Gönderen Konu: ışıklara yaklaşırken aracı boşa almak  (Okunma sayısı 51258 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
ışıklara yaklaşırken aracı boşa almak
« : Mart 11, 2010, 12:48:23 »
arkadaşlar ben araba sürmede acemiyim kafama birşey takılıyor ben hep ışıklara yaklaşırken aracı boşa alıp arabayı frene basarak durduruyordum. daha sonra şunu fark ettim arabayı boşa alınca araba ilk boşa almada hızı artıyor bu durumda bu iş tehlikeli dedim biraz araştırdım önce frenle yavaşlatıp tam durmaya yakın debriaja basmak gerektiğini söylediler bu daha mantıklı gibi ama şu sorun yokmu burda mesala tam ışıklara yaklaşırken frenle yavaşlatırken öndeki arabaya yaklaştığımızda debriaja bastığımızdada arabanın biraz hızlanma ihtimali var yani öndeki araca vurma ihtimali de var. sadece ışıklardada değil dönemeçlerde vesaire duracak zamanı falan nasıl yapmam gerekiyor malumunuz ehliyet kursunda adamlar sadece arabayı hareket ettiriyorsan tamam geçiyorsun öğretmiyorlar bunu bana açıklayabilirmisiniz özellikle üstadlardan rica ediyorum.
yabaki entel baki

Toyota Club Türkiye

ışıklara yaklaşırken aracı boşa almak
« : Mart 11, 2010, 12:48:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 421000
  • Model Yılı: '05
  • 180 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
Ynt: ışıklara yaklaşırken aracı boşa almak
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2010, 12:54:28 »
dogru olanı söylemişler size  önünüzdeki araca yaklaştınız da debriyaja basmanız gerekir hatta yaklaştıkça viteste küçültebilrsiniz zate zaman la aracın tepkisni kavrıcaksınızdır ona göre mesefade debriyaja basıcaksınız'dır herkez acemiyken bunu yaşar
2005 corolla 1.6 hb a/t
2002 corolla 2.0 d4d (Dsport)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 180 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2010, 12:58:03 »
dönemeçler de ise  boşa atmak  iyi bişey degildir  mesela  3 le gidiyosunuz aracı frenle yavaşlatıp  dönüş manevrasını yabmadan 2 ye çekmeniz gerekir bunu da zaman la kavrıcaksınız
2005 corolla 1.6 hb a/t

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2010, 12:59:23 »
frene basarak yavaşladığınızda motorun deviri iyice düşer hatta stop edecek gibi olur. Bu anda debriyaja basarsanız (freni bırakmadan) araç hızlanmaz. Bu şekilde yavaşlama ve durma en doğru yöntemdir.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
« Yanıtla #4 : Mart 11, 2010, 13:12:59 »
boşa atmak yerine bi vites küçültüp(genelde 2ye atmak daha mantıklıdır eğer çok hızlı değilseniz) frenle beraber durmaktır...bölece hep daha kısa mesafede hemde güvenli durursunuz buunun bi faydasıda vardır işi sadece frenlere yaptırmadığınız için ömürleride daha uzun olur.....20kmh gibi bi hızda debriyaja basıp boşa alırsınız ayağınız frende olduğu için hızınızın artması söz konusu olmaz bayır aşağı bile olsanız.....virajda boşa atılmaz önünüze ne gelceği belli değil belki bişey fırlicak kaçmak zorunda kalcaksınız vitese tak gaza bas yapana kadar öndeki cisim çoktan ön cama yapışır :)
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #5 : Mart 11, 2010, 13:24:20 »
arkadaşlar her frene basışta debr,yajada basmak gerekir mi mesela rampa aşağı 80 km ile gidiyosun hızını 60 a düşürecen yinede debriyaja basıyomusunuz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 180 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 11, 2010, 13:33:10 »
tabiki hayır yavaşlamak için sadece fren kullanılır  durucaksanız veya araç stop edicek kadar yavaşladınız da  frenle beraber debriyaja basmak gerekir
2005 corolla 1.6 hb a/t

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • corolla hb
    • nazmozkan@hotmail.com.tr
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #7 : Mart 11, 2010, 13:36:32 »
tabiki hayır yavaşlamak için sadece fren kullanılır  durucaksanız veya araç stop edicek kadar yavaşladınız da  frenle beraber debriyaja basmak gerekir
+1

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 11, 2010, 13:44:16 »
frene basarak yavaşladığınızda motorun deviri iyice düşer hatta stop edecek gibi olur. Bu anda debriyaja basarsanız (freni bırakmadan) araç hızlanmaz. Bu şekilde yavaşlama ve durma en doğru yöntemdir.

+1

arkadaşlar her frene basışta debr,yajada basmak gerekir mi mesela rampa aşağı 80 km ile gidiyosun hızını 60 a düşürecen yinede debriyaja basıyomusunuz

Vites değiştirmek, yavaşlama sırasında hızın iyice azaldığı anda motorun stop etmesini engellemek veya herhangi bir nedenle vitesi boşa almadan motor ile tekerlekler arasındaki bağlantıyı kesmek dışında debriyaja basmanıza gerek yok.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 11, 2010, 14:09:55 »
+1

Vites değiştirmek, yavaşlama sırasında hızın iyice azaldığı anda motorun stop etmesini engellemek veya herhangi bir nedenle vitesi boşa almadan motor ile tekerlekler arasındaki bağlantıyı kesmek dışında debriyaja basmanıza gerek yok.

+11111111 bende nasıl cevap yazsam diye düşünüyordum meğer hakkı abim yetişmiş imdadıma :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 11, 2010, 14:19:30 »
Işıklara yaklaşırken de, kavşağa yaklaşırkende, duracağınız zaman da, vites küçülterek fren destekli aracı durdurmanız daha doğru.Durmaya yakın iken buna zamanla alışırsınız debryaja bası aracı boşa alırsınız ve stop etmezsiniz.
böyle yaparak aracınız enjeksiyonlu ise cut-off sistemi ile hem yakıt sarfiyatınız olmaz, fren sisteminizin ömrü daha uzun olur, daha güvenli bir duruş sağlar (her mevsimde) ve ışıklara yaklaşırken yeşil yandığında hareket için beklemezsiniz olduğunuz vitesten normal hızlanma ile devam edebilir, olası bir durumda normal vitesinizde olduğunuz için aksi bir durum olmadığı sürece olası durumdan kurtulabilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. :)
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 11, 2010, 14:41:11 »
arkadaşlar ben araba sürmede acemiyim kafama birşey takılıyor ben hep ışıklara yaklaşırken aracı boşa alıp arabayı frene basarak durduruyordum. daha sonra şunu fark ettim arabayı boşa alınca araba ilk boşa almada hızı artıyor bu durumda bu iş tehlikeli dedim biraz araştırdım önce frenle yavaşlatıp tam durmaya yakın debriaja basmak gerektiğini söylediler bu daha mantıklı gibi ama şu sorun yokmu burda mesala tam ışıklara yaklaşırken frenle yavaşlatırken öndeki arabaya yaklaştığımızda debriaja bastığımızdada arabanın biraz hızlanma ihtimali var yani öndeki araca vurma ihtimali de var. sadece ışıklardada değil dönemeçlerde vesaire duracak zamanı falan nasıl yapmam gerekiyor malumunuz ehliyet kursunda adamlar sadece arabayı hareket ettiriyorsan tamam geçiyorsun öğretmiyorlar bunu bana açıklayabilirmisiniz özellikle üstadlardan rica ediyorum.
  Yaşınızı bilmiyorum ve genç olduğunuzu tahmin ediyorum.Fakat samimi
itiraflarınızdan dolayı sizi kutluyorum.
   Ayrıca, böyle ehliyet kurslarının da......(Sonunu nasıl getirirseniz getirin). >:(
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 11, 2010, 14:44:13 »
''Durmak''konusunda:
süratli giden bir aracın tekerleri kontrol altında değilken(yani debriyaj basılıyken) , freni yeterince dengeli bir yavaşlama oluşturamayacağı için tekerlekleri motor kontrolü altına alarak(yani debriyaja basmayarak) frenleme yapmamız gerekir.
Şöyle birşey vardır ki , yavaş ilerlerken sizi durduracak bir fren hızlı giderken o kadar çabuk yavaşlatmaz. Bu nedenle yavaşlamada motor devrindende yararlanmak için debriyaja basmayız. Ama durmak üzereyken(yavaş olduğunuz için) frenleriniz tek başına yeterli olur. bundan dolayı durulacağı zaman debriyaja basmamak gereksizdir. Zaten dururken debriyajdan ayağınızı geç çektiğinizde 'durma' esnasındaki fren çok ani  olur. Tekerlekler yeteri kadar hızlı dönmüyorken Debriyajdan ayağınızı tamamen çektiğinizdede zaten motor stop ediyor.

Yani işin özeti;Debriyaja İki nedenden dolayı basılır, 1. vites değiştirmek için (değiştirdikten sonra bırakılır) 2. duracağınızda stop etmemesi için. Bunun haricinde debriyaja basılı bir şekilde devam etmeyin.

(İşin mantığını anlatabilmek için Biraz fazla ayrıntıya girdim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 11, 2010, 16:00:47 »
  Arkadaşlar tüm detaylı bilgileri vermiş zaten.
*aracınızdaki cut off sayesinde yavaşlama ya da yokuş inişlerde aracınız uygun vitesde bulunursa yakıt tüketimi vitesin boşda olmasına nazaran daha düşük olur.
*motor devri yüksek iken frenler daha etkilidir.
*her ışık yaklaşımında sadece frenler ile durmaya çalışmak (vites boşda) fren sisteminin bazı parçalarının erken aşınmasına yol açacaktır.
*debriyaj sadece aracı stop ettirmemek için frenaj esnasında ve vites değiştirirken kullanılabilir, önce fren esastır.
*öndeki araç ile mesafeyi ve frenajı ayarlamanız araca alışmanıza ve tecrübe ile oluşacakdır.
*arkadan gelen aracı uyarmak için mühtemel frenaj öncesi ilk olarak frenlere hafifce dokunmak etkilidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 11, 2010, 17:03:19 »
  Arkadaşlar tüm detaylı bilgileri vermiş zaten.
*aracınızdaki cut off sayesinde yavaşlama ya da yokuş inişlerde aracınız uygun vitesde bulunursa yakıt tüketimi vitesin boşda olmasına nazaran daha düşük olur.
*motor devri yüksek iken frenler daha etkilidir.
*her ışık yaklaşımında sadece frenler ile durmaya çalışmak (vites boşda) fren sisteminin bazı parçalarının erken aşınmasına yol açacaktır.
*debriyaj sadece aracı stop ettirmemek için frenaj esnasında ve vites değiştirirken kullanılabilir, önce fren esastır.
*öndeki araç ile mesafeyi ve frenajı ayarlamanız araca alışmanıza ve tecrübe ile oluşacakdır.
*arkadan gelen aracı uyarmak için mühtemel frenaj öncesi ilk olarak frenlere hafifce dokunmak etkilidir.

:alkis: Özellikle son madde çok önemli ben ona herzaman dikkat ederim. :alkis:

Çok güzel özetlemişsin abi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #15 : Mart 11, 2010, 20:27:08 »
   Yaşınızı bilmiyorum ve genç olduğunuzu tahmin ediyorum.Fakat samimi
itiraflarınızdan dolayı sizi kutluyorum.
   Ayrıca, böyle ehliyet kurslarının da......(Sonunu nasıl getirirseniz getirin). >:(
yaşım çokda genç değil. 26 yaşındayım böyle şeylerde itirafta bulunmaktan çekinmemek lazım söz konusu olan kendi canım+ arabada bulunanların canı+ kendi arabana maddi açıdan zarar+başkasının arabasına zarar ve dışardaki insanların canı söz konusu olduğu için butür şeylerde itirafta bulunup işin ehli olanlardan sormak lazım ayrıca söylediğinize katılmamak mümkün değil. ehliyet kursunda bana debriaj gaz ilişkisini bile düzgün anlatmadılar ben kendim öğrendim .
yabaki entel baki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Mart 11, 2010, 20:34:06 »
hepinize teşekkür ederim yani anladığım ışıklara yada dönemeçlerde yavaşlayacağımız zaman önce frene basıyoruz baya bi yavaşlayıncada ayak frendeyken debriaja basıyoruz böylece öne kaçma ihtimali kalkmış oluyor
yabaki entel baki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #17 : Mart 11, 2010, 20:45:17 »
hepinize teşekkür ederim yani anladığım ışıklara yada dönemeçlerde yavaşlayacağımız zaman önce frene basıyoruz baya bi yavaşlayıncada ayak frendeyken debriaja basıyoruz böylece öne kaçma ihtimali kalkmış oluyor

aynen öyle erhancım ama sen sen ol vitesi boşa atmaya alıştırma kendını.Debriyajla beraber dur. Işıklarda sonra vıtes kucultup hareket et.Zaten ehlıyet kursunda bana ögretılen sakın vıtese bosa atma olmustur bende hep uygularım :)

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #18 : Mart 11, 2010, 20:54:43 »
bence kendini ışıklara yaklaşırken mesafeye göre vites küçülterek yavaşlaman esnasında da ara ara fren lambasını yakacak kadar hafif şiddette frene dokunursan ışıklara yaklaştığında 2. vitese takarsın ve son hamlen frenle yavaşlamak olur , yani klasik motor ile yavaşlama (motor freni) bu şekilde en güvenli yavaşlama ve duruşu sağlamış olursun ..bu arada yokuş da olsa ışıklarda durduğunda el frenini çek ve kalkışını da  tekrar onla yani el freni ile yap ki aracı arkaya kaçırmayasın , aksi halde çok yakın duran araçlara hafif kaçmalarda dahi çarpma ihtimali var maalesef çok yaşanan bir olay  ..ama bu uygulamaları birden yapamazsın.... o yüzden aceleci olma sindire sindire uygula arkadaşım......Allah cc kaza bela vermesin.......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 11, 2010, 21:02:21 »
yaşım çokda genç değil. 26 yaşındayım böyle şeylerde itirafta bulunmaktan çekinmemek lazım söz konusu olan kendi canım+ arabada bulunanların canı+ kendi arabana maddi açıdan zarar+başkasının arabasına zarar ve dışardaki insanların canı söz konusu olduğu için butür şeylerde itirafta bulunup işin ehli olanlardan sormak lazım ayrıca söylediğinize katılmamak mümkün değil. ehliyet kursunda bana debriaj gaz ilişkisini bile düzgün anlatmadılar ben kendim öğrendim .
 Çok güzel ve çok genç bir yaştasınız. :) Öğrenmenin yaşı olmaz. Bazı konuları zamanında öğrenmenin yararları çok daha fazladır. Ayrıca son cümleniz bir çok sürücü kursunun kötü örneklerinden biri.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''