0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Göndediğim kaynağı okudunuzmu? Soğutma etkisi bariz var
Soğutma etkisi elbetkide vardır ancak o deliklerin asıl amacı tozları bertaraf etmeleridir. Diğer yandan aslında o deliklerin dezavantajıda vardır, çünkü frenleme ve dolayısı ile sürtünme yüzeyini azalttığından fren mesafesini nispeten uzatma yönünde etki yapar. Ancak toz bertaraf etme ve soğutma (diski asıl soğutan disk içindeki kanallar, diske kanalize olan araç bölümleri ve janttır) etkisi bunun tersi yönde olur. Fren mesafesini kısaltmanın en iyi yolu, ön fren kaliper ve disklerini büyütmek ve buna uygun lastik jant kombinasyonu kullanmaktır. Diğer bir taraftan ise, disk ile balata arasında oluşan tozları ve ısı sonucu oluşan gazları bertaraf ettirdiği için balatanın diski daha iyi tutumasını sağlayabilir. Ancak diskteki deliklerin belli açılarla dizilme zorunluluğu vardır (yoksa disk kolay kırılır). Bunun için bu tarzda bir disk seçileceği zaman herhangi bir delikli disk değil, kalitesi belli ürünleri seçmekte fayda var.
Hayır, elbetkide iyileştirme olur ama her delikli disk performans içindir dememek lazım. Yani bu işinde mühendisliği (yüzey, delik açıları, materyal vs.) var. Tabi disklerin yanında balatalar da çok önemlidir frenlemede. Ate'nin yurt içindeki ürünlerini bir araştırsana Türkay.
fren olayını bitireceğim derken sanırım ae101 kullanıcılarının bütçeleri bitecek... en iyisi arabayı satıp sağlam frenli birşey almak ya da arkaya bir gemi çapası koyacaksın gerek olunca atarsın artık asfalta... o zaman asfalt ağlar herhalde....
Arkadaşlar,ufak bir ekleme yapmadan geçemeyeceğim,değinilmemiş bu konuya.Kısa bir süre önce Tuvturk ten muayeneye girdim frenlerden ağır kusurlu olduğu için geçemedim.(98 corolla 1.3 XE) sanayide bir usta 225 TL masraf var dedi balata değişimi kampana taşlaması işçilik v.b itimat etmedim ve yaptırmadım.Sorunum kaputun altında ki fren hidrolik dağıtıcısı alüminyum parçanın sökülüp temizlenmesi ile 40 tl ye giderildi(tabi ki işinin ehli bir diğer ustada) fren hidroliğimi de değiştirdik.Unutmamalıyız;motor yağlarının ömrü olduğu gibi fren hidroliğinin de bir ömrü vardır maksimum 2 sene veya 40.000km.Çok az bir maliyetle periyodik olarak can güvenliklerimiz için mutlaka dikkat etmeliyiz. Arka frenlerimin 174 sağ-92 sol fren ölçümü sadece temizlik ve yağ değişimi ile 174-168 normal durumuna gelmiştir.Güvenli sürüşler dilerim.