alışma süreci olduğuna hemfikiriz ama zorlanmamalı bu sürede..
iç basıncıyla motorun parçalarının oturmasını yadırgadım. eyvallah alışacak aşınacak pektabi, yağıda erken değişmek lazım, yağ filtresinide ... hepsi kabul ama hala tam gaz yada yüksek devir sürüleceğinden şüpeliyim. ya bizim mühendis ve kitapçık yanlış söylüyor ya siz.
diğer sayfada resmini çekip koydum, benim arabamda 2000 km orta devirde gidilmesi gerektiği yazılı. motoru zorlayın nerede yazılı mantık nedir açıklamayı ben merak ediyorum. ( ister buradan ister öm ile fark etmez )
ben hiç bir postumda tapagaz kesiciye gidin dememdim
belirli aralıklarla gaza basma oranını yükseltin ki parçalar yerine tam otursun dedim
bi devir aralığı vermedim
şöle düşün o zaman seni bir iş için yetiştircekler ama işin ustası olman için 5-6 farklı konuda uzmanlaşman gerek....e sen bi konuya yavaş yavaş başlamalısın dimi?daha sonra kendini zorlayarak geliştirmelisin kendini
işte belirli aralıklarla rodajda gaza basma oranını arttırmanın olayını böle bişey....
bide şöle bişey var orta devirde gidin diyor kitapta tamam doğrudur ama orta devire çıkış ivmesini vermiş mi? benim bahsettiğim konu bununlada alakalı o devire çıkış ivmenin çok olması demek gaza daha fazla basmak demek illa %50 gaza oturmak demek kesiciye kadar gitmek demek değil....aslında imkan olsa 1000km sadece arabayı ısıtıp soğutarak rodaj yapılsa
rodajın asıl amacı parçaların birbirine alışması uyum içinde çalışması ve motorun fazla ısınmaması en özeti bu.
Ben burda yazılanları okudum lakin arabanın rodajı varmı yokmu ..? Yani ne ayak anlamadım bu işi. Ben aracımı aldıktan sonra ilk 1000 km 120 km gecmeden kullandım.1500 km sonra aracımı olabıldığınce her vitesde sıkıştıra bildiğimn kadar sıkıştırdım.En fazla gördüğüm km 205 km aracımı 2011 comfort extra 1.4 D-4D. Şu an aracım uzun yollda sakın kullanımda 100 km de 4.2 lt yakıyor.şehir içi 5.2 lt yakıyor aracım 9.500 km de.Bu aracın motoru sadece yuksek devırler kullanılarakmı ömrü kısalıyor ne alaka ki bu araclardaki motoru düzgün bakım ,düzenli kontrol,yağdeğişimi vs.. yapmayınca ömrü kısalmaz da sadece yuksek devırlerde araç kullanmaklamı ömrüü gider bu da ne alaka ??
Hakan bey siz bildiğiniz gibi devam edin.
aracın rodajı kullanıcı el kitabında tarif edilen kurallara uyarak yapılır.Herkeste bu kitapçık var açıp okumalaı bence
arabalarına kıymet vermeyenlere ben çok kızarım,ya parayı kolay kazanırlar yada baba parasıyla alırlar.
Herkeste bu kitapçık var açıp okumalaı bence
Cihat Bey, lütfen sözlerinize dikkat ediniz!

Biz şu kısacık ömrümüzü kitap açıp kapatarak mı geçireceğiz?

Hem okumaya ne gerek var, nasılsa okumuş birini bulur, ona sorarız...

Şaka bir yana, bu söylediğinizi herkes yapsaydı buradaki tartışmalar (sohbetler) ne kadar verimli olurdu, bir düşünsenize!
Cihat Bey, lütfen sözlerinize dikkat ediniz!
Biz şu kısacık ömrümüzü kitap açıp kapatarak mı geçireceğiz?
Hem okumaya ne gerek var, nasılsa okumuş birini bulur, ona sorarız... 
Şaka bir yana, bu söylediğinizi herkes yapsaydı buradaki tartışmalar (sohbetler) ne kadar verimli olurdu, bir düşünsenize!
1-)Birde sizin dediğinizin tersini düşünelim.Hiç kitap dergi karıştırmadan okuma alışkanlığı olmasaydı buranın ne kıymeti kalırdı?O zaman herkes sizin gibi olurdu ve bilgi akışı olmazdı öyle değilmi?
2-) Uyarınızdan sonra sözlerime dikkat ediyorum size karşı ; "Şu kısacık ömrünüzü kitap açıp kapatarak geçirmezsiniz umarım"
umarım sizinle aynı dili kullandığım için bana kızmazsınız.Kızarsanızda yapacak bir şey yok ne de olsa sizin gibi bende yamış bulundum artık
Cihat Bey, 'PES' demekten başka bir şey yapamıyorum.
Rodajın amacı ne ? sorusuna cevap bulmak lağzım ilk başta.Rodaş motorun piston yatağında ilk zamanlar capaklar,girintiler,çıkıntılar ve tepeçikler vardır.Bu etkenleri ortadan kaldırmak için mineral yağ kullanılır.Buetkenleri mineral yağ ile halledilirken pistonları piston yatağina oturmasını sağlayan segmanların zamanla aşınan bu ettkenlerden sonra pürüzsüz kalan kısma oturması ve komprasyonda kaçak olmasını engelemesi.Eğer rodaj bilinçli bir şekilde yapılamazsa zamanla kalaçak piston yatağindaki tepeçiklerin piston segmanın piston yhatağina tam oturmasını engelleyecek ve bunun sonucunda komprasyonda bu tam oturmayan segman bölgesinde kaçaklara neden olaçak bunun sonucunda örnek 20 br basınç oluşması gerekirken piston ile valflerin arasında kalan yerde,bu segman nın tam oturmaması yüzünden örnek 15 br olaçak.Burdaki rodaşın amacı işte bu komprasyon kaybının en aza hata hiç olmayaçak şekilde yapılmasıdır.Bu şekilde verim elde edilmek için bu konuda birsürü yorum,konu ve açıklama vardır incelenirse rodajin amacı daha nett anlaşila bilir.Ama şu bir gerçektir piston üzerimde bulunan segmanlarn piston yatagına tam oturması için mineral yağ kullanımı ve belli oranda araçın motorunun sıçaklığı dikkat edilerek ara ara deparlı yani yüksek devirlerde kullanmak gerekir.Evet sürekli yüksek devirlerde kullanım motor ömrünü kısalta bilir ama burda rodajda illaki herzaman yüksek devir kullanın denmez.Ara ara hızlanma deparlı kullanma araçınız için zara değil yararınadır.Bu uygulamayı zamanla yayalım dediğinizde taze motorun belli bir sürede segmanları oturmuş olaçagından uzun vadede yapılan motor açma verimi malesef verimli deyildir çünkü segman alışmış olacagından sizin bu süreçte kullanımınıza göre motor acma olayı gerçekleşmeyeçek halk dilinde olan ünlü laf sagır motor lakabı araca yapışır.Zamanında yapılmayan rodaj motora malesef kötülük sonradan yapılaçaklarada cevap vermez.
Hakan bey dedikleriniz rodaj mevzusundaki halk efsanelerinden birisi.pürüzlü iki satıh,silindir -sekman,yatak-grank gibi üniteler birbirine hızlı bir biçimde sürtünürse aşırı ısınır sekmanların sementesi gider,hem kendi hemde silindir aşınır.yatak grankta öyle aşınır.tabiki aşınarak laçkalaşan silindirler ve yataklarla araba daha hızlı gider.uyarıcı ,laş alan insanlar gibi pilleri çabuk biter.arabanın bütün ömrü rodaja bağlıdır.teknik bir yorum yaparken bunu okuyan diğer ve inanan başkalarına zarar verebileceğimizi çok iyi bilmemiz lazım.
Hakan bey toyotanın kullanıcı el kitabında belirttiği rodajda araba kullanımı hususları yanlış o zaman.Toyota müşterilerini yanlış yönlendiriyor demektir.Ne uyanık firma şu toyota öyle değilmi?Bundan önceki arabam yine sıfır megane 2 dizeldi .renault firmasıda yanlış yönlendiriyor müşterilerini demekki.Abim 3 ay önce passat aldı.Ondada aynı şekilde anlatılmış.Demekki wolkvagen de müşterilerine yalan söylüyor.Demekki bütün araba üreticileri tüm dünyayı kandırıryor.Ama siz kanmıyorsunuz!!
Hakan bey toyotanın kullanıcı el kitabında belirttiği rodajda araba kullanımı hususları yanlış o zaman.Toyota müşterilerini yanlış yönlendiriyor demektir.Ne uyanık firma şu toyota öyle değilmi?Bundan önceki arabam yine sıfır megane 2 dizeldi .renault firmasıda yanlış yönlendiriyor müşterilerini demekki.Abim 3 ay önce passat aldı.Ondada aynı şekilde anlatılmış.Demekki wolkvagen de müşterilerine yalan söylüyor.Demekki bütün araba üreticileri tüm dünyayı kandırıryor.Ama siz kanmıyorsunuz!!
abi bütün firmalar aracın ömrünü 10-15 yıl olarak hesaplar yada motor ömrünü 300-500 bin km olarak
bu 10 yıl sonunda motor ömrünü tamamlasın isterler bunun nedenide motor yapılmasının fiyatı çok olduğu için araç sahibi yenilemek yerine aracı hurdaya ayırıp yada satıp yeni araç almasını istemeleridir
yoksa hangi firma bi araç yapayım 50 yıl gitsin diye düşüncek nasıl kazancak bu adamlar?
o yüzden her hesabı 10 yıllık 15 yıllık yaparlar...araçların belirli bi zaman içinde eskimesi ömürlerini bitirmesi gerekli ki firmalarda ona göre yatırım ve gelir hesaplaması yapsın
bu hesaplar bizim ülkemizde tutmaz neden araçlar çok pahalı o yüzden hala 30-40 yaşındaki arabalar piyasada
bana göre aracın rodajı için devirden çok km değerinde hız olarak belirtmekte fayda var. çünkü forumda toyotadan başka araçlar da var. ve her aracın aynı devirdeki hızı değişiklik gösterir. mesela benim aracım 3500 devirde 150-160 km hız yapıyor. aracın üzerinde gelen rodaj yağı denen yağ da bana göre pek sağlıklı değil. koskaca otomobil firmalarından daha iyimi bileceksin diyeceksiniz ama bana göre öyle. sıfır bir araç alacak kadar heves ve sabırla bekleyip o aracı aldıktan sonra 20-30 bin km normal kullanamayacak kadar sabırsızlık yapmamak gerekir derim.
sadece 1000 km sabır gerekiyor.
sadece 1000 km sabır gerekiyor.
Neden 1000 km sabır gerekır ? Ben bilmiyorum ya sizler açıklayında benim gibi bilmeyen cahiller aydınlansın!!!!!!!
http://www.arabam.com/haber.aspx?HID=1&PID=1017&haberID=279031 adresinden aşağıya alıntı yapılmıştır.
Yeni otomobillerde rodaj13 Eylül 2006 09:15:00
Yeni teknolojiyle üretilen motorlar da rodaj sürecine ihtiyaç duyar. Peki ama nedir bu rodaj?
Günümüzün teknolojisi neredeyse kusursuz. Buna rağmen yeni otomobillerin modern motorları da rodaj sürecine ihtiyaç duyuyor mu? Bu sorunun cevabı: Evet. Ancak rodaj yani motor ve aktarma organlarındaki hareketli parçaların birbirlerine uyum süreci eskisinden daha kısa. Otomobil üreticileri, modern motorların iç yüzeylerinin kalitesinin çok iyi, üretim toleranslarının çok düşük olduğunu ve bu nedenle eskisi gibi katı rodaj kuralları olmadığını söylüyor. Hatta bazı firmalar rodaj uygulamasına gerek olmadığını açıklıyor. Otomobil üreticileri son yıllarda pistonların hareket alanını egzoz emisyonunu düşürebilmek için sürekli değiştirdi. Örneğin BMW'nin ürettiği motorlarda piston ve silindir arasında sadece 0.03 mm mesafe var. Silindir ve pistonun aralığı bu kadar küçük olan motorları, henüz yeniyken zorlamak yanlış. Çünkü motorun zorlanması pistonların sıkışmasına neden olabiliyor ve bu uzun vadede yağ tüketimini olumsuz yönde etkiliyor. Motor, ilk 1000 km rodaj kurallarına uygun kullanıldıktan sonra uzun kilometreler yağ değişimi yapılmıyor. Bazı modellerde 50 bin km'ye kadar (veya 2 yıl) motor yağı değiştirilmiyor. Eski teknoloji motorlarda yağ değişim periyodları 3 bin-3 bin 500 km'ydi. Peki bir motorun rodajı nasıl doğru yapılır? En önemli kural: Kesinlikle gaz .pedalına sonuna kadar basılmamalı! Yağlama ne kadar mükemmel olsa da metal metale sürtünüyor ve aşınma meydana geliyor. Çünkü silindir ve piston yüzeyleri tam olarak düz değil. Piston ve silindirlere mikroskopla bakıldığında yüzeylerinde küçük tepeler bulunduğu görülüyor. Motor rodajdayken bu küçük tepelerin zirveleri yok edilerek düz bir yüzey oluşturuluyor. Böylece daha iyi bir yağlama sağlanıyor. Rodaj aşamasında gaz pedalına mümkün olduğu kadar yavaş basılması gerekiyor. Özellikle düşük devirlerde gaza çok yüklenilmemeli. Çünkü düşük devirlerde tam gaz sürtünmeyi artırıyor. Sürtünmeden doğan yüksek ısı silindir iç yapısında olumsuz etkiler bırakıyor. Rodaj, fren ve debriyaj sistemleri için de geçerli. Balata ve disklerin birbirine alışması gerekiyor. Debriyaj balata ve baskısı da benzer şekilde bir uyum sürecine ihtiyaç duyuyor. Rodaj kuralları bulunan bir diğer parça da lastikler. Üretim aşamasında lastiklerin kalıptan kolay çıkması için yüzeylerine sürülen cilanın yok olması için ortalama 500 km yol yapılması gerekiyor. Bu cila nedeniyle yeni lastiğin yol tutuş ve fren performansı zayıf olduğu için dikkatli davranmak gerekiyor.
http://www.otoinceleme.com/yazi-10/rodaj-nedir/ adresnden alıntı aşağıda
Rodaj, motor ve aktarma organlarındaki parçaların birbiriyle uyumlu çalışması amacıyla yeni kullanılmaya başlanan motorların bir süre fazla zorlamadan ve ısıtmadan çalıştırılmasıdır. Yeni modellerin rodaj süresi eski modellere göre daha kısadır. Yeni modellerinde rodaja gerek olmadığını söyleyen bazı firmalar da vardır. Rodaj yaparken gaz pedalına sonuna kadar kesinlikle basılmamalıdır. Özellikle sürtünmeyi arttırdığından gaza düşük devirlerde çok yüklenilmemelidir. Çünkü sürtünme sonucu yüksek bir ısı oluşuyor ve bu başta da yazıldığı gibi silindirlere zarar veriyor.
Ayrıca öğrenmek istiyorsanız direk aracınızın kullanıcı el kitabına bakabilirsiniz.
ben en az 5000 km sıkı bir rodaj disiplini,sonraki 5000 de yine sıkı bir rodaj disiplini uygulamasından yanayım yani 10000 km arabayı çok tatlı kullanmak gerektiği kanısındayım.isteyen uyar istemeyen uymaz.100000 km sonunda herkes takkesini önüne koyar, nasıl kullandıda ahmetin arabası yağ eksiltmiyor, benimki neden eksiltiyor diyerek.
atilla abi benim 2009 corolla 18-19 bin civarında şu anda..sadece 2-3 bin aralığında zorladım sert kullandım, benzine kıyıp zorlayamıyorum sonuç olarak araç fazlasıyla sağır kaldı

98 corolladan baya hissiz ve yavaş gidiyor, tamam yine gayet hızlı gayet atak ancak alt devirler 98e göre aşırı cansız..bence biraz sıkıştırmak gerekiyor.. 98 sürekli sıkıştırıldı, hatta hiç sakin kullanıldığını hatırlamıyorum, kilometre 128.000de şu anda, motorda bir sıkıntı yok, yakıtı az, hızı yerinde, yağ da eksiltmiyor..