0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aslında önden çekişli bir aracın yokuşta geri geri kalkmasının daha kolay olmasının sebebi; ağrılık dağılımının ön aks lehine bozulmasıdır. Bu durumda ön lastiklere yeterli yük binebilir ve zemini nispeten daha kolay kavrar.
Hızlı yaklaşıp yüksek vites düşük devirde olmazmı acaba
Hemen hemen tüm otomobil sınıfı araçların ağırlık dağılımları ön tarafta daha fazladır. Motor ve diğer sürücü ekipmanları ön kısımda olduğu için ön tarafta ağırlığa neden olurlar. Eski arabalar 20-25 yıl önce hep arkadan çekiş yapılırlardı, arkadan itiş her zaman araçtaki toplam yükü daha iyi karşıladığı düşünülerek tercih edilirdi. Ford Taunus, Eski Tofaşlar, Mercedes, BMW, ve neredeyse tüm Amerikan arabaları hep arkadan çekiştir. Avrupa'da ilk Renault önden çekiş yaptı ki, virajlarda savrulmayı önlemek ve kardan milinin yarattığı sürtünmeyi azaltmak maksadıyla bunu tercih ettiler, fakat önden çekiş maalesef rampa çıkışlarında arkadan çekişe göre daha başarısız kaldı, hele ki arnavut kaldırım tipi yollarda çoğu kez ön çekişli arabalar kalkışlarda patinaj yapmadan harekete başlayamazlar yağmurlu havalarda. Siz geri geri çıkararak bir nevi aracınızı arkadan itiş prensibiyle hareket ettirmişsiniz ve başarılı olmuş, ayrıca dediğim gibi aracın ağırlığı da önde olduğu için sürtünme kuvvetinden de yararlanmışsınız
karadeniz de ( Rize-Trabzon-Giresun-Ordu ) ticari taksilerin büyük bir çoğunluğu arkadan itişli arabalar. Sahilden yukarılara doğru ( köye-yaylaya ) çıkan insanlar ve yüklerini taşımak bu araçlarla daha kolay. Yolların bir de ıslandığını düşününce, arkadan itişli arabalar daha cazip oluyor.
Bu sorunun cevabı aslında yazında saklı Emre. Asr'yi (değişik isimleri de vardır) devreden çıkarman gerekir. Muhtemelen iki lastikte kaygan zeminde olduğu için Asr motor torkunu kesiyordur patinaj gerçekleşmesinden dolayı. Ancak tek lastik kaygan zeminde olsa idi (çekişin olduğu aksda) bu durumda da en güvenli ve stabil kalkış Asr ile olurdu.
Araçların şanzıman oranlarına göre 1. vites ya da geri vites en güçlü, torku en çok aktaran vites olabilir. Kaygan zeminde ise bu durum patinaja sebep olur. Patinajın sakıncası ise; lastiğin altındaki karı sıkıştırıp buza dönüştürmesidir. Karlı zeminde lastik yollarından değil taze kardan sürmek daha sağlıklıdır kaymaya karşı.