0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaslar, Ford 70'lerde urettigi Pinto adli modelinde cok buyuk bir dizayn hatasinin farkina variyor.Daha uretim baslamadan.Fakat hic bir sey yapmiyor.Geri cagirma falan yok.Sorun su: Araba kucuk ve benzin deposu korunaksiz bir sekilde en arkaya, gorulebilecek sekilde monte edilmis.50 km./sa.'te olabilecek carpismalarda araba akordion gibi eziliyor ve benzin deposu yirtiliyor.Bu de arabanin birden alev almasi, yanip kul olmasi demek.Ford, bu dizayn hatasini uretim baslamadan once fark etmesine ragmen, hesap yapiyor.Yangina sebebiyet verebilecek senede su kadar kaza olsa, su kadar kisi olse ben bu kadar tazminat veririm, ama bu hatayi arac basina 11 dolarlik bir harcamayla duzeltmek yolunu secersem bana milyonlarca dolar daha pahaliya patlayacak diyor. Ve neticede hatayi duzeltmiyor, onunla da kalmayip hatali dizayna sahip urunde hic bir degisiklige gitmeden uretime devam ediyor. Satilanlari geri cagirip duzeltmek bir yana, ayni hatali yeni araclari uretmeye devam ediyor. Toyota ile Ford (diger ureticiler) arasindaki fark bu, arkadaslar...Ford'un Olum Hesabi:BENEFITS (FAYDA)Savings(Tasarruf): 180 burn deaths(yanik sonucu olumler), 180 serious burn injuries(ciddi yanikli yaralanmalar/kazalar), 2,100 burned vehicles(yanan arac). Unit Cost(Birim maliyet): $200,000 per death(olum basina), $67,000 per injury(yanik/yaralanma basina), $700 per vehicle(arac basina). Total Benefit(Toplam Fayda/Kar): 180 X ($200,000) + 180 X ($67,000) + $2,100 X ($700) = $49.5 million.COSTS (MALIYET)Sales(Satislar): 11 million cars(otomobil), 1.5 million light trucks(kamyonet). Unit Cost(Birim maliyeti): $11 per car(otomobil basina), $11 per truck(kamyonet basina). Total Cost(Toplam maliyet): 11,000,000 X ($11) + 1,500,000 X ($11) = $137 million. Toyota da boyle bir hesap yapip, kendisini 'kurtarabilirdi'. Milyarlarca dolar zarari goze aliyorsa demek ki insan hayatina onem veriyor.http://www.engineering.com/Library/ArticlesPage/tabid/85/articleType/ArticleView/articleId/166/Ford-Pinto.aspx
Yahu bugün okula gittik, beni gören hemen "senin arabanın gaz pedalı değişti mi?" diye sordu... Amma da popüler bir markaymış be...
Gene size bir kaç kişi sorar, bi de beni düşünün...
Bunu gurur meselesi yapmamıza gerek yok arkadaşlar. Biz çağırılıyoruz da gidiyoruz. Onlar sorun çıktıkça kendileri gidiyor tıpış tıpış, davet edilmeden. Bana da babam takıldı geçenlerde (kendisi nissan kullanıcısı). Normaldir. Bütün renkler eşit hızda kirlenince birinciliği Beyaz'a verirler