Mazlumcuğum yavaş açılan arabanın sağır olması bir şehir efsanesidir,sakın inanma.motorun yüksek devirlerde açılmasının performansı arttırması olayı motordaki aşırı aşınmadan dolayı motorun rahat dönmesi hadisesidir.senin 40-50binde ulaşacağın bollaşmaya rodaja ehemniyet vermiyenler 5-10 binde ulaşırlar ama motor 100 bine geldiğinde yağ eksiltmeye,piston pimleri,yataklar hafiften vuruntuya başlar.
benim araba 18000kmde, 2009 corolla...ilk bin km sakin ve sabit hızda gitmeden, yavaş ve değişken bir aralıkta kullandım..1000kmden sonra yavaş yavaş zorladım aracı.. 3000-4000kmden sonra sürekli çok sakin, hep büyük vites düşük hız, sabit hız kullandım..çünkü öyle kullanınca yakıtı inanılmaz az yakıyor..ancak geçtiğimiz hafta öyle gidesim gelmedi, hep zorladım aracı ve farkettim ki araç resmen sağır...üstelik açma olayını da yaptım sayılır..bir haftanın sonunda ancak tatmin etmeye başladı.. tatminsizliğim de 98 corollayla kıyastan ötürü..98 corolla gibi gitmiyor alt devirlerde...
kardeş sende lpg varsa sen öncelıkle bogazı bı temızlet lpg lı araçlar bogazı kirletiyor ondan tıkanık kalıyor çok daha performansda etkı oldugunu göreceksın debrej setın (baskı balata bılya) iyi ise 240 devirebilecegine emınım:) ben çok devırdıgım için diorum bende 91 corolla var hackback 4 vites de 200 ü zorladım 5. vitese yol kalmadı kalsa ibreyı kırdıracaktım karburatörlü araç bu yaptıgım aracım
Türkay sende aşağı yukarı benim gibi açıyorsun motorun tam açılması için daha 25-30 binin var,ondan sonra araban uzun ömürlü bir motora sahip olacak.
Türkay sende aşağı yukarı benim gibi açıyorsun motorun tam açılması için daha 25-30 binin var,ondan sonra araban uzun ömürlü bir motora sahip olacak.
yakıtından çok fazla memnunum. aslında böyle yaksın da uçup kaçmasın bile diyebilirim ancak moralim bayağı bozuluyor 98den kalkıp ona binince

ancak inşallah açılır ilerde..
kardeş sende lpg varsa sen öncelıkle bogazı bı temızlet lpg lı araçlar bogazı kirletiyor ondan tıkanık kalıyor çok daha performansda etkı oldugunu göreceksın debrej setın (baskı balata bılya) iyi ise 240 devirebilecegine emınım:) ben çok devırdıgım için diorum bende 91 corolla var hackback 4 vites de 200 ü zorladım 5. vitese yol kalmadı kalsa ibreyı kırdıracaktım karburatörlü araç bu yaptıgım aracım
bana mı dediniz anlayamadım ancak lpg yok iki araçta da 98de de 2009da da... forumda yüksek hızları belirtmek yasak ancak ben yine de bu bilgiyi yazmak gerektiğine inanıyorum, 2009 corolla ile 5. viteste devir kesicisine girdiği andaki hız 215-220 civarında oluyor
yakıtından çok fazla memnunum. aslında böyle yaksın da uçup kaçmasın bile diyebilirim ancak moralim bayağı bozuluyor 98den kalkıp ona binince
ancak inşallah açılır ilerde..
bana mı dediniz anlayamadım ancak lpg yok iki araçta da 98de de 2009da da... forumda yüksek hızları belirtmek yasak ancak ben yine de bu bilgiyi yazmak gerektiğine inanıyorum, 2009 corolla ile 5. viteste devir kesicisine girdiği andaki hız 215-220 civarında oluyor
moralin bozulmasın 98 le aradaki fark arabaların ağırlıklarından kaynaklanıyor,birde senin 2009 daha yeni her parçası sıkı.ilerde daha performanslı olur.kilo da güvenlik farkından dolayı daha fazla.
ahmet bey kayseride nerdesiniz siz
benzinli araba kullanıyoruz arkadaşlar, arabayı alacak kadar para biriktirdiysek ekonomi yaparak birikti.
3000 3500 devir ancak ilk alındığında kullanılır, kitapçıktada yazar çoğu durumda en ekonomik sürüş en üst vitesledir
mesela ben en düşük hızımı 70km/h 2000dd ve 5. vites olarak belirledim. altında kullanmak istemiyorum vuruntu korkutuyor. karışık ortalamamda 5.0 yazıyor. sağır olmasına bende inanmıyorum çünkü hep bu şekilde kullanmama rağmen üst devirler gayet güzel
ahmet bey aramıza hosgeldınız ama buyuk harfle yazmak bagırmak anlamına gelıyor hatırlatayım..4 . vıtes 200 yazmısınız ya sızın ıbrenız bozuk yada rampa asagı cok hızlı gıdıyosunuz demekten kendımı alamıyacagım malesef..
motoru sıkıştırın
1000km %25 gazla gidin daha fazla basmayın
sonra 500km %50
sonrasında 500km tapagaz gidin ki segmanlar yerine tamamen otursun
son olarak sabit gazda yapılan rodaj en dandik rodajdır bırakın sakin kullanmayı parçaların yerine oturması için KM değil basınç gerekli
arabamı 2006 yılında satın aldım corolla sedan d4d ilk 1000 km yi oldukça sakin sonraki 6500 km yi de tatile falan gittim birkaç şehir gezdim çok sert kullandım 3500 5000 devir aralığında özellikle otobanda motoru resmen ağlattım zaten dizel corolla 5. vites 4200 devir yapıyor en son süratte max.185 oldu motorda yanacak değişecek yer varsa bir an önce garantiden değişsin diye hiç bir şey olmadı bakımlarını halen her 6 ayda bir serviş dışında yağ yağ filtresi değişiyorum.yılda birkez hava ve polen filtresi değişiyorum.arabam şuan ş. arası sabit 90-95 km hızla 4.4 yakıyor klima açık.ş içi 6.7 litre
hacı kardeş çok tebrik ediyorum,hakikaten çok güzel açmışsın,böyle devam et.
peugoet 207 arkadasım almıs ilk gün onu acalım dedik bazen dip gaz yaptık bazen sakin gittik bir hafta içinde uzun yola cıktık 165 e kadar cıktık araba normal gayet normal yakıyor gidişide iyi.. zaten fabrikada artık normal kullanıma uygun teslim ettiklerini sanıyorum
:kötü:hiçbir fabrika normal kullanıma uygun araba üretemez,tamamı el yapımı olan RR de bile rodaj süresi vardır.şimdiki motor yağlarında kaydırıcı katkılar olduğundan arıza ortaya çıkmıyor ama motorun ömrü ciddi ölçüde kısalıyor.ama isteyen arabasını sıkıştırarak açabilir kimsenin mani olma hakkı ve gücü yok.javascript:void(0)
benım aracım şu an 800 kmde şu ana kadar genel olarak sakin kullandım şehir dışına çıktığımda ise devrini yavaş yavaş aldırarak anlık yüksek hızlara çıkıp indim. rodajda motoru açmak için ibrenın sonunu görmeye gerek yanlışta zaten motorun ömrünü yemekten başka birşey olmaz. ama 1000 bakımından sonra eski arabada olduğu gibi sakin kullanıma devam.
motoru sıkıştırın
1000km %25 gazla gidin daha fazla basmayın
sonra 500km %50
sonrasında 500km tapagaz gidin ki segmanlar yerine tamamen otursun
son olarak sabit gazda yapılan rodaj en dandik rodajdır bırakın sakin kullanmayı parçaların yerine oturması için KM değil basınç gerekli
ben bunu anlamadım ne basıncı gerekli ve hangi parçalar oturuyor?
isteyen sonuna kadar bassın denesin açtım desin, ben hiçbirine katılmıyorum. kullanım klavuzunda ne yazıyorsa odur
segmanların yerine oturması lazım yani gömlekleri güzelce aşındırıp yerleşmesi lazım
rodaj yağı nedir?mineral yağdır aşındırır kalındır buda parçların aşınıp birbirine alışması içindir ordaj yağı neden uzun süre kullanılmamalıdır aşırı aşındırır hatta filtre ile değişmesi gerekir
aslında bütün yağ değişiminde filtre değişmesi gerekir 15 liralık parça değiştirin faydası olur zararı olmaz
ne basıncı onuda söleyeyim ateşleme olduğunda pistonu aşağıya iten gazın genleşme basıncı 20bar civarında olur bu basınç ortalama
ayrıca hiç bi motor rodajı bitmeden verilmez o zaman aracı 2.el almış olurusunuz kim demiş onu rodaj olmaz diye?
yukardada yazdığım gibi parçların birbirine uyması gerekli ne kadar fabrikasyonda olsalar her parça birbirine %100 benzemez mikronluk farklarla ölçüleri farklı gelebilir buda rodajdaki aşınma ile oluşur
rodaj bi işkence değil 1000km aracı yavaş kullan içinde biriksin sonra çık gazla değil 1000e kadar bişi yokta 1001 km olunca noluyor?
buraya makale gibi yazarımda bakanların %80i yarısını bile okumadan geççek merak edene pm'le açıklarım
Selamlar, bende aracini yeni alanlardanim, bircok deneyimli abime kardesime sordum netten araatirdiim iclerinde uzunyol soforu olup benim kullanim tarzimi bilen bi abimiz sen bildigin gibi kullan dedi gerisini kafana takma.
Bende bu kadar arastirmadan sonra araci aldigimin 2. Gunu istanbuldan kandiraya gezmeye gittim. Genel olarak 2000-3000 devir arasi kullanmakla birlikte bazen yokus yukari 3500 devirleri gordum. İzmit otobanin da duz yolda gnel olarak sabit hizlarilda seyir ettim(6. Vites 2100-2600dd yani ortalama 100 km ) ki ben genel olarak bu sekilde araci cok yormadan kullanan biriyimdir. Araci alali 2 hafta oldu ve 540 km de. Bundan sonrasi icin de bu sekilde devam edersem sizce aracimin omrundrn calmismi olurum ? Yoksa sekilldd bildigim gibi kullanmaya devam etmelimiyim.
Sizlerim fikirleri benim onemlidir, paylasirsaniz sevinirim