Gönderen Konu: Abs ve fren sorunu  (Okunma sayısı 22892 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 121500
  • Model Yılı: '08
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Abs ve fren sorunu
« Yanıtla #20 : Mart 10, 2011, 14:50:39 »
Teşekkür  ederim, yanıtlar  için lindeki yazıyı  okudum ama yanlış anlamadı isem. Şuayip beyin önerisi ile  çelişiyor.  yani  Abs li araçta yağışlı havada fren mesafesini kısaltmak için ayağımızı pedalden çekmelı mıyız yoksa yazıda belirtildiği gibi sürekli basılı mı tutmalıyız. Ben  sürekli basılı tuttum ama pek işe  yaradığını söyleyemem. zaten sağımda  solumda  da araç oldugu  için direksiyon kırıp engelden kaçma olanağı  yok.  Bu durumda  frene basmayı bırakıp tekrar basmak daha  doğru gibi geliyor. havalar ısınmadan bunun denemesini yapmak gerek  yoksa daha büyük kazalardan   Allah korusun .

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mart 10, 2011, 14:50:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mart 10, 2011, 15:05:25 »
amin allah herkesi korusun.abs ile etkin durma bu şekilde daha doğru.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mart 10, 2011, 16:58:43 »
  Fren pedalı pompalanır ise ve araçda Abs fren sistemi var ise bu sistem devreden çıkar. Eğer lastikler kızaklar ise fren mesafesi yine uzar ki Abs sistemi kızaklamayı hissettiğinde devreye girer. Yani fren pedalında ayağı hassas şekilde ayarlamak gereklidir her halukarda. Abs'nin geç devreye girmesini istiyorsak da zemine uygun lastikler seçmeliyiz. Tabi lastiklerin hava basınçlarıda önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 13 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Mart 30, 2015, 13:15:15 »
Kaza yapan tüm arkadaşlara geçmiş olsun diyorum. Aynı tip kaza 2 gün önce benim başıma geldi, 30-40 km hızla giderken öndeki aracın aniden durmasıyla bende duracağımı zannederek vurdum. Ne olduğunu anlamadım bile kaza yaptıktan sonra düz yolda test ettim frenleri tabiri caizse frene bastığımda araba yağ gibi akmaktaydı. Ben lastiklerden şüphelendim ve en yakın zamanda lastiklerimi değiştirmeyi düşünüyorum. Tekrardan herkese geçmiş olsun Allah beterinden korusun diyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mart 30, 2015, 13:33:35 »
Toyota kullanıcılarının kaderi maalesef bu olay.

Ben de bu meret yüzünden 2 yetişkini eziyordum, neyse ki araba son anda durabildi.

Arabalarımızın fren kabiliyetinin farkında olup, o şartlar altında sürüş yapalım.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 13 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mart 30, 2015, 13:48:29 »
Aynen öyle yüksel bey bu zamana kadar toyotadan şaşmadım 2001 Corolla kedi göz, 2009 Corolla ,2011 auris ama 2001 deki Toyota hariç diğer yeni araçların hepsinde abs fren sorunu yaşadım. Ve korkarak araç sürüyorum, artık başkalarına sebeb olacağım diye.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mart 30, 2015, 14:23:52 »
Her zaman söylediğim konuya tekrar değinmek istiyorum.
ABS sistemi fren mesafesini hiçbir şekilde kısaltmaz, uzatır.
Size sadece fren sırasında manevra yapma şansı tanır.

Ama yinede ABS li arabaları usulüne uygun kullanılır ise mesafe kısmen kısalır.

Bunun için normal zamanlarda ayağın fren terbiyesi edilmesi lazim.
Mantık şu ki durmak istiyor isek fren pedalini kırmak için var gücümüz ile basmamız lazim.
Tekerlek frene basınca kilitlendigi anda ABS devreye girer ancak bu anda salma çok fazladır.
Başka deyiş ile tamam ABS pompası saniyede 12 defa balatalari sıkıp bırakır, ancak balatalarin disk e uyguladığı kuvvet sizin ayağınıza bagli.

Bu şikayet ten birçok kişi ile eğitim verdim ve sonrasında arabanın artik durduğunu söylediler.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: '14
  • 23 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Mart 30, 2015, 14:31:53 »
Geçmiş olsun görüldüğü gibi birçok arkadaşın başına gelmiş aynen benimde başıma geldi.İstanbul trafiğinde böyle durumlar oluyor.Birkaç kez çarpmaktan son anda kurtuldum bir kere de çarptım.ABS yerler hafif ıslak olduğu zaman daha kolay devreye giriyor.Süratten ziyade ani basış sonrası toparlayıp salma gibi ard arda bir hareket yapıyor , en son saldığında vurdum , toparladığında vurmaktan kurtuldum . Son harekette hangisi denk gelirde duruşu tamamlarsanız o  oluyor. Şuayip Akkaya nın dediği gibi pompalama işe yarıyor fakat bunun içinde birkaç tecrübe yaşamak lazım ki aklınıza gelsin o anda.
Auris '14
1.6 Advance Skypack Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #28 : Mart 30, 2015, 14:40:38 »
Şuayip Akkaya nın dediği gibi pompalama işe yarıyor fakat bunun içinde birkaç tecrübe yaşamak lazım ki aklınıza gelsin o anda.

Saniyede 12 defa pompalayabilirmisiniz?
Bu bilgi hatalı dikkat edin.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Abden Şekura
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: '14
  • 23 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Mart 30, 2015, 15:45:22 »
Saniyede 12 defa pompalayabilirmisiniz?
Bu bilgi hatalı dikkat edin.

12 defasını bilmem ama kasıt o değildi tabi birkaç kere belki sadece bir kere duruma göre değişir.İkinci basışın ilkinden daha etkili olduğu kesin bunun faydasını gördüğümüz için söyledim.Ama gerçekten saniyede (12) nerden geliyor aydınlatırsanız sevinirim öğrenmiş oluruz.
Auris '14
1.6 Advance Skypack Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #30 : Mart 30, 2015, 16:14:36 »
12 defasını bilmem ama kasıt o değildi tabi birkaç kere belki sadece bir kere duruma göre değişir.İkinci basışın ilkinden daha etkili olduğu kesin bunun faydasını gördüğümüz için söyledim.Ama gerçekten sanşiyede (12) nerden geliyor aydınlatırsanız sevinirim öğrenmiş oluruz.

12 nereden geliyor?
ABS pompası çalışmaya başladığında yaklasik olarak saniyede 12/15 defa baltaları disklere vurur.

100 Km/h ile giden bir araç saniyede yaklaşık 3 metre yol alır.
Kendimiz pompalama yaparsak bu pompalama sırasında bu mesafede fren yapmamış oluruz. Frenin sert olması tuttuğu anlamına gelmez.
Tek basış tada fren ihtiyaç duyulan kuvveti verecek tasarımda dır.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '17
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Mart 30, 2015, 16:34:21 »
100 Km/h ile giden bir araç saniyede yaklaşık 3 metre yol alır.

Bu yanlışı düzelteyim izninle Ahmet abi ;

100km/h  Bir saatte alınan yolu gösterir.Bir araç bu hızla seyir ediyorsa bir saatte 100.000 metre yol alır.Bir saat 3600sn olduğuna göre 100000/3600=27,7

Yani 100km/h sürat ile seyir eden bir araç saniyede 27.7 metre yol alır.

Başka bir konuyada değinecek olursak eğer ;

Herhangi bir panik fren olayında kişinin frene basmasına kadarki geçen süre insandan insana değişmekle beraber sağlıklı bir insanda ortalama 0.5sn olarak değerlendirilebilir.

50km/h süratle seyir halinde oldugunuzu varsayarsak takip mesafenizin en az 25m olması gerekir.
50km/h sürat ile araç saniyede 13.8 metre yol alır.Sizin frene basmanıza kadar geçen süreyi ele alırsak buda 0.5sn dir yani siz frene basana kadar aracınız 13.8/2=6.9m yol daha kat eder.
Ortalama bir fren sistemine sahip bir araç 50km/h hızla seyir ederken panik frende durma mesafesi ortalama olarak 9 metredir.
50km/h sürat ile seyir ederken panik fren yapmanız durumunda durma mesafeniz ortalama olarak 9+6.9=15.9 yaklaşık olarak 16 metredir.

Eğerki frene basmanızdaki geçen süre 1 sn olursa 13.8+9 dersek 23 metredir.

Anlatmak istediğim bu şekilde düşük süratlerde bastım durmadı demenizin asıl sebebi hem takip mesafesinin korunmaması hemde frene basmanızda geçen sürede aracınızın yol katetmesidir.

O yüzden  trafik güvenliği açısından takip mesafenizi koruyun!!

Ekleme:Yukarıda yaptığım hesaplar yol durumu,lastik durumu,hava durumuna göre değişken değerler olup ortalama değerlerdir.

Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #32 : Mart 30, 2015, 16:42:40 »
@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887) tesekkur ederim virgül kaymış.
Bende mesafe neden bu kadar az diye şaşırmıştır.  :tamam:
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Mart 30, 2015, 17:03:16 »
@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887) tesekkur ederim virgül kaymış.
Bende mesafe neden bu kadar az diye şaşırmıştır.  :tamam:

Ben teşekkür ederim abi.Yukarıda mesajlarda üyelerin bahsettiği gibi aynı hatayı babamda yapıyor.Bu nasıl abs durmuyor araba diyor.Olayın bu şekilde gerçekleştiğini anlattıktan sonra trafikteki seyiri çok Değişti.

Birde fizik hocamızla tartışmıştık,Araçların fren mesafesi daha az olamazmı diye çok güzel bilgiler edinmiştim.kabaca otomobil üreticilerininde bir tabiri var "biz Araçları daha kısa mesafede durdurabiliriz fakat bu sefer siz içinde sağlam kalmazsınız"

Bu Yüzden yeni bir teknoloji gelişmediği sürece şuanda trafik kurallarının belirlediği takip mesafesinde araçlarımızı kullanalım.
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Mart 30, 2015, 18:41:34 »
Ben teşekkür ederim abi.Yukarıda mesajlarda üyelerin bahsettiği gibi aynı hatayı babamda yapıyor.Bu nasıl abs durmuyor araba diyor.Olayın bu şekilde gerçekleştiğini anlattıktan sonra trafikteki seyiri çok Değişti.

Birde fizik hocamızla tartışmıştık,Araçların fren mesafesi daha az olamazmı diye çok güzel bilgiler edinmiştim.kabaca otomobil üreticilerininde bir tabiri var "biz Araçları daha kısa mesafede durdurabiliriz fakat bu sefer siz içinde sağlam kalmazsınız"

Bu Yüzden yeni bir teknoloji gelişmediği sürece şuanda trafik kurallarının belirlediği takip mesafesinde araçlarımızı kullanalım.

Alışkanlıklarla bağlantılı galiba. Bende 11 senedir Abs li araç kullanıyorum. Şuan abs siz bir arabaya bindiği  zaman hemen hemen yaptığım her sert frende araba kayıyor ve korkuyorum. Tabi her absli arabayada abs li demeye bin şait ister o ayrı mevzu. Abs fren mesafesi için değil frenleme esnasında tekerlerin kitlenerek direksiyon hakimiyetini  kaybedilmemesini sağlar.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Mart 31, 2015, 08:16:33 »
 Yunus, frenaj ile ilgili bir konumuz mevcuttu, bu durum orada derinlemesine inceleniyor. Frenlemede en çok kaybedilen zaman aracın 100-0Km/s süresi ya da ayağın fren pedalına gitmesi değil, tehlikenin algılanması ve doğru fren basıncının uygulanmaması oluyor genelde. Yani araçların fren mesafesi çok daha fazla kısalsa da, henüz yüksek hızlarda iken, senin de ortaya koyduğun mesafeler geçiliyor ve en önemli anlar efektif kullanılamayabiliyor. Bu yüzden yeni araçlarda radar adaptif sistemlerin faydası görülüyor, tabi onlar da daha gelişmeli.

Abs fren sistemi olan araçlarda ayak ile fren pedalını pompalamak olumsuz etki yapacaktır fren mesafesine. Çünkü bu pompalama Abs'yi devreden çıkaracak ve manevra kabiliyeti yitirilecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 15000
  • 108 kere teşekkür etti
  • 148 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Mart 31, 2015, 09:50:15 »
ABS de kızaklamayı önlemek için seri bir şekilde pompalama yapar yapılan iş özünde aynıdır. ancak insanın yaptığı pompalamada iki basış arasındaki süre daha fazla olacağı için o arada alınan mesafe doğal olarak daha fazla olur. Tekerlerin kilitlendiği ani frenlerde ABS kontrolü sağlayıp, mesafeyi kısaltabilir. öteki türlü fren mesafesi kaçınılmaz olarak uzayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Mart 31, 2015, 11:38:42 »
Öncelikle geçmiş olsun Allah daha beterlerinden korusun vurduğunu araç değil insanda olabilirdi .ABS sistemin de fren mesafesi kısalmaz tam tersine uzar ama kontrol sizden çıkmaz yani araç fren halindeyken de direksiyon hamlesi yapmanıza olanak sağlar. Tabi burada lastik faktörü çok önemli yumuşak hamurlu lastiklerde abs son ana kadar devreye girmezken sert hamurlu esnemeyen lastiklerde ABS direk devreye girer hamle yaparsınız ama öndeki araca çarpmaktan kurtulamazsınız .Nitekim genelde fren sisteminizi gözden geçirtin ve trafiğe kapalı yllarda veya müsait yollarda fren denemeleri yapınız. Lastik tercihi yaparken yumuşak hamurlu lastikler tercih ediniz
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "