Gönderen
Konu: Corolla Ae101 Tavan Lambası Güçlendirilmesi (Okunma sayısı 13006 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
« Yanıtla #23 : Şubat 25, 2008, 17:46:50 »
Ben yaptım, çalıştırdım.. Ancak yukardaki çalışma uymadı.. sebep şasi ile tetiklenmesinin gerektiğiydi.. Yani BD137 devresi toyota da işe yaramadı.. BD 136 ile devreyi tersten kurarak yeni bir devre yaptım.. Tavanda parçaları koyacak yer bulamadım.. Lambanın üstüne dizdim parçaları , kondansatörü de tavandaki çıtanın içine yerleştirdim.. Lambaya çift şasi geldiği için işler biraz karştı.. (Biri kapı müşüründen, biri lamba anahtarından) On-Off-Kapı konumlarından on pozisyonun iptal ettim.. Normal yakmak için kapı konumuna getirmek gerekiyordu.. Kapı müşürüyle çalışması içinde off konumunda durması gerekiyordu... Taktım bir müddet kullandım.. Ama parçalardan dolayı, tavan lambası tam yerine oturmamıştı, içime sinmedi.. Şimdilik söktüm... İlerde naparım bilmiyorum...

(Gizli Üye)
« Yanıtla #24 : Şubat 25, 2008, 18:00:57 »
Ben yaparsam SMD 1206'larla yapacağım bunu zaten, 100uF lik 10 tane paralel 1mF eder, hem de düşük profilli olur.
Ancak daha güzel birşey buldum, alarmlar ile ilgilenenler de baksınlar:
PYLE PWD-203 isimli bir alarm seti var amerika'da,
tavan lambasını gecikmeli söndürüp, kilidi açınca açıyor, ayrıca bagaj açma için AUX butonu falan da var kumandasında, oldukça beğendim, arkadaşımdan isteyecem gelirken getirmesini

İnsanlar 10'a ayrılır Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler
|
(Gizli Üye)
« Yanıtla #25 : Mart 03, 2008, 21:40:14 »
Tavan aydınlatmasında son nokta!  6 tane 8mm LED, 2 tane 3'lü seri bağlantı. Ayrıca önlerinde voltajı 10.825 volta düşüren bir regulatör de var, böylece parlaklıkları araç çalışırken ve çalışmazken aynı kalıyor edit: bu arada AE92'nin anahtar mekanizması daha enteresanmış

|
(Gizli Üye)
« Yanıtla #26 : Mart 05, 2008, 01:29:33 »
Güle güle kullan... Arka tarafında resmini görmemiz mümkün mü...

(Gizli Üye)
« Yanıtla #27 : Mart 05, 2008, 09:08:36 »
devrenin fotoğrafını çekmemişim, arkasını da bantladığımdan artık çekemem de
ancak oldukça ilginç olduğunu söyleyebilirim.
Bu devrenin yapımında en çok komponent Samsung CD-ROM sürücüsü ve eski bir harddisk kontrol kartından geldi

|
(Gizli Üye)
« Yanıtla #28 : Mart 25, 2008, 10:17:10 »
Toyota Corolla AE101'imin tavan lambası çok zayıf yanıyordu. Önce tavan lambasını daha güçlü bir ampuller değiştirmeyi düşündüm ama farklı bir ampuldü ve standart ampullerden kısaydı. Bu ampulden kolay bulamayacağımı düşünerek standart ampulü korumayı ve led ile desteklemeye karar verdim. Önce tavan lambasının yapısını inceledim.. Sonra bu yapıya uygun 3 ledlik iki tane plaket hazırladım. Yaptığım plaketler o kadar güzel oturdu ki ne silikon ne de yapıştırıcı kullanmadım.. Her üçlü seri için 220 ohm'luk dirençler kullandım.. Ledleri ampul ile paralel bağladım.
Mehmet Bey devrede 220 ohm luk direnç kullanmasak bunun yerine 2 adet 4 lü seri devre yapsak çalışırmı

Corolla XEi 98. O Bir EFSANE...
(Gizli Üye)
« Yanıtla #29 : Mart 25, 2008, 16:49:48 »
Arkadaşlar topiğin önceki mesajlarında tavan lambasının gecikmesi anlatılmış tamam.Şu an benim aracımda alarmın verdiği özellikle kumandadan kapıları kilitlediğimde tavana lambası gecikmeli sönüyor.Oraya kadar tamam.Ama ben bazı araçlarda görüyorum adam kumandadan aracı açınca daha kapıları falan açmadan tavan lambası yanıyor bir süre yandıktan sonra sönüyor.Yani benim olayın tam tersi ben kilitleyince gecikmeli sönüyor o kişininkinde açınca yanıp sonra gecikmeli sönüyor.Kapıları kilitlediğimde gecikmeli sönmeyi bozmadan kapıları kumandadan açınca da tavan lambasının yanması sağlanabilir mi? Sanırsam tetikleme (-) olacak.

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020 2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T 2020 -
(Gizli Üye)
« Yanıtla #30 : Mayıs 06, 2008, 20:59:08 »
Ben yaptım, çalıştırdım.. Ancak yukardaki çalışma uymadı.. sebep şasi ile tetiklenmesinin gerektiğiydi.. Yani BD137 devresi toyota da işe yaramadı.. BD 136 ile devreyi tersten kurarak yeni bir devre yaptım.. Tavanda parçaları koyacak yer bulamadım.. Lambanın üstüne dizdim parçaları , kondansatörü de tavandaki çıtanın içine yerleştirdim.. Lambaya çift şasi geldiği için işler biraz karştı.. (Biri kapı müşüründen, biri lamba anahtarından) On-Off-Kapı konumlarından on pozisyonun iptal ettim.. Normal yakmak için kapı konumuna getirmek gerekiyordu.. Kapı müşürüyle çalışması içinde off konumunda durması gerekiyordu... Taktım bir müddet kullandım.. Ama parçalardan dolayı, tavan lambası tam yerine oturmamıştı, içime sinmedi.. Şimdilik söktüm... İlerde naparım bilmiyorum...
Tersten kurmak derken bende bu devreyi BD135 ile denedim çalışıyor.Ancak bende de sizdeki gibi kapı tetiklemesi (-).Sizin tersten olayı BD135 ile yapılabilir mi yani (-) tetikleme ile çalışabilir mi ? Birde terseten derken emitör ile collektörün yeri mi değişecek ?

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020 2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T 2020 -
(Gizli Üye)
« Yanıtla #31 : Mayıs 06, 2008, 22:11:27 »
Nayır, pnp yerine npn kullanılacak (ya da tersi) O senin tavan lambası olayını ben geçen hafta alarmı değiştiriken yaptım. Alarmın özelliği olması lazım, benimkisi açınca yakıyor mesela, yanma süresini falan alarmdan ayarlayabiliyorsun, ama bunun için alarmın kurulum kitapçığı falan olması lazım. Markasız olunca da bunu pek bulamıyorsun ve takan usta da pek anlatmıyor 

|
(Gizli Üye)
« Yanıtla #32 : Mayıs 07, 2008, 00:03:39 »
Nayır, pnp yerine npn kullanılacak (ya da tersi)
O senin tavan lambası olayını ben geçen hafta alarmı değiştiriken yaptım. Alarmın özelliği olması lazım, benimkisi açınca yakıyor mesela, yanma süresini falan alarmdan ayarlayabiliyorsun, ama bunun için alarmın kurulum kitapçığı falan olması lazım. Markasız olunca da bunu pek bulamıyorsun ve takan usta da pek anlatmıyor 
Bendeki yeni alarmın kitapçığı falan herşeyi var ama dediğiniz özellik yok. Ama Alper bey sonunda bende halettim olayı 2-3 saat içinde son mesajı yazdıktan sonra  Nemi yaptım. 1-Ters olayını anlamadık ya devreyi hiç bozmadan yaptım önce bi güzel. 2-Sonra bir tane röle buldum. 3-Röleye direk (+) yı verdim. Sonra da arabanın tavan lambasına giden kabloyu ayırdım.Kapı sivicinden gelen (-) yi rölenin diğer ayağına bağladım.Yani bir nevi (-) tetiklemeyle röleyi çalıştırdım. 4-Rölenin ayakları vasıtasıyla da gecikme devremi (+) ile tetikledim.Hem devre sigorta kutusunun orada kaldığından tavan lambasına led uygulaması falan yapacak olursam alan darlığı olmayacak. Buraya kadar tamam tavan lambasını geciktirdik diyelim.Şimdi sizin bahsettiğiniz gibi kumandadan arabayı açınca veya kapatınca tavan lambasının yanma olayına geldi. 1-Nasılsa dedim her kumandaya bastığımızda kapıları açsak da, kapatsak da siren ötüyor cuk cuk diye.O siren çıkışından aldım bir kablo (zaten direk (+) verdiği için problem yok) gecikme devremin tetiklemesine bağladım. 2-Alarmın tetiklemesi ile kapıya bağlı rölenin tetiklemesi arasına bir adet 1N4001 diod koydum ki siren ötünce tavan lambası yansın, ancak kapı açılınca siren ötmesin. Evet arkadaşlar bu olaylar şu akşam saatlerinde 2 saat içinde olan olaylar.Yani evde çalışma odamda tüm denemeler tamam.Ama daha arabaya uygulanmadı.Ama farklı olacağını sanmıyorum.Olacak inşallah. Bu arada gecikme devresinde 12 v 5watt ampül ile 4700 mf kondansatör kullandım.Ama 4-5 sn falan geciktiriyo.6 ledli bir kitle denemde uzunca bir süre geciktirdi.Hatta led kullanılırsa 1000 hatta daha düşük kapasitede kondansatör bile yetecek.

(Gizli Üye)
« Yanıtla #33 : Mayıs 07, 2008, 09:53:03 »
Süper. Siren yerine kapı kilidinden de alabilirsiniz, tek tetikleme olur. Benim cam kaldırmalar kilitten alınmış mesela. Anahtarı çıkarıp kilit düğmesine bastığımda da kalkıyor hepsi  Alarmımda bunun için bir çıkış var ama ( - ) tetiklemeli, kaldırma modülü ise + tetiklemeli herhalde... LED'lerle kesinlikle daha uzun yanıyor. Hatta youtube kapanmasaydı benim koyduğum bir video vardı 

|
(Gizli Üye)
« Yanıtla #34 : Mayıs 07, 2008, 13:27:06 »
Evet olabilir kapı tetiklemesinden de.Devreyi akşam tamamladım.Sadece araca monte etmek kaldı.Ha birde tavan lambasını ledle yapmak lazım çünkü transistörü her ne kadar soğutucuya bağlasamda ısınma söz konusu olacak.Hem aydınlık olayı da artmış olur. Mesaiden sonra bakalım hava açık olursa monte edeceğim bu gün.Havalar kapalı olunca garajın ışığı yeterli olmuyo da  Ne kadar normal aydınlatma ampüllerini yaksan da gün ışığına benzemiyor. Bu arada benim gibi ben röle falan uğraşmam illaki (-) tetiklemeli olsun diyenlere.Başka bir forumdan arkadaş benim için yapmış sağolsun işte devre. 

(Gizli Üye)
« Yanıtla #35 : Mayıs 07, 2008, 22:56:06 »
Evet arkadaşlar devreyi monte ettim.Çok da güzel oldu.Tavan lambasını 9 adet ledden yaptım.2200 mf lik kondansatör kullandım ve yaklaşık 30-35 saniyelik bi gecikme söz konusu.O da yeterli. Alper bey, Kapı tetiklemesine bağlamak olmuyor.Çünkü açma tetiklemesine bağlarsanız sadece kapıları açtığınızda yanıyor lamba, kapatma tetiklemesine bağlarsanız da sadece kilitlerken yanıyor.Siren tetiklemesine bağlarsanız hem açtığınızda hem de kilitlediğinizde yanıyor iç aydınlatma.Tam istediğim gibi gerçekten mükemmel bir şey oldu.Gece şöyle 150-200 metre ileriden açıyorum kapıları iç aydınlatma yanıyor çok hoş oluyor.30 saniyede gelemedim mi arabanın yanına bi daha basıyorum kumandaya yine yanıyor  Kumandanın sessiz kilitleme dışındaki hangi tuşuna basarsam basayım yanıyor nasılsa 

|