0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ne kadar çok arttırabilcek ki ? Taş çatlasın 500 km'de 1 litre arttırır en fazla.
Arabanın farları neyle yanıyor = AKÜAkü neyle şarj oluyor = Alternatör (şarj dinamosu)Alternatör nasıl dönüyor = Motordan aldığı dairesel hareketleMotor neyle çalışıyor= Yakıt ile Cevapları yukarıdan aşşağı doğru okursanız yakıtı etkilediğini göreceksiniz.Bu olay aküsü zayıf araçlarda yakıt sarfiyatını daha fazla etkiliyecektir.
Eğer bu tez doğruysa, aracın müzik sistemini sürekli fazla ses açıp kullanırsak, yakıt sarfiyatı çoğalacak.
Klimayı anlarım da, radyo teyp veya rezistans, farlar nasıl güç kaybı yaratıyor ki? Elektrik ile çalışıyorlar bir kere ve açsanız da açmasanız da şarj dinamosu motor çalışırken sürekli çalışıyor. Dolayısıyla hiçbir kaybınız olmuyor.
Alper hocam sen bari yapma
Biraz önce açmış olduğum başlıkta elektrik harcayan aletlerin yakıt tüketimine etkisi konusunda testler sonucu elde edilmiş veriler mevcut:http://www.toyotaclubtr.com/yakit/otomobillerde-yakit-ekonomisi/
Açık farlar yakıt sarfiyatını yükseltir teorisini, bilimsel ve ya akım matematiksel hesaplama ile kanıtlayın. Bu iş sadece mantık yorumu ile olmaz, her insanın mantığı, tecrube ve bilgilerine paralel çalışır.Aracın çalışması esnasında, şarz dinamosundan gelen akım, sadece mevcut akım sarf eden aygıtları besleyecek kadar az değil arkadaşlar, buna ısrar etmek doğru değil.Eğer farlar yakıt sarfiyatını çoğaltıyor diyorsanız, demek ki arac stop ettiğinizde, farlar aküyü hemen bitirmesi gerekecek.Hadi bir de böyle tartışalım, bakalım düşünceniz nedir?!Su dolu bir kap düşünün. (kova mesela)Bu su kabı, bir musluktan gelen su ile doluyor (musluk tam ve ya yarım açık, motor tam gaz ve ya rölantide gibi.) Musluk suyu çok şiddetli, su kabı sürekli taşma noktasında.(sağlam akü)Diğer yandan, bu kabın bir tarafında 2 küçük delik var ve deliklerden su sadece damlıyor (!).(Farlar)Başka bir delik de var, biraz daha büyük, su az az sızıyor.(ses açık standart müzik sistemi.)Eğer bu su kabina, musluktan gelen sudan fazla su akıtacak delik açarsanız, bu su kabı boşalır.Bu da standart olmayan, çok akım sarf eden müzik sisteminde olur sadece.Bu durumu yaratacak hallerde, standart olmayan müzik sistemi beslemesine,yüksek kapasiteli kondansatörler paralel bağlanır. Onlar da yetersiz kalıyorsa, akü daha yüksek kapasiteli akü ile değiştirilir ve ya ilave akü bağlanır.
bir deparkkısauzundiye gitmiyor mu farlar.siz sanırım sürekli parklar yansın gündüz (ki parklar ultra az enerji üretir) tünele girince de kısalar yansın istiyorsunuz.sonucta uzunlar otomatik yanarsa karsı tarafın gozlerine zarar verebilir yerli yersiz
Motorun ateşleme sistemi aküden aldığı güçle çalışır...
Aracı çalıştırdığınımda rölentide 13.8 volt gerilim oluyor akünün üzerinde farları yaktığınımda 13.2 ye düşüyor benim araçta akünün verdiği gerilim normal şartlarda 12 volt araç çalışıca 13.8 den 13.2 düştüğüne göre farlar veya kalarifer motoru alternatöre yükleniyor demek değilmidir.
Diyelim ki gündüz farları açmak yakıt sarfiyatını artırıyor. Söz konusu olan sarfiyat, bizim farların açık olması sayesinde berteraaf edeceğimiz kazalardan daha önemli değildir herhalde. Öyle midir sizce? Ben, 3 kuruş tasaaruf edeceğim diye, böyle bir riski göze almam, hele hele şehirler arası yollarda. Arabama bindiğim an, motoru çalıştırmaktan sonra yaptığım ilk iki hareket, emniyet kemerini takmak, sonra da farları(kısa) açmak oluyor. Bu benim için artık refleks halini almış bişey, bilinçdışı yapıyorum bunları. 100 km.de 0.3 lt gibi bir miktar için, beni görmediği için sollama yapan, ya da tali yoldan ana yola fırlayan bir araçla samimi olmak istemem. Ya da saçma sapan bir yerde yoldan karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir yaya'ya zarar vermek istemem. Benim canım, ya da zarar verme ihtimalim olanların canları, değil 100 km de 0.3 lt, milyonlarca liradan bile daha değerlidir.Bence tartışılması gereken esas konu bu. Sarfiyat olup olmadığı değil. Herkese iyi haftasonları ve aydınlık sürüşler dilerim.
Tekrar ediyorum, alternatör sürekli çalışır. Yeni BMW'lerde motor gücünü arttırmak için alternatörün motor bağlantısı kesiliyor, ama bizim arabalarda böyle bir sistem yok Gülümse Yani akünün şarjı tam ise alternatörün potansiyel üretebildiği akımı başka hiçbir aksesuar çekmeyeceği için boşa gider (akımı yaratamazsınız, sadece çekebilirsiniz).
Hakkı abi ALLAH senden razı olsun yaaa. Ne kadar kendimi yırtsam da adamları inandıranadım. Artık bu başlıkta yazılı olanları görüp de gerçeği anlarlar İNŞALLAH...