0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yok abi aynı problem var ama benzinde pek kullanmıyorum... ayrıca geçen gün aynı şeyi tüpte yaptı şaşırdım kaldım...sonra tekrar düzeldi...arada bi bana sürpriz yapıyor balkızım...böyle giderse üzebilirim onu
üzmek yok o bir balkız kız olduğu için naza çeker kendini normaldir kız evi naz evi bide karbüratörlü araçlarda hava akış metresi yok diye biliyorum daha eski mesajlarda yazılmış sanırsam
yok be ercü en fazala üzeceğim hava filtresini takmamak olur zira kendide çok istiyor takmamı
96 1.3 ae101 aracım var.
Muhtemelen yakıy filtresi tıkanmıştır
Sizin aracınız ae101 değil
Bu olaya %80 ihtimalle karbüratörün hava giriş borusuna yapılan bantla kapatma işleminin sebep olduğunu bir tamirci akrabamdan öğrenmiş bulunmaktayım. Ama henüz kendim deneme fırsatım olmadı.Aslına bakarsanız mantıklı da. Araç fabrikadan çıkarken hava akışı benzine göre ayarlanıp hava giriş borusu yapılıyor. Yani oradan giren havanın benzinle karışarak en performanslı yakma sağlanıyor. Ama bizler tüpü taktırınca ustalarımız hemen oradaki hava girişini bantlayarak %50 oranında havanın girişini azaltıyorlar. Buda benzinle giderken özellikle ani yüksek devirlere çıkılmak istendiğinde hava yetersiz geliyor ve araç yığılıyor. Ama oradaki bantı çıkartarak bir deneme yapacağım kısa zamanda.Karbüratörün altındaki mikserin darlığı ise, lpg kitleri genelde universal olduğundan her araca uymayabileceğini, A aracı için bu mikserin genişliği yeterliyken, B aracı için dar olabileceğini, bununda yine benzinli kullanımlarda aynı sorunlara yol açabileceğini öğrendim.Yukarıda da belirttiğim gibi ilk aşamada hava akışı önündeki bantı çıkartarak ilk denememi yapacağım. Düzelirse lpg için başka bir ayar alternatifi düşünmek gerekecek.
abi bende bişey anlamadımki bi gaz ayarlatmaya götürüyorum usta hemen orayı bantla kapatıyor sonra başka bi ustaya gidiyorum bura kapanırmı yaaa diyor hemen bantı söküyor açıyor orayı... şuan açık durumda ama benzinde hiç denemedim...tüp bitince bi deneme yapıyım ama bu araçtada tüp bitmiyor bi türlü motosiklet gibi yakıt harcıyor mübarek
Peki Osman, şu an açık durumda iken aracının yakıtı nasıl. Benim hava akışının yarısı kapalı şu an, 40 LT gaz ile yaklaşık uzun yolda 450-470 km arası yol yapabiliyordum sakin kullanımda. Ama en son sızdırmazlık raporu alırken mühendis bir iki burktu gaz vanasını, şu an deneyemedim ama sanki bu aralar 400 km yi zor geçecek gibi duruyor bir depo lpgde. Dediğin gibi önüne gelen dürtüyor şu gaz vanasını, ondan sonra ayarlattırana kadar anamız ağlıyor.
osman abi en sağlıklısı bilgisayarlı ayar yaptırmak... senin hesabına göre aracın uzun yolda 17,3 krş felan yakıyor...çok iyi değil ama iyi sayılır abi.benimki uzun yolda sakin kullanımda 11,8 krş yakıyor ama motor 1.3 . sivas-istanbula 107 TL gaz yakıyor abi...yakıtı çok iyi yani
LPG havayı sevmediği için hava girişini bantlıyorlar ve yakıt tüketimine etkisi fark ediliyor ama performansı etkilemiyor şayet hava girişi kapalıyken benzine alırsanız o zaman sıkıntı işte...
Ya Osman bir gariplik olmasın, benim aracımda 1.3 motor. Bahsettiğin değerleri ben lpg 1,70 TL iken bile yakalayamadım, şimdi ise 2.02 TL. O zaman senin araç hakkatten motosiklet gibi yakıyor. Peki ölçümü nasıl yapıyorsun ?Ben kendim örnek vereyim;Aracım stop edene kadar lpg de kullanıyorum. Sonra benzine geçip istasyona gidiyorum. Depoyu lpg ile fulluyorum. Bazen 40, bazen 41, bazen de 39 LT gaz ile doluyor. Sonra aracımın kmsni sıfırlıyorum. Tekrar yolda kalana kadar biniyorum ve yapmış olduğum km den hesabımı yapıyorum. Şu ana kadar en iyi derecem bir depo ile 510 km idi uzun yolda. En son aracımın hava filtresini değiştirdikten sonra ne yapsam, kime ayarlatsam (ayarların tamamı bilgisayar ile ayarlandı, bujiler değişti) o değeri tutturamadım. Ondan sonraki en iyi değerimse dediğim gibi 450 bilemedin bazen 470 km uzun yolda.
Arda o zaman hava girişine içeriden kumanda edilebilen bir kapak takacağız o zaman Bu lpg kit üreticileri bunu neden hiç düşünmezler ki.
ölçüm yapacağım zaman 10 yada 20 TL lik gaz alıyorum arabaya ...km yi sıfırlıyorum bitene kadar biniyorm abi...fakat dediğim değerleri abim geçen ay istanbula gidince elde etti... sivas çıkışında depoyu fullemiş ankaraya kadar gitmiş orda tekrar fullemiş 48 TL lik gaz almış...hayret ettim diyor sonra istanbula girince tekrar fullemiş ordada 58 TL lik gaz almış...dönüşte yine aynı değerleri sağlamış...fakat dediğim gibi sakin kullanımda...yani 90-100 km/h civarı...hava filtresi konusuna gelince... bende hava filtresinin değiştirdiğimde çok sıkıntı çekmiştim...değerler değişti,ayar tutmadı,rolanti sapıttı...çoğu usta tüplü arabada hava filtresini değiştirmenin iyi olmadığını hava tutup tekrar takılması gerektiğini söylüyor...ama belli bi süre kullanıp hava filtresi kirlenmeye başldığında tekrar düzelir eski haline döner...
Osman ara ara gaz almak ile ve senin dediğin gibi 10, 20 TL lik gaz almakla tam ölçüm yapılamıyor. Gerçi 10, 20 Tl aldığında depo tam boşsa bilemiyorum ama, birde benim denediğim gibi dene bakalım. Çünkü km de 11 kr gibi rakamlar imkansız gibi birşey. Uzun yolda genelini araştırdığımda 100km de 10-14 litre civarı yakıyor. En iyi 14 litre yaksa bile 144 kr/km yapar. (lpg litre fiyatı 2,02)