0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
İzninle başlığı daha anlaşılır olması açısından düzelttim Ufuk. Kutu içi performans filtre ve bujiler ile hissedebileceğin bir güç artışı beklememen lazım Ufuk. Bunlar ile ancak %1-2 lerde bir artış gerçekleşebilir. Hatta bujilerin ısıl değerleri, tırnak aralığı vs. aracına uygun değilse güç artışından çok yakıt sarfiyatı artışı etkisi olur. Ancak açık tip ve söylediğin tarzda kaliteli performans filtreleri kullanırsan ve bunu soğuk hava ile besleyebilirsen bir nebze güç artışı hissedebilirsin. Ancak bu artış üst devirlerde olur. Alt devirlerde ise çok az bir güç azalışı olabilir. Tabi bu filtreyi programlama ile destekleyebilirsen o zaman daha iyi sonuç alabilirsin. Aracına açık tip performans filtre takıp onun sesinden hoşlandığın için (gaz verişlerde ve üst devirlerde) sürekli gaza basarsan bu durumda da yakıt tüketiminde bir artış söz konusu olur.
Araç Lpg li ise açık tip filtreyi bencede unut. 4.000-6.000d/d. yı arada yüksek devire çıktığını belirtmek için yazmışsın sanırım. Açık tip filtre zaten yüksek devirlerde daha çok fayda sağlar performans anlamında. Fakat kutu içi filtre ile ve bujiler ile aracında bir performans artışı hissedemezsin. Bunun yerine iyi bakımlar daha çok fayda sağlar hem performans, hem tüketim anlamında. Özel bujiler, buji kabloları vs. sadece minimum noktalarda kalan performansı kullanmak içindir. Bundan önce yapılması gereken çok şey vardır; performans tipi egzantrik, egzoz sistemi, programlama, hava emiş vs. Ayrıca bujilerde daha öncede söylediğim gibi ısıl değerlerin ve tırnak aralığının çok önemi vardır. Sonuçta silindir içinde en ideal kıvılcımı oluşturan aracının orjinal bujileridir. Fazla kıvılcım her zaman homojen yanmayı sağlamaz, tam tersi etki yaratabilir. Silindir içinde yanmanın başladığı nokta ve kıvılcımın yapısıda performans ve tüketim için belirleyicidir. Bu da ayrı bir konudur. Yinede istediğin bujileri deneyebilirsin tabiki. Bence bunların yerine aracının ağırlığını (güvenli bir şekilde) azaltman sana performans ve tüketim olarak daha fazla fayda sağlar. Lpg. kullanarak da aracında performans artışı için yapabileceğin fazla birşey olduğunu zannetmiyorum. Yinede eminim başka fikirlere sahip arkadaşlarda vardır.
2000 model 1.3 yarisime kutu içi performans filitre alıcam.İki tane ürün buldum biri simota diğeri k&n ama hangisinin aracıma daha iyi uyum sağlayacağını bilmiyorum.Sizce hangisini almalıyım.Hangisi daha iyidir?Birde aracın bakımı geldi bosch 4 tırnak performans buji diye bir ürün var.Ben bu ürünü 32 tl ye buldum bir tane tuning ci bana o ürünün 110 tl oldugunu alacagının sahte olduğunu söyledi acaba bu arkadaş beni kandırmaya mi çalışıyo yoksa gerçek olabilir mi?genelde fiyatı30-50 tl arası kullananlardan araştırdığım kadarı ile.buji ve filitre değişiminde hissedilir bi güç elde edebilir miyim?şimdiden teşekkür ederim
Aman Bosch'a, ozellikle dort tirnakliya yaklasma. 100 km.de 15 litre yakmak istemiyorsan tabii. Denedim, tecrube ettim, cope attim. NGK ya da Denso'nun uygun tirnak araligindaki en ucuz bujileri bile Bosch'u solda sifir birakir. VW kullaniyorsan belki iyi gider ama Toyota'ya Bosch olmaz, olmuyor, olmadi.Kutu ici hava filtresi olarak K&N en guzeli.
hocam bence hakan bey konuyu çok güzel açıklamış. ek olarak illa yüksek performans diyorsan 1,6 cc grubu bir toyotaya geç. o zaman hiç performans artışı arayışına girmezsin. bende de 1,4 benzinli corolla vardı. bende çok aradım en son satıp 1,6 corolla aldım. şimdi performans ayağımın ucunda.. görüşmek üzere.
Ben teşekkür ederim Ufuk. Toyota'nın modifiye işi ile uğraşan bazı firmalar mevcut (TTE- Toyota Team Equipment). İnternette bir arama yap istersen TTE diye. Belki onun sitesinde işine yarar birşeyler bulabilirsin. En pratik olarak temiz bir yakıt filtresi, iyi durumda kaliteli yağ, iyi durumdaki bujiler bile performans için iyidir. Artı performans düşününce ise şu an sadece egsoz sistemi, filtre ve bunlara uygun progrmalama önerebilirim ben. Belki daha önce farklı çalışmaları olan arkadaşlar olmuştur. Onlarda yardımcı olabilir. Gerçi Yaris'in daha performanslı modelleri bazı ülkelerde zaten satılıyor ancak onların motor hacmide farklıydı yanlış hatırlamıyorsam. Yaris Rs diyede arama yapabilirsin. Belki fikir verebilir bunlar sana. Hissedilir performans artışı için ise her halukarda yakıt tüketimi artar ve maliyetli çalışmalar gerekir. Turbo ya da özel egzantrik mili gibi.
teşekkür ederim ahmet abi bu bujiyi söylediğin iyi oldu sağolsun hakan abide güzelce anlattı zaten toyota fabrikası orjinal denso kullanıyo veya ngk.ben ngk alayım o zaman çünki denso 160 tl idi sordugumda bana biraz pahalı gelir bu aralar bi buji için.orjinal gnk idare eder beni.
160 TL mi? Bir yanlislik olmasin Ufuk? 4'unu 20 Liraya aldim ben. Orada tas catlasin 40 Lira olsun. 160 Lira ise gercekten cok abarti fiyat.
Aslında açık tip filtrenin bazı tehlikeleride vardır. Tam emin olmamak ile beraber Lpg li araçlarda bu daha çok sorun yaratabilir. Çünkü dekompresyon zamanlarında hava emişten geri tepme ile sıcaklık filtreye kadar ulaşabilir. Bu durumda filtre ve bulunduğu yer önemlidir. Yani bu işlemi yaparken daha dikkatli olmak gerekir. Düşük devirlerde ve sakin kullanımda ise Burak'ın söylediği gibi yakıt tasarrufu potansiyelide vardır. Evet Ufuk, o söylediğin bujiler İridyum olanlardır eğer o fiyat ise. Normal olanlarıda bulabilirsin sanırım.