Gönderen Konu: klima hakkında  (Okunma sayısı 9052 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
klima hakkında
« : Ocak 18, 2011, 17:59:51 »
 !!! klimanın kışın kullanılmadığı zaman keçelerinin kuruyarak gaz kaçırabileceğini öğrendim.belki bunu çok kişi biliyordur bense klimalı araca yeni sahip oldum.klimanın arada bir, haftada bir  5 dk çalıştırılması gerekiyormuş. bu bilgiyi paylaşmak istedim .bununla ilgili farklı bir şey bilen varsa yazarsa iyi olur sanırım.

Toyota Club Türkiye

klima hakkında
« : Ocak 18, 2011, 17:59:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
Ynt: klima hakkında
« Yanıtla #1 : Ocak 18, 2011, 18:16:08 »
Evet mesala ben 13 yıldır aracımın klimasına R134a gazı doldurtmadım 10 günde bir çalıştırıyorum klimayı yaz kış hiç bir problem yok. Bir de klimayı açacağımız zaman aracın motor sıcaklığı normal çalışma sıcaklığına ulaşmış olur ise ve aracı stop etmeden 5 dk önce klima kapatılıp fan açık bırakılır ise klimanıza çok uzun süre bakım ihtiyacı gerektirmez bu sadece otomobil klimaları için değil ev iş yeri klimaları içinde geçerli.
Polen filitresi olan araçlar da aracın kullanım yerine göre filitre orjinali ile değiştirilmeli orjinal polen filitreleri ile yan sanayi polen filitreleri arasında fanın üfleme şiddeti farklılık göstermektedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 18, 2011, 18:20:07 »
  Evet Ersin bey, çok güzel bir paylaşım.
 Haftada bir olmasa bile 15 günde bir 10dakika civarı klimaları çalıştırmak sistemdeki gaz ve yağ sağlığı açısından da önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 18, 2011, 18:27:43 »
konu ile  pek te  yakından alakası  olmasa bile  benim ae101 corollamda  klima açılınca araç çekişten  düşüyor, başka ae101 lerde de  böylemi  acaba ?
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 18, 2011, 18:28:37 »
Bütün otomobillerde böyledir. Kiminde az, kiminde çok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 18, 2011, 19:02:39 »
konu ile  pek te  yakından alakası  olmasa bile  benim ae101 corollamda  klima açılınca araç çekişten  düşüyor, başka ae101 lerde de  böylemi  acaba ?
Evet benim araçta da aynı Tunç 5. viteste araç sollamaya çıktım o sırada klima devreye girmesi ve aracın devrinin bir miktar düşmesi ve gaza geç tepki verme gibi sorun çıkartabiliyor.Klimayı o anda kapattığımda sanki roket düğmesine basmış gibi oldumdu evya bana o anda öle geldi karşıdan araçta gelince :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 18, 2011, 19:06:20 »
yok yok  doğru klimayı açtığımda sanki aracı biri tutuyor gibi, kapatınca  rahatlıyor  kış'ın sorun değilde  yazın  açmadan  dolaşamıyorsun  yaa :(
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 18, 2011, 19:11:22 »
yeni aldığım 2011 corollada klima gücünü aküden aldığı için çekiş gücünde düşme olmuyormuş .servisten aldiğım bilgi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #8 : Ocak 18, 2011, 19:26:27 »
Gecen z rot deişimi için aracı kaldırmısdık o zamn fark ettim kompresör ün altına yag sızmıs  Kecelerden olabılırmı acaba . Bu halde çalışması sakıncalı olabılırmı . Eksilen yağ kompresörün yagımı yoksa bu yağ tesisatta bulunan yagmı. Çok zor bi soru sormadım umarım.:D
AE 101 A/C 96 XEİ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 18, 2011, 19:40:28 »
Ersin Bey, servis size elektrikten anlamayan motorcuların standart yanıtını vermiş.

Zannederler ki, kayışla motora bağlı olmadığı, tahrikini motordan almadığı için, otomatik klima motor gücünü azaltmaz. İyi de, bu alet havayla mı çalışır yani?

2011 corollada klima (ve marş motoru hariç bütün elektrikli cihazlar), gücünü alternatörden alır. Akü, sadece alternatör dönmediği zaman birtakım elektrikli cihazları besler, bu arada kendi üstünde depolanan enerjiyi kullanır, alternatör dönmeye başladığı zaman akü de alternatörden dolar.

Alternatör, kendi içindeki sürtünmeleri (rulmanlar, kayışların dönme direnci ve kollektör bileziklerine temas eden kömürlerin sürtünmesi) hariç, harekete sıfır direnç gösteren bir cihazdır, teorik olarak motora hiç yük bindirmez - ta ki akım çekilmeye başlanıncaya kadar.

Akım çekilmeye başlandığı zaman, alternatörde dönmeye karşı bir direnç meydana gelir ve bu direnç, çekilen akım miktarıyla doğru orantılıdır. Bu durumda motor, gücünün bir kısmını alternatörü döndürmek için harcamaya başlar.

Kabataslak bir hesapla, alternatörden çekilen her 60 amper akım, 1 beygir gücüne eşittir. Yani her 60 amper, motorun gücünü 1 beygir azaltır.

Bunu gözlemlemek için en basit yol, motor rölantide çalışırken farları yakıp söndürmek veya selektör yapmaktır. Bu durumda devir saatinden motor hızının bir an düşüp sonra (elektronik devreler rölanti hızını toparlayacağı için) tekrar normale geldiği gözlenecektir. Selektör yapıldığı zaman iki uzun far devreye girer, iki ampul toplam 10 amper çekmektedir.

Şimdi, 10 amperlik bir akım çekişinin motora yaptığı etkiyi dikkatle gözledikten sonra, tahminen 25 amper akım çeken klima motorunun araç motoruna ne kadar yük bindireceğini, yani ne kadar beygire mal olacağını gözümüzde canlandıralım. Üstelik, iş sadece klima motoruyla bitmez, klimayla birlikte fan motoru ve birtakım sıcaklık kontrol devreleri de çalışır.

Dolayısıyla servisin verdiği bilgi yanlıştır.

Verdiğim değerlerden yola çıkarak 'canım 1 beygirde ne var, eksik olsun' demeyin, çünkü bu değerleri sadece fotoğrafı anlatmak amacıyla verdim, asıl kayıplar bunun çok üzerindedir bence (5 beygir civarında).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #10 : Ocak 18, 2011, 19:48:59 »
konuyu biraz dağıtacağım belki ama klima ile alakalı yine sorum:
klima kışın ısıtır mı yoksa sadece soğutmak için mi vardır, çok forum okudum bu konuda, benim vardığım kanı klimanın ısıtmadığıdır.
bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bizlerle paylaşırlar mı acaba bildiklerini...
2008 toyota corolla d-4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #11 : Ocak 18, 2011, 19:53:25 »
Otomobillerdeki klimadan bahsediyorsak, sadece soğutur. Belki Rolls Royce veya Bentley gibi markalarda ısıtanı da vardır, ama uğraşmaya deymez ki, niye yapsınlar?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 18, 2011, 20:10:30 »
R134a'dan neler çektik varyaa...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #13 : Ocak 19, 2011, 09:31:08 »
R134a'dan neler çektik varyaa...
Üstelik hiç yarış da kazanamadı, değil mi? :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 19, 2011, 09:52:26 »
engin bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim kafam biraz karıştı servisle tekrar görüşeceğim nede olsa tam bilmediğim bir konu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 19, 2011, 10:39:51 »
  Klima kompresörü direk kranktan güç alan araçlarda motordan güç çekme, aküden ayrı bir elktrik motoru yardımı ile güç alan araçlardakinden daha fazladır. Bu hem motor gücünün sürüşe aktarımına, hemde yakıt tüketimine olumsuz etki eder. Yani Engin beyin de söylediği gibi her aksam, arka cam rezistansı dahil motordan güç çeker. Kimi klima sistemleri az, kimileri çok (yukarıda anlattığım sistemler paralelinde).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 19, 2011, 13:05:40 »
engin bey ve hakan bey bugün tekrar servise gittim .onlarda sizin söylediklerinizi söylediler benim yanılmam aracı alırken bayiden biri söylemişti .servis bayi birarada ama herkes bilmiyor demekki. bundan sonra sadece servise sorarım . uyarınız olmasa ben hala öyle bilecektim.teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • Kan Grubu: 0+
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ocak 19, 2011, 15:03:40 »
engin bey ve hakan bey bugün tekrar servise gittim .onlarda sizin söylediklerinizi söylediler benim yanılmam aracı alırken bayiden biri söylemişti .servis bayi birarada ama herkes bilmiyor demekki. bundan sonra sadece servise sorarım . uyarınız olmasa ben hala öyle bilecektim.teşekkür ederim.
2011 Corolla klima gücünü motordanmı elektrikten mi alıyor biraz tartışmalı bir konu.Ama gerçek olan şey 2011 corollada klimayı açınca motora etkisini hissedemedim.Benim için önemli olan bu.
Eski aracımda veya arkadaşımın golfünde klimayı açınca performans çok fark ediyordu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Ocak 19, 2011, 15:28:41 »
Bunun tartışılacak nesi var? Tartışarak bunu çözümleyemeyiz ki! Ya kesin bilen birisi çıkıp öyledir ya da böyledir diyecek, ya da anlayan birisi arabasının kaputunu açıp içine bakacak, anlayacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #19 : Ocak 19, 2011, 16:06:08 »
...Ve konuyu bilimsel bir şekilde çözümlemiş bulunuyorum. :nija: 2011 corolla'da otomatik klima da gücünü motordan kayış vasıtasıyla alıyor-muş! Bu husus, tarafımdan ampirik yöntemle (yani gidip yerinde göz kontrolu yaparak) tespit edilmiştir. Esasen 50 amperlik sigortası olan bir motorun klimayı nasıl çalıştırdığını düşünüp duruyordum, ama kullanma kılavuzunda 'motor dururken klimayı çalıştırmayın, akü boşalır' diye bir laf vardı, o beni yanılttı. Sonra manuel klima için de aynı lafı yazdığını görünce uyandım. Orada kastedilen klimanın kendisi değil, tüm havalandırma sistemiymiş meğer. Motor sigortası zannettiğim (daha doğrusu kitapta klima sigortası diye anlatılan) şey de, klimanın kavramasına aitmiş.

Konuyu gündeme getirerek katalizör görevi yaptığınız için teşekkürler Bünyamin Bey.

Klimanın devreye girişini hissetmemenizi ise - arka plana ait hiç bir şey bilmeksizin - şöyle yorumluyorum. Eğer klimanız otomatikse, düğmesine basmanıza rağmen eğer seçtiğiniz sıcaklık nedeniyle klimanın devreye girmesi gerekmiyorsa, ışığı yansa da klima devreye girmemiş olabilir. Bir de, bu denemeyi düz yolda 100 km civarında bir hızla yaparsanız kesinlikle hissedersiniz.