0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Güzel bir konu olmuş. Bağlantıdaki yazıyı okumadım ancak aracın üerinden geçen hava akımı o araçların süspansiyon sisteminin yapısından dolayı aracı yere doğru bastırdığını ve arka aksların açıldığını biliyorum eğer yanlış değilse. Yazıya da bir ara göz gezdireceğim.
100 kmden sonra benim arabamın kapı bandında %5-%6 esme olmaktadır diye not düşülmüş...
O kadar bastıracak hava akımı ancak F1 otomobillerinde bulunuyor.
Emin ol bu bastırma ya da kaldırma etkisi her araçda ve tahmin edilenden çok daha düşük hızlarda olabiliyor. Spor ancak küçük sınıf araçlarda bile Difüzör'e rastlanması bu sebeptendir. Mercedes'de ki amaç ise; üstten aldığı hava ile aracın altının yere yaklaşması ve altından geçen hava akımını azaltıp yol tutuşunu arttırmasıdır.
Bununla ilgili ve Aerodinamiyi içeren çok detaylı paylaşımlar sitemizde mevcut. Zaten Wikipedia'da verilen bilgiler de bizlerin paylaşımlarını doğrular niteliktedir. Araç ne olursa olsun ve hava içinde hareket halinde olduktan sonra aerodinamik etkilere maruz kaldığı bir gerçektir. Yani bunu F1 araçları ile sınırlamak doğru olmaz. En basitinden standart bir binek araç ile giderken, yine hareket halindeki bir tırın ya da otobüsün yanından geçerken bunu araç içindekiler net bir şekilde hissedebilir. Aslında bu sistemlerde optimumun yakalanması gerekir. Yani aracın yüksek süratte yere fazla basması, o aracın motor gücünün efektif şekilde yere aktarılmasını engeller ve araç belli hızların üstüne çıkamaz. Yani örneğin 1.000Kg. ve 4 ekeri olan bir aracın ağırlık dağılımı %50-50 olarak olduğunu varsayarsak bu aracın duruken her lastiğinin yere bastığı ağırlık kuvveti 250Kg. olur diyebiliriz. Ancak bu araç 100Km/s. ile ilerlerken muhtemelen (aerodinamik özellikleri paralelinde) her lastiği yere çok daha az bir kuvvet ile basacaktır.
Bununla ilgili ve Aerodinamiyi içeren çok detaylı paylaşımlar sitemizde mevcut. Zaten Wikipedia'da verilen bilgiler de bizlerin paylaşımlarını doğrular niteliktedir...
birkaç yıl önce Discovery Channel'da izlemiştim araçlar saate 100km sürate ulaşınca her lastiğin yere uyguladığı basınç sadece 11 ila 13kg arası imiş Hakan abi
Bu doğru olabilir mi? Yani 100 km hıza çıkınca tekerlek üstündeki yaklaşık 300 kg lık yük 13 e düşsün? Yani 105 km ye çıksa tekerlekler artık pati çekme durumuna gelecek veya sürat teknelerindeki gibi pervanenin arasıra suya değmesi gibi bir durum ortaya çıkacak. Yani mantıklı düşünün , 100 km ye kadar geçerli olan fizik kuralları aynen geçerli olmalı ve o araç 105 km yi geçememesi gerekir. Discovery kanalı ben de izliyorum , bazen büyük tercüme hataları yapıyorlar çevirenler, bazen birimleri karıştırıyorlar ve tercüme yapılmış dinleyiciye çok yanlış bilgi veriyorlar. Bir ara kum üzerinde yuvarlanmakta olan 10 kuruş büyüklüğündeki bir örümceğin 300 km sürat yaptığını söylediler , bazen bir olayı vurgulamak için yaptıkları kıyası, pek anlamayan ve teknik olmayan bir tercümeci resmen uyduruyor. Bunun gibi bir çok hata yapıyorlar ve bir ölçü / kıyas değeri verdiklerinde acaba doğru mu söylediler hangi ölçüye göre vermiş olabilirler diye sürekli doğrulama yapmaktan programı izleyeyemiyorum. Filmin orjinalinde hata yoktur , ama tercüme yapanlar işi karıştırıyor.