Gönderen Konu: Ömür boyu tek bir ehliyete son  (Okunma sayısı 2634 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ömür boyu tek bir ehliyete son
« : Mart 20, 2010, 20:33:37 »

Sürücü belgelerinde yeni düzenleme bir çok köklü değişikliği de beraberinde getiriyor.
Bu değişikliğe göre ehliyetler 5 yılda bir değişecek.

Sürücü belgeleri AB ile uyumlu hale getiriliyor. Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi kapanıyor. Sınav formatının da değişeceği düzenlemeyle birlikte ehliyetin şekli de değişicek.

2 YILLIK STAJYER EĞİTİM
Ehliyet konusunda AB standartları geliyor. Öngörülen trafik reformlarıyla, 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi kapanacak. AB stratejisi 2010 - 2011 Eylem Planı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk etapta sürücü ehliyetleri AB standardına kavuşacak. Daha sonra kamu ulaştırma araçlarına hız sınırlayıcı teknik cihazlar takılacak; sürücü belgeleri sadece 5 yıl için geçerli olacak. Belgeyi kullanmaya devam etmek için yeniden ehliyet sınavına girilecek. İlk kez ehliyet alanlara, 2 yılı kapsayan staj dönemi verilecek. Bu kişiler ‘2 yıllık stajyer sürücü belgesi’ ile araçlarını kullanabilecek. Bu sürede 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu ve alkol etkisiyle araç kullananların ehliyetleri tamamen iptal edilecek.

REFORM NİTELİĞİ TAŞIYOR
Hükümetin, “Reformları, AB istediği için değil, halkımızın yaşam düzeyini, hak ettiği seviyeye yükseltmek için yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde verdiği taahhüt, trafik canavarının yok edilmesini de kapsayacak kadar genişledi. Bakanlar Kurulu’nun önceki gün kabul ettiği Türkiye’nin katılım süreci için ‘AB stratejisi 2010-2011 Eylem Planı’ 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda bir reform niteliği taşıyor. AB ile müzakere eden Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre “Ülkemiz sürücü belgelerinin AB sürücü belgeleriyle uyumlaştırılması; belirli araçlara hız sınırlayıcı teknik cihaz takılması” olarak belirtilen kanun değişikliği, kısa ve orta vadede köklü değişiklikler getiriyor.

Taksi sürücülerine GPS zorunlu olacak

• Ehliyet, 5 yıl geçerli olacak ve ehliyetin son kullanma tarihi yazılı olarak belgede yer alacak. Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak ve sürüş testlerinden geçirilecek. Sadece testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek.

• Otobüs, kamyon ve çekicilere hız sınırlayıcı cihaz takılması mecbur tutulacak.

• Taksi sürücüleri araçlarında yer tespit cihazı GPS ile yön belirlemek için navigasyon cihazlarını taktırmak zorunda olacak.

• Okul servis araçlarını kullananların deneyimli olmaları istenecek ve araçlarda her koltuk için emniyet kemeri bulunması şartı aranacak.

• İzinsiz otoparkçılık yapan, yol kenarına park eden araç sürücülerinden park parası isteyen kişiler hapis ve para cezası ile cezalandırılacak.

• 1 Nisan 2008’de başlayan ve vatandaşların kaza yaptıktan sonra kendi aralarında tutanak düzenlemesini öngören değişiklik zorunlu olacak. Tutanak düzenlenmediği takdirde, polis yerine sigorta ekspertizleri kaza yerine çağrılacak.

EHLİYET ŞEKLİ DEĞİŞECEK
Ehliyetlerin şekli ve koşulları değiştiriliyor. Yeni ehliyetin ön yüzünde fotoğraf, ad-soyad, doğum yeri, tarihi, geçerlilik süresi yazılacak, ehliyetin verildiği yer ve makam, belge no, imza, adres ve sürücü belgesi sınıfı yer alacak. Sağ üst köşede TR kısaltması bulunacak ve ehliyetler yeniden sınıflandırılacak. Otomobil kullananlara BE sınıfı ehliyet verilecek. Sürücü otomobilin yanı sıra otobüs kullanmaya da yetkiliyse, BE’nin yanına ‘BE C1E gh’ şeklinde ek harfler yazılacak. Kamyon sürücülerinin sınıfı CE, otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının D, D1, D1E, DE olacak. Traktör sürücülerine F, iş makinesi sürücülerine G, sakat ve hastaların kullandığı motosiklet ve otomobil sürücülerine ise H sınıfı verilecek.

İkinci el otoya yeni düzenleme yolda
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ikinci el oto pazarını düzenleyeceklerini söyledi. Ergün, ağır kaza sonucu perte ayrılmış, yani ölmüş araçların, sigorta-kasko şirketlerince piyasaya satıldığını, bu hurdaların oto sanayi sitelerinde tamir edilerek kayıtdışı olarak yollarda dolaşabildiklerine dikkat çekti. Ergün “İkinci el pazarının düzenlenmesi gerekiyor. Otomotiv sektörü de bu konuda bize bir rapor sundu. Üzerinde çalışıyoruz. Birlikte kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecekleri yapacağız. İkinci el piyasası bizde, birinci el kadar önemli. Milyonlara varan rakamlardan söz ediliyor” dedi.

STAR
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Toyota Club Türkiye

Ömür boyu tek bir ehliyete son
« : Mart 20, 2010, 20:33:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Altı Yere Yakın Olandan Korkacaksın
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Ömür boyu tek bir ehliyete son
« Yanıtla #1 : Mart 20, 2010, 20:52:48 »
yerinde bir karar olur ehliyet için en kısa sürede yürülüğe girsede trafik magandaları yollara çıkmasa herkes eğitimli olacak ne güzel
1998 Toyota Corolla 1.3 XL Zeytin Gri
GaLaTaSaRaY
Nokia E71

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #2 : Mart 20, 2010, 20:59:55 »
5 sene sonunda tekrar ehlıyet sınavına gırmek sacma geldi bana 5 yılda yenilemeye tamam ama dıgerı yanlıs.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 20, 2010, 21:18:40 »
5 sene sonunda tekrar ehlıyet sınavına gırmek sacma geldi bana 5 yılda yenilemeye tamam ama dıgerı yanlıs.
  Üzerinde durulmayan ve unutulan bilgilerin hatırlatılması için faydalı olabilir. :)

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 20, 2010, 21:49:04 »
uygundur.
18 yaşında ehliyet almış ve bir daha hiç bir sağlık kontrolünden geçmemiş 60-70 yaş arasında bir çok sürücü var şimdi yollarda. bu süreç içinde geçirdiği kaza veya rahatsızlık dolayısıyla duyu kaybına uğramış yok mudur hiç? Allah bilir ya gözünün birini kaybetmiş bile vardır? duyma yeteneği %50 azalmış olan hiç yok mudur sizce? bütün bunlar bir yana şu trafik ihlallerinden dolayı bir şeyler yapılmasının zamanı geldi de geçiyor bile. insanların hayatına mal olabilecek bir çok hata (kırmızı ışık ihlali örneğin) sadece para cezasıyla geçiştirilmemeli bence. süreklilik taşıyan  hatalar sonrası, (örneğin bir kaç defa alkollü yakalanmak, bir kaç defa hız sınırını aşmak, bir kaç defa kırmızı ışıkta geçmek) ehliyete el konulmalıdır. ancak o zaman trafik canavarlarından ve magandalarından kurtulabiliriz.

yalnız bir çekincem var; eğer bu sadece devlete maddi gelir olarak düşünülüyorsa, trafik sorunlarında ve kazalarında iyiye gidiş sağlamayacaksa, yani sadece göstermelik olacaksa ve de her sınavda, her ehliyet yenilemede, her sağlık raporunda yüklü miktarlarda para ödememiz gerekecekse zulüm olur vesselam...
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 20, 2010, 22:12:59 »
belki bizim için bir etkisi olmaz ama yaşça ilerledikçe sınava çalışmak daha zor olabilir. Gerçekten de çok yerinde olur diyorum. Bir de şu var maliyet nasıl olacak acaba. Tekrar kurs? Tekrar sınav ücreti vs.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 20, 2010, 22:13:25 »
uygundur.
18 yaşında ehliyet almış ve bir daha hiç bir sağlık kontrolünden geçmemiş 60-70 yaş arasında bir çok sürücü var şimdi yollarda. bu süreç içinde geçirdiği kaza veya rahatsızlık dolayısıyla duyu kaybına uğramış yok mudur hiç? Allah bilir ya gözünün birini kaybetmiş bile vardır? duyma yeteneği %50 azalmış olan hiç yok mudur sizce? bütün bunlar bir yana şu trafik ihlallerinden dolayı bir şeyler yapılmasının zamanı geldi de geçiyor bile.
  Bu örnek tam benim gibiler için. :) Çok doğru.
  1976 yılında ehliyet aldım. 1989 yılında göz muayenesine gittim. O günden bu güne muayene için ne arıyan ne de soran oldu. Her türlü yetenek azalması veya duyu kaybı ve sakatlık da olabilirdi. Allaha şükür ne bunlar oldu ne de bir kaza yaptım. Alınan bu karar çok doğrudur. O kadar da geç kalmış bir karardır. İnşallah etik kurallara göre uygulanır ve faydalı olur, biz de her gün gittikçe çoğalan bu kaza haberlerini duymayız.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 20, 2010, 22:16:17 »
belki bizim için bir etkisi olmaz ama yaşça ilerledikçe sınava çalışmak daha zor olabilir. Gerçekten de çok yerinde olur diyorum. Bir de şu var maliyet nasıl olacak acaba. Tekrar kurs? Tekrar sınav ücreti vs.
  Yaşı ilerliyenler böylece elenecekmiş. :)

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bmw 318i /Suzuki Jimny 4x4
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 20, 2010, 22:18:18 »

denetlenmesi iyi hoş güzel birşey tabiki ama işin duygusal boyutu da var :)
 acaba yine özel sektörün gözüne mi bakıcak insanımız   :(
Her sürücü, arabasının kıçınada en az kendininki kadar sahip çıkmalıdır...
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=24775.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • bugün toyota'n için ne yaptın?
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 20, 2010, 22:21:48 »
Kemal Bey (abi), kastım kesinlikle siz değildiniz. eğer "yaşımı görüp de beni anlatmış" diye bir şey geldiyse aklınıza çok üzülürüm. ben yaşadığım yerde kızılcahamamda; köyden gelmiş (köylülükle ilgili değil bahsettiğim, trafikten uzak olmaları), döküldü dökülecek, farı yanmayan, sinyali çalışmayan o kadar çok araç görüyorum ki... bir de bunların aralarında gerçekten "dede" diyeceğim ve gören herkesin (araçlarından-araçlarıyla) uzak durmasını tavsiye edeceğim yaşlılar var. ben onları kastediyorum.
Allah'tan da sizin için hayırlı ve sağlıklı uzun ömürler diliyorum
94 corona 2.0 GLİ 3SFE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Free Life..., ;-))
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 20, 2010, 22:26:37 »
Tabi her zamanki gibi avrupayı geriden takip etmeye ayak uydurmaya çalışıyoruz
Geç kalınmış bir düzenleme bence

Fakat benim de bikaç çekincem var
Hükümet, Arif Bey'in de bahsettiği gibi yeni bir gelir kapısı açmış olacak.

Sınav ücreti (yazılı , direksiyon)- Muayene ücreti - Ehliyet değiştirme ücreti
Toyota Corolla 1.3 Terra AT/AC
^^>> T.O.S.U.N.U.M <<^^

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 20, 2010, 22:33:04 »
Kemal Bey (abi), kastım kesinlikle siz değildiniz. eğer "yaşımı görüp de beni anlatmış" diye bir şey geldiyse aklınıza çok üzülürüm. ben yaşadığım yerde kızılcahamamda; köyden gelmiş (köylülükle ilgili değil bahsettiğim, trafikten uzak olmaları), döküldü dökülecek, farı yanmayan, sinyali çalışmayan o kadar çok araç görüyorum ki... bir de bunların aralarında gerçekten "dede" diyeceğim ve gören herkesin (araçlarından-araçlarıyla) uzak durmasını tavsiye edeceğim yaşlılar var. ben onları kastediyorum.
Allah'tan da sizin için hayırlı ve sağlıklı uzun ömürler diliyorum
 Yazdıklarınız çok doğru. "yaşımı görüp de beni anlatmış" diye düşünmedim.Araya biraz espiri katmak istedim.Fakat gerçekten yazdıklarınıza katılıyorum. Bazı şeyler gözden kaçabilir.Kendimizde bir rahatsızlık oldumu boşver diyoruz. Arabada önemsiz bir kapı sesi olsa hemen servise gidiyoruz. Bu da bizim için sağlık açısından dezavantaj oluyor.Belki bu aksaklıkları da zamanında yakalıyabiliriz.
 Ayrıca temennileriniz için teşekkürler.Allah hepimize sağlıklı günler nasip etsin.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 20, 2010, 23:02:36 »
Tepki süresi ve göz sağlığı önemli tabi bir bakmaları iyi olur. İlerde ben teknoloji geliştikçe bunların önemini yitireceğini düşünüyorum. Takip mesafesini ayarlayan araba yaptılar bile. Herkese ömrü boyunca araba kullanabilecek durumda olmayı dilerim.

Arada sürekli sınav olması (her seferinde taze sorular hazırlamaları kaydıyla) iyi bişey çünkü zamanla unutulan ve hiç uygulanmayan bir sürü kural var. Mesela dönüş yaptıktan sonra girdiğimiz yolda karşıya geçen yayalara yol vermek; veya her köşe başının yaya geçidi kabul edilmesi gibi..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Two Brother One Fate (Babo'Leee And Toyota)
    • Otomobil'den Detay
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 20, 2010, 23:13:20 »
bindik bir alamete gidiyoz kıyamete
Bana saygı nutuğu atanlar.Önce kendi yaşınıza fiziki olarak değil,Beyin olarak gelin.....
http://fc04.deviantart.net/fs12/i/2006/301/c/5/Toyota_Trueno_AE86__by_AEvsFD.gif

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 21, 2010, 09:20:19 »
Sanki kimlikleri ve pasoportları değşitirmeyi becerdiler de sıra ehliyetlere geldi. Bir işe başlamak yetmiyor onu bitirebilmek te
gerekiyor. Yeni kimlikler ve posaportlar yılan hikayesine döndü.

AB standartlarında sürücü olacaksam, arabam da AB standartlarında muayene oluyorsa doğal olarak
bende AB standartlarında yol isterim..... :)

Deli sormuş deliye aşk nedir diye? deli gülmüş deliye ben niye delirdim diye!  ***TOYOTA  Auris 1,33 Comfort  ( 2011 ) ***

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 21, 2010, 10:42:27 »
AB standartlarında sürücü olacaksam, arabam da AB standartlarında muayene oluyorsa doğal olarak
   Bu da çok normal bir istek..

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mart 21, 2010, 10:51:06 »
  Bence de belli kıstaslarda pekiştirme ve bilgi kontrol testleri iyi ve faydalı olur.
 Bırakın trafik tabelasını anlamayı, okuma yazmayı düzgün bilmeyen kişiler araç kullanabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 21, 2010, 13:58:14 »
ilk duyduğumda oh be dediğim, sevindiğim, çok mantıklı bulduğum uygulama..fakat; sınav, elhiyet yenileme, muayene bunların hepsi de paralı olacak şeyler..her 5 yılda bir sürücülerin sınava sokulması demek devlet için ciddi bir para harcanması demek...sınav yapmak kolay değil, çok maliyetli oluyor sınavlar ve bu maliyet olduğu gibi sınava girecek insanlardan alınacak doğal olarak..muayene de normalde sağlık ocaklarından alınabiliyordu ehliyet için, ama şimdi tam teşekküllü hastane raporu isteniyor (hiç sanmıyorum ya uygulanacağını)..ehliyet yenilemek için de belli bir ücret kart parası verilmesi gerekecek..bir de inşallah mevcut sistem gibi kursa gitmeden sınava girilemez tarzı bir uygulama olmaz..ben ehliyeti alırken emniyete gitmiştim sınav başvurusunu nasıl yapacağım diye, kurs dışında bir şekilde sınava girilmiyor tarzı süper bir cevap almıştım :) bu yeni sistem özel sektöre dee, devlete dee, hastanelere dee çook güzel kaynak olcak hamdolsun..benzin alamayan biz ise 50-60 litre daha az benzin alır ehliyeti yenileriz artık..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mart 21, 2010, 15:02:16 »
Özellikle öğrenilenlerin pekiştirilmesi ve sağlık durumunun tekrar gözden geçirilmesi açısından bu uygulama çok iyi olacaktır. Umarım bazı arkadaşlarımızın çekinceleri gibi bazı insanlara (yada daha doğru bir ifadeyle insan olduğunu sananlara) yeni GELİR kapısı açmak için kullanılmaz

Arkadaşlar AB'yi gözünüzde bu kadar büyütmeyin. Avrupa'da sanırım görmediğim ülke kalmadı. Geçen ay Polonya'da bir müşterimi ziyaret ettim. Müşteri beni havaalanından aldı, fabrika ile havaalanı arası tam 290km. Biz bu yolu altı saatte gittik. Yol şehirler arası yol, otoban bile yok.

Tabii gönül ister ki her şey daha iyi olsun, AB standartları gibi değil.

Son gittiğim yer Polonya olduğu için orayı örnek verdim, bunun gibi onlarca ülke var.
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : Mart 21, 2010, 15:21:38 »
güzel gelişmeler  iyi olur ancak maddi külfet getirmezse..............

ki bu yönetimle maddi külfet geleceğine neredeyse eminim ..................

o nedenle sıkıntılı bir değişim olacak galiba.....