Öncelikle selamlar. Ben sitenin yeni bir üyesiyim.
15 gün önce 96 model 1.3 xe ac ilk toyota aracımı aldım. Aldığım kişi çok titiz bir insanmış arabayı aldıktan sonra yapacak masraf bulamadım bir türlü. En azından yağını değiştireyim dedim ve 2000 km önce değişen yağı değiştirdim. Usta bujilere baktı fena değil dedi. Hava filtresinide aldığım kişi yeni değiştirdim deyince ustaya bişey söylemedim. Oda bakmadı. İlk depo benzinim bitince tekrar doldurdum ve yakıtı hesapladım. Yaklaşık 0.40 kuruş km başı yaktı. Birde rolantide bi oynama vardı. Bazen 900 bazen 1100 oluyrdu. O akşamüstü bujileri ve hava filtresini değiştirdim. Değiştirirken hava filtresinin alt kısmında kalan buji kablosunun birinin bantlı olduğunu görünce buji kablolarını da değiştirdim. Yalnız ben parçacıdan denso buji istedim çift tırnak vermiş motordan ngk tek tırnak buji çıktı. bu değişikliklerden sonra rolantideki oynama kesildi. Arabanın çalışma sesi de azaldı ve çekişi arttı. Sonraki iki gün arabayı çalıştırmadım. Tek marş sorunsuz çalışan araba 3 kez marşa bastıktan sonra çalıştı ve marşa basarken akü ışığı yanıp yanıp söndü.Şimdi size sormak istediğim sorular şunlar;
1. Bu marşa basmama olayını bu bujilerden yapar mı?
2. Çift tırnakla tek tırnak bujinin farkı ne?
3.Bu kadar yakıt çok fazla değil mi? Bu arabanın sizce şehir içi yakıtı ne olmalıdır?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Verebileceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Selam.
Aramıza hoş geldiniz.
Bujilerde önemli olan tırnak aralığı ve ısıl değerlerdir. Bunların aracınıza uygun olması gerekir. Yoksa performans kaybı ya da yakıt tüketim artışı görülebilir.
Akü ölçümü ile bence akünün durumuna baktırmak iyi olabilir. Eğer bir kaçak yok ise ya da araçta elektrik ile çalışan birşey açık unutulmadı ise akünün bu kadar kısa sürede zorlanmaması lazım.
Hakan Bey ilginize teşekkürler. Bujileri, buji kablolarını ve hava filtresini değiştirene kadar herşey normaldi.
Ve araç 2 gün çalışmamıştı. Bir kez çalıştıktan sonra bir daha çalışmamazlık yapmadı. Ben şu tek tırnak çift tırnak mevzuundan huylandım ama dur bakalım.
bendede 1.3 XL var şehir içi ortalama 16-17 kuruş yakıyor.sizin söylediğiniz rakam çok yüksek. ayrıca sivasta tüpün litresi 2.00 TL. ankarada olsa 13-14 kuruş felan yakar heralde...
benzinli değil neyli olursa olsun corollaya 40 kuruş çok çok fazla.transit jumbolar yakmıyor 40 kuruş. benzinli olması 40 kuruşun normal olduğu anlamına gelmez yani....
4 tirnakli Bosch Platin bujiler ve eski buji kablolari ile 100km.de 12-15 litre yakiyordu, simdi tek tirnakli en basit en ucuz ama fabrikanin onerdigi NGK bujiler ve NGK buji kablolariyla 6,5 lt yakiyor.
benzinli değil neyli olursa olsun corollaya 40 kuruş çok çok fazla.transit jumbolar yakmıyor 40 kuruş. benzinli olması 40 kuruşun normal olduğu anlamına gelmez yani....
Ya ben benzinli olduğunu bilmiyorsun diye söyledim. Bencede çok fazla. Ve benim asıl öğrenmek istediğim bu bujileri değiştireyimmi, kullanayımmı?
Bütün bir forumda bu bujilerle ilgili fikri olan yokmu?

Ya da konuyumu yanlış yere açtım?
Sanırım Konuyu doğru yere açmışsınız
bir kaç gün içinde farklı yanıtlar geleceğine eminim.
Yakıtın fazla olmasının birçok nedeni olabilir.

Mesela; hava akış sensörü , benzin pompası yada manifoltlarda arıza olabilir. Umarım sorun küçük birşeyden kaynaklanıyordur.
Keyifli sürüşler dilerim
Bütün bir forumda bu bujilerle ilgili fikri olan yokmu? 
Ya da konuyumu yanlış yere açtım? 
Sen yazdigim mesaji okudun mu? Okumadiysan, anlamadiysan, bosuna dert yanma.Bir daha da cevap bekleme.
şehir içi benzinde 0,40 krş yakması gayet normal bir durum % 11 yakmış şehiriçi daha ne kadar az yakıcakki gayet nomral bir durum fakat toyota orjinal bujisi tek tırnaktır .ve orjinal bujisi ngk dır.buji ile rolantininde hiç bir alakası yoktur.marş basmama olayı marş kömürleri,şarj dinamosu yada akü başka bir açıklaması yok bu işin uzun yolda benzini deneyin takriben 0,22 krş gibi bişey yakması lazım sakin kullanımda 90 km süratle tabiki.
Sen yazdigim mesaji okudun mu? Okumadiysan, anlamadiysan, bosuna dert yanma.Bir daha da cevap bekleme.
Sen yazdığım soruyu okudun mu? Okumadıysan, anlamadıysan, benim cevap alamadığımla ilgili tereddütüme tepki koyma.
Teşekkür ederim cevap yazmışsın ama benim sorduğum değiştirdiğim bujilerin marşla ilgili sıkıntı yaratıp yaratmıyacağıda vardı. Bende konuyu yanlış yere mi açtım diye sordum. Ve bu sitede çok yerde corolla bujisinin denso olması gerektiğini okumuştum.
şehir içi benzinde 0,40 krş yakması gayet normal bir durum % 11 yakmış şehiriçi daha ne kadar az yakıcakki gayet nomral bir durum fakat toyota orjinal bujisi tek tırnaktır .ve orjinal bujisi ngk dır.buji ile rolantininde hiç bir alakası yoktur.marş basmama olayı marş kömürleri,şarj dinamosu yada akü başka bir açıklaması yok bu işin uzun yolda benzini deneyin takriben 0,22 krş gibi bişey yakması lazım sakin kullanımda 90 km süratle tabiki.
Gökhan bey 0,40 kuruş bana çok fazla geldi. Rolanti olayı buji kablosunun biri bantlıydı ondan dı herhalde. Şimdi düzeldi. Ama tıkır tıkır marşa basan araba bu değişikliklerden sonra 2 gün çalıştırmadım o akşam marşa 2-3 kerette bastı hep şimdi oda düzeldi marş ta basıyo. Ben bu bujilerle devam edeyim mi? Yoksa tek tırnak a döneyim mi? Çift tırnağın handikapı nedir?
zeynel bey yanlış yönlendirmek istemem bu çift tırnak olayını işin erbabı bir arkadaşımız yani uzman biri cevaplarsa daha iyi olur.benim mantığım toyota kullanım kitapçığında yazan tek tırnaklı buji kullanmaktır.
0,40 krş yakıta gelince ben 4 litre benzinle şehir içinde 33 km yol yapmıştım ama agresif araba kullandığım için olmuştu sanırım ortalama 0,50krş yaktım yani ama yakıt hesapları en mantıklı ucun yol 90 km süratte belli olur şehir içi hesabı mantıklı değildir.
kullanım kitapçığında afsane ae 101 1600cc enjeksiyonlu modellerin bujisi ngk dır
zeynel bey yanlış yönlendirmek istemem bu çift tırnak olayını işin erbabı bir arkadaşımız yani uzman biri cevaplarsa daha iyi olur.benim mantığım toyota kullanım kitapçığında yazan tek tırnaklı buji kullanmaktır.
0,40 krş yakıta gelince ben 4 litre benzinle şehir içinde 33 km yol yapmıştım ama agresif araba kullandığım için olmuştu sanırım ortalama 0,50krş yaktım yani ama yakıt hesapları en mantıklı ucun yol 90 km süratte belli olur şehir içi hesabı mantıklı değildir.
Teşekkür ederim ilginize. Ben biraz daha izleyim bakayım ne olacak bu yakıt işi.
1,3 2E motorlar için; denso W16EXRU-11 veya NGK BPR5EY11
1,6 4A-FE motorlar için denso K16R-U11 veya NGK BKR5EYA-11 kodlu bujiler kullanılmalıdır.
1,3 2E motorlar için; denso W16EXRU-11 veya NGK BPR5EY11
1,6 4A-FE motorlar için denso K16R-U11 veya NGK BKR5EYA-11 kodlu bujiler kullanılmalıdır.
Ahmet bey, 2005 corolla içinde tavsiye verirmisinisz

.