Gönderen Konu: Buyurun Yakıt Tasarrufuna!  (Okunma sayısı 4239 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
Buyurun Yakıt Tasarrufuna!
« : Ocak 21, 2011, 14:35:28 »
Aşağıda yazılı olanlar, otomatik klimalar için geçerlidir. Manuel klimalar zaten en ağır yük altındaymış gibi çalışırlar.

- Otomatik klimalarda ayarladığımız sıcaklık değeri ile dış ortamın sıcaklığı arasındaki fark ne kadar fazlaysa, klimanın yükü de (= yakıt sarfiyatı) o kadar artar.

- Hava sıcaklığı 25 derece ve klimanın yükü hafif iken dahi klimayı çalıştırmak, yakıt tüketimini %14 arttırır.

- Hava sıcaklığı 35 derece ve klimanın yükü ağır iken klimayı çalıştırmak, yakıt tüketimini %38 arttırır.

- İÇ/DIŞ hava sürgüsü DIŞ konumunda iken, yakıt tüketimi İÇ konumuna kıyasla %4 artar.

- Hava üfleme kontrolü MAX konumundayken, yakıt tüketimi AUTO konumuna kıyasla %14 artar.

Ayrıca:

- Motoru 5 dakika rölantide çalıştırmak, 65 mililitre (0,065 litre) yakıt tüketilmesine yol açar. Motorunuzun ısınma süresini ne kadar uzun tutarsanız, o kadar çok yakıt tüketirsiniz. Motoru çalıştırdıktan hemen sonra yola koyulun. Hava çok soğuksa, veya motoru birkaç günden uzun bir süre çalıştırmadıysanız, motoru çalıştırdıktan sonra yağın motorun bütün parçalarına ulaşmasını sağlamak için 3-5 saniye bekleyin, sonra hareket edin.

- Yolunuzu kaybeder ve 10 dakika daha fazla yol yaparsanız, 350 mililitre (0,35 litre) yakıt tüketirsiniz.

- Bagajınızdaki lüzumsuz ağırlıkları çıkartınız. 10 Kg ağırlık, 50 kilometrede 15 mililitre (0,015 litre) yakıt tüketimine yol açar.

- Lastik basıncı, standart değerden %20 düşük olduğu zaman yakıt tüketimi şehir içinde %2, şehir dışında %4 artar.

- Ekonomik sürüş, şehir içinde 40-50 Km/h, otoyolda 80 Km/h hız demektir.

Güvenli ve ekonomik sürüşler...

Kaynak: TOYOTASA tarafından hazırlanmış olan 'Eko sürüş çevrenizi değiştirecek' adlı bir kitapçık.

Toyota Club Türkiye

Buyurun Yakıt Tasarrufuna!
« : Ocak 21, 2011, 14:35:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
Ynt: Buyurun Yakıt Tasarrufuna!
« Yanıtla #1 : Ocak 21, 2011, 14:54:07 »
peki gerçekten de manuel klima ile dijital klima arasında gerçekten de tam yükte çalışma gibi bir fark var mı?

yani ben manuel klimayı "2. kademe, iç sirkülasyon, yüze üfleme, en soğuk" şeklinde çalıştırıyorum ve sürekli çalıştırıyorum. yakıt tüketimimde bir artış yok, yani forumda çok kez bahsettiğim 6.2lt/100km ortalamayı yazın ve klima sürekli açık elde etmiştim tamamı da şehir içindeydi (izmir) yine aynı şekilde klima tamamen açık şekilde uzun yolda 5.1lt/100km ortalama tüketim elde ettim..

klima kapalı denemedim böyle uzun soluklu ancak 90km/h sabit hızda giderken klimayı tam yük açtım, atıyorum 5.0 ortalama yakıyorsa klimayı açınca 5.1 yakıyor, klimayı kapatınca yine 5.0a düşüyor, klima kapalı ve 5.0 yakarken 4 camı açınca 5.2 yakıyor ve aracın hızı düşüyor yavaştan.. değerleri salladım kafadan ancak bir daha video eşliğinde denerim hepsini.. 0.1lt değerinden küçük oynamaları göremiyorum malum yol bilgisayarından.. gerçi 0.01 değerinden küçükleri göremiyorum diye hatırlıyorum nedense :( bir daha deneyip kesin değerleri yazarım
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 21, 2011, 14:55:13 »
çift kat değil de tek kat çorap giyerseniz, veya biraz soğuğa dayanıp, montunuzu almazsanız, daha ekonomik bir sürüş olucaktır...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 21, 2011, 15:02:33 »
çift kat değil de tek kat çorap giyerseniz, veya biraz soğuğa dayanıp, montunuzu almazsanız, daha ekonomik bir sürüş olucaktır...
yaz koşullarından bahsediyoruz oğuzhan :D ne yaptın :D
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 21, 2011, 15:09:15 »
yaz koşullarından bahsediyoruz oğuzhan :D ne yaptın :D

o zaman çorapsız, en hafifinden parmak arası terlik, bir de iç çamaşırı giymezsek baya bi yakıt tasarrufu ederiz heralde...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 21, 2011, 16:01:34 »
o zaman çorapsız, en hafifinden parmak arası terlik, bir de iç çamaşırı giymezsek baya bi yakıt tasarrufu ederiz heralde...

Oğuzhan yalnız terlikle araba kullanmak kesinlikle yasak :D suçtur :D terlikle ani fren yapmaya kalkınca terlikten ayak kayabiliyor :D ama donsuz ve üstsüz kullanılabilir :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ocak 21, 2011, 16:21:27 »
Manuel klimanın - benim bildiğim kadarıyla - 1. kademesi, 2. kademesi diye bir şey yoktur (teknoloji ilerledi diye birkaç kademe kompresyon yapan bir klima icat edildiyse onu bilemem). Muhtemelen fan hızından bahsediyorsunuz. Fan, klima olsa da olmasa da, seçilen hıza bağlı olarak belli bir güç çeker. Klimanın kompresörü ise havanın sıcaklığına, içerinin sıcaklığına ve fanın hangi hızda çalıştığına bakmaksızın daima tam güçte çalışır, tam soğutma yapar. Tam olarak soğutulan evaporatörün üstünden ne kadar hava geçireceğinizi fan hızı ile seçersiniz. Eğer yeterince hava geçirirseniz içeriyi azami soğutursunuz, eğer yeterince hava geçirmezseniz bir süre sonra evaporatörün deliklerinde buzlanma meydana gelir (Arabayı durdurunca altından akan su da bu buzun erimesi ile ortaya çıkar zaten)

Klimanızı çalıştırdığınız anda, havanın sıcaklığı ve fanın hızı ne olursa olsun, yakıt tüketiminizde bir artış meydana gelir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ocak 21, 2011, 16:32:28 »
Engine bey peki manuel klimayı açtık ! tam güç çalıştı dediğinize gçre ! peki fanıda 1 2 3 4 kademeden 2. kademesini seçtik anlattığınıza göre, burda bi sorun yok , peki gelen havanın nekadar sıcak olacağını ayarlıyabiliyoruz ;) bu nasıl oluyor onuda bi açıklarmısınız rica etsem. sonuç itibari ile ben fan tam kapasi,te üflerken bile dondurucu bir souk değilde hafif bi serinlik olsun diye ayarlıyabiliyorum klima nasıl oluyorda tam güçle çalışırken bu soğukluğu ayarlıyabiliyor ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ocak 21, 2011, 16:37:19 »
Gelen havanın sıcaklığını nereden ayarladığınızı söylerseniz belki soğuktan diken diken olan tüylerim biraz yatışır Mesut Bey? ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 21, 2011, 16:42:40 »
engin beyin anlattığı bana çok mantıklı geldi ancak hatırladığıma göre klimayı (engin beyin düzeltmesi ile fan üfleme hızını) 1. kademede açmakla 4. kademede açmak arasında yakıt farkı oluyordu.. hatta doğru mu hatırlıyorum diye çıkıp denemek istiyorum ama 90 sabit gidip denemeli falan.. poff benim alıp o arabayla gezmem lazım bir ara :D birikti deneyeceğim şeyler

bu arada denemelerimi yol bilgisayarının anlık yakıt tüketimine göre yapıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Ocak 21, 2011, 16:59:31 »
Yol bilgisayarının anlık yakıt tüketimi sadece kıyaslama amaçlı bir işarettir, geçen yakıt miktarını ölçmez. Değişik markaların değişik ölçme stratejileri var ve hepsi de karmaşık algoritmalar. Benim bildiğim, hepsinin enjektörün açık kalma süresini temel alıp başka bir sürü parametreyi de buna eklediğidir. Netice olarak, yol şartlarında yapılan bir denemede önden, ikinci denemede ise arkadan 5 Km/h rüzgar eserse (dışarı çıksanız hissetmeyebilirsiniz bile o rüzgarı), ekranda gördüğünüz değerlerde büyük bir değişme olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Ocak 21, 2011, 17:16:14 »
kesinlikle evet ancak bu yüzden izmirde narlıdere-üçkuyular çevre yolunda, yol bilgisayarındaki verinin değişmediği agora-kipa aralığında denerim bu değerleri arka arkaya denerim 10 dakika bile vermeden alalık olarak.. yukarda da anlattığım gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ocak 21, 2011, 19:30:58 »
Gelen havanın sıcaklığını nereden ayarladığınızı söylerseniz belki soğuktan diken diken olan tüylerim biraz yatışır Mesut Bey? ::)

Buyrun ;)

souk sıcak ayarı yazdığım düğme tam ortada iken normal üflüyor mavi alana doğru çevirmeye başlayınca soğuk şiddeti kademe kademe artıyor ;) 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #13 : Ocak 21, 2011, 19:56:12 »
Mesut bey siz kalorifer sıcaklık ayarı düğmesini işaretlemişsiniz orada. Zaten ben de öyle tahmin etmiştim. O düğme ortaya geldiği zaman ılık hava verir. Klimanın evaporatöründen geçip gelen hava, kaloriferin radyatöründen de geçer, eğer o sırada kaloriferi açmışsanız tabi sıcaklığı (ya da soğukluğu) ayarlarsınız. Klimayı çalıştırmadan o düğmeyi ortaya (genellikle ortadan biraz sağa) çevirdiğiniz zaman, dış hava ile gelen hava arasında en az 5 derece fark olduğunu görürsünüz (yani bunun kaloriferle alakalı olduğunu kanıtlamak için söylüyorum.) Eğer varsa, kendi arabanızın klimasız modeline (aslında herhangi klimasız bir araba da olur) bakın, aynı iki düğmeyi göreceksiniz. Fan hızı + sıcaklık (soğukluk değil!)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 21, 2011, 21:01:52 »
arka cam resiztansıda az bişey % 5-10 harcatır derlerdi eskiden.
artık etkilemiyor heraldeki listede yok.
Kanaat en büyük hazinedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 21, 2011, 22:24:20 »
sıcaklık ayar düğmesi sadece iç radyatörden geçen havayı belirliyor. ( 2000 2002 corolla )

yani eğer klima fazla soğutuyorsa ve sıcaklık düğmesini sıcağa çevirirseniz klima yine maximum çalışıp içeriyi soğutuyor ancak radyatördende sıcak hava geldiği için içerisi çok soğumamış oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 22, 2011, 01:35:23 »
Benim de bir gözlemim var. Sadece fan hızını kontrol ettiğini söylediğiniz röle sıfır konumunda iken motor devrinde bir değişme olmuyor. Soğuk hava da gelmiyor.  Birinci kademede klima'nın harcadığı enerjiyi kompanse etmek üzere devir otomatik olarak biraz yükseliyor. İkinci kademeye getirince devir biraz daha yükseliyor ve böyle devam ediyor..
Sedece fan hızı için böyle bir önleme gerek olabilir mi?
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #17 : Ocak 22, 2011, 04:37:22 »
arka cam resiztansıda az bişey % 5-10 harcatır derlerdi eskiden.
artık etkilemiyor heraldeki listede yok.

Benim verdiğim liste kesinlikle tam liste değildir, yalnızca en önemli görülen kalemleri içermektedir. Bütün elektrikli aygıtlar gibi , arka cam rezistansının da yakıt tüketimine olumsuz etki yaptığı kesin, fakat bunun %5'lerden çok daha az olacağını tahmin ediyorum. Bu bağlamda, radyoyu dinlerken dahi yakıt tüketimine olumsuz katkı yapıldığının bilinmesi lazım. Hele hele bagaja yerleştirilen ve köküne kadar açılan o canavar amfi, lazım olsun olmasın açılan sis lambaları ve bunun gibi aygıtlar hatırı sayılır miktarda yakıt tüketecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Ocak 22, 2011, 04:54:27 »
Ahmet bey, anlattığınızı ve ne sorduğunuzu anlayamadığım için, cümle cümle incelemeye çalışacağım:

Sadece fan hızını kontrol ettiğini söylediğiniz röle sıfır konumunda iken motor devrinde bir değişme olmuyor. Soğuk hava da gelmiyor.

Röle bambaşka bir şey olduğu için, fan hız anahtarını (veya fan hız selektörünü) kastettiğinizi düşünerek yanıtlıyorum: Anahtar sıfır konumunda iken motor hızında neye kıyasla bir değişme olmadığını söylediğinizi anlayamadım. Bu anahtar sıfır konumunda iken fan çalışmadığı için, soğuk ya da sıcak hiç bir hava gelmez. Yalnızca araç hareket halinde iken giriş mazgalından giren bir miktar hava (aracın hızına bağlı olarak değişir) içeri girer.

Birinci kademede klima'nın harcadığı enerjiyi kompanse etmek üzere devir otomatik olarak biraz yükseliyor. İkinci kademeye getirince devir biraz daha yükseliyor ve böyle devam ediyor..

Gözleminiz kısmen doğru, fan hızı arttıkça fan motorunun çektiği akım (güç) artacağı için alternatör daha fazla zorlanır, rölanti devri düşer, ECU motorun devrini yükseltir. Ancak, sonunda rölanti devri normalin üstüne çıkmaz, hangi değere ayarlıysa o değerde sabit tutulmaya çalışılır. Arada küçük farklar olması normaldir. Muhtemelen sizin devir değişikliği olarak yorumladığınız şey, normal rölanti devrini sağlamak için motora ECU tarafından daha fazla gaz veriliyor olmasından kaynaklanan ses değişikliğidir.

Bu bir önlem değil, bir sonuçtur. Yani, fan hız anahtarı çevrildi diye motor hızı arttırılmaz. Fan hızı değişince motor devri değişir, ECU bu devri sabit tutmaya çalışır.

Bu söylediklerim, rölanti için (çünkü bu oynamaları rölanti sırasında daha iyi gözlemleyebiliriz). Normal kullanım sırasında, siz aynı hıza erişmek (veya hızı korumak için) gaza biraz daha fazla basmak zorunda kalırsınız ve bunu farketmezsiniz çoğunlukla. Yalnızca klima açık/kapalı farkını hissedersiniz, çünkü aradaki fark çok büyüktür. İnişler neyse, fakat çıkışlarda "yahu bu araba çekmiyor" diye düşünülür ve gaza biraz daha fazla basılarak aynı hız devam ettirilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 22, 2011, 10:22:32 »
- Motoru 5 dakika rölantide çalıştırmak, 65 mililitre (0,065 litre) yakıt tüketilmesine yol açar. Motorunuzun ısınma süresini ne kadar uzun tutarsanız, o kadar çok yakıt tüketirsiniz. Motoru çalıştırdıktan hemen sonra yola koyulun. Hava çok soğuksa, veya motoru birkaç günden uzun bir süre çalıştırmadıysanız, motoru çalıştırdıktan sonra yağın motorun bütün parçalarına ulaşmasını sağlamak için 3-5 saniye bekleyin, sonra hareket edin.
Bu kural asla geçerli değildir. 3 gün -5 derece yatan bir araç, 3-5 saniyede yağ ısınacak ve yağ incelecek tam yağlama yapacak  :huh: yani yağ incelecek ısınacakki tam yağlama yapsın. el kitabinda bile 30sn ile 1 dk çalışma süresi söylüyor  ;) 0,065 lt yakıttan kaçacağız diye motorun ömrünü kısaltmayın bilgilerinize :)
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN