Gönderen Konu: LCD/LED TV Konusu (tercih, öneri, şikayet, vs...)  (Okunma sayısı 98273 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: LCD/LED TV Konusu (tercih, öneri, şikayet, vs...)
« Yanıtla #220 : Aralık 29, 2014, 23:21:02 »
32" lg lcd 3d Cinema tv kullanıyorum 2 senedir. Amacım 3 boyutlu filmleri izleyebilmekti. Gerek görüntü kalitesi gerek yazıkım desteği gerekse de 3d modunda gözleri yormaması artılarıdır. Annemin evinde kullandığı da regal, biliyorsunuz vestelin yan ürünü. Karşı çıkmıştım almasın diye ama aldı, fakat şaşırtan görüntü kalitesinin yüksek olmasıydı, beklemiyordum öyle bir performans. Şans meselesi bu iş gerçekten.

Dahili uydu alıcılı olması kablo teferruatını azaltıyor ve 2 kumanda ihtiyacını kaldırıyor. Tv deyince aklıma benim de lg, Philips gelir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #220 : Aralık 29, 2014, 23:21:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #221 : Aralık 29, 2014, 23:29:41 »
aydın bey iki tane ürün linki veriyorum
karar sizin
sadece limiti 100-200 tl arası yukarı çekmeye çalışın en azından sorunsuz adam gibi bir şey alın.
yanlış bilmiyorsam philipsler artık 5 yıl garantili.

http://www.hepsiburada.com/liste/philips-40puk6809-40-400hz-uydu-alicili-cift-cekirdekli-wi-fi-3d-smart-4k-ultra-hd-led-tv-2-adet-3d-gozluk/productDetails.aspx?productId=evph40puk6809&categoryId=163192  (benim tercihim)

http://www.hepsiburada.com/liste/philips-42pfk6309-42-wi-fi-cift-cekirdekli-uydu-alicili-smart-3d-led-tv-4-gozluk-ambilight-teknolojisi/productDetails.aspx?productId=evph42pfk6309&categoryId=163192

yada bu ürünleri internetten kod numaraları ile taratma yapın belki dahada ucuza satan bir site bulabilirsiniz.
hayırlısı olsun tekrar.
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #222 : Aralık 29, 2014, 23:31:09 »
Arkadaşlar, bugün yarın bir Led tv almak istiyorum, 39'' - 42'' aralığında bir cihaz, fiyat olarak 1500 ün üzerine pek çıkmak istemiyorum, bu konuda sizden tavsiye / önerilerinizi bekliyorum.

http://www.hepsiburada.com/liste/vestel-42pf8575-42-600hz-wifi-uydu-alicili-2d3d-cevirme-smart-full-hd-3d-led-tv-4-gozluk/productDetails.aspx?productId=evves42pf8575&categoryId=163192

Şöyle bir cihaz ilgimi çekti, 100TL de bonus veriyor, özellik olarak çoğu şey de mevcut gibi mesela..
Aydın bey vestelin gecen sene aldım 40 inc 400mhz şu ilandaki tvin daha az özellikli gerçekten vestel özellikle servis ağıyla müşteri memnuniyetiyle çok ötede. Su özellikte bir samsung lg philips 3000tlden yukarı. Önyargı var biraz ama ben 4 kişiye aldırdım kullandığım tvde hepsi memnun.  Samsung lg ve sharp panel üreticisi ama 1500 lira vestelin yarı kalitesini alırsınız. Özellikle bu üretici firmaların garanti ve servis sıkıntıları herkes çok şikayetçi kırılan telefonun camını değiştirmeyen bu üreticilerin tvde garanti imkanı sunacağına inanmıyorum servisleri yok. Arkadasım vestelden tv aldı. Yüksek voltajdan tvnin ana kartı yanmıs haftasına yeni tv yolladılar. Bunları samsung lg sharp ve philipsin yapacağına inanıyorsanız onlardan alın derim.
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hiç Bir Ş€y İmKansıZ d€ğiLdir...
  • Kilometre: 1000
  • Model Yılı: '15
  • 270 kere teşekkür etti
  • 257 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #223 : Aralık 29, 2014, 23:34:35 »
aydın bey iki tane ürün linki veriyorum
karar sizin
sadece limiti 100-200 tl arası yukarı çekmeye çalışın en azından sorunsuz adam gibi bir şey alın.
yanlış bilmiyorsam philipsler artık 5 yıl garantili.

http://www.hepsiburada.com/liste/philips-40puk6809-40-400hz-uydu-alicili-cift-cekirdekli-wi-fi-3d-smart-4k-ultra-hd-led-tv-2-adet-3d-gozluk/productDetails.aspx?productId=evph40puk6809&categoryId=163192  (benim tercihim)

http://www.hepsiburada.com/liste/philips-42pfk6309-42-wi-fi-cift-cekirdekli-uydu-alicili-smart-3d-led-tv-4-gozluk-ambilight-teknolojisi/productDetails.aspx?productId=evph42pfk6309&categoryId=163192

yada bu ürünleri internetten kod numaraları ile taratma yapın belki dahada ucuza satan bir site bulabilirsiniz.
hayırlısı olsun tekrar.

Tekrar teşekkür ederim, smart özelliğinden çok şikayet gelmiş anladığım kadarıyla, sizin fikriniz nedir bu konuda ?
2007 dci CLiO 3 Authq. (Beyaz)          : 2007 Nisan - 2014 Haziran
2011 d4d CoroLLa Comf.Extra (G.Gri) : 2014 Ağustos - 2014 Aralık
2012 d4d CoroLLa Comf.Extra (Beyaz): 2014 Aralık - 2015 Ekim
2012 d4d Corolla Comf.Extra MMT(Füme) : 2015 Kasım(Alış) - 2015 Kasım(Satış)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #224 : Aralık 29, 2014, 23:40:05 »
Philipsi bu ay kayınpederim aldı menü çok rezil tv geçişler ve açılması o kadar yavaş ki bekle ki açılsın fıtık ediyor servise sorduk böyle dedi. aldıklarına pişman oldular. Gecen ay tv kendini resetledi bütün kanallar gitti. Servis çağırdık arada yapar dedi.2 aylık tv.olay spesifiktir ama gecişler ve menü çok kötü görüntü kalitesi güzel
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #225 : Aralık 29, 2014, 23:53:45 »
Şahsi dusuncem bi tv nin hizli acilmasi benim icin cok onemli bizim evdeki 2 dakkikada falan aciliyor galiba  baya bekletiyor uyuz oluyorum
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #226 : Aralık 30, 2014, 00:06:53 »
Aydin bey en basta soyledigim seye geliyoruz.insanlar tv aldigini unutuyor internete-smart tv ye niye yavas baglaniyor demeye basliyorlar.
Yakinda bunlari icine PlayStation 4 niye yok demeye baslayacak millet.
Ben 3 yildir salonumda Philips 46PFL9705 serisini kullaniyorum.
Bizim evdeki ufaklik,ekranina topmu atmadi,sumu dokmedi,elleriyle tokatmi atmadi!
Tv nin bir dili olsada konussa.
Emin olun philipsler dayanikli tv lerdir.ama 3-4-5 serisi icin ayni seyi soyleyem.
6-7-8 serisi daha ust seviyedir.zaten 9 serileri sharp ile ayni ayardir fiyatlarida ona goredir.
Ben evde oldugum aksamlar smart tv den cizgi film aciyorum bazen ufakliga.eger benim gibi bir insan yavas demiyorsa emin olun sizde demezsiniz.
Ama dersenizki kardesim ben internete girip her isimi yapicam,ayrica harici harddiskten bluray film izlicem derseniz samsung veya lg-vestel alin derim hic philipslere bulasmayin.
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #227 : Aralık 30, 2014, 00:30:30 »
Smart tv derseniz kesinlikle philipse bulasmayin.Bende 1.5 yil once philips 42 pfl6198 k 3d led smart kullaniyorum.
Goruntu kalitesi netligi cok iyi.
Samsung lar gibi göz almiyor.Smart haric guzel bir tv.
Ayrica dahili uydu alici larindada pek performans alan yok.Ya donuyor ya kendini resetliyor.Kanal tasima falanda yok.Bende gittim ayri hd uydu alicisi ile kullaniyorum.Arkadasin dedigi gibi philips ise minumum 6 serisi.
7 serisi 3 tarafi ambilight.Dahili kamerasi var skype iicin.
Gecen teknosada 59 inch 2.800 lira philips vardi.Tv ler cok ucuzladi.
Ayrica panasonic sharp bakmanizi  tsvsiye ederim
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #228 : Aralık 30, 2014, 10:26:36 »
Dokuz seneden beri philips lcd kullanıyorum çok memnunum görüntü kalitesi çok iyi.Salonumdada 2011 model 50 inç panasonic hd uydu alıcılı plazma tv var görüntü doğallıgı olarak tek geçerim.lg ve samsungdan uzak durmanızı tavsiye ederim.panelden lşık sızması ve arıza olayında başı çekiyorlar.Eğer bütçeniz yetiyorsa sharp lowe panasonic ilk tercihler olmalı.Elektronic birazda şans işi en iyisini alsanızda bozulmayacak diye bir kaide yok
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 270 kere teşekkür etti
« Yanıtla #229 : Aralık 30, 2014, 10:39:51 »
Dokuz seneden beri philips lcd kullanıyorum çok memnunum görüntü kalitesi çok iyi.Salonumdada 2011 model 50 inç panasonic hd uydu alıcılı plazma tv var görüntü doğallıgı olarak tek geçerim.lg ve samsungdan uzak durmanızı tavsiye ederim.panelden lşık sızması ve arıza olayında başı çekiyorlar.Eğer bütçeniz yetiyorsa sharp lowe panasonic ilk tercihler olmalı.Elektronic birazda şans işi en iyisini alsanızda bozulmayacak diye bir kaide yok

Cavit Bey öneriniz için teşekkür ederim, Smart düşündüğüm için Philips düşündürdü herkes Smart konusunda Philips den şikayetci olmuş, diğer evimde zaten Panasonic kullanıyorum kalitesi tartışılmaz, fakat şimdilik idareten bir cihaz düşünüyorum malum bütçeyi sarsmayan cinsten, şu ana kadar en uygun LG ve Vestel bulabildim fiyat olarak,  Philips in de smart olmayanları da uygun, ama ne alacağıma karar veremedim aslında 39'' Telefunken bile işimi görür şimdilik ama almışkende çok kötü birşey almak istemiyorum, bugün bu siparişi vermem lazım yoksa hanım vuracak beni evde tv yok  :rofl:

Mesaj Birleştirildi: Aralık 30, 2014, 10:41:06
Smart tv derseniz kesinlikle philipse bulasmayin.Bende 1.5 yil once philips 42 pfl6198 k 3d led smart kullaniyorum.
Goruntu kalitesi netligi cok iyi.
Samsung lar gibi göz almiyor.Smart haric guzel bir tv.
Ayrica dahili uydu alici larindada pek performans alan yok.Ya donuyor ya kendini resetliyor.Kanal tasima falanda yok.Bende gittim ayri hd uydu alicisi ile kullaniyorum.Arkadasin dedigi gibi philips ise minumum 6 serisi.
7 serisi 3 tarafi ambilight.Dahili kamerasi var skype iicin.
Gecen teknosada 59 inch 2.800 lira philips vardi.Tv ler cok ucuzladi.
Ayrica panasonic sharp bakmanizi  tsvsiye ederim

Evet sırf bu smart ve dahili uydu alıcı için şimdilik eledim Philips i bakalım. Teşekkürler..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #230 : Aralık 30, 2014, 10:51:27 »
Allahaşkına smart tv.ye o kadar çok takılmayın hangimiz açıpta smart tv kullanıyoruz.smart özelliği varmı var aldığımızda bir defa bakıyoruz sonra aklımıza gelipte açmıyoruz bile.Zaten hanımların dizilerinden kumandayı elimize bile zor alıyoruz.Gönlünüz ve göz zevkiniz hanğisini beğeniyorsa onu alın.Şimdiden hayırlı olsun.
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #231 : Aralık 30, 2014, 11:41:33 »
Smart tv denilen sey internet baglantisindan baska bisey degil ha simdi nerede isinize yarar film izlemek istersiniz izlersiniz dizi izlemek istersiniz izlersiniz ben 4 5 tane yabanci dizi izliyorum ya leptoptan izliyorum yada  hdmi kablo ile tv ye bagliyorum bu tur eziyetler cekmezsiniz ayrica 3d olayinada cok takilmamak lazim arkadasimda var 3d yin neredeyse hic kullanmiyolar anca 3d film alinca izliyoruz diyolar isinize yaramiycak ozelikleri alamaya gerek yok kanimca zaten bilincli tuketici bi toplum degiliz
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 270 kere teşekkür etti
« Yanıtla #232 : Aralık 30, 2014, 11:45:18 »
Smart tv denilen sey internet baglantisindan baska bisey degil ha simdi nerede isinize yarar film izlemek istersiniz izlersiniz dizi izlemek istersiniz izlersiniz ben 4 5 tane yabanci dizi izliyorum ya leptoptan izliyorum yada  hdmi kablo ile tv ye bagliyorum bu tur eziyetler cekmezsiniz ayrica 3d olayinada cok takilmamak lazim arkadasimda var 3d yin neredeyse hic kullanmiyolar anca 3d film alinca izliyoruz diyolar isinize yaramiycak ozelikleri alamaya gerek yok kanimca zaten bilincli tuketici bi toplum degiliz

Evde bebek de olduğundan dolayı smart olsun diyorum , en azından youtube a girip film açsın veya başka sitelerden çizgi film açabilsin, evet dediğiniz gibi 3d illa ki şart değil , çünkü kaç tane 3d film bulup izleyeceğiz ki zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '05
  • 38 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #233 : Aralık 30, 2014, 12:02:20 »
Aman Vestel almayında, bizimki 106 ekran, her baktıkça sinir oluyoruz,

manisa fabrikasında mühendis tanıdığımız aracılığıyla aldık, ufak bi sorununda dolayı fabrikaya geri gönderilen tamir edilip biraz indirimle satışa sunan ürünlerden, adı nı da unuttum,

2 -3 kere servise gönderdik, görüntüler falan güzelde b türlü sevemedik işte
Dünyada Ölümden Başkası Yalan Ey İnsanoğlu!

1.00 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #234 : Aralık 30, 2014, 12:11:02 »
Led Tv'de Samsung 600 ve 6.000 serisi ve üstü başka macera aramaya gerek yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 270 kere teşekkür etti
« Yanıtla #235 : Aralık 30, 2014, 12:11:31 »
Aman Vestel almayında, bizimki 106 ekran, her baktıkça sinir oluyoruz,

manisa fabrikasında mühendis tanıdığımız aracılığıyla aldık, ufak bi sorununda dolayı fabrikaya geri gönderilen tamir edilip biraz indirimle satışa sunan ürünlerden, adı nı da unuttum,

2 -3 kere servise gönderdik, görüntüler falan güzelde b türlü sevemedik işte

Aslında Vestel, müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir firma çoğu zaman direk değişim de bulunan bir firma , fakat elbette bir lg - samsung kadar populer bir ürün değil, fakat kendimde manisalı olmam sebebinden dolayı gönlüm yerli tarafında, ama bir o kadar da vestelin sahibi - patronu olan iğrenç bir insanı düşündükçe de vazgeçiyorum almaktan, işcilerini o denli ezen , haklarını göz ardı eden, başka bir fabrika yoktur Türkiye'de..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 58000
  • Model Yılı: '05
  • 38 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #236 : Aralık 30, 2014, 14:25:28 »
Aslında Vestel, müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir firma çoğu zaman direk değişim de bulunan bir firma , fakat elbette bir lg - samsung kadar populer bir ürün değil, fakat kendimde manisalı olmam sebebinden dolayı gönlüm yerli tarafında, ama bir o kadar da vestelin sahibi - patronu olan iğrenç bir insanı düşündükçe de vazgeçiyorum almaktan, işcilerini o denli ezen , haklarını göz ardı eden, başka bir fabrika yoktur Türkiye'de..

Evet bende yerli olduğu için kullanılmalı diyorum ama bilemiyorum biz tv den memnun kalmadık açıkcası.

he evet müşteri memnuniyeti derseniz, vestel çaycımız vardı tamire gönderdik yenisiyle değiştirmişler, bu da bi gerçek..

Dünyada Ölümden Başkası Yalan Ey İnsanoğlu!

1.00 Terra MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #237 : Aralık 30, 2014, 15:00:30 »
arkadaşlar vestel sadece ismen yerli herşeyi çinden getirip manisada voltranı oluşturan bir firma kendimizi kandırmayalım kimsenin çöpe atılacak parası olmadığını düşünüyorum.herkes 1 kere alıp iyisini almak ve onu sorunsuz uzun yıllar kullanmak ister zanımca açıkcası ben vestelden hesap makinası dahi almam gerek çevremden gerekse forumlardan insaların şikayetlerini düşününce pek alası gelmiyor insanın ki bilinen markalarla arasında yarı yarıya kadar bir farkda yok bence iyi düşünüp karar verilmeli bu işe ayrılan bütçe nedir istenilen özellikler nedir ona göre çok iyi bir ürün bulunabilir diye düşünüyorum şu aralar sene sonu kampanyaları tavan yapmışken üstelik

size taviseyem bu ürün
http://www.vatanbilgisayar.com/lg-42lb670v-42107-cm-3d-fhd-smart-led-tv-cmr-700-hz-dahili-uydu-2-gozluk.html

ama şunuda unutmamak gerekir elektronikde biraz şans da olacak

:saygi:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 270 kere teşekkür etti
« Yanıtla #238 : Aralık 30, 2014, 22:30:05 »
arkadaşlar vestel sadece ismen yerli herşeyi çinden getirip manisada voltranı oluşturan bir firma kendimizi kandırmayalım kimsenin çöpe atılacak parası olmadığını düşünüyorum.herkes 1 kere alıp iyisini almak ve onu sorunsuz uzun yıllar kullanmak ister zanımca açıkcası ben vestelden hesap makinası dahi almam gerek çevremden gerekse forumlardan insaların şikayetlerini düşününce pek alası gelmiyor insanın ki bilinen markalarla arasında yarı yarıya kadar bir farkda yok bence iyi düşünüp karar verilmeli bu işe ayrılan bütçe nedir istenilen özellikler nedir ona göre çok iyi bir ürün bulunabilir diye düşünüyorum şu aralar sene sonu kampanyaları tavan yapmışken üstelik

size taviseyem bu ürün
http://www.vatanbilgisayar.com/lg-42lb670v-42107-cm-3d-fhd-smart-led-tv-cmr-700-hz-dahili-uydu-2-gozluk.html

ama şunuda unutmamak gerekir elektronikde biraz şans da olacak

:saygi:

Teşekkürler, benim düşündüğüm üründe bu aslında ama biraz fiyatı yüksek gelmişti sadece..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 270 kere teşekkür etti