mehmet abi ellerine sağlık gerçekten çok güzel olmuş
Çok teşekkürler. Böyle bilgili arkadaşlardan benzer çalışmaları dört gözle bekliyorum.
Çok temiz bir çalışma hakkaten, kutlarım!
Benim de ampul yanmış galiba, bu tip bir uygulama şart oldu
Sağolun arkadaşlar...
Projesi hazır olan işlerim...
Sis farı, dış ısı göstergesi ve tavan lambasının gecikmeli sönmesi..
Bunları da heralde 1 hafta 10 gün içinde falan yapacağım..
Şu tavanlambsının geçikmeli sönmesini ayrıntılı anlatırsan sevinirim bende düşünüyorum
güzel paylaşımlarınızın devamını bekliyorum. Yalnız tavan lambasında kullandığınız dirençlerin değerlerinide yazarsanız sevinirim. ve dirençlerde ısınma meydana geliyormu ? uzun süreli kullanımda tavanı yakmayalım sonra ...
Eyüp Bey Kullandığım dirençler 220 ohm
Aynı devre ve aynı direnci daha önceki aracımda defalarca kullandım.. Yaydığı ısı ordaki ampulün ısısının 1/50'si kadar ancadır merak etmeyin. Güvenle uygulayabilirsiniz.
Bülent Bey gecikme devresinin şemasını veriyorum..

D1= 1N4001 diyot
C1= 1000 mikrofarat kondansatör
R1= 1k direnç
R2= 4k7 direnç
Q1= BD137
BD137 baya eski bir transistör, yerine benzer yeni modeller de kullanılabilir
edit: mesela TIP29 (1A) veya TIP31 (3A) gibi
Bir de bunun ne kadar gecikme yaptığı belli mi? kullanılan ampul'ün ne kadar akım çektiği ile orantılıdır herhalde.
yok, 4k7 direnç kontrol ediyormuş
bu şekilde devre halinde verilmiş olması çok güzel.Şimdi bende fırsatım olunca arabama uyarlayabilirim.
Bu devreyi denedim, ancak sönme hızı çok çabuk. Tek yaptığı ışığın anında kesilmesi yerine yavaşça sönmesi, herhangi bir gecikme söz konusu değil.
Kapı kapanınca ayrıca bir 10-15 saniye gecikme sağlayacak bir devre arıyorum şu anda.
edit: şu daha bir işe yarar gibime geliyor:
http://www.csgnetwork.com/dimmerdelayproj.htmlYukarıdaki şemanın aynısı, tek farkı transistör ve kapasitör arasında bir opamp var, böylece kapasitörün deşarj olması yavaşlatılıyor. Böylece 22uF ile bile uzun süre açık kalabiliyor.
Bende denedim. buraya yazdığımda denememiştim.. (Ama bir arakdaşım denemişti)
Gözlemim Alper ile aynı, ancak kondansatörü 2200 mikrofarat yapınca bu süre uzuyor.. Hatta 3200 yaptım daha da güzel oldu...
Ancaak, bir sorun daha var..
Benim toyota yanılmıyorsam tavan lambasını şase ile yakıyor yani ceryan sabit şase anahtardan geliyor.. Dolayısı ile bu sistem benim arabaya olmayacak..
Bununda çözümü bulmuş gibiyim.. bu akşam deneyeceğim..
Ayrıca R2'yi de çıkarmayı deneyebilirsin, R1 üzerinden boşalır kapasitör ve belki biraz daha geciktirebilir.
R2'yi çıkarıp denedim.. değişmedi..
R2'ye seri 4k7 ayarlı direnç bağladım maksimum açtım yine değişmedi..
Sadece kondansatörü büyüterek süreyi uzatabildim..
Devreyi yeniden yaparak AE101'de çalıştırdım...
+
Normal ampulü söküp led ile denedim. Led ile çok güzel oldu.. Yarın da 6 tane daha led takıp monte edeceğim..
Evet, R2 o devrede pek bir işe yaramıyor çünkü kapasitör transistör ve R1 üzerinden deşarj oluyor zaten.
Ben Konya sokağa uğrayınca 741 alacağım, bulduğum devrede hesapladım da 22uF ile ideal koşullarda 50 saniyeye kadar yakabilmesi lazım.
1mF taksan ona bütün gece yanar
Bu arada eBay'den high bright ve geniş açılı LED'ler istettim. Onlar da birkaç haftaya gelirler. 50'li paket olduğundan burdan isteyenlere dağıtabilirim geri kalanlarını.
Ebay'den link vermen mümkün mü..?
Sağolun..
Zahmet oldu size...