Anket

Sizce hangisi?

95 oktan
97 oktan

Gönderen Konu: 95 Oktan mı 97 Oktan mı?  (Okunma sayısı 31615 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: 95 Oktan mı 97 Oktan mı?
« Yanıtla #20 : Eylül 28, 2009, 10:39:07 »
Benzindeki oktan sayısı yükseldikçe benzinin yanıcılığı azalır ve pistonlarda sıkışmadan dolayı benzinin erken patlama olasılığı azalır. Benizn hava karışımı pistonda sıkışır ve tam doğru zamanda bujiler ateşleme yapar ve patlama olur, eğer buji ateşleme yapmadan önce sıkışma dolayısıyla patlama olursa patlama doğru zamanda olmadığı için motorda güç kaybı olur. Bu erken patlamaya da vuruntu denir, bunu önlemek için yüksek oktanlı benzin kullanılır.

Bizim arabaların motorları 95 oktan benzine göre ayarlı olduğu için en doğrusu 95 oktan benzin kullanmak olacaktır. Pistonları sıkıştırma oranı ve yakıt hava karışımını ayarlayan elektronik sistemler 95 oktana göre ayarlı, daha yüksek oktanlı benzin kullanmaya gerek yok.

Bu 97 oktan benzin mevzusunu arabayı bakıma götürdüğüm Toyotronic servisindeki ustaya da sormuştum, 97 oktan benzine hiç gerek yok, hatta almasan iyi olur, bu motorlar 95 oktan kullanır demişti.

Birkaç kere yanlışlıkla 97 oktan benzin aldığımda farkettim, aynı miktar benzinle araba daha az km gidiyor.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 28, 2009, 10:39:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #21 : Eylül 29, 2009, 11:11:26 »
Selam arkadaşlar bu konuyla ilgili söylemek istediğim bikaç şey var .şu an türkiyede kullanılan benzinlerin oktanları zaten düşük bunun için 97 oktan kullanmakta fayda var diyorum ..
95 gerçek 95 olsa tabiki avrupada durum farklı ama türkiyede malesef bu incelemeleri zaten yapan yok .herkes katkılı benzin kullanıyor .gerçi pompadan akan benzinin içinde kimbilir hangi maddeler var ..saygılarımla.uzun yıllar bu işi yaptığımız için açıklık getireyim arkadaşlar bilgilensin istedim..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Eylül 29, 2009, 11:42:29 »
Shell, 95 ve 97 oktanı aynı fiyattan satmaya başladıktan sonra yaklaşık 2 ay 97 oktan kullandım. Tüketim ve performans açısından artı yada eksi hiç bir fark göremedim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #23 : Ocak 08, 2011, 12:33:59 »
merhaba..kurşunsuz95 ile 97 arasında ne fark vardır. sadece fiyat farkındabn dolayı mı hep 95 alınır. ben yeni aracıma dün yine 95 aldim. ama neden 97 almiyorum diye düşündüm. sizlere sormak istedim..teşekkür ederim..
2011 corolla elegant  benzinli manuel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ocak 08, 2011, 12:39:01 »
ben auris'e 97, megane'a 95 oktanlık alıyorum, Auris yeni ya, pahalı olan iyidir gibi gereksiz bir düşünceyle bunu yapıyorum, ama performans'a farkedilir bir etkisi olduğunu düşünmüyorum...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2023 Toyota Corolla 1.5 Dream Xpack MDS
  • Kilometre: 3900
  • Model Yılı: '23
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Ocak 08, 2011, 12:47:03 »
Evet güzel bir konu.. Teşekkürler Kenan.. Bende çok merak ediyorum aradaki farkı..
|34 CRK 881| 2023 COROLLA 1.5 Dream X-PACK

!!! TRAFİK KURALLARINA UYALIM,UYMAYANLARI UYARALIM !!!
 İÇİNİZDEKİ TRAFİK CANAVARINI DURDURUN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Ocak 08, 2011, 12:50:35 »
ben auris'e 97, megane'a 95 oktanlık alıyorum, 97 oktan'ın patlama gücü daha fazla tabi ki, ama performans'a farkedilir bir etkisi olduğunu düşünmüyorum...

Patlama gücü farkli degil. Forumda bu konuda bir sürü mesaj var.
RON / oktan diye bir aratin lütfen. Yanlis bilgi vermeyelim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Ocak 08, 2011, 14:02:15 »
Evet detaylıca acıklamalarının oldugu konular mevcut.
Farları 97 nın 95 e gore daha rafıne ve daha dusuk flashpoınt e sahıp bır yakıt olması dıyebılırız ozetle
Pruva Neta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Ocak 08, 2011, 14:39:48 »
ben aradaki farkı yakıt tüketimi olarak düşünüyorum hep, 97 daha çok yol yaptırır denir hep ancak tam tersi oluyor bende.. 95 oktanla hep daha fazla yol yapıyorum, 98 corollada da 2009 corollada da...97 oktanda pek bir performans farkı olmuyor ve çok daha az yol yapıyor
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ocak 08, 2011, 15:10:49 »
"10 litre koy" gibi mi sipariş ediyorsun pompacıya yoksa "50 liralık doldur" biçiminde mi? :)
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Ocak 08, 2011, 15:18:41 »
  Benim bildiğim kadarı ile 97 Oktan genelde yurtdışı rafinerilerden geliyor.
 Aracın motor fiziksel yapısı yakıt tercihi üzerinde etkilidir. Vuruntu da başlıca belirtidir. Yakıtın en uygun zamandan (ateşleme) önce ya da geç ateşlenmesi istenmez. Bilindiği gibi silindir egzozu gazını attıktan sonra (motor türüne göre yanada gidebilir) içeri hava yakıt karışımını vakumlayarak çeker (kimi motorlarda direk yakıt silindir içine püskürtülür, kimilerinde emiş bogazına) ve tekrar yukarı çıkarak içerideki hava-yakıt karışımını sıkıştırır. Bu sıkışma (sıkıştırma oranı önemlidir) sırasında basıncı artan hava-yakıt karışımı buji ateşlemeden, uygun olmayan zamanda, krank ile bağlı bulunan diğer silindir henüz ateşleme ve patlama hareketini tam olarak bitirmeden patlayabilir (basıncı artan gazlar ısınır prensibi ile) ve bu da vuruntuya sebep olur. Bu yüzden motorun fiziki yapısına uygun yakıt kullanmak gerekir. Kimi araçlarda 98 oktan yakıt kullanımı zorunludur. Bir çok aşırı beslemeli araçda da kullanılan yakıtın oktanı çok önemlidir motorun sağlığı açısından. 97 ile 98 oktan arasında da sadece 1 oktan fark yoktur. Ayrıca 97 ya da 95 oktan yakıtın gerçek oktanlarınıda sorgulamak iyi olabilir bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Ocak 08, 2011, 15:30:13 »
ben aradaki farkı yakıt tüketimi olarak düşünüyorum hep, 97 daha çok yol yaptırır denir hep ancak tam tersi oluyor bende.. 95 oktanla hep daha fazla yol yapıyorum, 98 corollada da 2009 corollada da...97 oktanda pek bir performans farkı olmuyor ve çok daha az yol yapıyor

Türkay,

Simdi bu menzil vs isi öyle ben 97 oktan koyunca daha cok yapar, az yapar diye tek bir degiskene indiremezsin.
Olay tamamen benzinde bitmiyor.

Kisaca, oktan yükseldikce parlamasi noktasi da yükseliyor. Eger aracin motoru da uygunsa, ayni hacim benzinin kompresyon oranini artirdiginda daha siddetli bir patlama alabiliyorsun. Böyle bir araca oktani düsük benzini koydugunda, daha piston kapanmadan benzin kendi kendine parladigi icin vuruntu denilen bir durum ortaya cikiyor. Krank pistonu yukari ittirirken, pistondaki patlama asagi ittirmeye calisiyor.

Simdi senin araba da eski bir enjeksiyon sistemi var. EFI denilen sistem adam gibi calisan en eski elektronik sistemlerden birisidir.
Daha önceden yapilmis k-jetronik vs gibi elektronik ve mekanik karisimi garip sistemler var ve cok sorunlular. Aracinda da 95 oktana göre bir yakit ve atesleme haritasi vardir. Simdi sen bu arabaya 95'den daha yüksek oktanli bir benzin koydugunda, denklemi bozuyorsun.
- atesleme haritan eski (o oktan numarasina göre optimize edilmemis)
- bujinin kivilcimi yetersiz kaliyor olabilir (kac derecelik buji kullaniyorsun)
...

Tabiki farkli oktanda daha verimsiz bir yanma elde edersin. Bir cok kereler dedik; uygun motorda ek güc veya tasarruf saglayabilir. EFI bu adaptasonu yapabilir mi incelemek lazim. Benim Alfa'da motronic mevcut. Ateslemeyi veya yakiti closed loop konumunda lambda'dan hesaplayarak düzeltiyor. Oktan degisikligi de oldugunda bunu görebiliyorsun. Isin coook detayi var. 
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ocak 08, 2011, 15:42:06 »
http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/95-97-oktan/

eskilerden  bir  konu ve  içinde  ne  derece  doğru bilgi var bilemiyorum.
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #33 : Ocak 08, 2011, 15:45:35 »
"10 litre koy" gibi mi sipariş ediyorsun pompacıya yoksa "50 liralık doldur" biçiminde mi? :)
benzinde hiç bir zaman para hesabı yapmadım, sürekli lt/100km hesabı gözettim ve hep depo fulleyerek hesap yaptım, boş depoyu tekrar doldururak gittiğim km ve aldığım lt üzerinden yaptım hesabı...

murat abi ateşleme haritasının 95 oktana göre yapıldığını biliyorum, o yüzden 98 oktandan verim alamayacağımı da biliyorum anca 2009 corolladaki dual vvt-i motor da mı 95 oktana göre ayarlanmış? çünkü onda da aynı şekilde 95 oktan aldığım yakıt ile daha düşük tüketim değerleri ve daha yüksek menzil elde ediyorum
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #34 : Ocak 08, 2011, 16:17:43 »
  Aslında bu değer yakıt depo kapağında ya da kitapçıkta yazmalı.
 Benim amcam da Almanya'da iken Normal benzin kullanırdı, burada Süper Benzin kullanırdı ve denk gelirdi. Yani daha önce de söylediğim gibi oktan değerlerinin stabilliği önemli bence. Ayrıca bildiğim kadarı ile 98 oktan ile 97 arasında çok büyük farklar var. 95 Oktan'ın da her daim 95 oktan olup olmadığını sorgulamak iyi olabilir. Keza 97 içinde bu durum geçerli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #35 : Ocak 08, 2011, 16:19:51 »
peki hakan abi bu değer aynı firmada aynı şubede bile değişiyor mu ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ocak 08, 2011, 16:23:42 »
benzindeki  solvent  değeri  önemli olsa  gerek :(
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #37 : Ocak 08, 2011, 16:44:59 »
  Aslında değişmemesi lazım. Gerçi son yıllarda kontroller daha sıkı ancak bazı fırsatçıların olduğu da bence düşünülmeli. Heleki bu akaryakıt fiyatlarında bunu tamamen önlemek çok zor olabilir bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #38 : Ocak 08, 2011, 16:51:21 »
  Aslında değişmemesi lazım. Gerçi son yıllarda kontroller daha sıkı ancak bazı fırsatçıların olduğu da bence düşünülmeli. Heleki bu akaryakıt fiyatlarında bunu tamamen önlemek çok zor olabilir bence.
yani ben şahsen shell'e çok güveniyorum, ve uzun yoldakiler bile değil, sadece şehir merkezi ve büyük istasyonlardan alıyorum..hayatımda bir kez turkuazdan aldım araba yokuştua tekledi, lanet ettim bir daha hep shellden aldım. güvenmemeli mi shelle bile?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #39 : Ocak 08, 2011, 17:00:31 »
  Aslında bende hep istiridyeciden alırım. Aynı şekilde şehir içinde ve bilinen yerlerden. Diğer taraftan istiridyenin ruhsatını iptal ettiği, markasını geri çektiği bayilerde mevcut. Onların birşeyler yapmış olması lazım ki bu şekilde merkezden karar alınmış, yani ana firmada sorun olmaz ancak bayi ağını sürekli takip etmek çok kolay değil. Tabi istiridyenin şahsa ait olmayan direk kendisine ait olan yerler de var ve sanırım onlarda bu tarz olaylar ile pek karşılaşılmaz ama yine hakkı ile, Ahlaklı şekilde işini yapan çok iyi bayilerde var, bunu biliyorum.