Gönderen Konu: Aluminyum alasim jant seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?  (Okunma sayısı 18989 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
geçenlerde  97 model gli corolla aldım öğrenmek istediğim çelik jant hakkında birkaç şey var eğer 14" üzeri çekik jant takarsam direksiyonun çok sert olacağını söylediler bana bu konuda görüşlerinizi bekliyorum , birde gri renk toyota corolla gli için çelik jant önerileriniz neler olur arkadaşlar. herkese şimdiden teşekür ediyorum...

EDIT: Celik jant denilen jant sac jant olup su siyah boyanmis olanlardir. Aradiginiz jant aslinda aluminyum alasimdir.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: çelik jant seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?
« Yanıtla #1 : Şubat 16, 2011, 22:36:21 »
  Sitemizde, Otomobil Dünyasından Haberler bölümümüzde Jant konusunu gözden geçirmeni tavsiye ederim, orada bir çok bilgiye detaylı şekilde ulaşabilirsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Şubat 16, 2011, 22:39:38 »
kardeşim çelik jant tamamen gereksiz arabaya gösterişten başka hiçbir faydası olmayan para tuzağı bişeydir ona vereceğin paraya yazık günah para senin istersen çöpe at ben bu yorumu iyi niyetimden dolayı yapıyorum arabana xenon alsan cd çalar alsan camlarına film yaptırsan (gerçi film yasak ama) lpg kiti taktırsan  eyvallah bunlar araç ve senin için faydalı olan güzel aksesuarlar bana bir arkadaşım sürekli diyorki arabana çelik jant taktır ne faydası var diyorum gösterişten başka hiççç yinede sen bilirsin kardeşim yaşını bilmiyorum ama yaş ilerledikçe ben ne kadar boş şeylere para harcıyomuşum dersin yinede heves ettim diyosan al güle güle kullan kardeşim.
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Şubat 16, 2011, 23:01:17 »
  Çelik janttan kasıt hafif alaşım jant ise elbetkide kaliteli hafif alaşım jantların araca hem yol tutuş, hem performans, hem tüketim hemde frenlemede avantajlar sağlar. Burada jant kalitesi gerçekten çok önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gönül ister GTİ cüzdan der TDİ
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 16, 2011, 23:04:23 »
kardeşim çelik jant tamamen gereksiz arabaya gösterişten başka hiçbir faydası olmayan para tuzağı bişeydir ona vereceğin paraya yazık günah para senin istersen çöpe at ben bu yorumu iyi niyetimden dolayı yapıyorum arabana xenon alsan cd çalar alsan camlarına film yaptırsan (gerçi film yasak ama) lpg kiti taktırsan  eyvallah bunlar araç ve senin için faydalı olan güzel aksesuarlar bana bir arkadaşım sürekli diyorki arabana çelik jant taktır ne faydası var diyorum gösterişten başka hiççç yinede sen bilirsin kardeşim yaşını bilmiyorum ama yaş ilerledikçe ben ne kadar boş şeylere para harcıyomuşum dersin yinede heves ettim diyosan al güle güle kullan kardeşim.

her şey den önce çelik jant ile alaşımlı jant kavramlarını doğru kullanalım.bunun dışında yorumunuza katılmıyorum.alaşım jantlar kapak takılan demir, jantlara göre daha sağlam ve daha güvenlidir...kolay kolay eğilip kırılmazlar,yoldaki darbelere karşı daha dayanaklıdır.doğru seçim yapıldığında bir çok artısı vardır. ağırlık ta dikkat edilemesi gereken konular arasındadır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #5 : Şubat 16, 2011, 23:23:23 »
arkadaşlar aracınıza çelik jantmı alaşımlımıdır nedir işte ondan taktırın güle güle kullanın para sizin mal sizin benim aracımın üzerindeki fabrikadan çıkan jantlar 15 senelik jant çokta memnunum hiçbir şikayetimde yok böyle temiz kullanırsam bir 15 sene daha kullanırım görsellik açısından çelik jant araçta güzel durur ona bir itirazım yok kimseninde olamaz zaten başkada bir faydası yok.
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 16, 2011, 23:26:31 »
arkadaşlar aracınıza çelik jantmı alaşımlımıdır nedir işte ondan taktırın güle güle kullanın para sizin mal sizin benim aracımın üzerindeki fabrikadan çıkan jantlar 15 senelik jant çokta memnunum hiçbir şikayetimde yok böyle temiz kullanırsam bir 15 sene daha kullanırım görsellik açısından çelik jant araçta güzel durur ona bir itirazım yok kimseninde olamaz zaten başkada bir faydası yok.

başka bir faydası olmadığından nasıl bu kadar emin olabiliyosunuz? merak ediyorum.faydası olmadığı yönde bildiğiniz bir şeyler varsa ve paylaşırsanız sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Şubat 16, 2011, 23:36:54 »
faydalı olduğundan nasıl emin oluyorsunuz mehmet bey sizin faydalı olduğu yönünde bildiğiniz bişey varmı yani bunun bilimsel bir çalışmasımı yapılmış veriler ortaya konmuş ve bilim insanları evet çelik jant şöyle güvenlik sağlar böyle güvenlik sağlar şöyle yol tutuşa katkısı olur mu demiş ben yıllarca kullandım çelik jantta normal jantta arada bir fark göremedim görsellik hariç.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 62 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 16, 2011, 23:39:51 »
Uygun jant ve lastik seçimi yol tutuş ve frenlemede önemli rol oynar.

Yalnız doğru seçim yapmalısınız.Kalitesiz cin mallarından uzak durmanız güvenliğiniz için yararlı olur.

Ufak bi kazada ayrılan çakma borbet fotoğrafı herşeyi acıklar :)

Soğutma konusunda yararı çok fazla örneğin.

Kullandığınız saç jantların disklere hava iletme olanağı çok azdır.Çelik jant(ki bizim kullandıklarımız daha çok alaşımdır) şekli itibariyle disklere normal saç jantın sağlıyamadığından oldukça fazla soğutma sağlıcaktır.

...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Şubat 17, 2011, 00:02:25 »
Kardeşim paylaşımın için teşekkür ederim ama altta duran jant benim aracımda kullandığım jantlardan değil ilk defa gördüğüm teneke gibi jant artı üstteki çelik jant ve o çelik dediğiniz jantta tamir edilemeyecek derecede hasar almış sonuçta ikiside çöpe veya geri dönüşüme ne fark etti sevgili kardeşim çelik jant senin hayatınımı kurtardı.Sevgili kardeşim lastik tabiki yol tutuş ve frenlemede çok önemlidir ama jantın çelik jant olması ne yol tutuşa ektra bişey katar ne frenlemeye o işleri yapan lastiktir jant değil.Ben sana şunuda söyleyim hepimiz araçlarımızı kaldırım kenarına park ederken mutlaka jantı sürttüğümüzde olmuştur kimse ben hayatta sürtmedim deyipte ayrı bir tartışma konusu açmasın çelik jantta kapak olmadığı için zamanla bu sürtmelerden dolayı çelik jant balans yapmaya başlar ancak benim kullandığım fabrika çıkışı orjinal jant,kapağı olduğu için jantın çevresini korur kaldırıma sürtsende olan kapağa olur janta bişey olmaz bu sebeptendirki 15 yıllık olan jantlarımda herhangi bir balans sorunu oluşmamıştır.Artı çelik jantın üzerinde zamanla balata tozu oluşur zamanında yıkatmazsan jantları disklerden sıcak bir kıvılcım gibi çıkan balata tozları janta kaynama yapar ve birdaha çıkmaz jantın en önemli özelliği olan görselliği kaybolur gider.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 17, 2011, 00:03:44 »
faydalı olduğundan nasıl emin oluyorsunuz mehmet bey sizin faydalı olduğu yönünde bildiğiniz bişey varmı yani bunun bilimsel bir çalışmasımı yapılmış veriler ortaya konmuş ve bilim insanları evet çelik jant şöyle güvenlik sağlar böyle güvenlik sağlar şöyle yol tutuşa katkısı olur mu demiş ben yıllarca kullandım çelik jantta normal jantta arada bir fark göremedim görsellik hariç.

siz önce benim soruma cevap verirseniz sevinirim.cevap verecek bir bilgiye sahip değilseniz söylediğinizde haklısınız gösterişten öteye gidemez bir alaşımlı jantın görevi ama alaşımlı jantlarda frenlemeler daha sağlıklıdır.fren sistemine bol miktarda hava çarpmasını doğal disk ve balataların daha soğuk olmasında rol oynuyorlar,sac  jantlar ise tencere kapağına bezeyen yapıları yüzünden hava çarpar ve geri döner.ayrıca alaşımlı jantlar lastik ile daha sağlıklı şekilde buluşur çünki yanak yapıları farklıdır.eğilmek yerien kırılmaya yatkın bir yapıları vardır ama kullanılan malzeme yapısı onu diğer sac jant lardan daha sağlıklı ve güvenilir kılar.internette araştırma yaparsanız daha bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Şubat 17, 2011, 00:25:09 »
Kardeşim paylaşımın için teşekkür ederim ama altta duran jant benim aracımda kullandığım jantlardan değil ilk defa gördüğüm teneke gibi jant artı üstteki çelik jant ve o çelik dediğiniz jantta tamir edilemeyecek derecede hasar almış sonuçta ikiside çöpe veya geri dönüşüme ne fark etti sevgili kardeşim çelik jant senin hayatınımı kurtardı.

O jantlar kazadan önce bir bütündü ki zaten :) İki farklı jant değil abicim.

Soğutma konusunda yararı çok fazla örneğin.
Kullandığınız saç jantların disklere hava iletme olanağı çok azdır.Çelik jant(ki bizim kullandıklarımız daha çok alaşımdır) şekli itibariyle disklere normal saç jantın sağlıyamadığından oldukça fazla soğutma sağlıcaktır.
En basit örnek üsttekini tekrar hatırlatıyım.

Jantlarla çok fazla uğraştım Mustafa abi inana sadece görsel güzellik değil kullanım amacı.(Çoğu insan için öyle olsa bile)

...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Şubat 17, 2011, 00:29:28 »
geçenlerde  97 model gli corolla aldım öğrenmek istediğim çelik jant hakkında birkaç şey var eğer 14" üzeri çekik jant takarsam direksiyonun çok sert olacağını söylediler bana bu konuda görüşlerinizi bekliyorum , birde gri renk toyota corolla gli için çelik jant önerileriniz neler olur arkadaşlar. herkese şimdiden teşekür ediyorum...

Konuyu unuttuk soruya cevap vermedik :)

Birincisi kullandığınız saç janttan daha ağır bir jant kullanırsanız direksiyonunuz bir miktar ağırlaşır çok çok bir ağırlaşma olmaz.Ki bunda lastikte etkili kullanıp farkı anladım.

Model işi biraz zevk meselesi ne tarz bi jant düşünüyorsunuz ona göre model suna biliriz.
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 17, 2011, 00:36:51 »
benim orj jantlar 13 inctir. sizinkiler 14 galiba. ben 15 taktım memnun kalmadım. yanak inceliyor konfor azalıyor o yüzden söktüm. siz 14 jant ve kaliteli yakışan bir jant alın. çin malı ve replica jantlardan kaçının. 14 kaliteli bir jant takın lastiklerinizide değişmemiş olursunuz hem, binin doya doya :)
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 17, 2011, 00:38:13 »
   Coşkuncuğum şu ayrıntıyı belirtmekte fayda var.Teneke ya da Sac jant diye tabir edilen jantların hepsi Çelik Jant'dır.Çelik jant diye tabir edilen jantlarda alaşım jantlardır.
   Gelelim diğer konuya...Jant seçimi görselliği ile birlikte kullanım açısından da önemlidir.Doğru jant seçildiği takdirde disklerinde soğumasına yardımcı olacağından daha etkili bir frenaj sağlayacaktır.Günümüz araçlarının bir çoğunda ki bunada Crafter'ımı da (Crafter'da Brembo marka kullanılmış) ekleyebilirim disklerin hepsi hava kanalcıklı,hava soğutmalı disklerden oluşmaktadır.Hatta VW Carevella modellerinde silecek çalışıyorken belli sürelerde balatalar diske yaklaştırılarak kurutulur,hava yardımı ile soğumuş disklerde etkili bir frenaj sağlıyor.
   Uzun lafın kısası,Yunus bey doğru jantı seçtiğiniz taktirde aracınıza hem görsellik hemde bir miktarda olsa güvenlik katabilirsiniz.Unutmadan en fazla 5-6 kollu jant seçin ki disklerin soğuması işinide aradan çıkartın...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Şubat 17, 2011, 00:51:32 »
   Coşkuncuğum şu ayrıntıyı belirtmekte fayda var.Teneke ya da Sac jant diye tabir edilen jantların hepsi Çelik Jant'dır.Çelik jant diye tabir edilen jantlarda alaşım jantlardır.

..................
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #16 : Şubat 17, 2011, 10:04:15 »
  Mustafa bey, Jant hakkında detaylı bilgi için şu link eminim önemli bir referans olacaktır ve tamamı bilimsel temellere dayanır ki jant aslında çok fazla detayı olan bir mühendislik, bilim ürünüdür. Sac jantların ömrü vardır ve belli süreler sonunda korozyon ile gücünü kaybedip tehlike oluşturabilirler. Araç aslında lastik üzerinde gitmez, hava üzerinde gider, lastik aracın yere temas eden noktasırı ve lastiğin araca bağlantısını da Jant sağlar ancak jant süspansiyon sisteminden fren sistemine kadar bir çok noktaya etki eder. Tahmin edilenden (sırf görsellik için takılan jantları kastetmiyorum) çok daha fazla aracın üzerinde etki faktörüne sahiptir jantlar.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=30081.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Şubat 17, 2011, 10:29:26 »

Çok doğru bir tesbit .. Bu konudaki en temel kafa karışıklığı bu işte..
Saç cant tabir ettiğimiz cantlar gerçekte çeliktirler ve çelik bir levhanın yuvarlanıp uc uca kaynatılması ile üretilirler. Aslında onların da bazı avantajları vardır.
1-Ucuzdurlar
2-Çelik çok esnek ve sağlamdır
3- Çelik gözenekli değildir, hava yalıtımı iyidir
4- Biçim vermek, kaynak yapmak, ve boyamak kolaydır

Gelelim alüminyum alaşım jantların avantajlarına (sanırım döküm ve torna gibi bir işlemle üretiliyorlar)
1-Hafiftirler.. Bu hem hızlanma hem fren performansını etkiler, hem de yakıt tüketimini etkiler. Aslında ağırlık farkı sonuçta  birkaç kilo olduğu için azımsanacak gibi dursa da, tekerleğin eylemsizlik momentini değiştirdiği için önemli bir etkisi olur. %30 gibi daha hafif bir jant, daha kolay hızlanmanızı ve daha kolay durmanızı sağlar.
2-Bükülmeye daha dayanıklıdırlar (fakat çok zorlanırsa kırılabilirler) Rijit olmaları, darbe emme özelliğini azaltsa da tekerleğin yere temasının devamını sağlayarak yol tutuşuna katkı sağlayacağı düşünülebilir.
3- Fren disklerinin hava almasını ve daha iyi soğumasını sağlarlar
4- Güzel görünürler
Bu verilere göre ben arazi araçları hariç alaşım jantların daha uygun bir seçim olduğunu düşünüyorum.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Şubat 17, 2011, 13:17:05 »
Hakan bey bir jant satıcısının oluşturduğu linki vermişsiniz bu satıcı tabiki çelik jantı öve öve bitiremeyecek,anlaşamadığımız nokta şu benim 15 yıllık olan fabrikanın bana vermiş olduğu orjinal jantlardan ben 15 yıllık olan jantlardan herhangi bir sorun görmemişsem neden çuvalla çelik janta para vereyim ama baştan belirttiğim gibi sizin paranız çoktur alırsınız aracınıza takarsınız güle güle kullanırsınız saygı duyarım keşke bilim insanları şu çelik jantın yol tutuşa vs vs olan faydalarının bize yüzdesini verse ve böyle bir çalışma yapıldığı zaman ya %1 ya %3 oranlar tahminimce çıkar yani ha varr ha yokk böyle düşük yüzdeler için bir milyar para veya daha pazla para ödemek benim gözümde çöpe atılmış bir paradır ha yunus kardeşimiz gençtir heves etmiş alsın kullansın ben ona zaten çelik jant kötüdür diye bişey söylemedim ki benim önceki aracımda çelik jant vardı ne faydasını gördüm hiçç.Mıchelin lastiklerinin reklamını izlemiş veya dinlemişsinizdir 3 metreye kadar fren mesafesini kısattığından bahsediyor peki çelik jant kullanıldığında bu mesafe 5 metreyemi çıkıyor diyormu.İşin kısası paranız çoktur alır kullanırsınız ben almam kimseye de tavsiye etmem görüntüden başka bişey değildir benim için isteyen alsın güle güle kullansın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 17, 2011, 16:10:54 »
Çok doğru bir tesbit .. Bu konudaki en temel kafa karışıklığı bu işte..
Saç cant tabir ettiğimiz cantlar gerçekte çeliktirler ve çelik bir levhanın yuvarlanıp uc uca kaynatılması ile üretilirler. Aslında onların da bazı avantajları vardır.
1-Ucuzdurlar
2-Çelik çok esnek ve sağlamdır
3- Çelik gözenekli değildir, hava yalıtımı iyidir
4- Biçim vermek, kaynak yapmak, ve boyamak kolaydır

Gelelim alüminyum alaşım jantların avantajlarına (sanırım döküm ve torna gibi bir işlemle üretiliyorlar)
1-Hafiftirler.. Bu hem hızlanma hem fren performansını etkiler, hem de yakıt tüketimini etkiler. Aslında ağırlık farkı sonuçta  birkaç kilo olduğu için azımsanacak gibi dursa da, tekerleğin eylemsizlik momentini değiştirdiği için önemli bir etkisi olur. %30 gibi daha hafif bir jant, daha kolay hızlanmanızı ve daha kolay durmanızı sağlar.
2-Bükülmeye daha dayanıklıdırlar (fakat çok zorlanırsa kırılabilirler) Rijit olmaları, darbe emme özelliğini azaltsa da tekerleğin yere temasının devamını sağlayarak yol tutuşuna katkı sağlayacağı düşünülebilir.
3- Fren disklerinin hava almasını ve daha iyi soğumasını sağlarlar
4- Güzel görünürler
Bu verilere göre ben arazi araçları hariç alaşım jantların daha uygun bir seçim olduğunu düşünüyorum.
+99999999999
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR