Gönderen Konu: 2 Yollu Ile 3 Yollu Hoparlörün Farkı Ne Acaba?  (Okunma sayısı 49402 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
2 Yollu Ile 3 Yollu Hoparlörün Farkı Ne Acaba?
« : Kasım 01, 2007, 17:06:01 »
Ae 101 arka hoparlör alacağım ,hoparlörler ne tip olmalı?2 yollu ve 3 yollu ne demektir? anlamıyorum. yardımcı olursanız.. teşekkürler kazasız belasız günler dilerim...
....Beyaz olsun 3 kuruş fazla olsun...

Toyota Club Türkiye

« : Kasım 01, 2007, 17:06:01 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #1 : Kasım 01, 2007, 17:14:56 »
İki yollu:normal hoparlör+tweater'den oluşan sistem,
üç yollu ise : bas+orta+tiz(tweater)'den oluşan sistem bildiğim kadarıyla.
Bütçenize uygun bir üç yollu hoparlörü tercih edin.
Toyotalar için genelde JBL'nin mid takımını tavsiye ediyorlar, Hepsiburada.com'da falan var bi bakın isterseniz...
Ha bide önler 16, arkalar 13 cm çapında olmalı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Kasım 01, 2007, 17:34:41 »
Alıntı yapılan: ÖNER BÜYÜKYILDIZ
İki yollu:normal hoparlör+tweater'den oluşan sistem,
üç yollu ise : bas+orta+tiz(tweater)'den oluşan sistem bildiğim kadarıyla.
Bütçenize uygun bir üç yollu hoparlörü tercih edin.
Toyotalar için genelde JBL'nin mid takımını tavsiye ediyorlar, Hepsiburada.com'da falan var bi bakın isterseniz...
Ha bide önler 16, arkalar 13 cm çapında olmalı
[/quote]
öner kardeş önerilerin için teşekkür ederim açıklamaların süper. sağolasın varolasın...
....Beyaz olsun 3 kuruş fazla olsun...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Kasım 01, 2007, 17:50:50 »
Alıntı yapılan: cengiz çelik
öner kardeş önerilerin için teşekkür ederim açıklamaların süper. sağolasın varolasın...
[/quote]
Faydam olduysa ne mutlu.
bu arada dediğim hoparlörlere göz atıyordum. Birçok sitede bu hoparlörlerin toyotalarda iyi performans verdiği yazıyor. Bunlar ön için yani 16 cm. Ama arka için olanlarıda var sanırım...
[url]http://www.hepsiburada.com/productdetails....d=otmurgto6507c[/url]
Kolay gelsin...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 01, 2007, 17:51:35 »
3 Yollu hoparlörlerin bası subwoofer yerine geçemez ama, bunu aklında tut

ayrıca özellikleri de tüm bu bölümlerin iç içe olmasıdır.

Bu özellikleri yüzden component takımlarından ayrılırlar.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #5 : Kasım 01, 2007, 18:59:16 »
Alıntı yapılan: ÖNER BÜYÜKYILDIZ
Faydam olduysa ne mutlu.
bu arada dediğim hoparlörlere göz atıyordum. Birçok sitede bu hoparlörlerin toyotalarda iyi performans verdiği yazıyor. Bunlar ön için yani 16 cm. Ama arka için olanlarıda var sanırım...
[url]http://www.hepsiburada.com/productdetails....d=otmurgto6507c[/url]
Kolay gelsin...
[/quote]

verdiğiniz hoparlörün direnç değeri 2ohm'dur. orijinal teybe bağlandığı anda yanar haberiniz olsun. minimum 4ohm olan hoparlörleri tercih ediniz. kendiniz dinleyecekseniz, pioneer ts-a1711 tavsiyemdir. 50W rms değeri var. ben ts-g1749 aldım 35W rms değeri. ts-a serisinden haberim yoktu. özellikle tavsiyemdir. Arka için tabiki 17cm olan.

bana sorarsanız aynısından bir de ön kapıya alın. dediğim şekilde bir kontraplak parça kesitrerek. pişman olmazsınız. 35W'ını kullanan biri olarak aldığıma hiç pişman olmadım. sakın ha 10cm almayın ama ön kapılara. kaliteleri sıfır oluyor çapı çok küçük olduğu için.

ARKADAŞLAR AE101'İN ÖN KAPILARI 16 CM DEĞİL !!!!

ÖN KAPILAR 11,5CM, ARKALAR İSE 16,5CM. zze121'e göre ebat vermişsiniz Öner bey.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Kasım 01, 2007, 19:06:55 »
Bu arada arkaya hoparlör takmak için koltukları ve panzotu çıkartıyorsun haberin olsun.önler 12cm arkalar 17cm tam oturur.yanlız öne alıcan hoparlörlerin derinliklerini iyiy hesapla cama çarpmasın indiğinde....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Kasım 01, 2007, 21:23:44 »
Alıntı yapılan: Halil Eren
Bu arada arkaya hoparlör takmak için koltukları ve panzotu çıkartıyorsun haberin olsun.önler 12cm arkalar 17cm tam oturur.yanlız öne alıcan hoparlörlerin derinliklerini iyiy hesapla cama çarpmasın indiğinde....
[/quote]

12CM HOPARLÖR YOK ! . 8-10-13-16,5-20 sonrakiler bas'a giriyor (araç ses sistemi üreticileri başka ebat üretmiyorlar. markasız veya orijinal araç için ürettikleri ayrı.) . orijinalinde olan 11,5cm de temin edilemez.

yani 10cm tam oturur (vidaları) biraz boşluk kalır ama 10cm almaya gerek yok (kalite sıfır).

13cm OTURMAZ !!!! (kapı)
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 01, 2007, 23:20:30 »
Bende önlere Component akdım yeni ve 13 cm diye biliyordum sığmadı ve hazır takmışken iyi olsun diye 16 cm taktırdım. Tabii bunun için kontrplaktan kasa yapıldı ve güzel bi şşekilde yerleştirildi. Hoparlör sık alınan bi şey değil özellikle tesisat meraklısı değilseniz. O yüzden Arkalar içinde ben size güzel bir oval coaxial öneriyorum Sığmaz büyük ihtimal ama ufak bir kesim işlemiyle güzel ses alabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Kasım 01, 2007, 23:34:27 »
2Ohm hoparlör niye yansın? yanmaz, sadece daha yüksek sesli olur

En kaliteli hoparlörlerden Infinity Kappa serisinin neredeyse tamamı 2Ohm.

Çap karmaşası da orjinal olarak inç ile ölçüldüğünden. Önler 4" diye biliyorum, bu da 10-11cm arası birşey oluyor. 13cm dediklerimiz yanlış hatırlamıyorsam 5.25", 17cm'ler ise 6.5"
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Kasım 01, 2007, 23:58:00 »
Alıntı yapılan: Alper Sinav
2Ohm hoparlör niye yansın? yanmaz, sadece daha yüksek sesli olur

En kaliteli hoparlörlerden Infinity Kappa serisinin neredeyse tamamı 2Ohm.

Çap karmaşası da orjinal olarak inç ile ölçüldüğünden. Önler 4" diye biliyorum, bu da 10-11cm arası birşey oluyor. 13cm dediklerimiz yanlış hatırlamıyorsam 5.25", 17cm'ler ise 6.5"
[/quote]

4 ohm değerinde (min) teybin çıkışları Alper Bey. siz 200V gerilime 100V'luk bir cihaz takarsanız sonuç ne olur? cihaz yanar. bu sorunu önlemek için araya bir direnç, voltaj düşünürücü koymanız gerekir. Infinity Kappa serisini orijinal teybinize anfisiz bağlayın önce, ondan sonra 2 ohm ve 4ohm arasındaki fark net olarak anlaşılır. bu konulara vakıfmısınız diye soracaktım ama vakıf olmadığınız aşikar.

Kalite bir çok kritere bağlıdır hoparlörlerde. bu konuda çok geniş anlatımlı yazılar var. bahsettiğiniz gibi 2ohm hoparlörler daha çok ses veriler, çünkü az gerilimle çalışırlar. Infinity Kappa serisi profosyenel serilerden biri. Müzik sisteminin orta halli döşendiği araçlarda 4 ohm'la anfiyi yormak yerine, 2 ohm'la aynı kaliteyi yakalamaya çalışmak için düşük ohmajlı seriler kullanılıyor. ama yok çılgınca bir sistem döşeniyorsa o zaman kullanılan ürünlerin direnci arttırılıyor. (dikkat edelim hoparlörün ohmaj derecesi arttıkça, fiyatı ve kalitesi de artar)

Direnç arttıkça, hoparlörün verdiği sesin kalitesi ve tokluğu artar. araçlarımızda bulunan orijinal hoparlörler (büyük olanları) 8 ohm'dur.

Her yüksek ses kaliteli ses manasına gelmez takdiriniz. (Örneğin köylerdeki belediye megafonları)

Orijinal teyplerimize ve hatta hatta piyasada bulabileceğimiz tüm marka teyplerde ohmaj aralıkları 4-8ohm arasıdır. daha çok ses almak için 2ohm bağlamaya kalkmayın sakın bağladığınız gibi yanar. Benden söylemesi...

Çapta da karmaşaya gerek yok. Türkiye'de satılan ürünler cm ile ölçülür, ae101 için bilgi istenmiş zaten. bende ae101 kullanıcısıyım. gli'lerde önler 11,5cm arkalar 16,5cm. orijinal yuvalar böyle.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Kasım 02, 2007, 01:16:12 »
Selim arkadaşıma katılıyorum. ben arka hoparlörleri değiştirdim ama orjinal yerine oturttuğum için aldığım 16.5 sm hoparlörler oturmadı kendi yöntemlerimle monte ettim ondan 17 ve 12 dedim yanlış anlaşımasın.arka panzotu söktüğünüzde eğer orjinal yerine takacaksanız kenarlıkları yani vida delikleri çıkıntılı hoparlör seçin.ayrıca arkayı kestirecekseniz oval  daha yüksek watt lı hoparlör alın derim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 02, 2007, 07:51:20 »
Selim arkadaşım, 220v ile 110v voltaj değerleridir, 2Ohm ile 4Ohm ise impedans, dolayısıyla V=IR denklemi dışında aralarında hiçbir bağlantı yoktur  8Ohm hoparlöre aynı ses seviyesinde belli bir miktar akım gider, 4Ohm'a bunun iki katı, 2Ohm'a ise 4 katı. Yani hoparlör impedansı çektiği akımı belirler, bu da ses seviyesini.

Dolayısıyla hoparlörler RMS olarak bu akımı kaldırabilirlerse hiçbir şey olmaz. Hatta teyp ve amplilerin verilerinde yazar. "4Ohm impedans hoparlörlere 50W, 2Ohm hoparlörlere 75W" diye.

Yukarıdaki JBL'lere bakarsak RMS değerleri 50W olarak verilmiştir, ancak impedans belirtilmediği için yanıp yanmayacağı belli değildir. 2Ohmda 75W verebilen bir teybe bağlarsanız ve dakkalarca yüksek seset dinlerseniz yanması olasıdır.

Eğer Infinity Kappalara bakarsanız RMS değerleri 90W olarak verilmiştir. Dolayısıyla 50W çıkışlı bir teybe bağlarsanız 2Ohm'da yaklaşık 75W güç alacakları için yanmaları mümkün değildir.

Tabi bu söylediklerimiz sesi sonuna kadar açmakla da ilgilidir. Bu tür endişeleri olanlar zaten bunu yapmaz

Bir de düzeltme de yapayım, ampliler 2Ohm hoparlörlere daha yüksek akım vermeleri gerektiği için daha az değil, daha çok"yorulurlar".

İnç olayını da karışıklık yaratmak için ortaya atmadım. Ön hoparlörler 4 inçtir. Bu kadar. İster buna 12cm deyin, ister 10, ister 11.5. (tam değeri 10.16cm diyor google)
Arkalar ise 6.5 inç, ki bu da tam olarak 16.51cm ediyormuş.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #13 : Kasım 02, 2007, 10:50:10 »
abi ne yaptınız ya..benimkilerin hepsi 2 ohm ve oldukça kaliteli sesler duyuyorum
alper arkadaşım bu konuda haklı..
ben de bir süredir bu işin içindeyim; o 2ohm olan kappanın 3 yollu componentini kullanıyorum; bir teybin component yakması imkansız gibidir..(kappa 90wrms; şu anda yaklaşık 150w rms gücü olan bir ampli bağlı )
yanlış da bağlasanız yakmaz, çünkü bir teyp en fazla 15W rms gücüne sahiptir.yapabileceği sınırlıdır..
yanlış frekans verseniz bile crossover denilen alet o frekansları ayırır..
teybin veya herhangi bir amplinin omaj değeri yoktur; desteklediği omajlar vardır ve düşük ohmajda bir hop. kullanırsanız, o ampliden daha fazla güç elde edersiniz..(en fazla sigorta atar, ya da kesme yapar - ki olacağını sanmıyorum)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #14 : Kasım 02, 2007, 13:48:49 »
Selim arkadaşım, 220v ile 110v voltaj değerleridir, 2Ohm ile 4Ohm ise impedans, dolayısıyla V=IR denklemi dışında aralarında hiçbir bağlantı yoktur  8Ohm hoparlöre aynı ses seviyesinde belli bir miktar akım gider, 4Ohm'a bunun iki katı, 2Ohm'a ise 4 katı. Yani hoparlör impedansı çektiği akımı belirler, bu da ses seviyesini.

Dolayısıyla hoparlörler RMS olarak bu akımı kaldırabilirlerse hiçbir şey olmaz. Hatta teyp ve amplilerin verilerinde yazar. "4Ohm impedans hoparlörlere 50W, 2Ohm hoparlörlere 75W" diye.

Yukarıdaki JBL'lere bakarsak RMS değerleri 50W olarak verilmiştir, ancak impedans belirtilmediği için yanıp yanmayacağı belli değildir. 2Ohmda 75W verebilen bir teybe bağlarsanız ve dakkalarca yüksek seset dinlerseniz yanması olasıdır.

Eğer Infinity Kappalara bakarsanız RMS değerleri 90W olarak verilmiştir. Dolayısıyla 50W çıkışlı bir teybe bağlarsanız 2Ohm'da yaklaşık 75W güç alacakları için yanmaları mümkün değildir.

Tabi bu söylediklerimiz sesi sonuna kadar açmakla da ilgilidir. Bu tür endişeleri olanlar zaten bunu yapmaz

Bir de düzeltme de yapayım, ampliler 2Ohm hoparlörlere daha yüksek akım vermeleri gerektiği için daha az değil, daha çok"yorulurlar".

İnç olayını da karışıklık yaratmak için ortaya atmadım. Ön hoparlörler 4 inçtir. Bu kadar. İster buna 12cm deyin, ister 10, ister 11.5. (tam değeri 10.16cm diyor google)
Arkalar ise 6.5 inç, ki bu da tam olarak 16.51cm ediyormuş.
[/quote]

8 ohm'da hoparlöre giden akımla 2 ohm'da giden akım aynıdır. eğer anfiden ayarlamadıysanız. teypten gelen öreniğin 4ohm'luk bir akım, 2ohm'luk bir hoparlörün bobinini fazlasıyla yoracaktır. bahsedilen jbl hoparlörleri 1 sene önce ben alacaktım aracıma, bu işle uğraşan ne kadar arkadaşım veya yabancı müesseseler varsa kesinlikle 2ohm hoparlör kullanmak için anfi kullanmam gerktiğini dile getirmişlerdi. ben elektronikçi değilim ama bu konulara vakıfım diyebilirim. voltaj ve direnç arasındaki bağlantıyı sadece örnek olarak verdim bu arada.

Cengiz beyin hoparlörleri bağlayacağı teyp philips'in 4x18 watt (yanlış hatılamıyorsam) değerindeki teyp. ve bu teyp 4 ve 8 ohm arasında çıkış veriyor. siz be biliyorsunuz teyp 20w rms veriyorsa yine 20w değerinde hoparlör bağlamak sağlıklı değildir (4ohm için diyorum). şimdi siz 50W rms değeri olan 2 ohm değerli hoparlörleri öneriyorsunuz. ve problem olmayacağını savunuyorsunuz. ben de sakın bağlamayın yanacak diyorum. bunun çözüme varması için bence deneyip bakmak lazım.

ben hepsiburada'dan bir hoparlör aldım yine jbl. 4 ohm luk olanı 125 YTL, 2 ohm olanı 55 YTL idi. bana 2 ohm olan hoparlörü gönderdiler (sözde yanlışlıkmış) ben o 2 ohm olan hoparlörü bağlasaydım, hoparlör yanmayacaktı o zaman di mi?

bahsettiğiniz jbl hoparlörler 50W rms değerli ve 2 ohm dirençli ürünlerdir. aynı serinin 4 ohm olanı 60 YTL daha pahalıdır.

bu arada yanıp yanmayacağı belli değil dediğiniz cümlenin üzerine söyleme gereği duyuyorum. dediğim gibi teybin aralığı 4-8ohm. eğer 2 ohm da bağlanabilecek olsaydı, 2-8 ohm yazılırdı.

bu işler ilk kurcalamaya başladığımda bana karışık geliyordu. kendi bilgimin üzerine profosyonel bilgi aldım. sizin mesleğiniz bu tip konulara hakim olabilir, ama her üniversite mezunu kendi dalında profosyonel bilgiye sahip değildir. bu sizin için de benim için de geçerli.

inç olayı da google 10,16 diyor diye öyle kabul etmemiz gerektiği manasına gelmiyor. bizim işlerimiz inç'le yürümüyor. çıkan hoparlörler 11,5cm, delik aralıklarına da kumpası dayadığınız zaman 11,5cm olduğunu söylüyorsa daha fazla karıştırmanın bence manası yok. sanıyorum siz ae92 kullanıcısısınız. benden daha iyi ebatları biliyor olmanız biraz zor diye düşünüyorum.

anfiyi akım değil direnç yorar diye biliyorum ben de. yani 2 ohm hoparlörlerle bir sistem oluşturdunuz diyelim. aynı sistemi bir de 4 ohm'da oluşturdunuz. aynı anfiye sırasıyla bağladınız. bu durumda 2 ohm olanın daha çok yoracağını savunuyorsunuz.

hoparlör bobininin direnci ne kadar fazlaysa o kadar yorulur anfi.

söylediklerinize göre madem 2 ohm hoparlörden daha kaliteli ses alıyoruz ve anfiyi yormuyoruz, 60-80 YTL fazla verip niye 4 ohm alıyoruz? o zaman sistem üreticileri adi malı daha fazla paraya satıyorlar bize.

[quote=Cem Yücel]
abi ne yaptınız ya..benimkilerin hepsi 2 ohm ve oldukça kaliteli sesler duyuyorum
alper arkadaşım bu konuda haklı..
ben de bir süredir bu işin içindeyim; o 2ohm olan kappanın 3 yollu componentini kullanıyorum; bir teybin component yakması imkansız gibidir..(kappa 90wrms; şu anda yaklaşık 150w rms gücü olan bir ampli bağlı;) )
yanlış da bağlasanız yakmaz, çünkü bir teyp en fazla 15W rms gücüne sahiptir.yapabileceği sınırlıdır..
yanlış frekans verseniz bile crossover denilen alet o frekansları ayırır..
teybin veya herhangi bir amplinin omaj değeri yoktur; desteklediği omajlar vardır ve düşük ohmajda bir hop. kullanırsanız, o ampliden daha fazla güç elde edersiniz..(en fazla sigorta atar, ya da kesme yapar - ki olacağını sanmıyorum)
[/quote]

teybin veya amplinin içinde direnç olması zaten saçma. desteklediği ohmajlar vardır tabi ki. ama dikkatinizi çekerim aracınızda ampli kullanıoyrsunuz ve onun direnç aralıkları 2 ohm da şu kadar, 4 ohm da şu kadar diye belirtilmiş. orijinal teypte 2 ohm diye bir olay söz konusu değil arkadaşlar. 15W rms benim hoparlörüme ne yapar demeyin. 4-8 ohm arası o değer. 2 ohmluk bir hoparlörü zaten gelen 15w lık akım yakmayacak 2 ohm değeri bulunmayan bir teybin gerilimi yakacak. ben mi yanlış anlatıyorum hala çözemedim.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 02, 2007, 14:32:09 »
Alper ve Cem'e katılıyorum.

Bence de 2 ohm luk hoparlörler yanmayacak

Konu nerden nereye gitmiş ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Kasım 02, 2007, 16:13:27 »
Pekala Selim bey, biraz ben de background vereyim o zaman. Kusura bakmayın, ukalalık gibi oldu ama hakkaten yanlış bilgilendirmeye karşıyım.

Elektronik mühendisiyim. 4 yıllık lisans eğitimi sonunda şimdi elektronik devre tasarımı yapmakla uğraşıyorum.

Arabam AE92, evet.

Ancak bütün ses sistemini kendim tasarladım, kendim aldım ve kendim taktım (arka pandizot ve saçların kesimine kadar), bu yüzden AE92'lere göre hangi hoparlör almanız gerektiğini biliyorum. AE101'lerin de bu konuda benzer olduğunu da biliyorum.

Hoparlörle birlikte küçük sapmalara ve farklı otomobil modellerine göre farklı adaptörler verilir, bu yüzden de çapları vida deliklerinden değil, koninin kenarlarından ölçülür, bu dediğim de inç olarak yapılır. Dolayısıyla siz 11.5cm derseniz bu veriden yola çıkan arkadaşlar aramalarında hiçbir şey bulamazlar. En doğrusunu bilmeleri gerekir, ki bu da bazı hoparlörlerde vidadan vidaya hafif sapmalar olabileceğidir.

Gelelim akım konusuna. 2Ohm'luk bir yük ile 8Ohm'luk bir yüke aynı akımın gideceğini yazmışsınız. Bu en temel elektrik kurallarına aykırıdır.

V = I x R dedik, bunlar ne?

V = voltaj, yani dinlediğiniz müziğe göre değişen "potansiyel farkı"

I = akım, yani sizin sabit kalır dediğiniz şey

R = direnç, yani impedans, yani bizim konuda 8 veya 4 veya 2 olan değer.

Şimdi bir düşünün bakalım, voltaj zaten aynı müzik veya ses notasında sabit kalacağı için R düşerse I'ye ne olması gerekir?

JBL'ler ile ilgili "belli değil" yazmamın nedeni de RMS değerlerinin hangi impedansta olduğunu bilmememdi. Eğer bahsedilen 55W değeri 4Ohmda ise yanmaz, 2Ohmda ise problemler çıkar. Dikkat edin, yine yanar demedim. Çünkü teybin çıkış topolojisini de bilmiyorum. Bu problemler ne olabilir? Teybin aşırı akım yüzünden kapanması, teybin çıkışlarının yanması veya hoparlör konisinin yanması. Bunlardan bir veya birden fazlası olabilir.

Peki niye teyplerde 2-8 ohm yazmamış? Çok basit, çünkü 2Ohmluk hoparlörler eskiden hiç yoktu, olsa bile ses kaliteleri düşüktü. Şimdi ise yeni mıknatıs ve materyaller ile ses kalitesi problemi aşıldığından yaygınlaşmaya başladılar.

Kusura bakmayın, ilgilendiğim alan olduğundan uzunca oldu. Bazı temel şeylere açıklık getirdiğimi düşünüyorum. Bu konuda sorularınız olursa bilebildiğim kadarı ile anlatmaktan memnuniyet duyarım. (Hatta belki kapsamlı bir hoparlör konusu da açılabilir!)

Sonuç olarak, Cengiz bey,

2 veya 3 yollu hoparlörler genelde çok fark yaratmıyor. Dilediğinizi seçebilirsiniz. Kaliteli hoparlörlerin frekans aralığı geniştir, buna dikkat etmenizi öneririm.
En iyi hoparlörlerin frekans aralığı 20Hz - 20 kHz arasıdır, ancak bu değerlere ulaşmak oldukça pahalı olur. Olabildiğince geniş frekans aralığı arayın.
Bir diğer husus ise RMS vat değeridir. Buradaki espiri ise şudur.
Eğer yüksek vat değerli bir hoparlörü düşük güçteki teybe takarsanız çok düşük ses alırsınız. Tam tersi olduğunda ise yukarıdaki tartışma konusu olan "yanma" durumu problem yaratır
En doğrusu her iki cihazın da RMS vat değerlerinin (dikkat edin, pik değil, RMS değerleri maksimum 55-75W seviyesindedir) birbirine yakın olmasıdır.
Düşük RMS değerli teyplere de girecektim, ama çok karışık olacak, en iyisi susmam olacak
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #17 : Kasım 02, 2007, 23:04:46 »
Alıntı yapılan: selim kara
verdiğiniz hoparlörün direnç değeri 2ohm'dur. orijinal teybe bağlandığı anda yanar haberiniz olsun. minimum 4ohm olan hoparlörleri tercih ediniz. kendiniz dinleyecekseniz, pioneer ts-a1711 tavsiyemdir. 50W rms değeri var. ben ts-g1749 aldım 35W rms değeri. ts-a serisinden haberim yoktu. özellikle tavsiyemdir. Arka için tabiki 17cm olan.

bana sorarsanız aynısından bir de ön kapıya alın. dediğim şekilde bir kontraplak parça kesitrerek. pişman olmazsınız. 35W'ını kullanan biri olarak aldığıma hiç pişman olmadım. sakın ha 10cm almayın ama ön kapılara. kaliteleri sıfır oluyor çapı çok küçük olduğu için.

ARKADAŞLAR AE101'İN ÖN KAPILARI 16 CM DEĞİL !!!!

ÖN KAPILAR 11,5CM, ARKALAR İSE 16,5CM. zze121'e göre ebat vermişsiniz Öner bey.
[/quote]
Hoparlör çaplarını kendi arabama göre yazdım haklısınız, AE101'inki farklıymış özür dilerim,
Bu hoparlörler 4 ohm diye biliyorum ama 2 ohm olsa bile DENENMİŞ ve YANMAMIŞ arkadaşlar , çünkü kullananlar var...
bende almayı düşünüyorum zaten
Bu arada konu ammada karışmış, Cengiz bey de benim gibi hayretle izliyordur eminim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Kasım 03, 2007, 02:11:52 »
Pekala Selim bey, biraz ben de background vereyim o zaman. Kusura bakmayın, ukalalık gibi oldu ama hakkaten yanlış bilgilendirmeye karşıyım.

Elektronik mühendisiyim. 4 yıllık lisans eğitimi sonunda şimdi elektronik devre tasarımı yapmakla uğraşıyorum.

Arabam AE92, evet.

Ancak bütün ses sistemini kendim tasarladım, kendim aldım ve kendim taktım (arka pandizot ve saçların kesimine kadar), bu yüzden AE92'lere göre hangi hoparlör almanız gerektiğini biliyorum. AE101'lerin de bu konuda benzer olduğunu da biliyorum.

Hoparlörle birlikte küçük sapmalara ve farklı otomobil modellerine göre farklı adaptörler verilir, bu yüzden de çapları vida deliklerinden değil, koninin kenarlarından ölçülür, bu dediğim de inç olarak yapılır. Dolayısıyla siz 11.5cm derseniz bu veriden yola çıkan arkadaşlar aramalarında hiçbir şey bulamazlar. En doğrusunu bilmeleri gerekir, ki bu da bazı hoparlörlerde vidadan vidaya hafif sapmalar olabileceğidir.

Gelelim akım konusuna. 2Ohm'luk bir yük ile 8Ohm'luk bir yüke aynı akımın gideceğini yazmışsınız. Bu en temel elektrik kurallarına aykırıdır.

V = I x R dedik, bunlar ne?

V = voltaj, yani dinlediğiniz müziğe göre değişen "potansiyel farkı"

I = akım, yani sizin sabit kalır dediğiniz şey

R = direnç, yani impedans, yani bizim konuda 8 veya 4 veya 2 olan değer.

Şimdi bir düşünün bakalım, voltaj zaten aynı müzik veya ses notasında sabit kalacağı için R düşerse I'ye ne olması gerekir?

JBL'ler ile ilgili "belli değil" yazmamın nedeni de RMS değerlerinin hangi impedansta olduğunu bilmememdi. Eğer bahsedilen 55W değeri 4Ohmda ise yanmaz, 2Ohmda ise problemler çıkar. Dikkat edin, yine yanar demedim. Çünkü teybin çıkış topolojisini de bilmiyorum. Bu problemler ne olabilir? Teybin aşırı akım yüzünden kapanması, teybin çıkışlarının yanması veya hoparlör konisinin yanması. Bunlardan bir veya birden fazlası olabilir.

Peki niye teyplerde 2-8 ohm yazmamış? Çok basit, çünkü 2Ohmluk hoparlörler eskiden hiç yoktu, olsa bile ses kaliteleri düşüktü. Şimdi ise yeni mıknatıs ve materyaller ile ses kalitesi problemi aşıldığından yaygınlaşmaya başladılar.

Kusura bakmayın, ilgilendiğim alan olduğundan uzunca oldu. Bazı temel şeylere açıklık getirdiğimi düşünüyorum. Bu konuda sorularınız olursa bilebildiğim kadarı ile anlatmaktan memnuniyet duyarım. (Hatta belki kapsamlı bir hoparlör konusu da açılabilir!)

Sonuç olarak, Cengiz bey,

2 veya 3 yollu hoparlörler genelde çok fark yaratmıyor. Dilediğinizi seçebilirsiniz. Kaliteli hoparlörlerin frekans aralığı geniştir, buna dikkat etmenizi öneririm.
En iyi hoparlörlerin frekans aralığı 20Hz - 20 kHz arasıdır, ancak bu değerlere ulaşmak oldukça pahalı olur. Olabildiğince geniş frekans aralığı arayın.
Bir diğer husus ise RMS vat değeridir. Buradaki espiri ise şudur.
Eğer yüksek vat değerli bir hoparlörü düşük güçteki teybe takarsanız çok düşük ses alırsınız. Tam tersi olduğunda ise yukarıdaki tartışma konusu olan "yanma" durumu problem yaratır
En doğrusu her iki cihazın da RMS vat değerlerinin (dikkat edin, pik değil, RMS değerleri maksimum 55-75W seviyesindedir) birbirine yakın olmasıdır.
Düşük RMS değerli teyplere de girecektim, ama çok karışık olacak, en iyisi susmam olacak
[/quote]

Açıklamalarınız için teşekkür ederim Alper Bey. yazdıklarınızı ukalalık olarak değerlendirmedim bu arada. karşılıklı bilgi paylaşımı yapıyoruz.

Bu konuda derin bir bilgiye sahip olduğunuzu yazdıklarınız ortaya koyuyor. dikkatlice okudum tüm yazdıklarınızı. konuya vakıf olmadığınızı düşünüyorum lafımı öncelikle geri alayım

Direnç çıkış vs olaylarına gelince de, Philips marka ae101 teybi 2ohm'luk JBL hoparlörü yakacaktır. buna eminim. ben isteyip alamadım çünkü bu ürünü. kimseye bağlattıramadım.

hoparlör çapı olayına gelince de, ae101'den çıkan orijinal Fujitsu Ten 15W 4ohm değerindeki hoparlörler 11,5 cm. 13cm hoparlör bu deliğe oturmaz, vidalar denk gelmez, havada kalır. 10cm hoparlörün vida delikleri denk gelir, tam oturur ama etrafında 0,5cm kadar boşluk kalır. zaten piyasada 11,5cm hoparlör yok. 10-13 diye gidiyor. burada demek istediğim 10cm de kalite olmayacak 13cm takılamayacak. ancak o parçanın değiştirilmesiyle problem düzelecek. bu kapı hoparlörüyle ilgili denemediğim marka neredeyse kalmadı. ön kapılar 11,5cm. inç veya cm diye tartışmamıza hiç gerek yok.
99 / T22 / 2.0 / SOL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 03, 2007, 10:41:13 »
Ufak bir yanlış anlama olmuş olabilir mi? Çünkü, yukarıdaki JBL'lerin AE101 orjinal teybi ile yanması mümkün değildir, o teybin çıkış gücü ne ki? 15-25W falandır. Ancak, AE101 teybinin bu hoparlörler yüzünden yanması mümkündür. Daha doğrusu teybin amplifikatör devresinin.
İnsanlar 10'a ayrılır