Gönderen Konu: Abs ve fren sorunu  (Okunma sayısı 22889 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B-
Abs ve fren sorunu
« : Ağustos 29, 2010, 12:17:28 »
Merhaba arkadaşlar,

Dün aracımla 30-40 km arasında bir hızla giderken trafik ışığını gördüm ve yavaşlamak için frene bastım. Aracımda bir anda ABS devreye girdi ve aracım neredeyse hiç yavaşlamadan öndeki araca çarptım. Çarptığımda ne ben ne de arabadaki arkadaşlarım sebebini anlayabildi. Anlayamadığım ABS bu kadar yavaş hızlarda devreye girer mi? İkincisi ABS devreye girse bile aracın durmasını hızlandıran bir etken değil mi? Son olarak aracım 2008 toyota corolla. yorumlarınızı bekliyorum.
Arabam arkadaşımdır.

Toyota Club Türkiye

Abs ve fren sorunu
« : Ağustos 29, 2010, 12:17:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
Ynt: Abs ve fren sorunu
« Yanıtla #1 : Ağustos 29, 2010, 12:32:45 »
Öncelikle geçmiş olsun abs devreye girdim ama siz duramadınız herhalde? Fren aksamınızı en son ne zaman kontrol ettirdiniz?
Birde lastiklerinizin durumu ve yolun durumu gibi etkenler var yol ıslak yada baska maddeler dökülmüş olabilir mi acaba?
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 29, 2010, 12:45:26 »
Erdinç bey çok geçmiş olsun. Aynen bahsettiğiniz gibi bir kazada ben yapmıştım, abs  kızaklamayı engelleyen bir sistem sizin daha kısa sürede durmanızı sağlamaz sadece kontrolün yinede sizde kalmasını sağlar. Ben doblo ile lastikler zaten çok kötü idi birde sabah çiğini yol üzerinde fark edemedim ve frene bastığımda sanki araç buz üstünde kayar gibi hiç yavaşlamadan gitti ve vurdu. Eğer zeminde ve lastiklerde böyle olumsuzluklar varsa abs durma mesafesinin uzamasını neden bile olabiliyor. Yine çok geçmiş olsun.
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #3 : Ağustos 29, 2010, 12:57:25 »
 Lastikleri değiştireli 5000 km olmadı daha. Yola da baktım yağ veya kum olabilir mi diye fakat yolda temizdi. yorumunuz için teşekkürler.
Arabam arkadaşımdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #4 : Ağustos 29, 2010, 13:12:50 »
Bide aracım bakımdan çıkalı 2 ay  oldu, o süreç içerisindede sadece 6000 km yol yaptım. Arka fren balataları en son bakımda değişti. Önleride 40000 bakımında değiştirmiştim.aracım şu an 70000
Arabam arkadaşımdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 29, 2010, 13:16:28 »
Ön fren balatalarınızı  bir kez daha kontrol ettirin bence
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6 : Ağustos 29, 2010, 13:17:55 »
salı ilk işim o olcak
Arabam arkadaşımdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 29, 2010, 14:25:23 »
Geçmiş olsun erdinç bey
aynı durumu ben de yaşamıştım
arabanın sadece ivmesi var var hareket halinde fakat sıkışık trafikte giderken frene yüklendim ama duramadım öndeki araca vurdum.
Fakat normal şartlarda fren ile ilgili hiçbir sorunum yoktu.
Bence balataları değiştirin ve fren sistemini komple bi elden geçirmeniz gerek.
Toyota Corolla 1.3 Terra AT/AC
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Ağustos 29, 2010, 15:01:28 »
gecmis olsun
kazasiz saglikli gunler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Sanat İçin Soyunurum
« Yanıtla #9 : Ağustos 31, 2010, 03:38:00 »
öncelikle geçmiş olsun erdinç inşallah çok bi hasarın yoktur. şimdi gelelim soruna. herkesin bildiği üzere abs fren mesafesini KISALTMAZ! ve hatta aksine (tabi ki yerine göre) uzatır. abs nin amacı fren esnasında aracınıza manevra kabiliyeti kazandırmaktır. yani aracınız kaymaya başladığında direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde aynı yönde gitmesini engeller.
Corolla 1.6 Terra 2003

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Model Yılı: '11
  • 7 kere teşekkür etti
  • 46 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 31, 2010, 09:07:14 »
Ani frenleme Abs yi devreye sokar.Frene ani basmaktan kaçının.Geçmiş olsun.
2000 Avensis,2005 Avensis,
2007 Avensis,2011 Avensis
Bir kere Avensis,herzaman Avensis.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #11 : Eylül 01, 2010, 04:49:08 »
Dün aracımı servise götrüdüm. Ustayla yaptığımız testte anladım ki ABS dediğiniz gibi kısaltmayı bırakın ustanın dediğine göre yaz aylarında 2-2,5 kat mesafeyi uzatabilir dedi. Böyle zamanlarda el frenini kullanmanın mantıklı olacağı konusunda bir tavsiye verdi. Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Arabam arkadaşımdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #12 : Kasım 13, 2010, 14:05:32 »
selam, aynı sorunu ben de yaşadım 2 ay kadar önce..2009 corolla ile..hala sebebini anlayabilmiş değilim,bu yüzden de tedirginim.Abs devreye girmedi, frenim tutmadı ve öndeki araca çarparak durabildim.Neyse ki trafik yavaş seyrediyordu..Yüksek viteste iken frene sert basıp arabayı stop ettirmiş olabilir miyim acaba... :-[

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
    • DÝKKAT BOÞ BELEÞ VAR !!!
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #13 : Kasım 13, 2010, 15:17:13 »
Şaka gibi ama aynı olayı bende yaklaşık 1.5 yıl önce yaşadım. Muhtemelen panik fren yapmışsınızdır birçoğunuz. Ayağınızı aniden sonuna kadar basmış birdaha da çekmemişsinizdir. Bu durumda da ABS devreye girince araba gidip öndeki araca yapışıyor. Kazayı yaptığımda 3. vites 45km hızla gidiyordum. Takip mesafem 15m kadardı. Reflekslerimde iyidir ama ilk defa abs li araç kullanmanın sıkıntısını yaşadım ve ilk kazamı yaptım. Çünkü abs aracı sağa sola kaçırmanızı sağlayan bir sistemmiş. Servis görevlisinin bana söylediği; tekerlerin dönmesine izin vererek, fren yaparkenki olası ani hareketlerde takla atmanızı engelleyip, aracı önünüzdeki engelden kaçırmanızı sağlıyormuş. Ama şehir içi trafikte sağ tarafın araçlarla dolu olduğunu, solun setle örüldüğünü, önünüzde de araç gittiğini düşünürseniz kaçacak pek bir yer olmuyor.
Onun için artık abs devreye girince ayağımı çekip tekrar frene basıyorum ben. Kazadan sonra benzer birçok olay yaşadım, bu defa abs devreye girince ayağımı çekip, daha hafifçe tekrar bastım, araç çok rahat durdu hepsinde de... Abs den daha başarılı bir duruş mesafesi sağlıyor. Tavsiyem şehir içi trafikte panik fren yapmayın. !!! !!! !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 13, 2010, 19:30:52 »
Sorun ve panik yaşayan herkese geçmiş olsun. ABS li bir  aracı yeni kullananlar, deneyimsizlikten dolayı  bu tip riskli ve masraflı kazaları sıkça yaşıyor anlaşılan. ABS kullanımı konusunda epey şey söyleniyor ama pratik yapmadan bunu pek anlayamıyorsunuz.

Galiba yapılması gereken en doğru şey , aracınız ABS liyse aracınızı arkada araç yokken uygun yol ve koşullar bulunduğu bir yerde 40-50km bir hız varken test etmek. ABS yi çalıştıracak şekilde kazık fren yapmak, daha sonra yine aynı hızda ABS yi devreye sokmayacak şekilde en yüksek şekilde fren yapıp bunlar 2-3 defa tekrarlamak. Araç tepkilerini  algılarımıza yerleştirmek gerekli.

Bu testi hep yapayım diyordum ama gereksiz yere lastik yüzeylerinde homojen olmayan aşıntılar yaratmayayım diye vazgeçiyordum.
Burada anlatılanlardan sonra en uygun yakın zamanda test edeceğim, en  doğrusu bu  olacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #15 : Kasım 14, 2010, 16:47:40 »
bana ileri sürüş teknikleri kursu lazım galiba..bu abs yi sevmedim ben!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • iyi adamdı...
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #16 : Kasım 14, 2010, 19:23:16 »
çok geçmiş olsun erdinç bey ABS malesef böyle olumsuzluklara yol açabiliyor bazen. hızınız düşük bile olsa ABS devreye giriyor bu olay benimde başıma gelmişti ama ben santimlerle kurtulmuştum öndeki araca çarpmaktan.. ani fren yapmaktansa özellikle şehir içinde pompalıyorum artık düşük hızda giderken...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • -
  • Kilometre: 121500
  • Model Yılı: '08
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 10, 2011, 00:59:32 »
Bende ilk  kez abs li bi araç aldım 5 aydır kullanıyorum çoğu zaman ani fren yapsamda hiç devreye girmedi hatta şüphe ettim abs yok mu diye.ama frenler çok ıyı idi. son günlerde  düşük hızlarda  bile fren yapınca hemen devreye giriyor. hatta bugün şehir içinde  kırmızı ışıkta durmakta olan araca arkadan çarptım.frene bastım abs devreye  girdi ama fren resmen  tutmadı sanki ve gittim öndeki araca  çarptım sağımda  solumda da araç vardı kıramadım. ayrıca  sulu kar yağışı vardı. Yani abs nin yararı mı zararımı oldu şimdi anlamadım .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mart 10, 2011, 08:07:26 »
Geçmiş olsun Ahmet Bey, lastiklerin yol yüzeyi ile iyi temas edemediği durumlarda ABS'nin fren mesafesini arttırma riski bulunmaktadır. Aşağıdaki başlığı incelemenizi tavsiye ederim:

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=19902.0
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 10, 2011, 10:28:38 »
abs yi aktif olarak aracınızı durdurmak için devamlı fren pedalına basılı tutmayın.pompa yapar gibi hızlı ve sert şekilde arka arkaya basınız ve göreceksiniz aracınız en kısa mesafede duracaktır.hatta olduğu yerde kalacaktır. bu olay düşük hızlarda geçerli.tabi bu o an aklınıza gelirse  ::) panik haliyle insan bazen fren ile gazı karıştırabilmesi bile mümkün ,allah kaza beladan saklasın. ben 4-5 kere yaşadım aracım hemen durdu.