Gönderen Konu: Hep aynı sorun..  (Okunma sayısı 2549 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Hep aynı sorun..
« : Ocak 28, 2010, 19:55:51 »
   Bir forum ve açılan konu ; BOZUK TÜRKÇELİ ARKADAŞLAR
   Dikkatimi çekti. Biraz okumak istedim. Genel olarak Türkçemizin forum'larda doğru ve güzel kullanılmasını isteyenler oldukça fazla. Tam 10 sayfa yorum yazılmış. Bazı yorumları buraya aldım. İnandım ki, yerinde kullanılmayan argolar ve kısaltılmış kelimelerle anlatılmak istenenler, yazıyı yazan o kişinin kimliğine hiç olumlu bir katkıda bulunmuyor. Aksine negatif düşünceleri o kişi üzerinde topluyor.
  Nasıl bir ağacı devirmek için gövdesine keskin baltalar indiriliyorsa,bir ülkeyi devirmek için de kültürüne, diline ve değerlerine saldırılır. Bu değerlere sahip çıkmak herkesin görevidir. Kasıtlı olarak kuralları bozarak Türkçeyi bozmak tüm bu değerlere sahip çıkmak isteyenlere saygısızlıktır. Gerek konuşma, gerekse yazı dilinde bu kuralları uygulamak saygınlığımızın ön şartlarındandır.

-Düşünmeyen ve kendine önem vermeyen insan başkalarını da önemsemez. Bu tip bilinçli bozuk yazımların arkasında umarsızlık var. Siz bu forumlarda nasıl yazarsanız o şekilde ilgi görürsünüz.

-Bence Türkçe'yi yanlış kullanma alışkanlığı gurbetçilerle alakalı değil, küçük kullanıcılarla alakalı. Dikkat ederseniz genelde bu arkadaşlar "msn dili, internet dili" dediğimiz şekilde konuşuyorlar.
Aslında onların dilimize daha çok sahip çıkması gerekmez mi?

-Bozuk turkceden öte forum kullanmayi bilmeme sorunu var. Mesajlarda bilgi katma veya dusunce katma olayi yok.

-Forumda yapılan hakaretlerin ve uygun olmayan konuşmaların silinmesi ne kadar doğruysa, böyle yanlış Türkçe kullananların mesajlarının silinmesi ya da uyarı almaları da o kadar doğru olacaktır diye düşünüyorum

-Forumda yazarken bozuk türkçeli olmak demek; en az 8 yıllık ilk ve orta öğretimde gösterilen birtakım türkçe kurallarından nasibini alamamış olmak demek değil bence. ama kanaatimce burada yaşadığımız gerçek sorun "bilinçli olarak türkçe kelimeleri deforme etmemiz".

-Bence bu yaşla alakalı bir sorun. İnternet kullanımının yaş ortalamasının düşmesi ile siteye giren kişilerin ki de bu oranda aşağıya indi ve eski üyelerle beraber geniş yelpazede bir kullanıcı profili oluştu. Dolayısıyla "çoğu" küçük yaş grubundaki kullanıcı hem kuralları bilmemesinden, hem de "moda(!)" kaynaklı olarak -marifetmiş gibi- bu kuralları bozmalarından dolayı, büyük kullanıcıların da bazen bu modaya katılmalarından dolayı Türkçe genel olarak bozuldu zaten. Sadece bu site ile alakalı da değil.

-Bunun için buradan Türkçe dersi vermek yerine doğrudan duyarlı arkadaşlar mesajın altına "UYARI" adı altında bir mesaj yazarsa bence çok daha etkili olabilir. İlk başlarda tepki alacaktır, polemikler yaratılacaktır. Ancak uyaran kişisi arttıkça polemikler ve tepkiler azalacak, zamanla yazılar da bir düzene girecektir.
Ben bozuk kullanıyorum, cevap vermesinler olur biter de ne demek? Türkçe'yi yanlış kullanmak zaten Forum Kurallarına aykırıdır. Ayrıca yanlış yazımdan kaynaklı mesajları olabildiğince temizlemeye çalışıyoruz, uyarı asılıyor bildiğiniz gibi yazılarınızın yerine. Yani siz ısrarla ben bozuk yazacağım cevap verilmesin yazdıklarıma diyemezsiniz, yazılarınız zaten forumda görünmeyecektir. Kaldıki uyarı aldığı halde Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam edenler siteden uzaklaştırılırlar.

-Düzeltmeye çalışın lütfen, emin olun çok da faydasını göreceksiniz. Alışkanlık halini almasın bu yazım şekli. Diğer okuyanlar için de emin olun çok rahatsız edici, beni diğerleri ilgilendirmez diyorsanız forumun yoğun olarak kullanıldığı bir sitede olmamanız gerekir.

-Elbette yazım hatalarımız olabilir ki hepimiz zaman zaman yapıyoruz. Hatta klavyesi İngilizce olan arkadaşlar var mecburen noktalama işaretleri kullanamadıkları için onların yazılarına müdahele etmiyoruz. Ancak "ben de çok sewiorum, katılıorum sana, var  ya bittim yane" gibi bir mesaj, yazım hatası değildir. Bilerek öyle yazmaktır. Doğru kullanmaktan kasıt budur, süper dilbilgisi gerektirecek bir bilgi değil bu. Normal yazım kurallarını bilen herkes bu şekilde yazar zaten. Mesele anlaşılıp anlaşılmaması değil, düzgün yazma meselesidir. "Onu çok sewiorm cnm bnm" cümlesi de anlaşılıyor ama düzgün mü bu? Klavye hatası mı?

-Bazı kullanıcılar kafadan sakat bir Türkçe ile yazıyor.Direk yazdım bunu...Bunu düşünüyorum çünkü...Hakaret falan değil bu..."yaws,diil,ööle,seviom,çok jekerrr!!!" gibi kullanımlar normal kullanımlar mı?Bir-iki dakika dikkat edilirse düzeltilecek şeyler...Ama "kafadan sakat" benzetmem bence yerinde(kişilere yöelik de değil) ve direk de söyledim.Küfür mü yazayım yerine???Tövbe tövbe..."Düşündürücü" yazamıyorum işte...

-Ben Türkçe kullanımındaki bozukluğun daha çok insanların yetiştiriliş tarzları ile ilgili olduğunu düşünürüm. Elbet okul yaşamında alınan eğitim insanda bir süre dil kullanımına özen gösterilmesine neden oluyor ama önemli olan günlük yaşamda da bu özenin devam edilmesi. İşte bu da alınan eğitimle alakalı nitekim.

-Hem Türkçe'yi yanlış kullanıyorlar, hem de ne dedikleri anlaşılmıyor.böyle kullanıma karşıyım ve elimden geldiğince de arkadaşlarımı uyarıyorum.
çok güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten.

-Tabi birde böyle forumda laf sokan arkadaşlarımızda var, zorla düzgün türkçemizi bozdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar ama biz bilinçli forumcular ve türkçemize saygı duyan insanlar olarak ne yapıyoruz msnde açıyoruz ağzımızı Laughing Forum Kurallarını oku kardeşim ikili muhabbet yeri değil burası .Öyle yazarak farklı olduklarını zannediyorlar . Tamam farklı oluyorolar hemde çok göze batıyorlar ama iyi yönde değil . Şahsen ben öyle yazanlara acayip gıcık oluyorum .

-Kısacası forum ortamında anlık bir mesajlaşma ortamı yoktur dolayısıyla o gün yazılan mesajın 1 hafta sonra okunduğunda da bir anlamı olması gerekir.

-Bozuk Türkceden öte forum kullanmayi bilmeme sorunu var. Mesajlarda bilgi katma veya düsünce katma olayi yok. 

98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Toyota Club Türkiye

Hep aynı sorun..
« : Ocak 28, 2010, 19:55:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: Hep aynı sorun..
« Yanıtla #1 : Ocak 28, 2010, 20:08:56 »
kemal abi ellerine sağlık ama işin kötüsü ve gerçek sorun ne biliyor musun? bu yazıda bahsi geçen, inatla türkçeyi bozan kullanıcılar bu yazıyı okurken sıkılıp "sıkıldım yaneee" diyerek konuyu kapatacak olması..veya bir umut senin yazını okurken sıkılıp aşağıdaki yorumlara bakmak ve benimkini okuyup utanıp senin yazını da okumaları..burada bahsedilenlerden daha da vahim olanları var, özellikle uğraşılır onu yazmak için, ciddiyim uğraşsam yazamam onu, bir harf küçük bir harf büyük, B yerine beta(almancadaki) veya Ş yerine $..."oDA SEvmiyo ßénDe" bu yazıyı facebookta arkadaş listemde olan birinden kopyaladım buraya...yorumsuzdur..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2010, 20:11:35 »
Allahtan bu sitede emo'lar yok :D
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 28, 2010, 20:13:39 »
Allahtan bu sitede emo'lar yok :D
bunun emosu bebetosu yok hacı..bu dil bize emanet!
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 28, 2010, 20:48:34 »
kemal abi ellerine sağlık ama işin kötüsü ve gerçek sorun ne biliyor musun? bu yazıda bahsi geçen, inatla türkçeyi bozan kullanıcılar bu yazıyı okurken sıkılıp "sıkıldım yaneee" diyerek konuyu kapatacak olması..veya bir umut senin yazını okurken sıkılıp aşağıdaki yorumlara bakmak ve benimkini okuyup utanıp senin yazını da okumaları..

Aynen katılıyorum. Ben, siz veya bizim gibi düşünenler ne kaybeder ki?  Önemli olan bizim gibi başkalarının da doğruları görmeleri ve bu konuyu düzeltmek için çaba sarfetmeleridir. Halen Türkçeyi inatla bozmaya devam eden kullanıcılar için gerekli önlemin alınmaması ise, diğer kullanıcıların siteye olan güvenini ve bakış açısını olumsuz etkilemez mi? Başımıza gelenler çok fazla hoşgörü, adam kayırmak ve ''bana dokunmayan yılan bin yaşasın'' felsefesinin eseri değiller mi?

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 28, 2010, 20:54:35 »
Öyle bir duruma geldik ki hiç birşeyi tam tamına düzgün yapamıyoruz. Türkçe konuşmayı, yazmayı bile.
böyle giderse yakında iş başvurularında özgeçmişimize ingilizce iyi seviye Türkçe yeteri kadar yazacağız!
Kemal Bey teşekkürler, umarım forumdaki herkes okur özellikle genç arkadaşlarımız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 28, 2010, 21:10:18 »
Öyle bir duruma geldik ki hiç birşeyi tam tamına düzgün yapamıyoruz. Türkçe konuşmayı, yazmayı bile.
böyle giderse yakında iş başvurularında özgeçmişimize ingilizce iyi seviye Türkçe yeteri kadar yazacağız!
Kemal Bey teşekkürler, umarım forumdaki herkes okur özellikle genç arkadaş İlginizlarımız.
   Böyle Milli bir konuya ilgi duymanız memnuniyet verici.

Atatürk’ün Türk bilimci ve eğitimcisine şu vasiyeti:

“Bakınız arkadaşlar, ben belki çok yaşamam. Fakat siz, ölene dek Türk gençliğini yetiştirecek ve Türkçe’nin bir kültür dili olarak gelişmeye devamı yolunda çalışacaksınız. Çünkü Türkiye ve Türklük, uygarlığa ancak bu yolla kavuşabilir.”

Yukarıdaki satırlara hiç kimsenin ihanet etmeye hakkı yoktur.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 28, 2010, 21:37:37 »
Türkçeyi kullanmak her babayiğidin harcı değildir. Çoğu insan daha farklı görünmek için Türkçeyi bozuyor. İsteseler de istemeseler de Türkçe harika bir dildir ve düzgün kullanıldığında insanlara zevk verir.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2010, 21:48:41 »
Yalnız, Kemal Bey Atatürk'ün vasiyet ettiği o eğitimci ve bilim adamlarını ya memleketten kaçırdılar yada sindirdiler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 28, 2010, 22:03:16 »
Türkçeyi kullanmak her babayiğidin harcı değildir. Çoğu insan daha farklı görünmek için Türkçeyi bozuyor. İsteseler de istemeseler de Türkçe harika bir dildir ve düzgün kullanıldığında insanlara zevk verir.

İnsanların ilgisini çekmek için kendisi gibi davranmamak, farklı görünmek için Türkçeyi bozmak ne derece doğrudur?
    İnsanın üzerine her kıyafet oturur ama olmadığın birinin karakteri oturmaz.Bir yerde muhakkak açık verir.Genelde bu insanlar kendi özel hayatlarında da böyledir. Alıştıkları bir hareket varsa inatla bunu sürdürürler.Hem kendileri zarar görür, fakat bunun farkına varmazlar. Hem de başkalarına zararı dokunur. Bu sosyolojik olarak kanıtlanmıştır.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2010, 22:10:45 »
Yalnız, Kemal Bey Atatürk'ün vasiyet ettiği o eğitimci ve bilim adamlarını ya memleketten kaçırdılar yada sindirdiler.
  Doğruluk payı var. Fakat insanın biraz kendini yetiştirmesi, uyarılara kulak vermesi, dünyaya at gözlüğü ile de bakmaması lazım. :)

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 28, 2010, 22:39:12 »
Kemal Abi, tek kelimeyle "süpersin" :) Duygularıma tercüman oldun, biz özellikle "de" bağlacının bile yazımına dikkat etmeye çalışıyorken bazılarının "yahu ,edior,gidior" gibi tabirleri insanı gerçekten çok rahatsız ediyor.

"Dilini kaybeden bir millet eninde sonunda mili benliğini de kaybetmeye mecburdur." Prof. Dr. Mehmet Yalçın , Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
Ayrıca linke de göz atmakta fayda var ;)
http://www.kultur.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFAD9C4ADBD3E2D17A

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 28, 2010, 22:55:01 »
Kemal Abi, tek kelimeyle "süpersin" :) Duygularıma tercüman oldun, biz özellikle "de" bağlacının bile yazımına dikkat etmeye çalışıyorken bazılarının "yahu,edior,gidior" gibi tabirleri insanı gerçekten çok rahatsız ediyor.

"Dilini kaybeden bir millet eninde sonunda mili benliğini de kaybetmeye mecburdur." Prof. Dr. Mehmet Yalçın , Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
Ayrıca linke de göz atmakta fayda var ;)
http://www.kultur.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFAD9C4ADBD3E2D17A
 Örnek düşünceleriniz ve link için teşekkürler.Çok faydalı bilgiler var.Türklüğümüzü, Türkçemizi ve benliğimizi koruduğumuz müddetçe var oluruz.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 28, 2010, 23:26:34 »
Keske yalnizca forumda bu tip durumlar yasansa Kemal Bey, artik sagda solda acilan bircok magaza ya da kafe/restoran tarzi yerlerin isimlerine bile yeri gelince daha cok müsteri ceker edasiyla ingilizce, fransizca, italyanca tarzi isimler koyuyorlar... Bahsettiginiz gibi foruma yazilanlar anlik ileti olmayip, daha ileriki tarihlerde okunabilecek sekilde yararli bilgiler iceren metinlerden olusmali..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • GÜMÜŞ BALİNA
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 28, 2010, 23:37:24 »
Teşekkürler Kemal bey. Keşke herkes (belki de hepimiz demek daha doğru olacak) sizin kadar duyarlı olabilsek. O zaman böyle uyarılara da gerek kalmayacak. dilimizi doğru kullanmak birbirimizi daha kolay ve çabuk anlamamızı sağlayacak ama maalesef, anlamanın, anlaşmanın karşılıklı birbirimizi anlamakla başladığının bile farkında değiliz.
TÜRK'ün gerçek dostu TÜRK, iletişim dili TÜRKÇE'dir.
Saygılarımla
Isparta Şarkikaraağaç METEM Elelktrik Öğretmeni

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 158000
  • Model Yılı: '08
  • 5 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 28, 2010, 23:51:00 »
Kesinlikle yazdıklarınıza içten katılıyorum Kemal Bey, zahmet edip yazmışsınız. Böyle bir uyarıyıda yaşça büyüğümüz olarak sizin yapmanız gayet yerinde olmuş. Özellikle cevap yazmamın nedeni, yazınızdan alınmamdır. Belki bi bahane olarak kabul edilemez sizin tarafınızdan ama 11 yaşımdan beri bilgisayar sahibiyim, chat in ilk zamanlarını biliyorum ve o zamanların modası, özenti halleri vs gibi nedenlerle el bir şekilde alışıyor. Tabiki yerine göre kurallarına uygun konuşuyorum ama eğer karşınızdakiler de pek dikkat etmeden konuşuyorsa çok da irdelemiyorsunuz. Kesinlikle haklı çıkarmaya çalışmıyorum kendimi yanlış anlamayın ama alışkanlık işte ve zamanla geçecek. Sohbet kısmında başlıkta da yazdığı gibi geyik muhabbeti yaparken takındığım tavır dışında diğer konularda hatam olduysa affola. Daha dikkatli olmaya çalışacağımdan şüpheniz olmasın.

Değinmek istediğim başka bir nokta da, lütfen uyarınızı onaylar nitelikte yorum yapan kullanıcıların önce kendi yazılarına bakmalarıdır. Kendileri hiç yapmıyorlarmış gibi tabiri caizse atıp tutmaları hoş olmuyor.
''Çocukları, yasaların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız."

dissapointment=expectations/reality

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Ocak 29, 2010, 00:04:39 »
Kesinlikle yazdıklarınıza içten katılıyorum Kemal Bey, zahmet edip yazmışsınız. Böyle bir uyarıyıda yaşça büyüğümüz olarak sizin yapmanız gayet yerinde olmuş. Özellikle cevap yazmamın nedeni, yazınızdan alınmamdır. Belki bi bahane olarak kabul edilemez sizin tarafınızdan ama 11 yaşımdan beri bilgisayar sahibiyim, chat in ilk zamanlarını biliyorum ve o zamanların modası, özenti halleri vs gibi nedenlerle el bir şekilde alışıyor. Tabiki yerine göre kurallarına uygun konuşuyorum ama eğer karşınızdakiler de pek dikkat etmeden konuşuyorsa çok da irdelemiyorsunuz. Kesinlikle haklı çıkarmaya çalışmıyorum kendimi yanlış anlamayın ama alışkanlık işte ve zamanla geçecek. Sohbet kısmında başlıkta da yazdığı gibi geyik muhabbeti yaparken takındığım tavır dışında diğer konularda hatam olduysa affola. Daha dikkatli olmaya çalışacağımdan şüpheniz olmasın.

Değinmek istediğim başka bir nokta da, lütfen uyarınızı onaylar nitelikte yorum yapan kullanıcıların önce kendi yazılarına bakmalarıdır. Kendileri hiç yapmıyorlarmış gibi tabiri caizse atıp tutmaları hoş olmuyor.
katılıyorum..ben de ilköğretim 3. sınıfta tanıştım bilgisayar ile..internet bu denli gelişmemişti, msn vs yoktu, icq bile yaygın değildi, mirc kullanırdık, mirc içinde çeşitli scriptler vardı ve o scripti seçince abuk subuk yazılar çıkardı, klavyeden normal yazardık amabir büyük iki küçük şeklinde çıkardı..o zamanlardan kalma bir olay olduğunu düşünüyorum, tamamen özentilik..kendi adıma konuşayım, ben hiç o tarz bir olay içine girmedim, harf yerine saçma karakterler falan..ama çeşitli kısaltmalar, geliorm, gidiorm, kendine ii bak, tmm cnm, tarzında kullanımlarım var..ve bana göre tmm cnm ile doc. dr. arasında bir fark yok..çünkü bu tarz kullanımlar anlık mesajlaşma, sms gibi ortamlarda zamandan kazanmak, hızı arttırmak için kullanılıyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ocak 29, 2010, 00:13:04 »
katılıyorum..ben de ilköğretim 3. sınıfta tanıştım bilgisayar ile..internet bu denli gelişmemişti, msn vs yoktu, icq bile yaygın değildi, mirc kullanırdık, mirc içinde çeşitli scriptler vardı ve o scripti seçince abuk subuk yazılar çıkardı, klavyeden normal yazardık amabir büyük iki küçük şeklinde çıkardı..o zamanlardan kalma bir olay olduğunu düşünüyorum, tamamen özentilik..kendi adıma konuşayım, ben hiç o tarz bir olay içine girmedim, harf yerine saçma karakterler falan..ama çeşitli kısaltmalar, geliorm, gidiorm, kendine ii bak, tmm cnm, tarzında kullanımlarım var..ve bana göre tmm cnm ile doc. dr. arasında bir fark yok..çünkü bu tarz kullanımlar anlık mesajlaşma, sms gibi ortamlarda zamandan kazanmak, hızı arttırmak için kullanılıyor..

bende küçüklü büyüklü veya farklı dillerin alfabelerinden yaralanarak yazmadım bu zamana kadar hiç bir yazımı. kendi adıma dilediğim özür tamamen, "ii,cnm,yazmıor" gibi kelimeleri kullandığım içindi. bence Kemal Bey, bu kullandıklarımızında yanlış olduğunu söylüyor ki öyle. madem Türkçe'mizi doğru kullanmaktan bahsediyoruz o zaman bunun herhangi bir açıklaması olamaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Ocak 29, 2010, 00:20:34 »
burda özür dilemenin ne anlamı var ki? bunu düzeltmen lazım..gerçekten, özrün bir anlamı yok..ama benim kızdığım şey türkçe kullanımında bambaşka..değil yerine deyil yazmak, de bağlacının kullanımı gibi konular..yahu mide yerine miyde yazan gördüm :) yine tekrarlıyorum, doğrusunun iyi şeklinde yazıldığını bilip, sadece hızlı olsun diye ii yazmak, değil kelimesinin yazılışını bilmemekten veya yalnız, herkes gibi kelimeleri yanlız, herkez şeklinde kullanmaktan çok daha masumdur!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ocak 29, 2010, 00:29:11 »
burda özür dilemenin ne anlamı var ki? bunu düzeltmen lazım..gerçekten, özrün bir anlamı yok..ama benim kızdığım şey türkçe kullanımında bambaşka..değil yerine deyil yazmak, de bağlacının kullanımı gibi konular..yahu mide yerine miyde yazan gördüm :) yine tekrarlıyorum, doğrusunun iyi şeklinde yazıldığını bilip, sadece hızlı olsun diye ii yazmak, değil kelimesinin yazılışını bilmemekten veya yalnız, herkes gibi kelimeleri yanlız, herkez şeklinde kullanmaktan çok daha masumdur!

bu yanlış anlamış olmamalıydın beni ama. farklı şeylerden bahsettiğimizi tekrar yazılarımızı okursan anlayacaksındır.