Gönderen Konu: 2001 Corolla Motor arıza lambası yanıyor...  (Okunma sayısı 17394 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
2001 Corolla Motor arıza lambası yanıyor...
« : Aralık 09, 2009, 19:31:20 »
Arkadaşlar foruma yeni katıldım.Öncelikle herkese merhaba.Bende 2001 model corolla 1.4 terra VVT-i araç var.Yaklaşık 7-8 ay önce bir seyahat esnasında çekişte düşme ardından tekleme ve hafif vuruntu sonrası motor arıza lambası yandı.Servisi aradım araç LPGli olması nedeniyle bu sorun çıkıyormuş.Siz yola devam edin sorun olmaz dediler.Bu lamba 20-30 km.sonra kendiliğinden söndü.Araçtaki teklemede zaten lamba yanmasıyla bitmişti.Servise giren aracımın oksijen sensöründe arıza olduğu söylendi.Benim ilginç bulduğum bu lamba hafta 1 gün yanıyor sönüyor o günde araçta çekiş kaybı hissediliyor.Sönünce araba süper oluyor.:))Bu şekilde 7-8 aydır kullanıyorum.Sorum şu bu şekilde kullanarak aracta daha ciddi bir sorun çıkarmı?LPG kullanımın bununla ne alakası var?Oksijen sensörü nedir ve görevi nedir,arızasının bana zevali ne olabilir?Teşekkür ederim,saygılar....

Toyota Club Türkiye

2001 Corolla Motor arıza lambası yanıyor...
« : Aralık 09, 2009, 19:31:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Ynt: 2001 Corolla Motor arıza lambası yanıyor...
« Yanıtla #1 : Aralık 09, 2009, 20:26:25 »
 hoş geldiniz Fikri Bey,

Öncelikle kendinizi Tanışma bölümünde tanıtabilir misiniz? Ondan sonra sorununuza arkadaşlarımız ve ben yardımcı olmaya çalışalım...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 09, 2009, 20:33:59 »
Oksijen Sensörü egzos içerisinde oksijen miktarını ölçüp bunu anlık olarak ECu'ya bildiriyor ve hava/yakıt oranı ayarlanıyor.Bozuk sensör yakıt tüketiminde %10-%30 artışa sebep oluyor.

Yetkili servis bozuk oldugunu belirtmişse doğrudur,dışarda para kapmak için de bozuk olmayan parçanıza bozuk muamelesi yapılır bazen.Parça fiyatı 300-500 TL arasıdır.Bosch marka uygun olanını bulursanız 150-200 TL gibidir diye tahmin ediyorum.

Bozuk sensörü kullanmanın da katalitik konventörü bozacağını okumuştum.

Oksijen sensörünün ömrünü etkileyen durumlar şu çalışmada belirtilmiş;
''Düşmanlarımız önce subayları öldürür''

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 09, 2009, 21:32:11 »
Oksijen sensörünün mucidi bosch'tan sensör hakkında bilgi;

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:L6hOPO286LsJ:www.boschtr.com/boschlife/language1/download_blife/blife_s10/22.pdf+bosch+oksijen+sens%C3%B6r+fiyat&hl=tr&gl=tr&sig=AHIEtbSmRIndq-H2RKM7OW8WuRGGlwS-Jg

Bujilerinizi uzun zamandır değiştirmediyseniz,orjinal bujilerle değiştirmeniz,hava filtrenizi de yenilemeniz belki olumlu etki doğurabilir.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 09, 2009, 21:47:33 »
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.Aracımın 1 ay önce bujilerini orjinal servisinde değiştirdim.Kampanya dahilinde check-up'ta yapılan aracımda ilginçtir arıza tespit edilmedi.İşin güzel tarafı belirttiğim sorunlarda bundan sonra görülmedi.Bu sensör kendi kendinimi onardı:)Yadabu sorun atıyorum hava filtresi,buji gibi şeylere bağlı olarak ortaya çıktıda bunlar değiştikten sonramı düzeldi.İlginç ama sevindirici tarafı aracımda o günden beri ne gaz yememe,ne tıkanma ne silkinme olmadı.Demekki sensör daha çalışıyor diye düşünüyorum.Kendimide tanıtmak üzere tanışma bölüme hemen geçiyorum.Ben bu siteyi tuttum zira iki adet toyota kullanıcısıysam ve daha yeni bu siteyle tanışmışsam bu benim kaybımdır:)Kalın sağlıcakla....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2009, 21:59:26 »
Önceki bujilerleriniz yanmayı tam gerçekleştiremediyse,hava filtreniz de kirliyse  egzosa giden çiğ, oksijen sensörüne alarm verdirmiş olabilir.

Bir de lpg'de sorunsuz ise aracınız,bulundugunuz bölge dışına çıktıgınızda rakım farklılğında,bol oksijenli bir bölgede geçici olarak motor arıza ışığı yanabiliyor.Kafaya takılacak bir şey değil.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 09, 2009, 22:12:03 »
vallahi kafaya takılacak gibi değildi ama 7-8 ay haftada bir arabanız hantal ve gaz yemeyip tekleme ve tıkanma yapınca insan bozuluyor.zira toyota bu insan bu markaya toz kondurmak istemiyor heleki kendine aitse. :D(haa birde unuttuğum birşey vardı;aracımdaki sorun genelde 2500-3000 devir aralığında olurdu.3000 den sonra gaz pedalında bir kaç pompalama yaptıktan sonra araba ok gibi fırlar ve hiç sorunsuz devam ederdi.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 09, 2009, 22:50:52 »
Tekleme,tıkanma tabi ki kafaya takılacak, hatta o şekilde sürüşe devam etmek motora kalıcı hasar verdirebilir.Sorununuz buji kaynaklı diye tahmin ediyorum.Geçmiş olsun

Mustafa Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 10, 2009, 04:39:02 »
Teşekkür ederim ilginize...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: -
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 10, 2009, 09:12:11 »
Yıldırım  Bey,
Eğer oksijen sensörünüz ARIZALI DEĞİLSE sorun büyük olasılıkla LPG ayarının iyi yapılmamasıdır. LPG ayarı düzgün yapılmazsa, motor ya zengin ya da fakir karışımda çalışır; bunu tespit eden de oksijen sensörüdür. Arkadaşın dediği gibi ECU sensörden gelen bilgiye göre yakıt miktarını ayarlar. Eğer yakıt miktarı fazla ise düşmesi yönünde az ise artması yönünde komut verir. Ancak, hava/yakıt karışımındaki sapma belirli bir eşiğin üstüne çıkarsa ECU arıza lambasını yakar; bu kadar sapma normal değil bir arıza olmalı diye uyarır. Serviste bunu anlamamalarının sebebi, yalnızca alarm var mı diye kontrol etmeleridir, sensörlerden mantıksız, yanlış bilgi geliyor mu diye bakmazlar. Bunu anlamanın en kolay yolu arıza lambası yanınca hemen servise gidip ne anlamına geldiğini öğrenin. Bu iş için LPG montajı yapan servislere de gidebilirsiniz, genellikle onlarda da arıza tespit cihazı bulunmaktadır.
2009 TOYOTA COROLLA, D-4D
1.6 Comfort Gümüş Gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 11, 2009, 12:52:42 »
Birol bey iyi günler sorun yıldırım beyin değil benim sorunumdu:)Ayrıca LPG ayarlarınıda defalarca yaptırdım.Yanlız toyota servisine göre aracın ECU suna LPG kitinin ECU su tanıltılmıyor bundan sorun oluyor diyorlar.Bunuda LPG ustası kabul etmiyor,zira tanıtmasak bu sistem çalışıp aracınızı yürütmez diyor.Ayrıca bu sorun30000 km LPG'li yol yaptıktan sonra meydana geldi.Bu durumda toyota servisinin tezi bence yanlış.Ama bir buji değişimi ve LPG yakıt oranını %5 düşürdükten sonra azaldı gibi ama biraz daha km.yaptıktan sonra yine bilgi vereceğim buradan.Kalın sağlıcakla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 19, 2009, 12:23:24 »
Arkadaşlar bilgi devamlılığı açısından yazıyorum.Uzun aradan sonra bu lamba tekrar yandı ama bu sefer 3-4 km içinde tekrar söndü zira daha öncekilerde günlerce ve 100-500 km aralığında sönebilirdi.Demekki Bujileri değiştirmek sıkıntıyı çoğunlukla çözüyor ancak tamamen çözmüyormuş.Bire buji kabloları ve hava filtresini değiştirip takip edeceğim neticesini bilgilerinize sunacağım..Selamlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 19, 2009, 14:51:24 »
Fikri bey geçen hafta bende gaz filitresini değiştirdim ve ayar yaptırdım. Yaptırmaz olaydım arıza ışığını hiç yakmayan araba arıza ışığı yakmaya başladı. Bu ayar işi gerçekten çok incelik istiyor...
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 20, 2009, 10:46:04 »
Alper bey arıza lambası süreklimi yanıyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #14 : Aralık 20, 2009, 13:17:22 »
benimde 2001 model corollam var dün aniden arıza lambası yandı arca baktırdım oksijen sensörü bozuk dediler değiştrdim ama lamba hala yanıyo....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Aralık 20, 2009, 13:30:56 »
benimde 2001 model corollam var dün aniden arıza lambası yandı arca baktırdım oksijen sensörü bozuk dediler değiştrdim ama lamba hala yanıyo....
İrfan Bey, sizi Tanışma bölümümüzde biraz tanıyabilir miyiz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • uçak
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 20, 2009, 13:49:26 »
irfan bey bujilerinizi değiştirip lpg ayarlarında %5-10 tüketim azaltmasını yaptırın.Bende bu şekilde düzeldi diyebilirim zira oksijen sensörü arızalı teşhisi banada konmuştu ancak ben değiştirmedim.Bu arada oksijen sensörünün fiyatı nedir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 20, 2009, 13:52:28 »
irfan bey bujilerinizi değiştirip lpg ayarlarında %5-10 tüketim azaltmasını yaptırın.Bende bu şekilde düzeldi diyebilirim zira oksijen sensörü arızalı teşhisi banada konmuştu ancak ben değiştirmedim.Bu arada oksijen sensörünün fiyatı nedir?

!!! !!! !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 20, 2009, 14:12:25 »
İrfan bey ben kendiliğinden sönmesini hiç beklemedim galiba bir kere yanınca kendiliğinden sönmüyor öyle kolay kolay. Bende kendim söndürüyorum arıza lammasını. Lambanın kesin gazdan dolayı yandığını bildiğimden böyle yapıyorum ben. Ama neden yandığından emin değilseniz mutlaka hata kodunu okutun arkadaşlarında dediği gibi.
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Aralık 20, 2009, 14:26:57 »
İrfan bey ben kendiliğinden sönmesini hiç beklemedim galiba bir kere yanınca kendiliğinden sönmüyor öyle kolay kolay. Bende kendim söndürüyorum arıza lammasını. Lambanın kesin gazdan dolayı yandığını bildiğimden böyle yapıyorum ben. Ama neden yandığından emin değilseniz mutlaka hata kodunu okutun arkadaşlarında dediği gibi.

!!! !!! !!!