Gönderen Konu: ORİJİNAL PARÇA-YERLİ PARÇA  (Okunma sayısı 7998 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
ORİJİNAL PARÇA-YERLİ PARÇA
« : Ekim 09, 2009, 11:05:11 »
Merhabalar,

Bir tartışmadır gidiyor , bakım sırasında hep karşışıyoruz.
Orijinal Parça mı takalım yerli parça mı diye ?
Fiyatlar çok farkediyor.

NEDİR ORİJİNAL PARÇA ? BİLEN VAR MI ?
Mesela ithal parça orijinal parça mıdır ? Peki ithal parçalar TAYWAN dan geliyorsa yine orijinal parça mıdır ?
Ben orijinal parça deyince arabanın üstünde bulunan ilk parçanın aynısını anlıyorum.

Yorumu olan belirtsin lütfen ....

Teşekkürler
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Toyota Club Türkiye

ORİJİNAL PARÇA-YERLİ PARÇA
« : Ekim 09, 2009, 11:05:11 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A-
Ynt: ORİJİNAL PARÇA-YERLİ PARÇA
« Yanıtla #1 : Ekim 09, 2009, 11:15:27 »
Orjinal parça; araç üreticinin aracına göre belirlediği standartta ürettiği veya yan sanayisine ürettirdiği parçadır. Burada önemli olan; parçanın araç üreticisinin istediği veya zorunlu kıldığı standartta üretilmiş olmasıdır. Kalite kontrol aslında araç üreticisi.

Aracımın yağ ve filtre değişiminde yetkili servisten orjinal parçaları temin ettim, sökülen yağ filtresi yan sanayi idi ve orjinaline göre oldukça büyüktü. Sadece dişi uyduğu için takılmıştı muhtemelen ve içine baktığımda gördüğüm filtre görevi gören malzemenin oldukça seyrek bir biçimde yerleştirilmiş olduğu idi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ekim 09, 2009, 11:31:52 »
Cevap için teşekkürler.
Benim şöyle bir endişem var.
Otomobil üreticileri üretim sırasında kendilerince en kaliteli parçaları kullanıyorlar.
Otomobili ilk satın alanın bir daha aynı kalitede parçayı bulması imkansız gibi geliyor bana.
Belki de sadece şüphe ama benim düşüncem böyle.

2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2010 Toyota Corolla Comfort 1.6 Benzinli
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #3 : Ekim 09, 2009, 12:29:31 »
Otomobil üreticileri, sıfır arabalarda kullandıkları parçaları ürettirdikten sonra, bunların bir kısmını arabalara monte ederler, bir kısmını da, belli parametreleri hesaplayarak, yedek olarak stoklarlar. İşte bunlar yedek parça olarak bize gelen orjinal parçalardır. Yani aracınızın üzerindeki parça ile, orjinal yedek parça aynı kalıptan çıkmış, aynı malzeme ile üretilmiş, birebir aynı parçalardır.
Orjinal olmayan parçalar ise, bu orjinal parçalar kopyalanarak üretilirler ki, bunlar üzerindeki mikronik kalıp farkları bile aracınızda problem çıkmasına sebep olur... Bir de bunların ucuz olarak satılabilmesi için, kullanılan malzemenin de ucuz, yani kalitesiz olması gerekmektedir. Bu da aracınızda ilerleyen zamanlarda çok daha pahalı masraflara yol açabilecektir. Kar edeyim derken daha büyük masraflarla karşılaşabilirsiniz. Sanaideki bazı ustaların dediğine çok da kulak asmamak lazım.
Hele ki artık teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde, ''Garantisi benim abi'' zihniyeti çok canınızı sıkabilir.
Orjinal servislerle sonuna kadar pazarlık yapmaya ''evet'', ama sahte parça kullanmaya ''hayır''! derim ben.
Sonuçta araç sizin, para sizin, herkesin kararı kendine :)
http://www.toyotaclubtr.com/fotograflar-videolar/2010-corolla-comfort/
2010 TOYOTA COROLLA COMFORT 1.6 BENZİNLİ DÜZ VİTES

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 09, 2009, 12:52:34 »
Cüneyt bey iyi güzel açıklamışsınızda, üreticinin belirlediği bir standart doğrultusunda yedek parçayı kendileri üreten ve üreticiden onay alıpta satışa sunan firmalarda mevcut piyasada, bu üreticilerin mallarıda orjinaldir, kesinlikle sahte sayılmazlar, sizin bahsettiğiniz, orjinal parçayı alıp kendi imkanlarıyla kopyalayıp piyasaya süren ufask çaplı firmalardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 09, 2009, 15:23:33 »
Cüneyt bey teşekkürler.
Ben de aynı fikirdeyim. Orijinal Parça tanımı çok dar olmalı. AYnı firma tarafından aynı seride üretilen parçalar orijinal parça olabilir.
Kanıtı da şu bence : Arabaya sonradan takılan hiçbir parça arabanın ilk parçası kadar uzun süre dayanmıyor.
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 125000
  • Model Yılı: '14
  • 3 kere teşekkür etti
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 09, 2009, 16:23:07 »
AE 101'in arka amortisörler değişti KYB marka japon malı Toyota'nın tedarikçisi
Farba Farları Bayraktar yapıyor Toyotanın tedarikçisi bu parçaların kutusunda Toyota yazmıyor.
Debriyaj baskı balata Valeo veya Aısın Toyota bu parçaları takıyor.
V kayışını değiştirdim. Alman malı Continental marka
Toyota yazmayınca bu parçalar orijinal parça olmuyormu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 09, 2009, 17:00:07 »
Selamlar,
Toyota Plaza dan servis sorumlusu ile konuştum. Kesinlikle Toyota kontrollü parça taktıklarını söyledi.
Peki bu parçalar nerde yapılıyor (TAYWAN da mı ?) ne marka diye sorduğumda da , markasını biz de bilmeyiz kapalı ambalajlı geliyor , ama kesinlikle Toyota nın onayladığı parçalar cevabını aldım.
AZ sayıda da olsa çok kaliteli ürün yapan yabancı-yan sanayi firmaları var. Bilerek kullandıktan sonra bunlarda da problem çıkmaz tabi.
Ahmet Balbay ın sorusu da ilginç. Toyota yazmayınca bu parçalar orijinal parça olmuyor mu ?
Olabilir, hatta daha kaliteli parça da  olabilir. İş biraz bilmeye kalıyor sanki.
HANGİ YAN SANYİ VE HANGİ FİRMA HANGİ OTOMOTİV ÜRETİCİSİNE NE YAPIYOR ve HANGİ KALİTEDE YAPIYOR ?
Kolay gelsin....
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2010 Toyota Corolla Comfort 1.6 Benzinli
« Yanıtla #8 : Ekim 09, 2009, 19:33:29 »
sizin bahsettiğiniz, orjinal parçayı alıp kendi imkanlarıyla kopyalayıp piyasaya süren ufak çaplı firmalardır.
Aynen öyle!
Orjinal olmaması başka birşey, kaliteli veya kalitesiz olması başka birşey... Üzerinde Toyota yazmıyorsa veya en azından Toyota onay damgası ve/veya belgesi yoksa, tabii ki orjinal değildir. Ama bu kalitesiz olmasını gerektirmez, ama kaliteli olmasını da gerektirmez.
http://www.toyotaclubtr.com/fotograflar-videolar/2010-corolla-comfort/
2010 TOYOTA COROLLA COMFORT 1.6 BENZİNLİ DÜZ VİTES

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 09, 2009, 21:06:42 »
Geçenlerde AE101 ön amortisör sordum, japon malı var çifti 220 tl, birde "maysan mando" yerli-kore ortaklığıymış onada 170 tl dediler. İnsan tereddüt ediyor, acaba bunlar biz markayız istediğimiz fiyata satarız diyorlar, digeride belkide pazar edinebilmek için fiyata düşük tutuyor olamaz mı? Maysan mandoyu biraz araştırınca 40 yıllık bir geçmişleri ortaya çıkıyor bunuda söyleyeyim.
TOYOTA COROLLA 1998 1.6 XEİ 267.000 KM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ekim 12, 2009, 14:39:51 »
Selamlar,
Corolla da 4 disk ve 4 fren değiştirmek istiyorum.
Yetkili servisin verdiği fiyat 800 TL. Yan sanayinin verdiği fiyat 200 TL.
Bire dört kat yani.
Bu kadar fark normal midir ?
Teşekkürler
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 12, 2009, 15:45:56 »
Anormal olması normaldir ..
Şimdi arkadaşlar prensipte orjinal parça her zaman daha iyidir. (Modifiye için takılan performans parçalar hariç tutulursa) fakat şu da bir gerçek ki otomobil firmaları yedek parça satışından ciddi paralar kazanırlar. Araba tasarımını yaparken de maalesef bu göz önünde bulundurulur. (Her markanın ahlak seviyesi farklıdır bu konuda) Fazla eşelemeyelim..
Uzun lafın kısası orjinal aldığınız zaman bi o kaliteye para ödersiniz bi de markaya tabir'i caizse "hava parası" ödersiniz.. Peki ne yapmalı..
Kanımca bazı parçalarda orjinalden şaşmamalı.. (uç bir örnek Motor yaptırıyorsanız orjinal pistonlar kullanın)
Fazla teknoloji gerektirmeyen ve tüketim malzemesi sınıfına giren parçalarda o kadar da dert değil.. Yeni bir akü alıyorsanız "Mutlu akü" almanızda sakınca yok. Fren balatası ve disklerinde de bence pek sorun yok. Amortisörler, hortumlar, kablolar, bujiler kaliteli olduktan sonra yan sanayi de olsa gayet güzel çalışır. Bunun istisnası yağ filtresidir. Onun ucuzları kalitesiz olur ama markadan eminseniz o da iyi iş görecektir.
Sonuçta tüketim malzemesinin gittiği yer çöptür.
Parayı çöpe atmaya gerek yok.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ekim 12, 2009, 16:31:54 »
Ahmet bey,
Teşekkürler. Bu kadar farkın birazı kalite ama birazı da sizin de dediğiniz gibi HAVA PARASI.
Ben de aynı fikirdeyim.
Yani aradaki farkı biraz kaliteye ama biraz da boşuna veriyoruz sanki.
Kolay gelsin....
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • daihatsu yrv turbo 1.3 lt 140 hp
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 12, 2009, 16:45:30 »
Ahmet bey bence konuyu çok güzel yorumlamış, teşekkürler. kalitesine güvendiğiniz parçaları kullanmakta bir sakınca yok. servisler aynı parçaları dış piyasadan daha pahalı satıyorlar çünkü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 12, 2009, 19:00:59 »
Arkadaşlar kaliteli markayı tespit etmekte oldukça zor. Parça satan bir yere gittiğinizde genelde size kaliteli paçayı değil hangisinde kar marjı yüksekse o parçayı vermeye çalışıyorlar. Bu bile bazı konularda servise mahkum ediyor insanları. Mesela ben  :alkis: gerçi bir kez uğradım bir daha allan düşürmesin  :alkis:
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 12, 2009, 19:37:29 »
AE 101'in arka amortisörler değişti KYB marka japon malı Toyota'nın tedarikçisi
Farba Farları Bayraktar yapıyor Toyotanın tedarikçisi bu parçaların kutusunda Toyota yazmıyor.
Debriyaj baskı balata Valeo veya Aısın Toyota bu parçaları takıyor.
V kayışını değiştirdim. Alman malı Continental marka
Hepsi orijinal. Continental triger kayisi bile orijinal olabilir.Buyuk ihtimalle Toyota kullaniyordur Continental'i de.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ekim 12, 2009, 19:40:58 »
Anormal olması normaldir ..
Şimdi arkadaşlar prensipte orjinal parça her zaman daha iyidir. (Modifiye için takılan performans parçalar hariç tutulursa) fakat şu da bir gerçek ki otomobil firmaları yedek parça satışından ciddi paralar kazanırlar. Araba tasarımını yaparken de maalesef bu göz önünde bulundurulur. (Her markanın ahlak seviyesi farklıdır bu konuda) Fazla eşelemeyelim..
Uzun lafın kısası orjinal aldığınız zaman bi o kaliteye para ödersiniz bi de markaya tabir'i caizse "hava parası" ödersiniz.. Peki ne yapmalı..
Kanımca bazı parçalarda orjinalden şaşmamalı.. (uç bir örnek Motor yaptırıyorsanız orjinal pistonlar kullanın)
Fazla teknoloji gerektirmeyen ve tüketim malzemesi sınıfına giren parçalarda o kadar da dert değil.. Yeni bir akü alıyorsanız "Mutlu akü" almanızda sakınca yok. Fren balatası ve disklerinde de bence pek sorun yok. Amortisörler, hortumlar, kablolar, bujiler kaliteli olduktan sonra yan sanayi de olsa gayet güzel çalışır. Bunun istisnası yağ filtresidir. Onun ucuzları kalitesiz olur ama markadan eminseniz o da iyi iş görecektir.
Sonuçta tüketim malzemesinin gittiği yer çöptür.
Parayı çöpe atmaya gerek yok.

Dunyanin en iyi yag filtresi Purolator Pure One marka olani, adasim. Toyota'nin Tayvan'da urettirdigi uzerinde Toyota yazan filtre Purolator ile karsilastirilinca yolda kalir. Bizdeki marka (Toyota) yazsin da ne olursda olsun anlayisi yanlis... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 188000
  • Model Yılı: '05
  • 29 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 12, 2009, 19:43:51 »
Geçenlerde AE101 ön amortisör sordum, japon malı var çifti 220 tl, birde "maysan mando" yerli-kore ortaklığıymış onada 170 tl dediler. İnsan tereddüt ediyor, acaba bunlar biz markayız istediğimiz fiyata satarız diyorlar, digeride belkide pazar edinebilmek için fiyata düşük tutuyor olamaz mı? Maysan mandoyu biraz araştırınca 40 yıllık bir geçmişleri ortaya çıkıyor bunuda söyleyeyim.

Mehmet bey sorduğunuz japon malı amortisörlerin markası nedir acaba ?Ben de bugün ön amortisörlerimi değiştirdim.Tokico amortisörlerin çiftini 180 liraya aldım.
Edepte kusur varsa ben yokum !!!
2001 - 2014 1999 COROLLA 1,3 TERRA
2014 - 2017 2001 AVENSİS  2.0 SOL
2017 - 2005 COROLLA HB

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ekim 12, 2009, 22:00:24 »
Taha, en iyisini yapmissin. Tokico orijinali. KYB de Japon, o da kaliteli.
Gecen sene onlere KYB takdirdim, memnunum. Tokico alacaktim, ama fiyati KYB'ye gore biraz daha pahaliydi. Japon mali olsun, ne marka olursa olsun. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ekim 12, 2009, 23:25:09 »
Taha kardeşim oldukça iyi fiyata almışsın çakma olma ihtimali yok degil mi? Burda biraz bindirim yapıyolar fiyatlara malasef. Galiba KYB diye hatırlıyorum yanlışta olabilir. Ama değiştirecek olursam muhakkak seninle irtibata geçerim.
TOYOTA COROLLA 1998 1.6 XEİ 267.000 KM