Gönderen Konu: klima hakkında  (Okunma sayısı 8979 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: klima hakkında
« Yanıtla #20 : Ocak 19, 2011, 16:24:17 »
Klimayı uzun süre kullanmadan bırakmak klima gazının eksilmesine neden oluyormuş, ama zaten arabada klima varsa neden uzuun süre kullanmadan dursun ki? Klima bir tek yazın sıcakta kullanılacak bir şey değil ki? Yağmurlu günlerde camlar çok aşırı buğu yaptığı zaman bir tek havalandırma ile buğuyu gidermek uzun sürdüğünde klimayı çalıştırıyorum, klima çalışınca camdaki buğunun açılması çok çok çabuk oluyor, normalde klima çalışmazken ön camın buğusu gitse bile arka yan camlar buğulu olabiliyor, klimayı 5 dakika çalıştırınca bütün buğu gidiyor, camlar pırıl pırıl oluyor. Olur da tekrar hafif buğulanma başlarsa yine 3-5 dakika klimayı çalıştırıyorum buğu hemen gidiyor. Hem bu şekilde camların buğulanmasından çabuk kurtulmuş oluyorum hem de klima ara sıra çalışmış oluyor.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ocak 19, 2011, 16:24:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ocak 19, 2011, 16:33:13 »
Haklısınız Timuçin Bey, fakat sürücülerin çoğu klimanın kışın buğu çözmek için kullanılabileceğini bilmez. Hele benim yaşımdakilerin çok azı bilir. Bizim zamanımızda klimalı araba mı vardı? İnsan bazı şeyleri nasıl öğrendiyse (ya da öğrenemediyse) öyle devam ediyor. Ben de klimanın bu işe yarayabileceğini 10 yıl kadar önce karlı bir gece yarısı Bolu Dağı'nda dinlenme yerinden yola çıkıp da arkamdan TIRlar gelirken ön cam bembeyaz kesildiği zaman, ani bir beyin humması neticesinde hesaplayıp öğrenmiştim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA:)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Ocak 19, 2011, 16:42:49 »
bende aracımda pek hıssetmedım. rolantıye baktım oynamayı farkedemedım. fan son derecede sıcak hava verırken. soğuğu bılmem. valla süper. eskı arabada actınmı ıstop edecek gıbı olurdu. adamlar guzel yapmıs...
ToYoTa CoRoLLa
        1.6
CoMFoRT ExTRa
WhİtE   EaGLe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ocak 19, 2011, 16:55:00 »
İşte, o sırada klima büyük olasılıkla çalışmıyor. Muhtemelen biliyorsunuzdur, otomatik klimada A/C ışığının yanması, klimanın çalıştığını değil, çalışmaya hazır olduğunu gösteriyor. Bu mevsimde eğer özellikle çok düşük bir sıcaklığa ayarlamadıysanız, klima otomatik modunda sadece dış hava sıcaklığı çok düşükken, buğu almak için devreye giriyor (muş, kitaba ve söylenenlere göre).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ocak 19, 2011, 17:03:14 »
engin bey klima gücünü aküden alıyormuş ama yolda kullanırken klima açık olursa motor gücü düşüyormuş sarfiyatta artıyormuş ancak çok az etkiler dediler etkisinin nekadar olduğunu bilmiyorum söyledikleriniz doğrumuş teşekkür ederim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Ocak 19, 2011, 17:06:40 »
ayrıca timuçin beyin söylediği gibi buğu çözücü klimayı çalıştırıyor sonradan farkettim demekki herhangi bir sorun yaşamayabiliriz .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #26 : Ocak 19, 2011, 23:23:08 »
klima buğu çözmek için kullanılıyor tabi ki ama bu onun ısıtıcı özelliği olduğundan değil sanırım, eski arabamızda biz de klimayı açardık buğu çözmek için, klima bunu nasıl sağlıyor acaba bilen var mı aramızda?
2008 toyota corolla d-4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Ocak 19, 2011, 23:44:50 »
klima buğu çözmek için kullanılıyor tabi ki ama bu onun ısıtıcı özelliği olduğundan değil sanırım, eski arabamızda biz de klimayı açardık buğu çözmek için, klima bunu nasıl sağlıyor acaba bilen var mı aramızda?
Klima soğuturken aynı zamanda arabadaki nemi de alır, içeride nem kalmayınca da camda buğu olmaz.
Klimanın nem alması ise dışarısı soğukken camların buğulanması ile aynı fizik prensibi ile olur.
Sıcak hava soğuk havaya göre daha çok nem taşır. Arabaya binince aracın içi dışarıya göre biraz daha sıcaktır ve nefesimizden çıkan havadaki nem içerideki havaya dağılır. Camlar dışarıdaki soğuğu içeriye iletir, camın içine değen hava soğuyunca nem taşıma kapasitesi azalır yani havadaki nem yoğunlaşıp su olur ve cama yapışır, cam buğulanmış olur. Klima çalışırken de klimanın soğutucu kısmından geçen hava aniden soğur ve aynı camın buğulanması gibi nemini orada bırakır, burada oluşan su klimanın tahliye kanallarından akıp gider içeriye kuru hava girer, içerideki hava kuru hava olduğu için de camlar nemlenmez yani buğulanmaz.

Aynı etkiyi binaların içinde de görebilirsiniz. Klimalar soğuturken klimanın iç ünitesinin üzerinde nem toplanır bu borularla dışarı iletilir, hatta binaya dandik montaj yapılmış klimanın altından geçerken bu su kafamıza damlar bizi sinir eder. Kışın içerisi sıcak, camlar buğuluyken klimayı çalıştırınca camların buğusu gider.

Çift camlı olan camlar daha zor buğulanır çünkü içerideki taraf çok soğuk olmaz, çift camın arasındaki hava azaltılmıştır (tamamen vakum olamaz cam kırılır) bu azaltılmış hava bölmesi ısıyı iyi iletmez, içteki cam sıcak kalır, içerideki nemli hava aniden soğuk bir yüzeye temas etmediği için de cam buğu yapmaz.

All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #28 : Ocak 20, 2011, 08:17:05 »
teşekkürler timuçin bey aydınlatıcı bilgileriniz için
2008 toyota corolla d-4d