Gümüşhane'de Ölen Dağcıların Anısına Yaptırılan Anıt Gözyaşlarıyla Açıldı
Gümüşhane Zigana Dağı'nda Geçtiğimiz Yıl Ocak Ayında Meydana Gelen Çığ Afetinde Hayatını Kaybeden 10 Dağcı İçin Anıt Yaptırıldı. Anıtın Açılışı Düzenlenen Törenle Yapıldı.
Gümüşhane Zigana Dağı'nda geçtiğimiz yıl Ocak ayında meydana gelen çığ afetinde hayatını kaybeden 10 dağcı için anıt yaptırıldı. Anıtın açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Gümaşhane'nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan Zigana Dağı'nda geçtiğimiz Ocak ayında meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcının anısına yaptırılan anıtın açılışı yapıldı. Gümüşhane Valiliği tarafından yaptırılan anıtın açılışına, Gümüşhane Millet Vekili Doç. Dr. Kemalettin AYDIN, Vali Enver SALİHOĞLU, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Fuat KÖMÜRCÜ, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa CANLI, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan GÜMRÜKÇÜOĞLU, Emniyet Müdürü Kamil ŞANLI, Torul Kaymakamı Şafak GÜRÇAM, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin KARACA, TEDAK yönetici ve üyeleri, GÜDAK yönetici ve üyeleri, KDRK yönetici ve üyeleri, 37 ilden fedarasyona bağlı 125 dağcı ile çığ felaketinde yaşamını yitiren sporcuların Anne - Baba ve yakınları katıldı.

Törende konuşan Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Başkanı Ali Melih TANKUTAY, 17 yıllık bir kulüp olarak bugüne kadar binin üzerinde doğa yürüyüşü ve kamp yaptıklarını, 30 bin insanı dağlarla ve doğayla buluşturduklarını söyledi.
Tankutay, bugüne kadar çığ felaketinin haricinde en ufak bir kazalarının bile olmadığını belirterek, "Ama maalesef az risk gördüğümüz bir ortamda sıkıntı yaşadık. Bunun sonucunda 10 arkadaşımızı kaybettik." dedi.
Çığ felaketinde yaşamını yitiren Özlem Timurcioğlu'nun annesi Sündüz Timurcioğlu ise kızına yazdığı mektup ve şiiri okudu. Timurcioğlu, gözyaşları arasında mektubunda kızına şöyle seslendi: "Özlemim, yıl 27 Ekim 1983. Binbir güçlüklerle getirdim seni dünyaya yavrum. Hasta idin, senin için söylediğim ninniler hâlâ yankılanıyor odanın duvarlarında. Hâlâ inleyen bir bebeğin yeşil gözleri dolaşıyor tavanlarda. Hâlâ büyüyen bebek Özlemim."

Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise bir hafta sonu normal bir yolda yürürken, spor yaparken, sağlıklı olmak, bölgesini tanıtmak, bölgeye turizmde canlılık getirmek için yürüyen insanların böyle bir kazayla karşılaşmasının düşündürücü olduğunu ifade ederek, "Türk dağcıları olarak unutmayacağız ve unutulmayacaklar. Sporumuzun riskli olduğunu biliyoruz. Bu risklerden ne kadar uzak durabilirsek o kadar uzun süre dağlarda gezebiliriz diye düşünüyorum." diye konuştu.
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da dağcılık ve kayak sporlarının bazı riskleri taşıdığını vurgulayarak, "Bazen çok acı facialarla, sürprizlerle karşılaşıyoruz. Allah bu tür faciaları tekrar göstermesin. İnşallah bu son olur diyorum. Onlar Trabzonluydu, Maraşlıydılar. Gümüşhane'nin dağlarında şehit oldular. Trabzon ile Maraş kardeş şehirdir. Şimdi diyorum ki Trabzon-Maraş kardeşliğinde bir de Gümüşhane eklendi. Onlar memleketlerine defnedildiler ama aslında onlar Gümüşhane'nin dağlarına, Zigana'nın 2 bin 100 metrelik doruklarına defnedildiler. Onlar orada yatıyor ve her tarafı birden seyrediyorlar." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Gümüşhane Valililiği tarafından yaptırılan anıt, çığ felaketinde yaşamını yitiren dağcıların yakınları ve protokol üyeleri tarafından açıldı. Törenler için Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Trabzon, Gümüşhane dağcılık kulüplerine bağlı çok sayıda sporcu bölgeye gelirken, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları (GÜDAK) tarafından Zirve Camii'nde mevlit okutularak, helva dağıtıldı. Tören esnasında çığda hayatını kaybedenlerin yakınları gözyaşlarına hakim boğuldu.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Heykeltıraş Ayhan Yılmaz ve 10 arkadaşı tarafından 4 aylık bir çalışmanın sonucunda tamamlanan heykelin 1,5 ton ağırlığı ve 9,5 metre yüksekliği bulunuyor. Heykelin ön yüzünde ölen dağcıları temsilen 10 ayak izi ve yukarıdan gelen bir çığ ile çığın düşmesi sembolize edilirken, arka yüzünde ise kabartılarak ölen dağcıların isimleri yer alıyor. Heykel, Gümüşhane-Trabzon karayolundan rahatlıkla görülebiliyor.
Törenden sonra Gümüşhane Valisi Enver SALİHOĞLU hayatını kaybeden sporcuların yakınlarına bir yemek verdi. Kendisine tekrar burdanda tüm ailelelr adına çok çok teşekkür ediyorum. Anıta verdiği önem, yapımıda katkıda bulunması, yakından takip etmesi nedeniyle ve tüm emeği geçenlerede ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum...
http://bizdenhaber.net/index.php?option=com_content&task=view&id=5923&Itemid=1&mosmsg=Yorum+kaydedildi.+Yorumunuz+y%F6netici+onay1ndan+sonra+yay1nlanacakt1r.