Gönderen Konu: mercedeslerdeki yola yatma olayı  (Okunma sayısı 2840 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
mercedeslerdeki yola yatma olayı
« : Şubat 23, 2011, 13:28:29 »
arkadaşlar dün gece saat 8.30 sularında ankara ekibinden muharrem aradı ve hamama çağırdı ve yine buluşma yaşandı hamam buluşması necati ben ve muharrem resim yok kusura bakmayın :D ... neyse hamamda otururken arabalardan konuşuyoduk ve mercedeslerdeki hepimizin bildiği yola yatma arka tekerlerin açılması geldi aklıma ve bunun hakkında konuştuk 3 de bişey bilmediğimizden dolayı ufak bir arkadaştırma yaptım buyrun linkten merakınızı giderebilirsiniz....

http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/suspansiyon_sis/on_duzen_sisi.htm

Toyota Club Türkiye

mercedeslerdeki yola yatma olayı
« : Şubat 23, 2011, 13:28:29 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: mercedeslerdeki yola yatma olayı
« Yanıtla #1 : Şubat 23, 2011, 13:32:16 »
  Güzel bir konu olmuş. Bağlantıdaki yazıyı okumadım ancak aracın üerinden geçen hava akımı o araçların süspansiyon sisteminin yapısından dolayı aracı yere doğru bastırdığını ve arka aksların açıldığını biliyorum eğer yanlış değilse. Yazıya da bir ara göz gezdireceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2011, 16:01:30 »
  Güzel bir konu olmuş. Bağlantıdaki yazıyı okumadım ancak aracın üerinden geçen hava akımı o araçların süspansiyon sisteminin yapısından dolayı aracı yere doğru bastırdığını ve arka aksların açıldığını biliyorum eğer yanlış değilse. Yazıya da bir ara göz gezdireceğim.
O kadar bastıracak hava akımı ancak F1 otomobillerinde bulunuyor.;)
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2011, 16:18:52 »
100 kmden sonra benim arabamın kapı bandında %5-%6 esme olmaktadır diye not düşülmüş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 175 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Şubat 23, 2011, 16:54:13 »
100 kmden sonra benim arabamın kapı bandında %5-%6 esme olmaktadır diye not düşülmüş...
Kapı bandı derken neresini kastetmiş ki acaba?
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Şubat 23, 2011, 17:58:46 »
basamağın biraz üstü kapı çengeli diye anlatayım oraya yakın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Şubat 24, 2011, 12:40:09 »
O kadar bastıracak hava akımı ancak F1 otomobillerinde bulunuyor.;)
Emin ol bu bastırma ya da kaldırma etkisi her araçda ve tahmin edilenden çok daha düşük hızlarda olabiliyor. Spor ancak küçük sınıf araçlarda bile Difüzör'e rastlanması bu sebeptendir. Mercedes'de ki amaç ise; üstten aldığı hava ile aracın altının yere yaklaşması ve altından geçen hava akımını azaltıp yol tutuşunu arttırmasıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 175 kere teşekkür etti

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Şubat 24, 2011, 13:29:01 »
Emin ol bu bastırma ya da kaldırma etkisi her araçda ve tahmin edilenden çok daha düşük hızlarda olabiliyor. Spor ancak küçük sınıf araçlarda bile Difüzör'e rastlanması bu sebeptendir. Mercedes'de ki amaç ise; üstten aldığı hava ile aracın altının yere yaklaşması ve altından geçen hava akımını azaltıp yol tutuşunu arttırmasıdır.

çok haklısın... bana her arabada buna benzer bir şasi özelliği olması gerekli...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Şubat 24, 2011, 13:39:11 »
  Bununla ilgili ve Aerodinamiyi içeren çok detaylı paylaşımlar sitemizde mevcut. Zaten Wikipedia'da verilen bilgiler de bizlerin paylaşımlarını doğrular niteliktedir.
 Araç ne olursa olsun ve hava içinde hareket halinde olduktan sonra aerodinamik etkilere maruz kaldığı bir gerçektir. Yani bunu F1 araçları ile sınırlamak doğru olmaz. En basitinden standart bir binek araç ile giderken, yine hareket halindeki bir tırın ya da otobüsün yanından geçerken bunu araç içindekiler net bir şekilde hissedebilir.

Aslında bu sistemlerde optimumun yakalanması gerekir. Yani aracın yüksek süratte yere fazla basması, o aracın motor gücünün efektif şekilde yere aktarılmasını engeller ve araç belli hızların üstüne çıkamaz. Yani örneğin 1.000Kg. ve 4 ekeri olan bir aracın ağırlık dağılımı %50-50 olarak olduğunu varsayarsak bu aracın duruken her lastiğinin yere bastığı ağırlık kuvveti 250Kg. olur diyebiliriz. Ancak bu araç 100Km/s. ile ilerlerken muhtemelen (aerodinamik özellikleri paralelinde) her lastiği yere çok daha az bir kuvvet ile basacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 24, 2011, 14:10:56 »
  Bununla ilgili ve Aerodinamiyi içeren çok detaylı paylaşımlar sitemizde mevcut. Zaten Wikipedia'da verilen bilgiler de bizlerin paylaşımlarını doğrular niteliktedir.
 Araç ne olursa olsun ve hava içinde hareket halinde olduktan sonra aerodinamik etkilere maruz kaldığı bir gerçektir. Yani bunu F1 araçları ile sınırlamak doğru olmaz. En basitinden standart bir binek araç ile giderken, yine hareket halindeki bir tırın ya da otobüsün yanından geçerken bunu araç içindekiler net bir şekilde hissedebilir.

Aslında bu sistemlerde optimumun yakalanması gerekir. Yani aracın yüksek süratte yere fazla basması, o aracın motor gücünün efektif şekilde yere aktarılmasını engeller ve araç belli hızların üstüne çıkamaz. Yani örneğin 1.000Kg. ve 4 ekeri olan bir aracın ağırlık dağılımı %50-50 olarak olduğunu varsayarsak bu aracın duruken her lastiğinin yere bastığı ağırlık kuvveti 250Kg. olur diyebiliriz. Ancak bu araç 100Km/s. ile ilerlerken muhtemelen (aerodinamik özellikleri paralelinde) her lastiği yere çok daha az bir kuvvet ile basacaktır.

birkaç yıl önce Discovery Channel'da izlemiştim araçlar saate 100km sürate ulaşınca her lastiğin yere uyguladığı basınç sadece 11 ila 13kg arası imiş Hakan abi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Şubat 24, 2011, 14:21:17 »
  Doğrudur Mesut, bu konuda rekor F430'da idi yanılmıyorsam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 175 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Şubat 24, 2011, 14:34:34 »
Bununla ilgili ve Aerodinamiyi içeren çok detaylı paylaşımlar sitemizde mevcut. Zaten Wikipedia'da verilen bilgiler de bizlerin paylaşımlarını doğrular niteliktedir...
Öncelikle ukalalık eder gibi direkt link verdiğim için özür dilerim. Sizin yazdıklarınızla örtüştüğü için koymuştum linki.
Forumda göremedim aerodinamik ile ilgili bir başlık. Kolaydaysa link verirseniz evinirim.
birkaç yıl önce Discovery Channel'da izlemiştim araçlar saate 100km sürate ulaşınca her lastiğin yere uyguladığı basınç sadece 11 ila 13kg arası imiş Hakan abi :)
Yalnız ağırlıklar değiştikçe bu 11-13 kg. değeri de değişiyordur sanırım. Eğer değişiyorsa, statik ağırlığı 875 kg. olan benim Favorit, 100km/s hızda anca 750 gr ilâ 1 kg arası basabiliyordur yere.:D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #13 : Şubat 24, 2011, 14:38:35 »
 :)
2002 corolla 1.4 VVT-I HB

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #14 : Şubat 24, 2011, 14:51:55 »
  Estafurlah Uğur. Aslında bir kaç değişik başlıkta bu konuda paylaşımlar mevcuttu ancak şunu paylaşayım;
 http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=22999.0

Aracın ağırlığı aslında yüksek hızdaki yere basışında etkilidir desek de bu durum tam da böyle değildir. Yani aracı yere bastıran ve yerden kaldıran kuvvetler mevcuttur ve buna örnek olarak uçağı gösterebiliriz. Uçaklar araçlarımızdan çok daha ağırdır ancak havalanabilme kabiliyetleri vardır aerodinamik yapılarından dolayı. Araçlarımızıda uçak kanatlarına benzetmemiz çok da tuhaf olmaz aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 24, 2011, 18:05:50 »

Bu doğru olabilir mi? Yani 100 km hıza çıkınca tekerlek üstündeki yaklaşık 300 kg lık yük 13 e düşsün? Yani 105 km ye  çıksa tekerlekler artık pati çekme durumuna gelecek veya sürat teknelerindeki gibi pervanenin arasıra suya değmesi gibi bir durum ortaya çıkacak.  Yani mantıklı düşünün , 100 km ye kadar geçerli olan fizik kuralları aynen geçerli olmalı ve o araç 105 km yi geçememesi gerekir.

Discovery kanalı ben de izliyorum ,  bazen büyük tercüme hataları yapıyorlar çevirenler, bazen birimleri karıştırıyorlar ve tercüme yapılmış dinleyiciye çok yanlış bilgi veriyorlar.   Bir ara kum üzerinde yuvarlanmakta olan 10 kuruş büyüklüğündeki bir örümceğin 300 km sürat yaptığını söylediler :) , bazen bir olayı vurgulamak için yaptıkları kıyası,  pek anlamayan ve teknik olmayan bir tercümeci resmen uyduruyor. Bunun gibi bir çok hata yapıyorlar ve bir ölçü / kıyas  değeri verdiklerinde acaba doğru mu söylediler hangi ölçüye göre vermiş olabilirler diye sürekli doğrulama yapmaktan programı izleyeyemiyorum. Filmin orjinalinde hata yoktur , ama tercüme yapanlar işi karıştırıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 24, 2011, 18:56:33 »
Lexus LS serisi araclarda da var diye biliyorum bu ozellik.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Şubat 24, 2011, 19:53:33 »
Bu doğru olabilir mi? Yani 100 km hıza çıkınca tekerlek üstündeki yaklaşık 300 kg lık yük 13 e düşsün? Yani 105 km ye  çıksa tekerlekler artık pati çekme durumuna gelecek veya sürat teknelerindeki gibi pervanenin arasıra suya değmesi gibi bir durum ortaya çıkacak.  Yani mantıklı düşünün , 100 km ye kadar geçerli olan fizik kuralları aynen geçerli olmalı ve o araç 105 km yi geçememesi gerekir.

Discovery kanalı ben de izliyorum ,  bazen büyük tercüme hataları yapıyorlar çevirenler, bazen birimleri karıştırıyorlar ve tercüme yapılmış dinleyiciye çok yanlış bilgi veriyorlar.   Bir ara kum üzerinde yuvarlanmakta olan 10 kuruş büyüklüğündeki bir örümceğin 300 km sürat yaptığını söylediler :) , bazen bir olayı vurgulamak için yaptıkları kıyası,  pek anlamayan ve teknik olmayan bir tercümeci resmen uyduruyor. Bunun gibi bir çok hata yapıyorlar ve bir ölçü / kıyas  değeri verdiklerinde acaba doğru mu söylediler hangi ölçüye göre vermiş olabilirler diye sürekli doğrulama yapmaktan programı izleyeyemiyorum. Filmin orjinalinde hata yoktur , ama tercüme yapanlar işi karıştırıyor.

Eftal abi 100 kmde okadar kg'a düşüyor bunu bize fizikçide anlattı bu sene hatta 200 km ile giden bir aracı yolda tutmak daha zordur ve mm hatalar ölüme yol açar neden çünkü lastikler hassas ve üzerindeki 1000 kg değil 13kg. Ve ayrıca bu yarış araçlarına takılan kanatların sebepleride tamamen bununla ilgili eğer bu kilogram sabit kalsaydı araca zaten kanat vs takmak gerekmezdi.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 24, 2011, 20:38:06 »
Tamam genç, ben de azalmaz demiyorum ama o kadar da değil.  Fizikçin  de formüllerle bir şey ortaya koysa daha iyi olurdu.  Hocalarımıza inanırız tabii ama her zaman takip etmemiz  gereken yöntem şu olmalı. Söylenen bir düşünceyi , fikri,   farklı bakış ve sınama yöntemlerinden geçeirelim. Eğer bunlarda göze çarpan bir aykırılık yoksa makul karşılamamız daha rahat olur. Gerçi bu, ezberci eğitim sisteminde yoktur ama..
Şimdi, konudaki aracın  tek tekerleği için :
0km ->300 kg
100km -> 13 kg
103 km -> 0 kg , olur mu yani? Umarın yan rüzgar yoktur :wacko:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 24, 2011, 20:55:47 »
şimdi neye göre????

fizik bu ya, ufacık bir şey değiştirince o kadar çok değişken değişebiliyor ki..

misal benim arabanın orjinal yüksekliği ve şu anki hali... hala aynı hızdayken yere aynı basıyorlar denebilir mi? veya yarın gidip ön tampona lip, arka tampona uygun hesaplanmış ayarlanmış bir difüzör taktığımda hala aynı mı basacak yere? veya o ufacık küçücük anatomik spoyleri sökünce ben.. hala aynı kg mı denk gelecek lastiklere? veya arabada bir bavul fazla varken veya bir kişi daha az taşıyorken aynı mı basıyor yere?? konu fizik olunca kanunlardan bahsetmiyorsak kesin konuşmayı sevmem..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli