0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
O resimler de Hava Akış sensörü doğru gösterilmiş ama günümüzde hava akış sensörleri 2 ayrı parçanın birleştirilmesinden (Tümleşik) oluşuyor. Birincisi IAT sensör, motora giren havanın ısısını ölçüp beyin'e bunu bilirir
Merhaba Arkadaşlar,Bu bahsedilene parça' nın temizlenmesi konusunda bazı arkadaşlar uyarmış ama bende altını birkez daha çizmek istedim.Air Flow meter diğer adı Mass Air flow yada sanayi tabiri ile hava akış metresi çok hassas bir parçadır, çok kolay bozabilirsiniz ve oldukça da pahalıdır.Bu parça, arkadaşların dediği gibi aracın verimil çalışmasında baş rol oyuncusudur diyebiliriz, diğer arkadaşlarını saymassak tabi.Görevini de merak eden veya bilmeyen arkadaşlar için yazmak istedim:Hangi araç olursa olsun, fiziksel olarak bezinin ideal olarak yanma oranı: 14.1 birim hava/1 birim benzin dir ki, bu orana Lambda 1 denir.(Eksoz muayene analiz kağıdında aracınızın lambda değerini verirler) bu değer 1'e çok yakınsa herşey ayarlı, araç verimli çalıyor demektir.Peki bunu araçlar, 14.1 /1 olacak şekilde nasıl ayarlıyor, işte bu hava akış metresi, denen parça, geçen havanın miktarını ölçüp ECU' ya yani beyine bildiriyor beyinde benzin miktarını ayarlıyor.Gelelim temizleme işine, 1-Balata spray ile kesinllikle temizlenmez ! Arızalanabilir veya doğru okuma kabileyetini kaybeder.Gerçi sanayideki bazı ustalar herşeyi kullanabilir ama öyle değil işte !2-Yağlı ve çözücü özelliği olan hiçbirşey bulaştırılmaz ve sensörün tellerine kesinlikle dokunulmaz3-Temizlenecekse (gene bazı işi bilen arkadaşlar yazmış) Yağsız kontak spray (mümkünse markası Philips olan) uzaktan sessörün tellerine sıkılır.4-Yağsız kontak spray uçunca yerine takabilirsiniz (Takarken contasını yırtmamaya dikkat edin)5-Basınçlı hava kullanacaksanız eğer ki ben pek tavsiye etmem 1,5 bar ın üzerinde olmamalıdır.Not:Hava akış metresi yanlız ejeksiyonlu araçlarda olur, karbüratörlü aracı olan arkadaşların kafası karışmasın diye yazıyorum. Ayrıca corolla' larda VVT_i motordan dan itibaren bu parça var, 2001 modele kadar olan arkadaşlar arabasında boşuna aramasın, ama üzülmeyin sizin arabanızda da bu işi yapan MAP (Mass Air pressure) diye parça var ama temizlenmez, gerekte yok zaten ve aracın başka noktasında bulunuyor.Birde diğer bir arkadaşımız, resimli tarif için link eklemiş, o resimlerde biraz hata var ,kendisi kusura bakmasın lütfen, fakat yanlış olanı da düzeltecez öyle değilmi ?O resimler de Hava Akış sensörü doğru gösterilmiş ama günümüzde hava akış sensörleri 2 ayrı parçanın birleştirilmesinden (Tümleşik) oluşuyor. Birincisi IAT sensör, motora giren havanın ısısını ölçüp beyin'e bunu bilirir, 2. ise esas oğlan, yani hava miktarını ölçen MAF sensördür ki özellikle bu temizlenmelidir aşağıya resmi düzenleyip ilave etmek istedim fakat resim yüklenemiyor, sizde bana bu konuda yardımcı olursanızhazırladığım bu resmi sizlerle paylaşacağım, muhakkak bakın derim.Herkese Güvenli Sürüşler
çok değerli bilgiler öğrendim bu konuda ancak bir kaç sorum olacak soru 1 : Araçlarımıza açık hava filtresi taktığımızda sorun çıkaran sensör bu mu ?soru 2 : Eğer o sorun çıkartan parça buysa bazı açık hava filtresi takan üyelerimiz bu sensörün boşta bırakabileceğini ve sorun çıkarmayacağını yazmışlardı farklı bir konu altında ( ben inanmamıştım ) hadi o parça buysa açık hava filtresi takmak için illaki bu parçanın boştamı bırakılması lazım ?soru 3 : bu parçaya herkes pahalı demiş fiyatını merak ettim ( bir gün bozarsam diye ) Sorularım bu kadar cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkurler
boşta bırakmaya gerek yok başka çözümleri mevcut fiyatını bende bilmiyorum
peki Erdinç abi o çözümler neler bu sensör açık hava filtresi varken sıkıntı arz ediyormuş, bunun çözüm yolu hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim
mesela biz arkadaşa d4d lerde bulunan hortum kısmını kullandık d4dlerde sensör hortum kısmında filtrenin alt kısmında değil bu sayede arıza ışığı yanmadı...
bu bilgi için çok teşekkur ederim Erdinç abi ::
açık hava filtresi kullanma ama çokda farketmiyo denildiği kadar kutu içide performans hava filtreleri var onları dene istersen değişimden önceki filtrem; simota kutu içi performansdı para hariç çok bişi farketmedi
abi ama kutu içi filtreden ses alamam diye düşünüyorum
ne biliyim abi filtre sesi ap ayrı ya yeri doldurulmaz bence
o zaman montajı işini iyi yapan birine yaptırt yeri önemli