Gönderen Konu: Yaşlı Araca Ek Vergi...  (Okunma sayısı 4632 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Yaşlı Araca Ek Vergi...
« : Şubat 16, 2011, 09:34:02 »
Yaşlı araçlara ve ısı yalıtımı olmayan binalara ek vergi getirilecek. İşte detaylar..

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'nde son aşamaya gelindi. Belgeye göre, ısı yalıtımı olan binalara teşvik, olmayanlara ek vergi getirilecek

2023 yılına kadar enerjide 300 milyar dolarlık yatırıma hazırlanan Türkiye'de enerjinin geleceği verimlilikten geçecek. Enerji Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı ve Büyükşehir Belediyeleri gibi bir çok kurum ortaklığı ile hazırlıkları tamamlanan Strateji Belgesi'nde toplumsal hayatı değiştirecek radikal değişikliklere yer veriliyor. SABAH'ın ulaştığı belge, enerji alanında olağanüstü önlemler içeriyor.

- YALITIMI OLMAYAN BİNAYA VERGİ: Türkiye'de yalıtımsız yapılan binalarla, "yaktığımız yakıt ile dışarıyı ısıtıyoruz" sözü de tarih olacak. Çünkü 2015 yılı itibariyle uygun ısı yalıtımı bulunmayan binalarda, binanın yeri ve iklimine göre "emisyon vergisi" uygulanacak.

- YALITIMA VERGİ VE KREDİ TEŞVİKİ: Kullanımda olan ve strateji belgesi hayata geçmeden ruhsat alan binalara, ısı yalıtımı malzemelerinde KDV desteği verilecek. Bu binalardan bankacılık muamele vergisi alınmayacak.

- KAMU EMEKTARLARI GARAJA: Trafiğe tescili 10 yılı doldurmuş kamu araçları kademeli olarak trafikten çekilecek.

- 500 BİN TL DESTEK: Verimlilik arttırıcı projelere 500 bin liraya kadar destek verilecek. Proje büyüklüğü 2.5 milyon lirayı aşarsa kurumlar vergisi alınmayacak.

- VERİMSİZ MALI KAMU ALAMAYACAK: Kamu ihale kanunu kapsamında kamunun tüm alımlarında asgari enerji verimlilik kriteri getirilecek.

Enerji kotası
Otel, hastane, mesken, okul, AVM'lere iklim, büyüklük gibi özelliklerine göre yıllık ısıtma, soğutma, aydınlatma tüketim kotası belirlenecek. Belirlenen değerler üzerinde atmosfere karbon salınımı yapacak binaya izin verilmeyecek.

Beyaz eşya denetlenecek
Enerjiyi verimsiz kullanan araçlar da raflardan inecek. Buna göre AB direktifleri de esas alınarak verimsiz enerji kullanan buzdolabı, televizyon, lamba gibi ürünler denetlenerek satışına kısıt getirilebilecek veya tamamen yasaklanabilecek.

15 yıllık araca yüksek vergi
Araçların vergilendirme sistemi sil baştan yenilenecek. Yakıt tasarrufu az araçlara teşvik verilecek. Emisyonu oranı az olan araçlara Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) indirimi yapılacak. Ancak 15 yaş üzeri araçlarda kademeli olarak MTV artırılacak.

Verimlilik çok önemli
Enerji Bakanlığı yetkilileri Türkiye'de 2010'da 209 milyar kilovat saat elektrik tüketildiğini hatırlatarak, "2023'te tüketim rakamının 600 milyar kilovata çıkmasını hedefliyoruz. Bu nedenle enerji verimliliği de çok önemli" diye konuştu. (Sabah)

Alıntı : http://finanshaber.mynet.com/detay/otomotiv/yasli-araca-ek-vergi/1448?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_finans_link_1

Toyota Club Türkiye

Yaşlı Araca Ek Vergi...
« : Şubat 16, 2011, 09:34:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Yaşlı Araca Ek Vergi...
« Yanıtla #1 : Şubat 16, 2011, 12:20:53 »
  Kendi adıma bu araçlarda emisyon değerlerinin vergiye yansımasını sevdim açıkçası. Ancak diğer yandan yeni araç alımını da teşvik etmek için bazı kolaylaştırmalar (ötv vb.) yapılmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ....
« Yanıtla #2 : Şubat 16, 2011, 12:28:37 »
15 yaşın geçmiş araçların vegilerinin artırılması bence saçma.. olan yine garibana olacak, adam 20yaşında arabaya biniyor parası ona yetiyor diyelim ama bu adam senede belki 5000km. yol yapıyor. diğer yandan başka biri daha yeni bir arac kullanıyor diyelim ve aracı eski aracın yarısı kadar çevre kirliliği yapıyor olsun..  ama yeni aracı kullanan yılda 30.000km. yol yapıyorsa eski araca binen vatandasın 3katı kadar çevre kirliliği yapmış olacak.
ve genel olarak durum böyle yeni araçlar daha fazla km. yapıyorlar. eski araçlara binenler zaten maddi durumları çok iyi olmadığı için eski araçlara biniyorlar ve daha az km. yapıyorlar.
1998-1.3-xe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #3 : Şubat 16, 2011, 12:40:50 »
Bu konudaki tek uzuntum e30 ve e36 bmwnin azalicak olmasi onun disinda dogru bi karar kuresel isinma ve hava kirliligini desteklemek adina onemli bi karar
Sahine elveda demekte farz olmustu :)
21BD60DC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 16, 2011, 12:41:58 »
Uygulamaya geçtiğinde birçok insan yastık altındaki paraları, altınları piyasaya çıkartacak. Yeni aracın yada emisyona göre vergilendirme sistemi bir anlamda trafikte gezen berbat ötesi araçları zengin olanların kullanmasına sebep olacak :D Ben eski arabaya binecek kadar zengin değilim durumu ister istemez yaşanacak :) LPG kullanıyorum, yeşili seviyorum :D Saygılar :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 16, 2011, 12:49:25 »
aslında Yasin beye katılıyorum bi yerde, aracı eski olan neyapsın o istemezmi parası olsunda lüks sıfır bi araca binsin , ha deselerki trafikte  dolaşan birçok eski dökülen bir farı yanmayan far camı kırık olan tamponu sökük olan lastiği 8 çizen araçlar için bunu yapıyoruz ozaman eyvallah ama 15 yaşında tüm bakımları aksatılmadan yapılmış tıkır tıkır çalışan aracn vergisini arttırıp ne olacak sanki neden o aracı piyasadan çekiyorsunki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 16, 2011, 12:53:53 »
  Yeni araçlar makul fiyatlara gelirse ve bazı teşvikler olursa bence güvenliği az olan, emisyon yönünden daha çok çevreyi kirletenlerin vergi ile tercih edilmekten uzaklaştırılması makul olur yoksa bu işlem sadece verginin gelir etkisi ile yapılıyorsa adil ve anlamlı olmaz. Vergi'nin bir çok etkisi vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gönül ister GTİ cüzdan der TDİ
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 16, 2011, 14:42:54 »
zaten mtv den dolayı istediğimiz araçları almakta zorlanıyoruz hatta alamıyoruz,vergilerde indirim yerine sürekli zam zam zam nereye kadar,düşük emisyonlu araçlara teşviki desteklerim  zaten hybird lerde giderek yaygınlaşmakta,insanlara yaşam şekli dayatmıyoruz deniliyor peki ozaman bu ne? bir yerde şeçme hakkımız elimizden alınıyor bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Nasıl bakar isen öyle görürsün.
    • Asakir-FM
  • Kilometre: 88000
  • Model Yılı: '06
« Yanıtla #8 : Şubat 16, 2011, 15:10:33 »
15 yaşın geçmiş araçların vegilerinin artırılması bence saçma.. olan yine garibana olacak, adam 20yaşında arabaya biniyor parası ona yetiyor diyelim ama bu adam senede belki 5000km. yol yapıyor. diğer yandan başka biri daha yeni bir arac kullanıyor diyelim ve aracı eski aracın yarısı kadar çevre kirliliği yapıyor olsun..  ama yeni aracı kullanan yılda 30.000km. yol yapıyorsa eski araca binen vatandasın 3katı kadar çevre kirliliği yapmış olacak.
ve genel olarak durum böyle yeni araçlar daha fazla km. yapıyorlar. eski araçlara binenler zaten maddi durumları çok iyi olmadığı için eski araçlara biniyorlar ve daha az km. yapıyorlar.

Kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim ve o sebeple diyorum ki bu kanunu çıkaracak olan arkadaşlara...  >:(

Bir kanun çıkarıyorsun insanlar yeni arabaya binsin diye eyvallâh ama 10 liralık arabaya 10 lira vergi koyup vatandaşa 20 liraya bin diyorsun sonrada eski arabadan fazla vergi alacam diyorsun,  HAST...R ordan diyorum yine afınıza sığınarak.   >:(
Ey Saçı Uzayıpta, Kaşı Uzamayan İnsan ! HİÇ DÜŞÜNMEZMİSİN !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 16, 2011, 18:14:35 »
Gelişmiş ülkelerde otmobil sektörünü (dolayısıyla ekonomiyi) canlı tutmak için, üretimi desteklemek için yeni araçlardan düşük vergi alınır,
eski araçların hem vergisi daha yüksek, hem satışını kolaylaştıracak önlemler var, hemde her şeye rağmen inat edenlerde zorunlu yaptırım var
Bizde ise tam tersi
Yeni araç alan zengindir vurun beline, eski araçları olanlar garibandır fazla yüklenmeyin
Tam ümmetçi anlayış
kurtulamadık gitti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 16, 2011, 20:20:30 »
yeni araçlardan değeri yüksek olduğu için zaten yüksek miktarda vergi alıyor devlet, eski araçlar içim de emisyon kılıfını bulmuş...
ordan da biraz daha çarpıcak milleti...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 16, 2011, 20:28:21 »
Ayni fikirdeyim.
Yeni araca binen kesin daha fazla emisyon uretecek diye genelleyemeyiz tabii.
Eski araca, yalitimsiz yapilara vergi getirmek yerine yeni aracin, yalitimli yapinin vergisini dusurmek yeter, yetmeli.
Amac daha fazla vergi toplamak, vergi bahanesi yaratmak degilse tabii...

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 17, 2011, 08:16:41 »
tüm dünyada lpg teşviki var, bazı ülkelerde lpg montajına faizsiz para bile veriyordu bir aralar, güzel türkiyemde de lpg teşviki var, benzin vergisini 2 katına çıkararak lpg teşvik ediyor(hoş lpg de yerinde durmuyor).

aynı mantık işte eski arabaya 2 kat vergiyle yeni araba teşvik ediyoruz, hoş ötv indirimi yapınca vatandaşa ne yansıyor; geçen indirimde bizzat şahit oldum, ötv indirimli fiesta 32000 TL iken indirim bittikten sonra aynı arabaya(aynı donanım sınıfına ve aynı aksesuarlara sahip başka bir araba yani elde kalma durumu yok) aynı bayide 31500 TL dediler...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 17, 2011, 10:44:19 »
Yasa çıkarmak kolay, bakalım uygulayabilecekler mi :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 17, 2011, 11:20:51 »
20 yaşında ve 14 yaşında aracı olan birisi olarak bu vergiye sıcak bakıyorum. Ama adım gibi eminim ki "sadece değişiklik yapıyoruz yaa" diye genel olarak tüm vergileri sağlam bir miktar arttıracaklar yine :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 17, 2011, 11:43:12 »
ne vergi alırlarsa alsınlar 10 sene daha kullanacağım aracımı.... hıh*
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 17, 2011, 11:47:13 »
ne vergi alırlarsa alsınlar 10 sene daha kullanacağım aracımı.... hıh*

Mahkeme kararı ile yaş yükseltilebilinirse Hande Hn. 20 yıl daha kullanılabilir :P :D bir araştırmak lazım bu konuyu :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ....
« Yanıtla #17 : Şubat 17, 2011, 15:08:03 »
Gelişmiş ülkelerde otmobil sektörünü (dolayısıyla ekonomiyi) canlı tutmak için, üretimi desteklemek için yeni araçlardan düşük vergi alınır,
eski araçların hem vergisi daha yüksek, hem satışını kolaylaştıracak önlemler var, hemde her şeye rağmen inat edenlerde zorunlu yaptırım var
Bizde ise tam tersi
Yeni araç alan zengindir vurun beline, eski araçları olanlar garibandır fazla yüklenmeyin
Tam ümmetçi anlayış
kurtulamadık gitti
gelişmiş ülke olmakla veya ümmetçi anlayışla bir alaka kuramadım...
1998-1.3-xe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Şubat 17, 2011, 15:56:59 »
kemal bey bende ne demek istediniz tam anlamış değilim burda olan eski model benim gibi 96 model araç kullananlara olacak benim aracımın şuanki vergisi 215 tl azmı ve bu vergiyi eski araçlar çevreyi daha fazla kirlettiği için artıracakları söyleniyor benim aracım lpg li zaten 2011 model dizel ve benzinli araçtan daha az havayı kirletiyor zaten bu milleti soymanın yeni bir yolu bu hükümet böyle bişey yapsın yine bunlara oy veriliyorsa yazıklar olsun diyorum biz hakediyoruz.
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 17, 2011, 17:15:18 »
Amaç üzüm yemek değil bağcı dövmek olunca böyle yasalar çıkar. Orta çağ zihniyetinden bu yaslar çıkıyor işte. Hem bu araçlarımız gayet sıkı hale getirilen TUV den geçmiyor mu? Sorun ne şimdi?
Amaç milleti yeni araç aldırmaya zorlayıp %50 vergiyi , sonrasında da yüksek MTV leri millete dayamak . O kadar çevreci iseniz güzelim Karadenizi HES lerle doldurmaya kalkmazdınız. İlave vergi ne kadar gelecek bilmiyorum ama diyecek bir şey yok maalesef..