0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
evet mertol bey yine espirili yorumlarıyla renk katmış foruma.iki sene sonra alırsın o zaman [/quote]Bende aynı fikirdeyim acele etmemek lazım fiyatlar uçmuş
Espiri derken? Ben son derece ciddiydim.. 2002 de corolla ilk lanse edildiğinde kaç dolardı geçen ay kaç dolardı? [/quote]Mertol Bey, hatırladığım kadarıyla 2002 yılının bahar aylarındada "H/B Corolla satışa çıkmadan 600 adet satıldı" şeklinde gazetelerde haberler çıkmıştı. Fiyatları hatırlamıyorum ama o zamanki arz/talep dengesi içerisinde fiyatlar doğal olarak şişmiş olabilir. Özelllikle 2002 ve 2003 yılı, zaten otomobil ithalatının patladığı, pek çok markanın teslimat için aylar sonrasına gün verdiği, otomotivcilerin bir daha hiç göremeyecekleri kar marjlarıyla çalıştıkları, 2. el otoların bile bırakın resmini görmeyi, telefon ile satıldığı yıllardı. Mevcut vergi yükleri içerisinde, yenilenen bir otomobil için normal bir lansman fiyatı bence bunlar. Doğal olarak düşecektir. Ama 1.6 motor bir otomobil için bu kadar para sayılır mı diye soracak olursanız, o tabi ki tartışılır. Bir de dolar bazında kıyaslama yaparken dolar/euro paritiseni de dikkate almanızı tavsiye ederim. Bildiğiniz gibi ithal araçların çoğu Avrupa'dan gelmekte olup maliyetler euro'ya endekslidir. 2002 yılının büyük bölümünde dolar/euro paritesi 1'in altında idi. Bugün 1,32-1,33 seviyelerindedir. Ayrıca çelik fiyatlarının da 2002 yılından itibaren fahiş bir şekilde yükseldiğini unutmamak gerekiyor.
Yanlış hatırlıyorsunuz. Özellikle 2002 yılı araba satışlarının dip yaptığı yıl idi.. Malum 2001 krizinin etkileri 2002 yılının satışlarını çok derinden sarsmıştı. O dönemde araba satabilmek için yanında dansöz bile oynatıyorlardı. O dönemde Corolla çok pahalı idi. 2002 de ertelenen alımlar hurda indirimininde gazı ile 2004 te patladı.Kısacası tarihi yanlış hatırlıyorsunuz.Türk lirası bazında baktığınızda çıkan rakamlar trajik bir şekilde asimetri yarattığı için dolar demiştim zaten. Hatırlarsanız, 2002 de dolar kur paritesi yüksekti. 2004 te nispeten düşüktü . Ona rağmen 2002 deki fiyatlar 2004 ten daha yüksekti. Daha geen hafta 2002 de aldığım fiyat listesini attığım için bundan eminim.. 2002 de sıfır km Corolla alanlar 2004 te çok fena zarar ettiklerini gördüler.[/quote]Evet Mertol Bey haklısınız, arşivlere bakınca 2002 yılının otomotiv sektörü için pek parlak geçmediğini farkettim. Sanırım 2001 yılının son aylarındaki canlılık ve 2002 yılı içerisinde çevremdeki pek çok insanın otomobil alması kafamı karıştırmış olmalı. Ama yine de 2002 ve daha önceki yılları baz almanızın doğru olmadığını düşünüyorum. Nedeni de özellikle son 5 yılda dünya genelinde ve Türkiye'de ekonomik konjonktürün ciddi şekilde değişmesi. Bu ülkede otomobilin yıllarca bir yatırım aracı olarak görüldüğünü hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama özellikle 2001 krizinden sonra alınan tedbirlerle enflasyonun hızlı bir şekilde düşmesi, insanlara otomobile harcanan paranın yatırım değil, tüketim harcaması olduğunu hatırlatmıştır. Reel faiz hep aynı kalsa da, nominal faizlerin hızla düşmesi, yıllarca yüksek enflasyon ortamında, yüksek faiz geliri elde etmeye alışmış ya da enflasyonu bahane ederek ürününün fiyatını dilediği gibi arttırabilmiş insanları tabiri caizse sudan çıkmış balığa döndürmüştür. Son yıllarda ülkemizde yaşanan emlak çılgınlığının temeli de tasarrufların bu psikolojiyle gayrimenkule kaymasıdır. Enflasyonun %70'ler civarında seyrettigi zamanlarda otomobil fiyatları enflasyona paralel arttıği icin 10000 liraya alınan bir otomobil bir sene sonra 15000 liraya satılabilmiş, yani % 50 prim yapmıştır. Aslında arabanın reel değerinin % 10 azaldığı farkedilmemiştir. Ama 2002'den sonra bu düzen değişmeye başladı. Piyasada başgösteren nakit sıkışıklığı, pek çok sektör gibi, otomotiv sektöründeki firmaları da cazip kampanyalar düzenlemek ve daha düşük kar marjlarıyla çalışmak zorunda bıraktı. Otomobilin bir tüketim harcaması olduğunu fark eden insanlar çok seçici davranmaya başladı. Ayrıca son 10 yılda dünya ticaretindeki ağırlığını korkunç bir hızla arttıran Çin'in de global düzeyde bütün sektörlerde kar marjlarını hızla erozyona uğrattığını unutmamak gerekir. Elektronik ve tekstil ürünlerinin bugün, 2002 seviyelerinden çok daha düşük fiyatlara satıldığını rahatlıkla görebiliyorum. AKP iktidarının, dünyada son 5 yıldır esen olumlu rüzgarı da tamemen arkasına alarak enflasyonu baskı altında tutmak için uyguladığı kur-faiz politikası da, ithalatçı firmaların lehine çalışmaktadır. Otomobil fiyatlarının trendini analiz ederken bütün bunları dikkate almak gerektiği kanısındayım.
Metrol tabiki haklı, ben 1.6 sol sw aracımı 2003 mart ayında 36000 ytl ye aldım, 3-4 ay sonra fiyatı 30000 ytl seviyelerinde idi. nasıl unuturum[/quote]Cem Bey, Mart 2003 dönem sonu Euro kuru 1.850.359 TL, Haziran 2003 ve Ağustos 2003 dönem sonu Euro kurları ise sırasıyla 1.609.503 TL ve 1.519.534 TL'dir. Hesabı size bırakıyorum. Eğer Euro'nun düşeceğine inanıyorsanız beklemekte fayda olabilir Onun dışında bunlar lansman fiyatı olduğu ve piyasa pek canlı olmadığı için tabi ki bir düşüş olacaktır ama sizin bahsettiğiniz gibi sert bir düşüş olacağını pek zannetmiyorum. Toyota gibi bir firmanın kasa değişikliği gündemde olmadığı sürece fiyatını çok fazla düşürmesi pek mantıklı değildir. Bu marka imajına çok ciddi zarar verebilir. Ama şunu yapabilir, kurdaki bir artışı fiyatına yansıtmayarak dolaylı olarak fiyatını düşürebilir. Bekleyip göreceğiz.
yine dizelde xenon yok, anlamak mümkün değil.[/quote]abi yoq diyosun ama xenon oyle sıradan bişey deilki....ama sende haklısın bu fiyattaki bi arabaya koymaları lazım