Gönderen Konu: Hava Sensörü  (Okunma sayısı 24550 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Ynt: Hava Sensörü
« Yanıtla #40 : Aralık 30, 2009, 23:49:00 »
 !!!
Merhaba Arkadaşlar,
Bu bahsedilene parça' nın temizlenmesi konusunda bazı arkadaşlar uyarmış ama bende altını birkez daha çizmek istedim.
Air Flow meter diğer adı Mass Air flow yada sanayi tabiri ile hava akış metresi çok hassas bir parçadır, çok kolay bozabilirsiniz ve oldukça da pahalıdır.Bu parça, arkadaşların dediği gibi aracın verimil çalışmasında baş rol oyuncusudur diyebiliriz, diğer arkadaşlarını saymassak tabi.Görevini de merak eden veya bilmeyen arkadaşlar için yazmak istedim:

Hangi araç olursa olsun, fiziksel olarak bezinin ideal olarak yanma oranı: 14.1 birim hava/1 birim benzin dir ki, bu orana Lambda 1 denir.(Eksoz muayene analiz kağıdında aracınızın lambda değerini verirler) bu değer 1'e çok yakınsa herşey ayarlı, araç verimli çalıyor demektir.Peki bunu araçlar, 14.1 /1 olacak şekilde nasıl ayarlıyor, işte bu hava akış metresi, denen parça, geçen havanın miktarını ölçüp ECU' ya yani beyine bildiriyor beyinde benzin miktarını ayarlıyor.

Gelelim temizleme işine,
1-Balata spray ile kesinllikle temizlenmez ! Arızalanabilir veya doğru okuma kabileyetini kaybeder.Gerçi sanayideki bazı ustalar herşeyi kullanabilir ama öyle değil işte !
2-Yağlı ve çözücü özelliği olan hiçbirşey bulaştırılmaz ve sensörün tellerine kesinlikle dokunulmaz
3-Temizlenecekse (gene bazı işi bilen arkadaşlar yazmış) Yağsız kontak spray (mümkünse markası Philips olan) uzaktan sessörün tellerine sıkılır.
4-Yağsız kontak spray uçunca yerine takabilirsiniz (Takarken contasını yırtmamaya dikkat edin)
5-Basınçlı hava kullanacaksanız eğer ki ben pek  tavsiye etmem 1,5 bar ın üzerinde olmamalıdır.

Not:Hava akış metresi yanlız ejeksiyonlu araçlarda olur, karbüratörlü aracı olan arkadaşların kafası karışmasın diye yazıyorum. Ayrıca corolla' larda VVT_i motordan dan itibaren bu parça var, 2001 modele kadar olan arkadaşlar arabasında boşuna aramasın, ama üzülmeyin sizin arabanızda da bu işi yapan MAP (Mass Air pressure) diye parça var ama temizlenmez, gerekte yok zaten ve aracın başka noktasında bulunuyor.Birde diğer bir arkadaşımız, resimli tarif için link eklemiş, o resimlerde biraz hata var ,kendisi kusura bakmasın lütfen, fakat yanlış olanı da düzeltecez öyle değilmi ?
O resimler de Hava Akış sensörü doğru gösterilmiş  ama günümüzde hava akış sensörleri 2 ayrı parçanın birleştirilmesinden  (Tümleşik) oluşuyor. Birincisi IAT sensör, motora giren havanın ısısını ölçüp beyin'e bunu bilirir, 2. ise esas oğlan, yani hava miktarını ölçen MAF sensördür ki özellikle bu temizlenmelidir aşağıya resmi düzenleyip ilave etmek istedim fakat resim yüklenemiyor, sizde bana bu konuda yardımcı olursanız
hazırladığım bu resmi sizlerle paylaşacağım, muhakkak bakın derim.

Herkese Güvenli Sürüşler

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Aralık 30, 2009, 23:49:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #41 : Ocak 02, 2010, 23:48:11 »
ilhan bey bilgiler önemli teşekür ederim resim yükleme konusunda bende acemiyim ama yarımcı olacak arkadaşlar var :alkis: :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Ocak 03, 2010, 00:11:20 »
Gerçi imageshack biraz değişti yine ama resim ekleme konusunda bu konu yardımcı olacaktır: http://www.toyotaclubtr.com/fotograflar-videolar/resim-ekleme/
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1996 Honda VTEC
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #43 : Ocak 03, 2010, 02:31:42 »
çok değerli bilgiler öğrendim bu konuda ancak bir kaç sorum olacak :)

soru 1 : Araçlarımıza açık hava filtresi taktığımızda sorun çıkaran sensör bu mu ?

soru 2 : Eğer o sorun çıkartan parça buysa bazı açık hava filtresi takan üyelerimiz bu sensörün boşta bırakabileceğini ve sorun çıkarmayacağını yazmışlardı farklı bir konu altında ( ben inanmamıştım ) hadi o parça buysa açık hava filtresi takmak için illaki bu parçanın boştamı bırakılması lazım ?

soru 3 : bu parçaya herkes pahalı demiş fiyatını merak ettim ( bir gün bozarsam diye ) :D

Sorularım bu kadar cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkurler :)
..::тcт αηкαяα::..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #44 : Ocak 03, 2010, 09:57:48 »
Alıntı
O resimler de Hava Akış sensörü doğru gösterilmiş  ama günümüzde hava akış sensörleri 2 ayrı parçanın birleştirilmesinden  (Tümleşik) oluşuyor. Birincisi IAT sensör, motora giren havanın ısısını ölçüp beyin'e bunu bilirir
Sorun çıkaran bu diye biliyorunm.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Ocak 03, 2010, 20:14:32 »
!!!
Merhaba Arkadaşlar,
Bu bahsedilene parça' nın temizlenmesi konusunda bazı arkadaşlar uyarmış ama bende altını birkez daha çizmek istedim.
Air Flow meter diğer adı Mass Air flow yada sanayi tabiri ile hava akış metresi çok hassas bir parçadır, çok kolay bozabilirsiniz ve oldukça da pahalıdır.Bu parça, arkadaşların dediği gibi aracın verimil çalışmasında baş rol oyuncusudur diyebiliriz, diğer arkadaşlarını saymassak tabi.Görevini de merak eden veya bilmeyen arkadaşlar için yazmak istedim:

Hangi araç olursa olsun, fiziksel olarak bezinin ideal olarak yanma oranı: 14.1 birim hava/1 birim benzin dir ki, bu orana Lambda 1 denir.(Eksoz muayene analiz kağıdında aracınızın lambda değerini verirler) bu değer 1'e çok yakınsa herşey ayarlı, araç verimli çalıyor demektir.Peki bunu araçlar, 14.1 /1 olacak şekilde nasıl ayarlıyor, işte bu hava akış metresi, denen parça, geçen havanın miktarını ölçüp ECU' ya yani beyine bildiriyor beyinde benzin miktarını ayarlıyor.

Gelelim temizleme işine,
1-Balata spray ile kesinllikle temizlenmez ! Arızalanabilir veya doğru okuma kabileyetini kaybeder.Gerçi sanayideki bazı ustalar herşeyi kullanabilir ama öyle değil işte !
2-Yağlı ve çözücü özelliği olan hiçbirşey bulaştırılmaz ve sensörün tellerine kesinlikle dokunulmaz
3-Temizlenecekse (gene bazı işi bilen arkadaşlar yazmış) Yağsız kontak spray (mümkünse markası Philips olan) uzaktan sessörün tellerine sıkılır.
4-Yağsız kontak spray uçunca yerine takabilirsiniz (Takarken contasını yırtmamaya dikkat edin)
5-Basınçlı hava kullanacaksanız eğer ki ben pek  tavsiye etmem 1,5 bar ın üzerinde olmamalıdır.

Not:Hava akış metresi yanlız ejeksiyonlu araçlarda olur, karbüratörlü aracı olan arkadaşların kafası karışmasın diye yazıyorum. Ayrıca corolla' larda VVT_i motordan dan itibaren bu parça var, 2001 modele kadar olan arkadaşlar arabasında boşuna aramasın, ama üzülmeyin sizin arabanızda da bu işi yapan MAP (Mass Air pressure) diye parça var ama temizlenmez, gerekte yok zaten ve aracın başka noktasında bulunuyor.Birde diğer bir arkadaşımız, resimli tarif için link eklemiş, o resimlerde biraz hata var ,kendisi kusura bakmasın lütfen, fakat yanlış olanı da düzeltecez öyle değilmi ?
O resimler de Hava Akış sensörü doğru gösterilmiş  ama günümüzde hava akış sensörleri 2 ayrı parçanın birleştirilmesinden  (Tümleşik) oluşuyor. Birincisi IAT sensör, motora giren havanın ısısını ölçüp beyin'e bunu bilirir, 2. ise esas oğlan, yani hava miktarını ölçen MAF sensördür ki özellikle bu temizlenmelidir aşağıya resmi düzenleyip ilave etmek istedim fakat resim yüklenemiyor, sizde bana bu konuda yardımcı olursanız
hazırladığım bu resmi sizlerle paylaşacağım, muhakkak bakın derim.

Herkese Güvenli Sürüşler

aracım 2000 model vvt-i motor ve philips degreaser cleaner 390dcs/00 ile temizledim  ve o hafta 2006 toyota corolla dan daha verimli çalıştığını gördüm arkadaşla biraz arabaların muhabbeti oldu :) yani hissedilir derecede fark ediyo ve eksoz da taktım ben araca o gün ilk bindiğimde benzinde araba ucuyo gibi geldi ama benim sensörün bi kısmını toz gibi bi şey kaplamıştı.
ben temizlerken ilk önce not kağıtlarının ortasını delerek sensöre taktım contasına belki zarar gelir diye spreyi sıkarken kagıda geldi yani herkese tavsiye ederim ve şu an iki hafta oldu bi problem yaşamadım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #46 : Ocak 04, 2010, 22:39:38 »
Yarislerde bu sensör nerede bulunuyor Ufuk bey.Bir foto gönderebilirmisiniz.Birde sensörün resmini eklerseniz çok sevinirim.Saygılar....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • EY ÖZENTİ GENÇLİK! TİTRE VE KENDİNE GEL!
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Ocak 05, 2010, 01:36:47 »
çok değerli bilgiler öğrendim bu konuda ancak bir kaç sorum olacak :)

soru 1 : Araçlarımıza açık hava filtresi taktığımızda sorun çıkaran sensör bu mu ?

soru 2 : Eğer o sorun çıkartan parça buysa bazı açık hava filtresi takan üyelerimiz bu sensörün boşta bırakabileceğini ve sorun çıkarmayacağını yazmışlardı farklı bir konu altında ( ben inanmamıştım ) hadi o parça buysa açık hava filtresi takmak için illaki bu parçanın boştamı bırakılması lazım ?

soru 3 : bu parçaya herkes pahalı demiş fiyatını merak ettim ( bir gün bozarsam diye ) :D

Sorularım bu kadar cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkurler :)

boşta bırakmaya gerek yok başka çözümleri mevcut :) fiyatını bende bilmiyorum
Erdinç AKIN
2002 Toyota Corolla 1.4 vvt-i
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1996 Honda VTEC
« Yanıtla #48 : Ocak 05, 2010, 02:20:00 »
boşta bırakmaya gerek yok başka çözümleri mevcut :) fiyatını bende bilmiyorum
peki Erdinç abi o çözümler neler bu sensör açık hava filtresi varken sıkıntı arz ediyormuş, bunun çözüm yolu hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Ocak 05, 2010, 06:33:23 »
peki Erdinç abi o çözümler neler bu sensör açık hava filtresi varken sıkıntı arz ediyormuş, bunun çözüm yolu hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim :)

mesela biz arkadaşa d4d lerde bulunan hortum kısmını kullandık d4dlerde sensör hortum kısmında filtrenin alt kısmında değil bu sayede arıza ışığı yanmadı...
Erdinç AKIN
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1996 Honda VTEC
« Yanıtla #50 : Ocak 07, 2010, 01:30:50 »
mesela biz arkadaşa d4d lerde bulunan hortum kısmını kullandık d4dlerde sensör hortum kısmında filtrenin alt kısmında değil bu sayede arıza ışığı yanmadı...
bu bilgi için çok teşekkur ederim Erdinç abi ::alkis::

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Ocak 08, 2010, 01:17:03 »
bu bilgi için çok teşekkur ederim Erdinç abi ::alkis::

açık hava filtresi kullanma ama çokda farketmiyo denildiği kadar kutu içide performans hava filtreleri var onları dene istersen
değişimden önceki filtrem; simota kutu içi performansdı para hariç çok bişi farketmedi :D

Erdinç AKIN
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1996 Honda VTEC
« Yanıtla #52 : Ocak 08, 2010, 01:31:43 »
açık hava filtresi kullanma ama çokda farketmiyo denildiği kadar kutu içide performans hava filtreleri var onları dene istersen
değişimden önceki filtrem; simota kutu içi performansdı para hariç çok bişi farketmedi :D

abi ama kutu içi filtreden ses alamam diye düşünüyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #53 : Ocak 08, 2010, 02:55:22 »
abi ama kutu içi filtreden ses alamam diye düşünüyorum :)

bi ses için değermi egzostu değiş o zaman :)

mesela ;

http://www.myvideo.de/watch/4151846/Remus_unter_Yaris
Erdinç AKIN
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Ocak 08, 2010, 08:35:07 »
Ben de egzos sesim fazla diye gaza basmaya korkuyorum, utanıyorum.Daha büyük motorlu bir araç çıkar da benim iddialı olduğumu zannedip yarışmaya kalkar diye... Egzosu ben taktırmadım, eski sahibi taktırmış.Çok masraflı olmasa stok egzosla değiştirirdim.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #55 : Ocak 08, 2010, 11:20:01 »
Ses yarısmak ıcın degıl sesı hosuma gıtsın dıye eger ses ıyı olunca yarısılsaydı yollar pıste donerdı bu basıt ve kıskırtıcı hareketlerden cekınelım her zaman en mantıklısı
Erdinç AKIN
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1996 Honda VTEC
« Yanıtla #56 : Ocak 08, 2010, 23:51:09 »
ne biliyim abi filtre sesi ap ayrı ya yeri doldurulmaz bence :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #57 : Ocak 10, 2010, 23:17:39 »
ne biliyim abi filtre sesi ap ayrı ya yeri doldurulmaz bence :)
o zaman montajı işini iyi yapan birine yaptırt yeri önemli :)
Erdinç AKIN
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1996 Honda VTEC
« Yanıtla #58 : Ocak 12, 2010, 14:44:41 »
o zaman montajı işini iyi yapan birine yaptırt yeri önemli :)
kesinlikle abi 10-20 lira kar etcem az vercem diye ileride araçın motorundaki sıkıntıları göze almak mümkün değil zaten :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #59 : Ocak 12, 2010, 17:11:48 »
tatlı bir sesi var egzozunun ama yarışa davet eder cinsten değil...