Gönderen Konu: mekanik kursu ya da kitabı ?  (Okunma sayısı 3652 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • Yemek Tarifleri
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
mekanik kursu ya da kitabı ?
« : Haziran 09, 2010, 12:46:05 »
Araba bakımı ve mekaniği ile ilgili neredeyse hiç birşey bilmiyorum. 18 yaşında (18 sene önce) gittiğim ehliyet kursundan da aklımda pek bişey kaldığı söylenemez. Çok temel ve az bilgim var.

Biraz kendimi geliştirmek istiyorum. Bunun için okuyabileceğim bir kitap veya eğitim verecek kurs vs var mıdır ?

Ya da toyota servisleri, toyotaclubtr gibi fan klüpler vs ön ayak olsa böyle eğitimler verilse.

Hem de toyota'ya yönelik eğitim olur daha güzel olur.

Toyota Club Türkiye

mekanik kursu ya da kitabı ?
« : Haziran 09, 2010, 12:46:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 158000
  • Model Yılı: '08
  • 5 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
Ynt: mekanik kursu ya da kitabı ?
« Yanıtla #1 : Haziran 09, 2010, 12:49:34 »
Araba bakımı ve mekaniği ile ilgili neredeyse hiç birşey bilmiyorum. 18 yaşında (18 sene önce) gittiğim ehliyet kursundan da aklımda pek bişey kaldığı söylenemez. Çok temel ve az bilgim var.

Biraz kendimi geliştirmek istiyorum. Bunun için okuyabileceğim bir kitap veya eğitim verecek kurs vs var mıdır ?

Ya da toyota servisleri, toyotaclubtr gibi fan klüpler vs ön ayak olsa böyle eğitimler verilse.

Hem de toyota'ya yönelik eğitim olur daha güzel olur.

Ne zamandır okuduğum en güzel fikir hemen alkışı veriyorum, olay gerçekleşirse bir alkış daha :D Bu yolda yanınızdayım Eren bey, sunum yapabilecek düzeyde olan forumdaşlara seslenelim buradan. Mümkünse uygulamalı olsun ama.
''Çocukları, yasaların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız."

dissapointment=expectations/reality

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 09, 2010, 14:35:21 »
Eren Mustafa Bey, siz bu forumu okuyun yeter :) Kendimden örnek vereyim. 1995 yılında ehliyet aldım. Kendi aracımı alana kadar (2005 Ağustos) ya şirket araçları kullandım, ya da babamın, akrabaların araçlarını. Yaris'imi alınca mekanik bilgimi arttırmak için internet forumlarına takılmaya başladım. Gördüğünüz gibi şimdi yöneticiyim :D Ha, hala pek çok şeyi bilmiyorum ama en azından aracın yağının belirli periyotlarla değişmesi gerektiği öğrendim mesela :D Şaka yaptığımı sanabilirsiniz ama doğrusu bu :) Biraz zamanım ve fiziki imkanım olsa (kapalı bir garaj veya müstakil bir ev gibi) bu forumdan öğrendiklerimle çok daha fazla şeyler yapabilirim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 09, 2010, 14:49:55 »
Eren Mustafa Bey, siz bu forumu okuyun yeter :) Kendimden örnek vereyim. 1995 yılında ehliyet aldım. Kendi aracımı alana kadar (2005 Ağustos) ya şirket araçları kullandım, ya da babamın, akrabaların araçlarını. Yaris'imi alınca mekanik bilgimi arttırmak için internet forumlarına takılmaya başladım. Gördüğünüz gibi şimdi yöneticiyim :D Ha, hala pek çok şeyi bilmiyorum ama en azından aracın yağının belirli periyotlarla değişmesi gerektiği öğrendim mesela :D Şaka yaptığımı sanabilirsiniz ama doğrusu bu :) Biraz zamanım ve fiziki imkanım olsa (kapalı bir garaj veya müstakil bir ev gibi) bu forumdan öğrendiklerimle çok daha fazla şeyler yapabilirim.
çok katılıyorum :D forumdan önce hiç bir şey bilmiyordum..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 09, 2010, 14:52:42 »

katılıyorum size...gerçekten bu işlerle uğraşmak için müstakil bir yada kapalı bi garaj lazım.eğlenceli bir uğraş olur.öyle bi imkana sahip olmak isterdim açıkçası...pazar günleri bahçemde arabamın sağını solunu söküp bakımını yapıp temizleyip tekrar takmak.... anlatması bile zevkli :D
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 09, 2010, 15:35:17 »
forumdan bende pek çok şey öğrendim... gerçi hala hiçbirşey bilmiyorum....eren beyi destekliyorum.... 94 te ehliyet aldığımda motordan en yüksek puanı almıştım gerçi karbüratörlü arabalar anlatılıyordu ama olsun... şu an aklımda hiçbir bilgi yok....
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Haziran 09, 2010, 15:37:38 »
Bende bildiğim bir sürü şeyi buradan öğredim olay o değil ama yeterli gelmiyor. Taksit taksit okuyunca aklımda kalmıyor benim ne yapayım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 09, 2010, 15:42:53 »
terminoloji eksik olunca okuduklarımız aklımızda kalmıyor güzelim....
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 09, 2010, 15:46:24 »
Nizami koşullarda olduğu sürece sorun yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • Yemek Tarifleri
« Yanıtla #9 : Haziran 09, 2010, 16:03:47 »
Görerek ve bilen kişinin anlatması ile bazı şeyler daha iyi oturuyor. Mesela bana silecek suyu şuradan eklenir, karburator suyu buradan eklenir, motor yağını buradan tamamlarsın, yağa şu şekilde bakarsın, akün bittiyse şu şekilde takviye yaparsın diye örneklerle anlatılsa daha kolay öğrenirim gibi geliyor.

Bi de görmediğim bişeyi arabada tatbik etmekten korkuyorum. Acaba karbüratör kapağını açsam sıcak su mu püskürtür, ya da acaba burayı açıyorum da yağ için yanlış biyer mi açtık bozacaz mı vs vs.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 09, 2010, 16:46:22 »
+1
bence bu biraz bilgi biraz merak biraz da cesaret işi... mesela ben, arabanın bagajında yaklaşık 3 ay gezdirdiğim park sensörünü buradan bi arkadaşın paylaşımından aldığım gazla kendim taktım. aydınlatma lambaları (dipsiz park ampülü) patlayan göstergemin ampüllerini 4nalda tanıştığım erhan barman kardeşimin farkına varmadan yaptığı teşvikle kendim yeniledim.

elektrik ve araba konusunda bi temelim olmasaydı bunları buradan okuduklarımla bu kadar rahat yapabilir miydim bilmiyorum ama buranın daha doğrusu buradaki arkadaşlarımın bana kattıkları yabana atılır gibi değil. "bin biliyorsan da 1 bilene danış" atasözünde de olduğu gibi, burada herkesin bir diğerine katkısı mutlaka olmuştur, olacaktır...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 09, 2010, 16:50:30 »
Bende bildiğim bir sürü şeyi buradan öğredim olay o değil ama yeterli gelmiyor. Taksit taksit okuyunca aklımda kalmıyor benim ne yapayım.
kardeşim, senin aklında kalmıyordur doğrudur, benim de aklımda çok kalmaz, kendim uygulamalı yapmadığım sürece, ama bu form yok olmadığı sürece(Allah korusun), formun aklında kalır. ihtiyaç duyulan konuyu küçük bir arama-araştırma ile kolayca bulup, okuyup uygulayabiliriz...
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
« Yanıtla #12 : Haziran 09, 2010, 17:04:26 »
vivid workshop data yı kullanmanızı öneririm her marka ve model için her türlü bilgi mecuttur hangi bakım ne zaman yapılır ve neler değişir bunlara kadar herşeyi bulabilrsiniz

bu arada benim kullandığım sürümünde 2009a kadar olan modeller var ve inglizice işinize yararsa linklerini atarım
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 09, 2010, 17:16:53 »
vivid workshop data yı kullanmanızı öneririm her marka ve model için her türlü bilgi mecuttur hangi bakım ne zaman yapılır ve neler değişir bunlara kadar herşeyi bulabilrsiniz

bu arada benim kullandığım sürümünde 2009a kadar olan modeller var ve inglizice işinize yararsa linklerini atarım
linkleri paylaşırsanız seviniriz ufuk kardeş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla Flame Xpack
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '23
  • 15 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 09, 2010, 17:24:01 »
Hakki abiye katiliyorum.burda insan kendini gelistiriyor.Burdan bi suru sey ogrendim:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '11
« Yanıtla #16 : Haziran 09, 2010, 18:21:23 »
Bende Vivid Workshop Data ATI 8.1 Multilang Türkçe English Sürümünü buldm linklere baktım ölü değil. Dilerseniz paylaşabilirim. Ama part olarak biraz daha fazla.. Crack dahil. Ben indirmeye başladım :D
Tabi o zaman yan yok, Hep düz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Haziran 09, 2010, 18:25:40 »
  Nacizane tavsiyem; bunun üzerine bir buluşma gerçekleştirebiliriz ve gerek mekanik olarak, gerek sürüş olarak bazı temel bilgileri ve olayın mantığını elimden geldiğince sizler ile paylaşmaya çalışırım ve sizlerde kendi bilgilerinizi anlatabilirsiniz. Ancak bu konu odaklı bir buluşma gerçekleşmesi gerekir, araçlar arasında da gerek teknik olarak, gerek ise sürüş açısından farklar olması doğaldır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 09, 2010, 19:11:12 »
Ingilizce bilen arkadaslar Haynes serisinden kendi araclarinin tamir kitaplarini edinebilirler.Ben ehliyeti alali 2 sene bile dolmadi. 4 cilt Corolla/Prizm kitabim, iki cilt Hyundai Sonata/Kia Optima kitabim, bir cilt de birkac modeli kapsayan Chilton tamir kitabim var.Bildigim bir cok seyi bu kitaplardan ogrendim.En son kaporta tamir kitabi siparis ettim, arabamdaki paslanma ihtimali olan yerlerin icabina bakacagim nasip olursa. En son Mayis'ta klima gazi ekledim arabama.Mumkun oldugu kadar kendim yapmaya calisiyorum. Ingilizce'si olan arkadaslara Haynes/Chilton kitaplarindan edinmelerini siddetle tavsiye ediyorum.Ingilizce'niz yeterli degilse fabrikanin Turkce olarak da yayinladigi tamir kitaplari var ciltler halinde, servislerin kullanimi icin yayinlaniyor bunlar.Bulabilirseniz faydali olur.Fakat fabrika tamir kitaplarinda tamir/olcum icin gerekli cihazlar normal DIY tamirciler icin cok gercekci degil, binlerce dolarlik cihazlar ancak servislerde bulunuyor tabiatiyla...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Haziran 09, 2010, 19:50:13 »
Genel bakımlarla ilgili olarak forumda birçok şey paylaşılmış durumda, arama işlevini kullanarak bunlara erişebilirsiniz.

Eğer buraya gelir, biraz da bana gaz verirsen, araçlar için ECU bile programlarız :D Bu sadece şaka ;)

+1
bence bu biraz bilgi biraz merak biraz da cesaret işi...

Çokda cesaretli olmamak gerekiyor. Daha lise öğrencisiyken komple söktüğüm Şahin karbüratörünü tekrar toplayıp çalıştırmak için sanırım 2 gün uğraşmıştım. Küçücük bir parçanın üzerine o kadar vida - civata konur mu kardeşim ? :rofl:
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem