Gönderen Konu: kışlık lastik mi dört mevsim mi?  (Okunma sayısı 11029 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • YERYÜZÜNDEKİ HERŞEYİ VE HATTA DÜŞMANINI DAHİ SEV..
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
kışlık lastik mi dört mevsim mi?
« : Ekim 04, 2010, 11:20:50 »
Merhabalar,
Sivas' ta yaşıyorum. Malum kış sibiryada başlayıp burda konaklıyor :) Ama hem kışlık lastik hem de yazlık almak istemiyorum. Dört mevsim lastiklerin kış performansı nasıl acaba. Değerli fikirlerinizi almak isterim.
Saygılarımla...

Toyota Club Türkiye

kışlık lastik mi dört mevsim mi?
« : Ekim 04, 2010, 11:20:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: kışlık lastik mi dört mevsim mi?
« Yanıtla #1 : Ekim 04, 2010, 11:24:15 »
Eskişehir'in kuru ayazını, kışın buzdan asfaltlarını bilen iyi bilir. Ben goodyear'ın vector 5 diye bir 4 mevsim modelini kullanmıştım, inanılmaz memnun kalmıştım. Şiddetle tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 04, 2010, 11:33:23 »
öncelikle merhaba kemal abi...bende sivastayım...bilirim sivasın kışını...ama geçtiğimiz sene hiç kış yaşamadık...heralde 2 kere felan kar yağmıştı...
Lastik olayına gelince... eğerki kışın arabanı çok kullanıyorsan mesele hemen hemen hergün kullanmak zorundaysan rahat etmek için bence 4 tane kışlık al krallar gibi bin...ama kışın arabayı pek kullanmam diyorsan 4 mevsimlik lastik işini görür...ben 2 kış  boyunca 4 mevsimlik lastik kullandım lassanın...gerçektende karda buzda performansı gayet güzel...tatmin edici yani...
yada 4 yazlık 2 tanede kışlık al kış gelince önlere tak iki tane kışlığı tamamdır... karar senin ;)
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 04, 2010, 11:36:34 »
Bence kullanım miktarı ve yollara göre 4 kışlık lastik ile de yıl boyu gezilebilir. Yazın biraz daha hızlı aşınır ama zaten genelde lastikler aşınmadan değil, zaman aşımından değiştiriliyor...
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Ekim 04, 2010, 11:48:10 »
öncelikle merhaba kemal abi...bende sivastayım...bilirim sivasın kışını...ama geçtiğimiz sene hiç kış yaşamadık...heralde 2 kere felan kar yağmıştı...
Lastik olayına gelince... eğerki kışın arabanı çok kullanıyorsan mesele hemen hemen hergün kullanmak zorundaysan rahat etmek için bence 4 tane kışlık al krallar gibi bin...ama kışın arabayı pek kullanmam diyorsan 4 mevsimlik lastik işini görür...ben 2 kış  boyunca 4 mevsimlik lastik kullandım lassanın...gerçektende karda buzda performansı gayet güzel...tatmin edici yani...
yada 4 yazlık 2 tanede kışlık al kış gelince önlere tak iki tane kışlığı tamamdır... karar senin ;)
Evet geçen sene hakikaten kış çok hafif geçti ama iki sene önceki kışı da unutmadık :) -20 soğuğa bugün hava fena değil diyorduk iyi hatırlıyorum. Bilmiyorum Üniversiteye gidip geliyorum sürekli ama yolda herhangi bir yokuş viraj yok yavaş yavaşta olsa gider geliriz heralde. şu anda niyetim 4 mevsim almak ama bakalım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 04, 2010, 11:54:22 »
Evet geçen sene hakikaten kış çok hafif geçti ama iki sene önceki kışı da unutmadık :) -20 soğuğa bugün hava fena değil diyorduk iyi hatırlıyorum. Bilmiyorum Üniversiteye gidip geliyorum sürekli ama yolda herhangi bir yokuş viraj yok yavaş yavaşta olsa gider geliriz heralde. şu anda niyetim 4 mevsim almak ama bakalım.

haklısın 2 sene önceki kış çok ağır geçmişti...meydan kardan dolayı kapanmıştı kepçeler felan temizledi...çok iyi hatırlıyorum...
üniversiteye gidip geliyosan en işlek yolları kullanıyosun demektir... bence 4 mevsim işini görür... bende 2 tane kışlık var ben bu sene önlere 2 tane kışlık takacam...arkalar öylece kalacak...idare edecez artık... yokluğun gözü kör olsun :D
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ekim 04, 2010, 12:29:26 »
2005   2007 yıllarında sivasta kaldım. malatya ya aklım gitti ve  lassanın  4 mevsim diye tabir ettigi  4 adet lastiginden almıstım.
20 gün bile kullanamadım 20 santim kar yagdı sivasın ayazı ile  bide don ustune eklenince arac yerinden kaldıramaz oldum.  özellikle üniversite yolu hem cok işlek hemde sehir dısına dogru oldugu icin ufak bi savruntuda buzlanma yapıyor cok ii bilirim o yolu.
 4 mevsim dis ve desen yapısını biraz degiştirilmis  yaz lastiginden baska bişi degildir emin olun.
asla kıs lastiginin yerini tutmaz. en kötü kıs lastigi bile daha ii dir basıma geldigi icin söylüyorum.
2005 corolla 1.6 sol+brc lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Ekim 04, 2010, 20:19:08 »

hemşerilerim doğru söze ne denir kışlık şart bize
gidemediğin yer senin değildir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 05, 2010, 00:23:55 »
zaten genelde lastikler aşınmadan değil, zaman aşımından değiştiriliyor...
Buna katılıyorum elimde 4 tane derin dişli toyo lastik var dışları semsert suda bile patinaj yapıyor asfaltta frenlerde kayıyor ama tüvtürkte geçiyor sadece diş derinliğine bakmak yetersiz yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • Kan Grubu: 0+
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 05, 2010, 01:22:27 »
Tavsiye etmem , eğer aracınızın teplilerini hissederek kullanıyorsanız dört mesvim lastik taktıktan sonra birkaç ay içinde gelip konu açarsınız arabamın balansı bozuldu , çok savuruyor falan diye
kışın kış lastiği yazın yaz lastiği kullanın , eğer maddi yetersizlikler varsa yaz-kış  yaz lastiği kullanın , dört mevsim lastiklerden memnun kalan insanların kullandığı arabaya canımı emanet etmek istemem doğrusu. (bazı markalarınki hariç)
Kimse kusura bakmasın kendi objektif görüşümdür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 05, 2010, 18:37:25 »
Merhabalar,
Sivas' ta yaşıyorum. Malum kış sibiryada başlayıp burda konaklıyor :) Ama hem kışlık lastik hem de yazlık almak istemiyorum. Dört mevsim lastiklerin kış performansı nasıl acaba. Değerli fikirlerinizi almak isterim.
Saygılarımla...
Bir Erzurumlu olarak şunları söyleyebilirim.Eski kışlar olsa idi Sivas,Erzurum gibi illerde kışlık lastiksiz kış geçirilemezdi.Havalar sert ve karlı giderse 4 mevsim lastik hiç bir şeye yaramaz.4 tane kar lastiği en doğrusu olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • always toyota!!!(corolla t-sport)
    • Seyyah Otomotiv
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 05, 2010, 18:45:22 »
Merhabalar,
Saygılarımla...
kışlık lastiğin performansı kış şartlarına göre dört mevsime göre çok daha iyidir abicim... 2 takım lastik kullanmak en güzeli biraz zahmetli ama ;)
arabamın turbosunu havalandıran rüzgar, gir içeri usul usul beni atmosferikten kurtar....!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 05, 2010, 21:24:30 »
Bir anımı anlatayım.2 sene önce kışın yola çıkacaktım.Kış lastiği alsammı almasam diye düşündüm.Çünkü 4 lastik(michelen) 670 TL dı.Canımdan önemli mi deyip şartlarımı zorladım ve aldım.Yolda 110-120 hızlarla giderken kavşaktaki kırmızı ışığı geç gördüm ve frene yavaş yavaş aralıklı basmaya başladım.Yerler ıslaktı.(kasım ayı) duramayacığımı anlayınca frene köküne kadar bastım.ABS devreye girdi.Savrulmadan kırmızı ışıkta duran aracın tam arkasında durdum.Durdum ama arada bir cep telefonun eni kadar boşluk vardı.Burdan çıkan sonuç; eğer yaz lastiklerimle gitseydim öndeki araca kesinlikle arkadan vururdum.Kimbilir kaç milyarlık masraf çıkardı.Kış lastikleri yaz lastiklerine göre ıslak zeminde 4 ila 6 metre arası daha kısa mesafede durabiliyor.İşte kış lastği alalım mı almayalım mı?Karar sizin..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla D-4D Comfort Extra 2011
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #13 : Ekim 05, 2010, 22:39:28 »
Merhabalar,
Saygılarımla...
Kemal abi benim şahsi fikrimi sorarsanız ben açıkçası dört mevsim lastiğin kullanılabilir olabileceğine inanmıyorum.Her hava koşulunun kendine özgü bir lastiği vardır.Formula 1'e bakarsanız eğer yağışlı ve kuru havalarda farklı lastik kullanılır.Yağışlı havada normal asfalt lastiklerin performans vermemesi yada kuruyan asfaltta yağmur lastiğinden performans alınamamasını örnek verilebilir.Dörtmevsim gibi öylebir lastik olabilseydi eyer takımlar o lastikleri seçerlerdi çünkü orda saliselerle yarışılıyor.Yaz ve kış lastiklerin hamurları birbirinden farklıdır yaz lastiğinin +5 C'den sonra kaucuğu özelliğini yitirir kış lastiklerindede -46 ~ 55 C'de özelliğini hala korur. Onun için kışın kışlastiklerinin kullanılması ğerekir.Size tavsiyem bütçe müsaitse dörtçift jant alıp kış lastiklerini onlarla kullanmanızdır böylelikle herdefasında balans masrafındanda kurtulmuş olursunuz.Selamlar saygılar..
Corolla D-4D Comfort Extra 2011

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #14 : Ekim 05, 2010, 22:58:34 »
Selamlar. Ben kasım sonu mutlaka kış lastiklerimi takarım. Mart sonu kışlıkları çıkarıp 4 mevsim lastiğimi takarım. Bazı zamanlarda uludağa çıkmam gerekiyor. Zincire gerek duymadan zirveye çıkabiliyorum. istanbulda kar yağdığı zamanlarda hiç problem olmuyor. Araba kesinlikle kaymıyor. Tavsiye ederim. Sadece karda değil yağmurda ve soğukta performansı çok yüksek. Araç kaymıyor. Kışlık lastik alacaksanız 4 tane takmanızı öneririm. Kar üzerinde fren yapıyorum araç gayet güzel duruyor :) Vites küçültmeye, el frenini 2 diş çekmeye bile gerek kalmıyor. En son michelin alpin lastik kullandım 3 kış boyunca.
Merceksiz Xenon fardan gozu rahatsiz olan-Auris comfort extra kullanicisi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #15 : Ekim 06, 2010, 14:40:12 »
peki arkadaşlar genel kanı kış lastiği almam yönünde. Elbette hepinizin tecrübesi var. Bu yüzden ben de kışlık lastik alacam inşALLAH. peki hesaplı ve kaliteli bir de marka ismi de verirseniz sevinirim. Aracım toyota corolla 2002 model. 195-60-15 ebatları

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 132 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ekim 06, 2010, 14:42:59 »
Lassa Snoways.Kullanmadım ama iyi diyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #17 : Ekim 06, 2010, 14:44:51 »
Kışlık lastik sadece karda kullanılmaz. 7 derecenin altında kışlık kullanmak lazım.

4 mevsim denenler, yazın yazlıktan kötü, kışın kışlıktan kötüdür.

Ebatlar genelde 15 inç olduğu için lastikler pek de pahalı değildir.

Size tavsiyem, yazlık olarak mutlaka conti, michelin, bridgestone, pirelli, good year gibi markalardan;
kışlık olarak ise kullanım tarzınıza ve yaşadığınız yere göre ya; michelin, goodyear, conti gibi kış lastiği ya da pirelli WC, nokian, barum, cooper tires gibi kar lastiği kullanın.

4 lastik 400-600 fiyat aralığında olur, ama canınız emniyette olur.
Tırtolla 2003 (terradır kendileri)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 132 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ekim 06, 2010, 14:46:19 »
Paraya acımazsanız Mıchelin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #19 : Ekim 06, 2010, 14:59:35 »
Michelin tam bir kış lastiğidir. Ama taze karda zayıftır. Tam kar için uygun olan kuzey iklim lastikleri vardır. Bunlar da ıslak ve kuru zeminlerde çok başarılı olmayabiliyor. Ama karlı ve buzlu zeminlerde çok iyiler. Örneğin Nokian ve pirelli wintercontact.

Ayrıca ebat olarak 195-60-15 yerine 185-65-15 alın. Dar taban kara daha iyi gömülür.
Tırtolla 2003 (terradır kendileri)