Gönderen Konu: corolla nın frenlerı zayıf mı?  (Okunma sayısı 9298 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: corolla nın frenlerı zayıf mı?
« Yanıtla #40 : Nisan 18, 2010, 01:18:10 »
Göndediğim kaynağı okudunuzmu? Soğutma etkisi bariz var ;)
okudum kardeşim okudum..ama aklımı karıştırdı o yazı :D alacağım diskin tasarımına takıldım..nasıl alayım diye..çapraz delikli mi, çizgi şeklinde soğutma kanallı mı, çizikli mi(o ne yaa :D ) kaldım öyle..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Nisan 18, 2010, 01:18:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Nisan 18, 2010, 10:06:55 »
  Soğutma etkisi elbetkide vardır ancak o deliklerin asıl amacı tozları bertaraf etmeleridir. Diğer yandan aslında o deliklerin dezavantajıda vardır, çünkü frenleme ve dolayısı ile sürtünme yüzeyini azalttığından fren mesafesini nispeten uzatma yönünde etki yapar. Ancak toz bertaraf etme ve soğutma (diski asıl soğutan disk içindeki kanallar, diske kanalize olan araç bölümleri ve janttır) etkisi bunun tersi yönde olur. Fren mesafesini kısaltmanın en iyi yolu, ön fren kaliper ve disklerini büyütmek ve buna uygun lastik jant kombinasyonu kullanmaktır.
 Diğer bir taraftan ise, disk ile balata arasında oluşan tozları ve ısı sonucu oluşan gazları bertaraf ettirdiği için balatanın diski daha iyi tutumasını sağlayabilir. Ancak diskteki deliklerin belli açılarla dizilme zorunluluğu vardır (yoksa disk kolay kırılır). Bunun için bu tarzda bir disk seçileceği zaman herhangi bir delikli disk değil, kalitesi belli ürünleri seçmekte fayda var. !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #42 : Nisan 18, 2010, 10:36:50 »
  Soğutma etkisi elbetkide vardır ancak o deliklerin asıl amacı tozları bertaraf etmeleridir. Diğer yandan aslında o deliklerin dezavantajıda vardır, çünkü frenleme ve dolayısı ile sürtünme yüzeyini azalttığından fren mesafesini nispeten uzatma yönünde etki yapar. Ancak toz bertaraf etme ve soğutma (diski asıl soğutan disk içindeki kanallar, diske kanalize olan araç bölümleri ve janttır) etkisi bunun tersi yönde olur. Fren mesafesini kısaltmanın en iyi yolu, ön fren kaliper ve disklerini büyütmek ve buna uygun lastik jant kombinasyonu kullanmaktır.
 Diğer bir taraftan ise, disk ile balata arasında oluşan tozları ve ısı sonucu oluşan gazları bertaraf ettirdiği için balatanın diski daha iyi tutumasını sağlayabilir. Ancak diskteki deliklerin belli açılarla dizilme zorunluluğu vardır (yoksa disk kolay kırılır). Bunun için bu tarzda bir disk seçileceği zaman herhangi bir delikli disk değil, kalitesi belli ürünleri seçmekte fayda var. !!!
ben fren iyileştirmek için yanlış mı yapıyorum peki bu disklere bakarak ? ümitin verdiği linke göre fark ediyorlar..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #43 : Nisan 18, 2010, 10:40:09 »
  Hayır, elbetkide iyileştirme olur ama her delikli disk performans içindir dememek lazım. Yani bu işinde mühendisliği (yüzey, delik açıları, materyal vs.) var. Tabi disklerin yanında balatalar da çok önemlidir frenlemede. Ate'nin yurt içindeki ürünlerini bir araştırsana Türkay.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #44 : Nisan 18, 2010, 10:46:36 »
  Hayır, elbetkide iyileştirme olur ama her delikli disk performans içindir dememek lazım. Yani bu işinde mühendisliği (yüzey, delik açıları, materyal vs.) var. Tabi disklerin yanında balatalar da çok önemlidir frenlemede. Ate'nin yurt içindeki ürünlerini bir araştırsana Türkay.
biraz baktım hakan abi, burda adlı frenin orjinale eşdeğer olarak sattığı ürünün parasıyla amerikadan spor fren ekipmanı getirtilebiliyor :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Nisan 18, 2010, 11:22:52 »
fren olayını bitireceğim derken sanırım ae101 kullanıcılarının bütçeleri bitecek... en iyisi arabayı satıp sağlam frenli birşey almak ya da arkaya bir gemi çapası koyacaksın gerek olunca atarsın artık asfalta...:) o zaman asfalt ağlar herhalde....:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #46 : Nisan 18, 2010, 11:27:49 »
fren olayını bitireceğim derken sanırım ae101 kullanıcılarının bütçeleri bitecek... en iyisi arabayı satıp sağlam frenli birşey almak ya da arkaya bir gemi çapası koyacaksın gerek olunca atarsın artık asfalta...:) o zaman asfalt ağlar herhalde....:)
ben şahsen bu arabaya para harcamayı çok seviyorum :) ortaya bambaşka bir araba çıkınca (görünüm, kullanım özellikleri, konfor özellikleri vs) insan seviniyor :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Nisan 18, 2010, 12:08:05 »
gemi çapası mükemmel olmuş :D :D :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #48 : Nisan 18, 2010, 14:38:51 »
fren olayını bitireceğim derken sanırım ae101 kullanıcılarının bütçeleri bitecek... en iyisi arabayı satıp sağlam frenli birşey almak ya da arkaya bir gemi çapası koyacaksın gerek olunca atarsın artık asfalta... o zaman asfalt ağlar herhalde....

daha yenı aldık arabayı hemen satılırmı bızde yavas surerızz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • GALATASARAY
« Yanıtla #49 : Nisan 18, 2010, 14:53:55 »
selam arkadaşlar, benim kayınpederimde de 95 model ae101 kasa xl 1,3 var. Daha önceki aracım 2001 model opel astra idi ve toyotanın frenleri ile kıyaslayamam. Toyota nın frenleri daha güzel daha güven verici. Daha konforlu.
2002 COROLLA 1.4 VVTI ZZ121 + LANDIRENZO

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Nisan 18, 2010, 18:09:05 »
tabi ki canım araçta yapılan değişiklikler benim de çooook hoşuma gider. özellikle de güç artışı sağlayan modifikasyonlara bayılırım.
çapa olmaz diyenler için drag arabalarındaki paraşütler de kullanılabilir....:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Nisan 20, 2010, 18:43:17 »
Arkadaşlar,ufak bir ekleme yapmadan geçemeyeceğim,değinilmemiş bu konuya.Kısa bir süre önce Tuvturk ten muayeneye girdim frenlerden ağır kusurlu olduğu için geçemedim.(98 corolla 1.3 XE) sanayide bir usta :( 225 TL masraf var dedi balata değişimi kampana taşlaması işçilik v.b itimat etmedim ve yaptırmadım.Sorunum kaputun altında ki fren hidrolik dağıtıcısı alüminyum parçanın sökülüp temizlenmesi ile 40 tl ye giderildi(tabi ki işinin ehli bir diğer ustada) fren hidroliğimi de değiştirdik.Unutmamalıyız;motor yağlarının ömrü olduğu gibi fren hidroliğinin de bir ömrü vardır maksimum 2 sene veya 40.000km.Çok az bir maliyetle periyodik olarak can güvenliklerimiz için mutlaka dikkat etmeliyiz. Arka frenlerimin 174 sağ-92 sol fren ölçümü sadece temizlik ve yağ değişimi ile 174-168 normal durumuna gelmiştir.Güvenli sürüşler dilerim.
Ayakta ölmek dizüstü yaşamaktan iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #52 : Nisan 20, 2010, 20:02:40 »
Arkadaşlar,ufak bir ekleme yapmadan geçemeyeceğim,değinilmemiş bu konuya.Kısa bir süre önce Tuvturk ten muayeneye girdim frenlerden ağır kusurlu olduğu için geçemedim.(98 corolla 1.3 XE) sanayide bir usta :( 225 TL masraf var dedi balata değişimi kampana taşlaması işçilik v.b itimat etmedim ve yaptırmadım.Sorunum kaputun altında ki fren hidrolik dağıtıcısı alüminyum parçanın sökülüp temizlenmesi ile 40 tl ye giderildi(tabi ki işinin ehli bir diğer ustada) fren hidroliğimi de değiştirdik.Unutmamalıyız;motor yağlarının ömrü olduğu gibi fren hidroliğinin de bir ömrü vardır maksimum 2 sene veya 40.000km.Çok az bir maliyetle periyodik olarak can güvenliklerimiz için mutlaka dikkat etmeliyiz. Arka frenlerimin 174 sağ-92 sol fren ölçümü sadece temizlik ve yağ değişimi ile 174-168 normal durumuna gelmiştir.Güvenli sürüşler dilerim.
Temizlik demek yanlış.Sökülen p valfindeki plastik conta şeklindeki kaliperleri ya çevirip ters takıyorlar ya da çıkarıyorlar.Ölçümde istenen değerler yakalanıyor ama 4 tekere aynı anda hidrolik gittiği için(yapılan işlemden sonra) savurma,kızaklama artıyor.bence daha dikkat!
Söylesem tesiri yok.sussam gönül razı değil,
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #53 : Nisan 20, 2010, 20:33:25 »
  Mehmet, Ercan beyin söylediği muhtemelen Ana merkez. Motor kısmında olan ve fren hidrolik deposunun altındaki tüp şeklinde kısım. Orası çapaklanma yapabiliyor zamanla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Nisan 20, 2010, 22:31:26 »
Aklıma gözlemlediğim tecrübelerim ile şu geliyor,

Ön balatalar yan sanayi olduğunda frenler kazık gibi sert oluyor tabiri caizse. TRW'de ise pamuk gibi, ve fren mesafesi dah güvenilir, hemen kilitlemiyor. Arka kampanalarda yan sanayi olduğunda el freni arka tekerleği sürüklemiyor ne kadar kuvvet uygularsanız uygulayın, kampanaları ayarlıyorsunuz, ayarladıktan sonra 4. dişten fazla çekemiyorsunuz gücünüz yetmiyor ama yinede arka tekerlek tam olarak kilitlenmiyor. Orjinal balata kullanımında ise el frenine orta düzeyde bir kuvvet uygulandığında kilitleme gerçekleşebiliyor.
  Şimdi bu farkı göz önünde bulunduralım;

Ön kısımda orjinal disk-balata olsun, arka kısımda yan sanayi olsun ve fren merkezi iptal olsun. Ne dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #55 : Nisan 29, 2010, 23:36:45 »
frenler zayıf gerçekten doğru balata disk ve lastikle sorun oldukça azalıyor.. ah bizim arabalara avrupada olduğu gibi 93 modellerde abs olsa :)
Make Way For The Bad Guy ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #56 : Nisan 30, 2010, 07:53:02 »
  Abs'nin çalışma prensibi sitemizde detaylı şekilde paylaşılmıştı. Normal şartlarda Abs aracın fren mesafesini kısaltmaz, yani aracında fren yönünden sıkıntı yaşayanların sorunu araçta Abs olmaması değil, araç bakımında (fren sistemi) kullanılan materyallerin kalitesi, bakımların düzeni ve lastiklerin ebat ve yapısıdır bana göre.
  Tabi Abs'nin avantajlarıda tartışılmaz dediğin gibi Can.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
« Yanıtla #57 : Nisan 30, 2010, 10:07:16 »
nasıl zayıf olur anlyamıyorum. mutlaka balata, disk , hidrolik vb aksamda problem vardır..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #58 : Nisan 30, 2010, 13:03:39 »
Eski kasa AE101 corolla'lardan bahsetmiş arkadaşlar. Yeni corollaların maşallahı var :)