Gönderen Konu: mercedeslerdeki yola yatma olayı  (Okunma sayısı 2841 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: mercedeslerdeki yola yatma olayı
« Yanıtla #20 : Şubat 25, 2011, 00:20:33 »
Tamam genç, ben de azalmaz demiyorum ama o kadar da değil.  Fizikçin  de formüllerle bir şey ortaya koysa daha iyi olurdu.  Hocalarımıza inanırız tabii ama her zaman takip etmemiz  gereken yöntem şu olmalı. Söylenen bir düşünceyi , fikri,   farklı bakış ve sınama yöntemlerinden geçeirelim. Eğer bunlarda göze çarpan bir aykırılık yoksa makul karşılamamız daha rahat olur. Gerçi bu, ezberci eğitim sisteminde yoktur ama..
Şimdi, konudaki aracın  tek tekerleği için :
0km ->300 kg
100km -> 13 kg
103 km -> 0 kg , olur mu yani? Umarın yan rüzgar yoktur :wacko:
Eftal Bey, doğru orantı kurarak çözülebilecek bir hesap değil bu, yani 100 km 13 kg 103 0 tabiki olamaz, ancak yüksek hızlarda bu basma ağırlığının çok azaldığı bir gerçektir. hatta bununla ilgili güzel videolar da mevcut, yarış pistindeki o son teknoji araçlar bile yeri geliyor yüksek hızda hiçbir sebep yokmuş gibi birden havalanıp taklalar atmaya başlıyor. sebebi tamamen bahsettiğimiz aracın yere basma olayı ve aracın altından geçen hava akımının hızı.
İyi hesaplarla yapılmış difüzörler, spoiler ya da kanatlar bu baskı kuvvetini de hızlandıkça arttırmaya yönelik uygulamalar.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 25, 2011, 00:20:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 25, 2011, 08:33:20 »
  Bu konular sadece teoride ve formullerle bir anda açıklanabilecek şeyler değil bence. Zaten böyle olsa idi firmalar heleki yarış aracı üreticileri rüzgar tünelleri yerine fizikcilere para verirdi.
 Bu noktada biraz daha kafa karıştırayım;
 1Kg. dediğimiz ağırlık dünyanın her yerinde 1 Kg. değildir. Yani bu sabitenin yeride vardır. Hatırladığım kadarı ile İngiltere'nin bir bölgesinde 1Kg. tam olarak 1Kg. dır. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Şubat 25, 2011, 09:38:01 »
Eftal Bey, doğru orantı kurarak çözülebilecek bir hesap değil bu, yani 100 km 13 kg 103 0 tabiki olamaz, ancak yüksek hızlarda bu basma ağırlığının çok azaldığı bir gerçektir. hatta bununla ilgili güzel videolar da mevcut, yarış pistindeki o son teknoji araçlar bile yeri geliyor yüksek hızda hiçbir sebep yokmuş gibi birden havalanıp taklalar atmaya başlıyor. sebebi tamamen bahsettiğimiz aracın yere basma olayı ve aracın altından geçen hava akımının hızı.
İyi hesaplarla yapılmış difüzörler, spoiler ya da kanatlar bu baskı kuvvetini de hızlandıkça arttırmaya yönelik uygulamalar.

Gökmen bi alkış benden sana güzel açıklamışsın :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Şubat 25, 2011, 16:13:54 »
Tamam beyler, bu aşamada fazla iddialaşmayacağım, niyetim de bu değil. Söylediğim gibi bizim araçlarımız için de yere basma kuvveti azalır süratle  ama 100 km de 13 veya civarı bir değer değildir diyorum, hiç etkilemez demedim bu hususun altını çiziyorum . Fizik dersi açısından bakıldığında aracın üzerine etki eden kaldırma kuvveti hesaplamak kolay olmasa da , farklı etkilerin hesaplarından giderek , 13 olmayacağı ortaya konabilir , örnek vermek gerekirse  hepimizin bildiği , DNA bilinmediği veya yaygın olmadığı   zamanlarda , çocuğun kimden olduğu söylenemezse de kimden olmadığı söylenebilirdi , bunun gibi bir şey işte.

Havaların iyileştiği ve komşuların görmediği :-\ bir zamanda bazı test ve ölçümler yapıp sonucunu görme niyeti hasıl oldu bende şimdi. Aklımda bir iki test yöntemi var. Biraz bekleyelim bakalım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Şubat 26, 2011, 00:59:10 »
Gökmen bi alkış benden sana güzel açıklamışsın :)
Teşekkürler Mesut :)