Sabahları özellikle çok soğuk havalarda araba ısınana kadar sanki hızlanmak istemiyor.
Gaza basmama rağmen hızlanmıyor.
1999 model
1.3 motor enjeksiyonlu (tüplü ama zaten benzinden tüpe geçerse ;-))
otomatik şanzıman
Normal şartlarda herhangibir sorun yok....
Sizce problem nelerden kaynaklanıyor olabilir.......?
------ Cevaplayan bütün arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim ------
Duyduğum bir bilgi ile konuşuyorum . Arabanın motorunu soğuk hava da zorlamak iyi gelmezmiş motora . O yüzden ısınana kadar kaplumba gibi sürmenizi tavsiye ederim

en azından 2 3 km zorlamayın .
Tabiki aşınmaların büyük kısmı özellikle soğuk havalarda oluyor.
Ben de zaten nrmal hızda gidilebilen yola çıkmak için 10-15 dk trafikte kalıyorum.
Evden çıkınca da zaten yokuş aşağı yavaşca salıyorum arabayı.
Zaten çok sakin kullanırım genelde arabayı.
Buna rağmen bana sanki araç gaza basmama rağmen hızlanamıyor gibi geliyor.
Özellikle eksi 5-10 derece arası oluyor...
(Yazık tosunum İzmir'e alıştığı için mi acaba Ankara'da sıkıntı yaşıyorum...)
hararet göstergesi ortada duruyormu,3-5 dakikada ortaya gelmesi lazım,gelmiyorsa termostat bozuk.
hararet göstergesi ortada duruyormu,3-5 dakikada ortaya gelmesi lazım,gelmiyorsa termostat bozuk.
benimkinin hararet göstergesi ortaya gelmiyor atilla abi...havalar sıcakken ortaya gelip sabit kalıyordu fakat havalar soğuyunca ortaya gelmiyor bir türlü...şehir içinde kullanıyorum 1-2 diş yükseliyor bi rampada boşa sallarsam oda geri düşüyor...bu yüzden aracın içinide ısıtamıyorum... sebebi termostat arızasımı yani?
evet Osmanım termostatın açık kalıyor.bazende kapalı kalır motor hararet yapar.servisten orj.bir termostat al taktır beş dakikada takılır.
evet Osmanım termostatın açık kalıyor.bazende kapalı kalır motor hararet yapar.servisten orj.bir termostat al taktır beş dakikada takılır.
hararet sorunum hiç olmadı...gösterge ortanın yukarısına hiç çıkmadı şükür...ama sen termostat bozuk diyosun madem... değiştirecez abi
parçayı servisten alacağımı zannetmiyorum...çok pahalı satıyor servis...varsa bildiğin kaliteli bi marka tavsiye edersen sevinirim atilla abi...
Osman termostat arızası iki türlü olur,ya kapalı kalır hararet yapar,yada açık kalır motor ısınmaz.onu söylemek istedim.termostatı kesinlikle servisten alcaksın.termostatın ve fan müşirinin dereceleri var,bunların senkronize çalışması lazım en fazla 20 lira pahalı olur.böyle kıymetli bir arabadan bunu esirgeme sonra tekrar almak zorunda kalabilirsin.
Osman termostat arızası iki türlü olur,ya kapalı kalır hararet yapar,yada açık kalır motor ısınmaz.onu söylemek istedim.termostatı kesinlikle servisten alcaksın.termostatın ve fan müşirinin dereceleri var,bunların senkronize çalışması lazım en fazla 20 lira pahalı olur.böyle kıymetli bir arabadan bunu esirgeme sonra tekrar almak zorunda kalabilirsin.
peki abi servisten alıyım...ama ben almam başkasını gönderirim

sevmiyorum ordaki adamları

dereceleri olduğunu biliyorum fakat alırken ne diyip alacaz? derece olayında yani?
zaten için püf noktası orası dışarıda derece sorarlar veya kafalarına göre verirler.aynı derece yazsa bile orj.dereceyi tutması şansa kalmış.ama servistekiler orijinal derecesinde ve kalitesindedir.termostat kalitesiz olupta kapalı kalırsa conta yakar,sekman bozar.servise derece filan söylemiyeceksin termostat isteyeceksin.
zaten için püf noktası orası dışarıda derece sorarlar veya kafalarına göre verirler.aynı derece yazsa bile orj.dereceyi tutması şansa kalmış.ama servistekiler orijinal derecesinde ve kalitesindedir.termostat kalitesiz olupta kapalı kalırsa conta yakar,sekman bozar.servise derece filan söylemiyeceksin termostat isteyeceksin.
tmm atilla abi teşekkür ederim...çok sağol...
bizim passatta da aynı olay vardı termostatı değiştirdik düzeldi.
Seneler once 1993 model renault 21 managerimda da benzer bir problem yasamistim. Motor sicaklik gostergesi hep orta cizginin ustunde gosterirdi. O zamanlar buna pek bir mana verememistim cunku hersey normal calisiyordu. Sonuc mu Birkac ay sonra cumartesiyi pazara baglayan gece yarisinda E 5 te Avcilar civarinda seyrederken birden motordan dumanlar cikmaya basladi. Arac hararet yapmisti. Motoru bir sure soguttuktan sonra gazlayip bosa almak sureti ile motoru sogutarak ev civarina kadar gelmeyi basardik. Allahtan contayi yakmamistik. Pazartesi oto elektrikciye gittimde direk termostati soktuler termostat kalem kapagi kadar bir sey yanliz parcayi ele aldigimda birden bire elimde un ufak oldu cunku feci sekilde curumustu. O yuzden size tavsiyem gecikmeden biran once termostati degistirin.
Soğuk havada, aynı rakımdaki ve ortamdaki yerin sıcak haline göre motorun daha fazla güç üretmesi gerekir birim küpdeki Oksijen atom sayısının fazla olmasından dolayı. Burada dikkat edilecek nokta; yakıt kalitesi, lastiklerin durumu ve hava filtresinin durumudur. Tabi motorda herhangi bir sorun yoksa yukarıda da arkadaşların bahsettiği gibi.
Atilla amca, arabanin orijinal termostati artik uretilmiyordur buyuk ihtimalle.
Toyota da kim uretiyorsa ondan alip, Toyota kutusuna koyup satiyordur.
Yag filtresinde de benzer bir durum var.Gerci Denso uretiyor, ama arabanin fabrikadan cikis zamaninda uzerinde olan filtreyi satmiyor Toyota, uretmiyor da, kimse de uretmiyor bunu.
Ya ne yapiyor? Adi Tayland mali filtreyi orijinal diye satiyor. Tamam, Denso, ama filtre fabrikanin taktigi filtre ile ayni (kalitede) degil.
Hele hele her seyin Cin'de urettirildigi bu cagda Toyota 90'li yillarin yedek parcalarini kendisi uretmiyor.
O zaman ne yapilmali? Hangi parca ise (konumuz termostat oldugu icin termostat) Toyota'nin bu parcayi kime urettirdigini bulmak, Toyota kutusunda olmayan ayni parcayi azami yari fiyatina almak.
Sabahları özellikle çok soğuk havalarda araba ısınana kadar sanki hızlanmak istemiyor.
Gaza basmama rağmen hızlanmıyor.
1999 model
1.3 motor enjeksiyonlu (tüplü ama zaten benzinden tüpe geçerse ;-))
otomatik şanzıman
Normal şartlarda herhangibir sorun yok....
Sizce problem nelerden kaynaklanıyor olabilir.......?
------ Cevaplayan bütün arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim ------
Sezer, buyuk ihtimalle kalin yag kullaniyorsun. 10W-40 mi?
Ankara kisinda 5W-30, 5W-40, 0W-40 agirliklarindan birini kullanmak daha isabetli olur.Bir de yag filtresinin motor durunca filtredeki yagi tamamen bosaltmasini onleyecek anti-drainback valve denen silikon parcasinin olmasina dikkat etmek lazim.Soguklarda yagin motora en kisa surede akiskan bir sekilde ulasmasi saglanmali.
Ahmet ben philips serviste teknisyenken bazı arızalar tesbit ederdik,hollandaya bildirirdik,oranın izniyle modifikasyonu yapardık hollanda merkezde bunu bütün dünyadaki servislere bildirirdi.bir vidayı dahi değiştiremezdik.bu çin olayına takma amerikan iphonumda çinde üretilmiş,nokiamda aynı yerde yapılmış.fabrikanın lisansıyla yapılan her ekipman o fabrikanın güvencesini taşır.ben benzin filtresini servisten aldım 89 liraya piyasada 15 lira.ama benimkinin kutusunda bandrol vardı.ben termostatı 7-8 sene önce değiştirdim oda servisten alınma arabamın ilk günündeki gibi hala çalışıyor.
Ahmet ben philips serviste teknisyenken bazı arızalar tesbit ederdik,hollandaya bildirirdik,oranın izniyle modifikasyonu yapardık hollanda merkezde bunu bütün dünyadaki servislere bildirirdi.bir vidayı dahi değiştiremezdik.bu çin olayına takma amerikan iphonumda çinde üretilmiş,nokiamda aynı yerde yapılmış.fabrikanın lisansıyla yapılan her ekipman o fabrikanın güvencesini taşır.ben benzin filtresini servisten aldım 89 liraya piyasada 15 lira.ama benimkinin kutusunda bandrol vardı.ben termostatı 7-8 sene önce değiştirdim oda servisten alınma arabamın ilk günündeki gibi hala çalışıyor.
iPhone Cin mali, dogru.

Fabrika cikisi Corolla, Lexus'un fabrika cikisi yag filtresini kesip acmislar, serviste satilan filtreyle karsilastirmislar. Teknoloji bile farkli.
Bulabilirsem ekleyeyim resimleri.
http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1638355Hangisi Japon, hangisi Tayland belli oluyor hemen.
http://www.mkiv.com/techarticles/parts/toyota_filter/
Kullanma klavuzunda şanzıman hidrolik sıvısı ısınana kadar verimli çalışmayacağı yazıyordu. Hararet biraz hareket edene kadar 30-35 i geçmediğim için ben bir yorumda bulunamayacağım