıslak-kuru performansı arkadaşların dediği gibi test edilmiş lastiğe geçmeniz yardımcı olacaktır. Dediğim gibi farkında olmadan kullandığınız, kalitesinden emin olunamayan fren balatası ya da diski ile ya da vasatı aşamayan bir lastik ile oluşan kötü frenlemeyi sadece araca yüklemek yanlış olur bence.

Not: Frene bastığınızda eğer pedalda (ete basma hissi) gibi esneme hissettiğiniz halde lastiklerde ki fren dozajinda yeterince bir atış hissetmiyorsanız ve bundan rahatsız oluyorsanız çelik fren hortumları kullanabilirsiniz. Tabi dediğim gibi diğer bakımlar gereği gibi yapıldıktan sonra.

Toyota Club Türkiye

Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #20 : Nisan 10, 2008, 07:50:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #21 : Nisan 10, 2008, 09:56:17 »
Fren balatalarım orijinal, lastiklerim yeni ve 185 ona rağmen frenler zayıf.
Şimdi amortisörleri değiştireceğim, frenlere biraz daha katkı sağlayacağını düşünüyorum ama yinede kötü
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #22 : Nisan 10, 2008, 10:11:04 »
Benim Toyota dan başka sadece şahinim oldu onda da acemiliğimi attım açıkcası başka aracım olmadı ama başka araçlar kullandım özellikle  clio,toros vs.
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #23 : Nisan 10, 2008, 15:10:11 »
ne yalan söyleyeyim önceden hep yerli arabaya bindim aklınıza ne gelirse sahin dogan kartal reno grubu bu corollayı daha 2 sene dir biniyorum su anki kararımı ögrenmek isterseniz 2000 dogan slx e 11bin ytl verecegime gider 94 95 corollayı tercih ederim frenide böyleyse kabulümdür ne yapalım tofasınkinden iyi ama diger arabalara göre zayıf oldugu söylenebilir

bu arada orj diskler tanesi 110ytl

ön fren balatası 95ytl

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #24 : Nisan 10, 2008, 16:54:21 »
benim önceden şahinim vardı, bence frenleri hemen hemen aynı, fark yok gibi. yani şahinin de zayıftı frenleri bununda.

hiç mi hiç güven vermiyor. aracımızı bunu bilerek dikkatli ve sakin kullanmak şart

(ama gel gör ki araçda bi o kadar performanslı )
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #25 : Nisan 10, 2008, 18:26:27 »
Selam.
 Çok değişik türde araca binme ya da kullanma şansım oldu şimdiye kadar. Corollaların ise değişik model yılların ait olanlarını kullandım. Tamam çok çok iyi frenleri yok ama dediğiniz gibi şikayet yaratacak boyutta da bir kötülüğünü görmedim. Tabi bu benim subjektif fikrim. Ama bu kadar yakınabiliyorsanız ve heleki sırf adıyla değil gidiş ve duruşu ile de tam bir kuş olan   kuş serisi ile karşılaştırabiliyorsanız bence fren sisteminizin sağlığından emin olun. Parçalarınızın gerçekten orjinal olduğundan ve lastik kalitesinden. Merkezlerin sağlığından ve kaliperlerinizin. Gerekirse bunların içinde barındırdığı contaları orjinalleriyle değiştirin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #26 : Nisan 10, 2008, 23:52:44 »
Alıntı yapılan: Hakan Öztürk
Selam.
 Çok değişik türde araca binme ya da kullanma şansım oldu şimdiye kadar. Corollaların ise değişik model yılların ait olanlarını kullandım. Tamam çok çok iyi frenleri yok ama dediğiniz gibi şikayet yaratacak boyutta da bir kötülüğünü görmedim. Tabi bu benim subjektif fikrim. Ama bu kadar yakınabiliyorsanız ve heleki sırf adıyla değil gidiş ve duruşu ile de tam bir kuş olan   kuş serisi ile karşılaştırabiliyorsanız bence fren sisteminizin sağlığından emin olun. Parçalarınızın gerçekten orjinal olduğundan ve lastik kalitesinden. Merkezlerin sağlığından ve kaliperlerinizin. Gerekirse bunların içinde barındırdığı contaları orjinalleriyle değiştirin.
[/quote]

arkadasım lastiklerim 1 aylık mıchelın ön diskler balatalar gecen temmuzda degistim daha yeni fren bakımı yaptırdım hidrolik degisti merkezlere bakıldı borulara filan daha neyine baktırabilirizki gerci ben artık böyle kabullendim zaten cokta agresif kullanan bir insan olmadıgım icin (allah korusun )ama cokta acil fren yapmam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #27 : Nisan 11, 2008, 08:17:10 »
Yine Selam.
 Ya ben anlatamıyorum ya da sizin araçlarda gözden kaçırdığınız bir sorun var. Heleki kuş serisi ile karşılaştırabiliyorsanız bence kesin sizin araçlarda göz ardı ettiğiniz bir sorun söz konusu. Yine iddia ediyorum Corollaların freni dediğm gibi belki mükemmel değil ama kesinlikle gerekli bakımları orjinal parçalar kullanılarak yapıldığında dediğiniz kadar yakınılacak özelliklerde de değil. Yine dediğim gibi çok değişik türde araca binme ya da kullanma fırsatım oldu. Subjektif hislerimden yola çıkarak kesinlikle bazı bindiğim araçlarla elbetkide karşılaştıramam. Ama zaten bu segmentteki diğer araçları da onlarla karşılaştıramayacağım için bu durumun doğal olduğunu düşünüyorum.
 Lastiklerin Michelin olması onun iyi bir marka olduğunu gösterir sadece ama onun tipi, grubu üretim tarihi vs. bilmeden hiç bir anlam ifade etmez. Yani Michelin markasını taşıyan birbirinden farklı özellikde o kadar çok lastik varki. Aynı şekilde balatalarınızın değişmesi de tek başına bir anlam ifade etmiyor. Hangi marka ve ne sertlikde balatalarınız var?
 Sanırım bu şekilde pek bir yere varamayacağız. Çünkü AE101 in frenlerinden memnun olan arkadaşlarımız da var olmayanlarda.

O zaman izninizle şu şekilde soru sorayım ve bu doğrultuda devam edelim ki eğer bir sorun varsa buna hep beraber bir çözüm bulmaya çalışalım.
 -Frene bastığınızda aracınız ilk başta kasıyor ama daha sonra fren mesafesi uzuyormu?
 -Fren yaptığınızda aracınız savrulma hissimi uyandırıyor?
 -Belli bir hızla giderken ve ard arda bir kaç frenlemeden sonra fren mesafenizmi uzuyor?
 -Frene bastığınız halde araç yeterli durma tepkisi göstermiyormu?
 -Frene bastığınızda araç kızaklamayamı meğilli oluyor?
 -Frenlemede ön lastiklerden sadece tekimi kızaklıyor?
 -Frenlemede sorununuz panik frende yeterli tepki alamamanızmı, yoksa aracın hızını yeterli derecede kesemeyen frenlermi?
 -Duruma göre doğru fren yaptığınızdan eminmisiniz?(Kimse yanlış anlamasın buna herkes elbetki de; evet eminim diyebilir. Ancak göz ardı edilen bir durumdur ve genelde hatalı yapılabilir. Bu yüzden markalara göre değişik adlarla adlandırılan fren basıncı destek sistemleri araçlarda yaygın olarak üreticiler tarafından uygulanmaya başlanmıştır.)
 -Tüm bunların dışında aracınızdan pek tabi ki özel uygulamalar dışında BMW ya da Porsche ların gibi fren performansı beklemeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #28 : Nisan 11, 2008, 10:18:11 »
Kısaca ABS fren mesafesini kısaltmaz zor şartlarda arabanın kaymadan durmasını sağlar
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #29 : Nisan 11, 2008, 20:29:06 »
ben aracım icin elimden geleni yapıyorum bu arada bilgiler icin cok tesekkür ederim yanlıs anlamadım sakın olaki üstünüze alınmayın siz bizi bilgilendirmek icin calısmıssınız .

ben can tasıyorum benim arabam ne kadar eski olursa olsun herseyi mükemmel olmak zorunda ama bir toyota kalitesine yakısacak frenler yok diyorum kesinlikle frenlerinde birsey olsa bilirdim  klasmanına göre iyidir ama hissis bir fren sistemi var biraz hircın kullanılan ae101lere bir bakın ön kaput sag ve sol camurluk degismistir bizzat arkadasımın aracında yasadık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
Ae101 Lerde Fren
« Yanıtla #30 : Nisan 13, 2008, 10:15:19 »
Ben teşekkür ederim.   Frenlerin ilk basışta hissiz olmasından yakınıyorsanız çelik fren hortumu kullanmanızı öneririm. Bu fren basıncıyla esneyen fren hortumlarından kaynaklanan gevşekliği büyük ölçüde azaltacaktır. Şunu da belirtiyim(tabi bu benim subjektif fikrim) bu tarz bir araca göre 175 tabanlı lastikler gerçekten ince kalmaktadır ve özellikle T grubu da olmasından dolayı araca bence iyi uyum gösterememektedirler. Tabi AE101 lerin çıktığı yıllarda bu taban genişliği normal sayılırken günümüz benzer araçlarında 205 dahi hatta zaman zaman dah geniş ebatlı lastikler kullanılmaktadır. Bu ince lastikte ve lastik grubuda fren etkisinin efektif bir biçimde yola aktarılabilmesini zorlaştırmaktadır.

Not:satandarta 38-39 m. lik 100Km/s. de fren mesafesine sahip olan Golf belli özel çalışmalarla (disk, balata, süspansiyon ve lastik) ile 30m. seviyelerine inebilmektedir. Ki bu değer bu modifikasyonlarla bile oldukça iyi bir değerdir F1 araçları saymazsak.