Gönderen Konu: LASTİK ALMAM LAZIM AMA...????  (Okunma sayısı 8661 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 182000
  • Model Yılı: '14
  • 58 kere teşekkür etti
  • 72 kere teşekkür edildi
LASTİK ALMAM LAZIM AMA...????
« : Mart 20, 2011, 21:20:44 »
Merhaba arkadaşlar 205-55-16 ebadında lastik almam lazım, bu gün Gölbaşı istikametinden Ankara ya gelirken felaket yağmur vardı ve sanki araba yolda geziyor gibiydi  aracın lastikleri turanza er300 2009 7 hafta çıkışlı aşırı sertleşmiş lastikler...Gelelim ana soruna Ankara dayım nerden lastik alırım aldığım yerin söküp takması ve balans ayarını yapması lazım ayrı ayrı uğraşmayayım bir de hangi marka lastik şimdiden teşekkürederim .....
"Türk Birliği`nin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği`ne inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliği`yle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır.Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek."   M.KEMAL ATATÜRK

Toyota Club Türkiye

LASTİK ALMAM LAZIM AMA...????
« : Mart 20, 2011, 21:20:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
Ynt: LASTİK ALMAM LAZIM AMA...????
« Yanıtla #1 : Mart 20, 2011, 22:30:42 »
Öncelikle lastiklerinizin diş derinliği kaç mm bunu ölçtünüz mü? Diş derinliği normal seviyedeyse lastik değişmeyin bence,yağmurlu havalarda 100 km yi geçmeyin bişey olmaz,zaten önümüz yaz havalar ısınacak lastiklerde yumuşar diye tahmin ediyorum,benim lastiklerimde 2006 da takılmış pirelli 2 senedir kullanıyorum,taki muayeneden geçmez bende o zaman değiştiririm tabi bu benim düşüncem,yerinizde olsam diş derinliği normalse hiç değişmeyi düşünmezdim yazık günah paranıza,ama illaki ben değişcem diyorsanız para sizin paranız bişey diyemem saygı duyarım.Lastik alırken rot balans ayarınıda yapan lastikçileri tercih edin Ankara da lastik satan yerleri sahibinden.com dan araştırabilirsiniz.Eski lastikler alınıp yeni lastik fiyatında indirim yapılmaz ben böyle biryer ne gördüm ne duydum,çünkü eski lastiklerin geri dönüşümü olmuyor diye biliyorum,akülerin geri dönüşümü oluyor o yüzden akü satan yerler eski aküyü alıp yeni alınan aküde indirim yapıyorlar,lastikte geri dönüşüm olmadığı için böyle bir durum söz konusu değil malesef,ben lastik değişeceğim zaman eski lastikleri sahibinden.com a koyup satmayı deneyeceğim.Marka konusunda mıchelin energy saver ve bridgestone favori lasitkler arasında.
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 58 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mart 20, 2011, 22:33:22 »
Öncelikle lastiklerinizin diş derinliği kaç mm bunu ölçtünüz mü? Diş derinliği normal seviyedeyse lastik değişmeyin bence,yağmurlu havalarda 100 km yi geçmeyin bişey olmaz,zaten önümüz yaz havalar ısınacak lastiklerde yumuşar diye tahmin ediyorum,benim lastiklerimde 2006 da takılmış pirelli 2 senedir kullanıyorum,taki muayeneden geçmez bende o zaman değiştiririm tabi bu benim düşüncem,yerinizde olsam diş derinliği normalse hiç değişmeyi düşünmezdim yazık günah paranıza,ama illaki ben değişcem diyorsanız para sizin paranız bişey diyemem saygı duyarım.Lastik alırken rot balans ayarınıda yapan lastikçileri tercih edin Ankara da lastik satan yerleri sahibinden.com dan araştırabilirsiniz.Eski lastikler alınıp yeni lastik fiyatında indirim yapılmaz ben böyle biryer ne gördüm ne duydum,çünkü eski lastiklerin geri dönüşümü olmuyor diye biliyorum,akülerin geri dönüşümü oluyor o yüzden akü satan yerler eski aküyü alıp yeni alınan aküde indirim yapıyorlar,lastikte geri dönüşüm olmadığı için böyle bir durum söz konusu değil malesef,ben lastik değişeceğim zaman eski lastikleri sahibinden.com a koyup satmayı deneyeceğim.Marka konusunda mıchelin energy saver ve bridgestone favori lasitkler arasında.
teşekkürederim mustafa bey aydınlatıcı bilgileriniz için....
"Türk Birliği`nin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği`ne inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliği`yle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır.Türk'ün varlığı bu köhne aleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek."   M.KEMAL ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #3 : Mart 20, 2011, 22:39:47 »
rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu.
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 20, 2011, 22:45:21 »
Tolga bey, ER300 yaz lastiğidir, bu kadar çabuk da bozulmaz. Bu mevsimde soğuk hava yüzünden yol tutuşu oldukça düşük olacaktır, ancak bu çoğu yaz lastiği için de geçerlidir.

Bugün bahsettiğiniz yağmurda ben de aynı yolda idim, kış lastiklerim takılı idi. Islak yol performansı ortalama olsalar bile soğuk havada daha iyi yol tuttukları için problem yaşamadım.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 46 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 20, 2011, 23:35:43 »
Arabanın en önemli güvenlik elemanlarından biri kesinlikle ihmale gelmeyecek konulardan.Lastiğin diş derinliği iyi olabilir fakat kullanım süresi geçen lastikler sertleşir fren mesafesini arttıracağı gibi yol tutuşu da zayıflar.Amcamın 1993 model reno9 u var ve orjinal 25000 km(ilk sahibi)İki sene önce benim zorumla lastikleri değiştirdi lastikçinin söylediği sizi resmen Allah korumuş.
2006 corolla sol A/T LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Mart 21, 2011, 00:09:58 »
Arabanın en önemli güvenlik elemanlarından biri kesinlikle ihmale gelmeyecek konulardan.Lastiğin diş derinliği iyi olabilir fakat kullanım süresi geçen lastikler sertleşir fren mesafesini arttıracağı gibi yol tutuşu da zayıflar.Amcamın 1993 model reno9 u var ve orjinal 25000 km(ilk sahibi)İki sene önce benim zorumla lastikleri değiştirdi lastikçinin söylediği sizi resmen Allah korumuş.
murat bey para sizin paranız isterseniz 5.000 kmde lastiklerinizi değiştirin,istersenin 1.000 km de değiştirin parası benden çıkmıyor sonuçta,lastikçi tabiki öyle söyleyecek başka ne söylemesini bekliyodunuz :) ben lastik satıcısı olsam bende öyle söylerim beş senede bir lastiklerinizi değiştirin derim,yoksa nasıl lastik satıcam :) lastik beş seneyi geçmiş ve sertleşmiş ise 100 km hızda kullanın fren mesafenizi ona göre ayarlayın bir beş sene daha kullanırsınız hayatınızda riske girmez,tasarrufta etmiş olursunuz,araç muayenesinde neden lastiğin üretim tarihine değilde diş derinliğine bakıyorlar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 58 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mart 21, 2011, 00:22:12 »
murat bey para sizin paranız isterseniz 5.000 kmde lastiklerinizi değiştirin,istersenin 1.000 km de değiştirin parası benden çıkmıyor sonuçta,lastikçi tabiki öyle söyleyecek başka ne söylemesini bekliyodunuz :) ben lastik satıcısı olsam bende öyle söylerim beş senede bir lastiklerinizi değiştirin derim,yoksa nasıl lastik satıcam :) lastik beş seneyi geçmiş ve sertleşmiş ise 100 km hızda kullanın fren mesafenizi ona göre ayarlayın bir beş sene daha kullanırsınız hayatınızda riske girmez,tasarrufta etmiş olursunuz,araç muayenesinde neden lastiğin üretim tarihine değilde diş derinliğine bakıyorlar :)
Çok mantıklı mustafa bey aynen katılıyorum size en az bir senem daha var lastik değiştirmeye siz ve Alper beyin söylemlerine göre ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 21, 2011, 07:00:25 »
Mustafa beye katılmıyorum; murat tahsin arkadaşımız haklı, hiç kullanılmayan bir lastik bile;  6 ay boyunca aracın üzerinde veya dükkanda yatsın, işe yaramaz hale gelir
bilinçli satıcılar asla stok yapmaz ve lastikleri dikine istif ederler, bu yüzden metro gibi büyük marketlerdeki indirimli lastikleri bile almamanızı öneririm Üst üste yatay bekletiliyorlar, ucuza satabilmek için çok sayıda alıp depolarında bekletiyorlar, lastikler vasfını kaybediyor, zaten kaliteli markalarda satmıyorlar, pirelli falan genelikle

Hiç kimse parasını boşa harcamak istemez tabiki, ama bu lastik konusu şakaya gelmez, hayatımız o lastiklere bağlı, kaldıki yeni ve doğru lastik güvenliğin yanı sıra yakıt ekonomisi ve konforda sağlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 21, 2011, 10:21:19 »
Mustafa bey e bende katılmıyorum. Arabayla yol arasındaki tek bağlantı o lastikler ve 5 sene geçtikten sonra hemen her lastik içindeki bileşenler nedeniyle sertleşir ve vasfını kaybeder. 100km geçmeyip fren mesafesini uzun tutup 5 sene daha binmek çok mantıklı değil.Acil bir durumda lazım olursa ne olacak. Zaten bence lastik çok nadir zamanlarda lazım olur ve diğer lastiklerden farkını gösterir.Ozamanda kötü bir lastik varsa kötü şeyler olabilir. Lastiği masraf olarak görüyorsak arabadaki km başına amortismanı en ucuz parçalardan biridir lastik.400 liraya bir takım lastik alsa ve bunu senede 10bin km 4 sene kullansa km masrafı sadece 1krş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
« Yanıtla #10 : Mart 21, 2011, 10:28:43 »
Herkes gibi Mustafa bey'e ben de katılmıyorum.

Konu lastik ise otomatikmen hayatınızı veya aracınızın zarar görebilme olasılığını da etkiliyor. Kısaca herkesin bildiği teknik bilgiyi yenileyeyim. Lastik diş derinliği 3mm altında ise lastiklerinizi değiştirin kısmı son derece yanlıştır. Neye göre 3mm ve nereden ölçülüyor? Lastiğinizin kanallarının içerisinde yatay küçük çıkıntılar göreceksiniz, bu çıkıntılar yasal sınır olan 1.6mm yi göstermekte. Kendi lastiğinizin diş derinliğini de bu çikıntılar üzerinden ölçmelisiniz ki bu da otomatikmen 4.6 mm olması gerekiyor değişmesi gereken lastik diş derinliğinin.

Ve Tolga bey,

Kullanmış olduğunuz lastik şu an için Türkiye yol koşullarının bağımsız kuruluşlar tarafından seçilmiş en iyi lastiğidir. Bu şekilde bir reaksiyon göstermesi ihtimal dahilinde bile değildir. Siz diş derinliklerinizi tekrar kontrol edin ve bilgiyi tekrar paylaşın ona göre size sebeplerini açıklayabilirim.
Ayrıca hemen her lastikçide sökme takma ve balans hizmeti ücretsiz olarak yapılır.
Burdayım ==> http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=31839.msg431622#msg431622

Lastik + Jant + Hava Filtresi + Performans Kiti ve diğer araç içi konularda sınırsız destek verebilirim. Özel Mesaj Atmanız Yeterli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mart 21, 2011, 10:58:21 »
@Oğuz ACAR

Dün şiddetli yağmur ile birlikte dolu da yağdı. Yani aslında gezinti yapması çok da ihtimal dışı değil.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Mart 21, 2011, 11:18:10 »
Alper bey,

Bahsi geçen model zaten Mevsim lastiğidir ve aşırı hava koşullarında reaksiyon göstermesi normaldir. Benim anlatmak istediğim normal koşullarda böyle bir reaksiyon göstermesi ihtimal dahilinde olmayışı idi.
Burdayım ==> http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=31839.msg431622#msg431622

Lastik + Jant + Hava Filtresi + Performans Kiti ve diğer araç içi konularda sınırsız destek verebilirim. Özel Mesaj Atmanız Yeterli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #13 : Mart 21, 2011, 16:56:52 »
Arkadaşlar ister katılırsınız ister katılmazsınız ben o yorumu siz bana katılın beni destekleyin veya desteklemeyin diye yapmadım,ama kimse şu sorunun cevabını verememiş neden araç muayene istasyonların da lastik diş derinliğine bakılıyorda üretim tarihine bakılmıyor,bana bunun cevabını verin bende bilmediğim birşey varsa öğrenmiş olurum,her zaman söylüyorum para sizin paranız ister 1.000 km ister 5.000 km de lastiklerinizi değiştirin o lastik doğada bile binlerce yıl yok olmuyor kaldıki arabanızda 5 senede işi bitecek.Kemal bey ben araç lastiği 6 ay boyunca aracın üzerinde veya dükkan da yatsın işe yarar hale gelir mi dedim ben böyle bir konuda yorum yapmadım ki,benim yorum yaptığım konu aracınıza sıfır lastik aldınız 5 yıl kullandınız bu 5 yıl içinde lastikleriniz de balon yapma vs oluşmadı ve lastik diş derinliği standartlar dahilinde benim bahsettiğim lastikler budur.Aynı durum triger kayışı içide geçerli bu benim açımdan böyle geçerli siz 10 binde 5 binde triger kayışınızı değiştirin beni bağlamaz para sizin paranız sonuçta istediğiniz gibi harcayın beni ilgilendirmez ki :) ben 100 bin km den önce triğeri asla değişmem,çok şükür şu zamana kadar ne lastikten dolayı ki lastiklerim 6. senesinde nede triger kayışından dolayı yolda kalmadım,kalmam da inşallah,benim gözümde bu beş yılda bir değiştirin olayı tamamen ticari bir olaydır,isteyen 1000 km de değiştirir isteyen 5000 de.Dikkat ediyorum da bu 5 yılda bir değişimi savunan arkadaşların hepsinin altında son model arabalar var ancak herkez sizin kadar zengin değil arkadaşlar herkezin maddi durumuda sizinle aynı değil,benim gibi düşük model araç kullananların içleri rahat olsun lastiklerini eğerki darbe falan almamışsa lastik diş derinliği standardına göre lastiklerini kullanabilirler,triğer kayışınıda 100 bin km değiştirebilirler ha parası çok olanlara lafım yok her zaman bunu belirtiyorum. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 21, 2011, 17:15:09 »
Tuv un sadece diş derinliğine bakması bence yetersiz hem tarih hemde diş derinliğine bakılmalı. Sadece derinliğe bakılınca az km yapmış yada sert yapılı hamura sahip lastikler üretileli çok uzun zaman olmuş olsada muayeneden geçer. Sadece tarihe bakılsa senede çok fazla km yapmış araçlar var lastikler kabak bile olsa tarihi yeni diye muayenden geçecektir. Bence 2si birden değerlendirilmeli. Tabiki herkesin kendi görüşü. İsteyen 2 senede değiştirir isteyen 10 senede, isteyen lastik parçalanana kadar kullanır. Ayrıca üstteki mesajımda hesabını yapmıştım 1krş km masrafı. Belki yeni lastikler size %10 daha az yaktırcak buda en azından 1.5-2krş eder yine kardasınız:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mart 21, 2011, 17:21:00 »
çok genellemişsiniz yine Mustafa bey, benim altımda 1991 model araç var :) 5 yılda bir değiştiririm genelde, zaten diş derinliği hiçbir zaman 5mm'nin altında olmaz.

Kimse kimseyi de zorlamıyor zaten, risk iştahınıza göre yapacağınız bir şey. Siz ben böyle yaparım diyorsunuz, biz de katılmıyoruz böyle yaparız diyoruz. Niye öyle yapıyorsunuz diyen yok.

Muayene istasyonlarında diş derinliğine bakılıyor çünkü lastikler hakkında elle tutulur, ölçülebilir  bir tek o veri var. Her lastik aynı hızda eskimediği için belli bir süre koymak imkansız. Yazılan 4 yıl, 5 yıl, 6 yıl gibi şeyler de genelleme, 4 yıl 364 gün olunca yeni, 4 yıl 365 gün olunca birden bire eski olmuyor elbetteki.

Şunu da belirteyim, sürekli kullanılan lastikler daha az kullanılan lastiklerden daha yavaş eskirler.

İyi şoför lastiğinin durumunu bilmeli ve sürekli kontrol etmeli ve onu göre hızını ve davranışlarını ayarlamalıdır.

Bu arada eski lastikler de genelde fabrikalarda tekrar işlenir, doğaya atılmazlar ;)
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #16 : Mart 21, 2011, 17:22:22 »
burak kardeşim yorumun için teşekkür ederim ancak hiçbir yeni lastik yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlamaz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 21, 2011, 17:26:25 »
Şu tuv olayını karıştırmasak hiç :lol:

2001 model arabamızın üstünde 2003 yapımı lastikler var önlerde erime var ama arkalar hala aynı kullanılan lastik bridgeston B330 evo bildiğim kadarıyla 4 mevsim  lastik. Ama hala başta belirttiğim gibi TUV  yılına bakmasa iyi olucak. Ayrıca bu yıl muayneden geçtiğimize göre sıkıntı yokmuş dmeekki :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Mart 21, 2011, 17:29:40 »
Şöyle izah edeyim durumu,

Yapılmış testler sonucu göstermektedir ki;
Lastiklerin raf ömrü 10 yıl kullanım ömrü ise 4 yıldır fakat. Bu 10 yıllık süre içerisinde bu lastiklerin nasıl saklandığı pozisyonunun ne şekilde olduğu ve ne aralıklarla yer değişimi yapıldığı önemlidir. 10 yıl ise maksimum süredir. Yani 10 yıl  standartlara göre saklanmış lastiklerin raf ömrüdür. Gelelim konumuza, altımızda 0 araba olması bizim çok zengin olduğumuz manasına gelmez. Eğer konu lastik ise bu otomatikmen hayat veya kaza riski demek olduğu için aracımızın genel bakımlarını nasıl aksatmıyorsak lastik içinse bu durum 2 kat daha önem teşkil etmekte.

Muayene istasyonlarında lastiğin sadede diş derinliklerine baktıkları doğru fakat onlara gerek kalmadan lastiğin kendisi ömrünün nerede biteceğini sizlere göstermekte (üstte ki postumda açıkladım).

Eğer ekonomik açıdan lastiği gerçekten ömrünü tamamlayacak şekilde kullanmak istiyorsak  3 ayda bir rotasyon + balans (km ye göre 6 ay da olabilir) 6 ayda bir rot (öndüzen) kontrollerini yaptırmamız ve kış aylarında (kıştan kasıt hava sıcaklıklarının 7 C derece'nin altına düşme ihtimali olan dönemlerde) kış lastikleri takmamızdır.

Bütçe açısından bu sistem size en az 4 yıl (farklı bir problem olmazsa ve km sınırını aşmazsanı) lastik değiştirtmeyecektir ve her daim sağlam lastiklerle yola devam etmenizi sağlayacaktır.

Sözün özü işinizi şansa bırakmayın lastik demek hayat demektir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 21, 2011, 17:33:26 »
Mustafa Bey, çatlayacak kadar sertleşmiş lastiği kullanmak hiç akıl karı değil bence. Ben böyle bir hata yaptım, kimsenin de yapmasını istemem. Eylül 2005'de trafiğe çıkan aracımın lastikleri Michelin Energy idi. 2009 sonunda kılcal çatlaklar başladı. Lastiğin uzaktan görünüşü mükemmeldi, hatta "Yeni mi diye" soranlar oluyordu, diş derinliği ise 5 mm'nin altına hiç düşmedi ama gelin görün ki o çatlaklar başladıktan sonra lastiklerin performansı zayıflamaya başladı. Neyse 2010 Kasım ayında Michelin Energy Saver ile değiştirdim lastikleri, yani 5 yıldan fazla ve tam 50.000 km kullandım lastiklerimi. Fakat son 6 ay bayağı bir zorlandım diyebilirim. Frenler garip tepkiler vermeye, ABS olur olmaz yerde ve süratte devreye girmeye, aracın yol tutuşu zayıflamaya başladı. Aracımı büyük oranda evden işe, işten eve kullandığım için  lastik olayını biraz savsakladım ama ne kadar büyük hata yaptığımı yeni lastiklerimi taktırdıktan sonra anladım. Bence imkanı olan bırakın 5 seneyi, 3 seneden fazla kullanmamalı lastikleri.
Folgsamkeit macht frei...