Gönderen Konu: Aracım yağ mı yakıyor??  (Okunma sayısı 22186 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
Aracım yağ mı yakıyor??
« : Ekim 28, 2009, 08:24:36 »
herkese günaydın,

bildiğiniz üzere aracımın subapları değişti, motor yarı rektefiye oldu.
bundan iki hafta sonra aracın yağ eksilttiğini farkettim ve tamamladım. Normalde aracımı haftada 1-2 kere kullanırım, bu sabah işe gitmek için arabayı çalıştırdım ve rolantide 5 dakka kadar kaldı, ekzozdan gök mavisi şeklinde duman atıyordu, son 2-3 haftadır hep mavi duman cıkarıyor. Araca binip yürüdüğümde dikiz aynasından mavi dumanı çok rahatlıkla görebiliyorum, hatta usata ekzoz manifoldunda çatlak olduğunu onu da kaynattıklarını sölemişti ama bu sabah ilk kez araba içeri duman aldı.

tamirden önce motor hiç yağ eksiltmezdi, şimdi bu durumda ne yapmamı önerirsiniz. ister istemez insanın morali bozuluyor..
Sevgi nefiste  yaşanırsa  ihtiras, kalpte yaşanırsa Aşk olur.

Toyota Club Türkiye

Aracım yağ mı yakıyor??
« : Ekim 28, 2009, 08:24:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: Aracım yağ mı yakıyor??
« Yanıtla #1 : Ekim 28, 2009, 08:37:22 »
Hocam tam net bilgi değil bu ama motora çok fazla koyulan yağın yakılarak atıldığını okumuştum bir yerde. Böyle birşey olabilir mi?
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 28, 2009, 08:38:37 »
Soner araçta yarı rektifiye dediğin ne işlem yapıldı, eğer hareket haline iken egzoz çıkışından mavi duman çıkıyorsa yağ yakıyordur. Motorun yağ yakmasıda sadece pistonlardaki segmanların veya piston bloklarının aşınmış olmasından ve yağı pistonun alt kısmında tutamayıp yukarı kaçırmasına neden olur, buda ateşleme olduğunda yağın yanmasına ve egzozdan duman olarak atılmasına neden olur, bence motorunu rektifiye yapan yere acilen göstermelisin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 28, 2009, 09:15:27 »
Hocam tam net bilgi değil bu ama motora çok fazla koyulan yağın yakılarak atıldığını okumuştum bir yerde. Böyle birşey olabilir mi?
Erhan Hocam,
buna da dikkat ettim, uygun oranda yağ koyuyorum sürekli.
Soner araçta yarı rektifiye dediğin ne işlem yapıldı, eğer hareket haline iken egzoz çıkışından mavi duman çıkıyorsa yağ yakıyordur. Motorun yağ yakmasıda sadece pistonlardaki segmanların veya piston bloklarının aşınmış olmasından ve yağı pistonun alt kısmında tutamayıp yukarı kaçırmasına neden olur, buda ateşleme olduğunda yağın yanmasına ve egzozdan duman olarak atılmasına neden olur, bence motorunu rektifiye yapan yere acilen göstermelisin.
yarı rektefiye dediğim, motorun üsk kapağı rektefiye edildi, subaplar ve buna bağlı bütün aksamlar değişti, lastik conta vs. motor açıkken bende gördüm, silindirler üstten rahatça görünüyordu.silindir kısmına dokunulmadı.
motoru yapan tamirciye açıkçası gitmek istemiyorum, ama bu gitmeyeceğim anlamına gelmez. adam sanki karşısındakini yolmaya çalışıyormuş gibi geliyo bana. tamirden 1 hafta sonra (4-5 kez kullandım) araç 1,5 litre su eksiltmiş, her zaman kupkuru olan motor ıslaktı, benzinlikte hava tuttum, ertesi gün motor soğukken kaputu açtım, motor bloğundan bilek kalınlığında bir su hortumu çıkıyor, ordan 4-5 sn aralığında su damlatıyordu ve bu araç soğukken oluyordu, motor çalışırken basınç ile ne kadar su attığını siz düşünün, usta olan usta o kelepçeleri adam gibi sıkar diye düşünüyorum. Kendim iyice sıktım tekrar kuruttun oraları ertesi gün baktım kupkuru.
bunu da geçtim, adam karbüratörün altında motor üst kısmına sıkılan somunlar var 3-4 tane, bunlardan birini takmamış, geçen hafta sonu gittim oraya bir somun uydurdu.

adama durumu anlatmak için gittiğimde, açalım bakalım pistonlara büyük ihtimalle rektefiye edilmesi lazım diyeceğini düşünüyorum.
Karaman sınırları içinde motora bir daha kimseye elletmemeye karar verdim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 28, 2009, 09:26:30 »
Büyük operasyonlarda ustayı doğru seçmek gerektiği gösteren bir olay işte. Ne hissettiğinizi tahmin edebiliyorum. Güvenebileceğiniz bir tamirciye ulaşana kadar yağ ve su seviyesini gözlem altında tutun. En az zararla atlatırsınız umarım.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 28, 2009, 09:32:10 »
Büyük operasyonlarda ustayı doğru seçmek gerektiği gösteren bir olay işte. Ne hissettiğinizi tahmin edebiliyorum. Güvenebileceğiniz bir tamirciye ulaşana kadar yağ ve su seviyesini gözlem altında tutun. En az zararla atlatırsınız umarım.
teşekkürler ahmet abi, aslında bu şekilde olacağını tahmit ettiğimden araç arızalı şekilde 2 ay bekledi zaman bulamadığımdan bu ustaya vermek zorunda kaldım, aksi halde konyanın yolunu tutardım.. sorun devam ederse de konyaya gideceğim sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 28, 2009, 09:42:32 »
bildiğim kadarı ile beyaz duman yakıtı yakamadığındandır. yağ yakmada kara duman atması lazım.

diğer bir husus, sizin motorlarda sibop ayarı otomatik mi yapılıyor yoksa usta eliylemi yapılıyor.

şayet otomatikse aracı belli bir süre kullanmanız gerekir. hatta biraz alıştıktan sonra da zorlamanız gerekir ki sibop ayarını yapsın.

manuelse sibop ayarını düzgün yapmadığından yakıt olarak duman attırabilir.

diğer bir husus da sibopların değiştiğini söylediniz. yeni sibopları alıştırma yapmadan taktıysa (burda hem rektefiyecinin hemde motorcunun kabahati var) sibopların alışması için beklemeniz gerekir.

karbüratör ayarı için de bir karbüratörcüye gidin. yani bir çok etken var. sırasıyla hepsini kontrol edin.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 28, 2009, 09:55:50 »
Yok .. aslında "mavi duman" denilen tipik bir durum var.. Mavimsi beyaz (veya gri gibi) bir duman.. O yağ yakma durumunda olur derler.. Siyah duman da zengin karışım belirtisi (yani yeterli hava girmiyor) diye yorumlanır.
Tabi ateşleme sorunu gibi bir durumda yanmamış yakıt egzos'dan çıkabilir veya hava soğuksa su buharı çıkacağı için beyaz duman olacağından bahsi geçen mavi dumanla karışabiliyor.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 28, 2009, 09:57:25 »
bildiğim kadarı ile beyaz duman yakıtı yakamadığındandır. yağ yakmada kara duman atması lazım.

diğer bir husus, sizin motorlarda sibop ayarı otomatik mi yapılıyor yoksa usta eliylemi yapılıyor.

şayet otomatikse aracı belli bir süre kullanmanız gerekir. hatta biraz alıştıktan sonra da zorlamanız gerekir ki sibop ayarını yapsın.

manuelse sibop ayarını düzgün yapmadığından yakıt olarak duman attırabilir.

diğer bir husus da sibopların değiştiğini söylediniz. yeni sibopları alıştırma yapmadan taktıysa (burda hem rektefiyecinin hemde motorcunun kabahati var) sibopların alışması için beklemeniz gerekir.

karbüratör ayarı için de bir karbüratörcüye gidin. yani bir çok etken var. sırasıyla hepsini kontrol edin.

murat hocam, bilgilendirme için teşekürler,

ayarı bildiğim kadarıyla elle yapılıyor,
siboplar elbette  rektefiyecide alıştırıldı.

zaten toplamda 5 gün araba tamircide idi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 28, 2009, 10:54:47 »
Hocam şu an için yapabileceğiniz şey rektefiyeyi yapan ustaya gitmek :(
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 28, 2009, 20:54:10 »
Gecmis olsun Soner. Ben de Erhan'la ayni dusunuyorum. Bu adama para verdin, onun cozmesi gerekiyor, fazladan para isteme hakki yok bence. Hem uyduruk bir is cikar, hem de parayi al, olur mu...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 28, 2009, 21:35:36 »
 Soner hocam eğer bu revizyondan önce yağ eksiltmediğinden eminseniz bence sizin ustanız bu subap keçelerini takmadı, eğer takdığını gördüyseniz de adam akıllı yerine oturtamadı.
 Tabi subap ayarı da muhtemel sebeplerden biri fakat bu kadar abartı farkla subap ayarı yapan insanın usta olması zaten mümkün değil aynı zamanda kör olması gerekir...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 29, 2009, 10:04:55 »
Soner hocam eğer bu revizyondan önce yağ eksiltmediğinden eminseniz bence sizin ustanız bu subap keçelerini takmadı, eğer takdığını gördüyseniz de adam akıllı yerine oturtamadı.
 Tabi subap ayarı da muhtemel sebeplerden biri fakat bu kadar abartı farkla subap ayarı yapan insanın usta olması zaten mümkün değil aynı zamanda kör olması gerekir...

ya da eski keçeleri taktı.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 29, 2009, 10:59:22 »
ilk fırsatta götürüp baktıracağım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • herşey buvatan evlatlarının eğitimi için...
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 119000
  • 38 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 29, 2009, 15:31:52 »
geçmiş olsun,can sıkıcı bir durum.inşaallah ustanızla sorununuzu çözersiniz.
eğer çözemezde konyaya gitmek isterseniz size usta tavsiye edebilirim,benim istanbul da çözümünü bulamadıkları yada bulmak istemedikleri sorunu bakarbakmaz tespit etti.konyada oturan dayımın ustasıdır kendisi.
Ataşehir Final Anadolu Lisesi ; Kurucu & Müdür _ Fizik  & Fen Bilimleri öğretmeni Eğitim Yönetimi Uzmanı
2001 corolla vvti-Milano sıralı lpg
2011 avensis 1.8 multidrıve s - brc comfort lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 30, 2009, 13:21:37 »
Soner, gelişmeleri bize aktarmayı unutma.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 30, 2009, 13:44:56 »
Soner, gelişmeleri bize aktarmayı unutma.

tabiki, işlerden fırsat bulursam, sanayiye gidecem.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #17 : Kasım 01, 2009, 20:00:27 »
bütün yazıları okudum. yanlış yağ koyulmuş olma ihtimali nedir sizce?? yani 10W40 yerine 10W30 gibi daha ince bi yağ koyulmuşsa da bu durum olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Kasım 01, 2009, 20:44:03 »
Zannetmiyorum, Ender.10W-30 yanlis yag degil ki.
Fe... :-)

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : Kasım 01, 2009, 23:24:47 »
Zannetmiyorum, Ender.10W-30 yanlis yag degil ki.
modele göre yanlış olabilir. ince yağ koyarsan segmanlar kaçırır da o yüzden dedim.. ama yaptırdığın değişiklikten önce de hep 10W30 koyduysan o zaman mesele bu değil demektir.