Gönderen Konu: Derdime bir çare  (Okunma sayısı 12113 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Derdime bir çare
« Yanıtla #20 : Eylül 25, 2009, 20:45:35 »
  O merkezdeki ve hem ana merkezdeki, hemde kaliperdeki fren pistonlarındaki contaların sağlığını korumak için fren hidroliğide belli sürede bir değiştirilmelidir.
 Diğer yandan Eyüp'ün de söylediği gibi aracın yük durumuna göre ön arka fren gücü dağıtım gücü ayarlanırken, araç rampa çıkışı ve inişindeki ön ve arka fren gücünüde ayarlar ve aslında oldukçada önemli bir parçadır. Çünkü aracın, Alper'in de belirttiği gibi frenlemede arkadan savrulmasını, ya da gereksiz önden kızaklamasını (bunda lastiklerin durumuda önmeldiir tabiki) önlemeye yardımcı olur. Kaliperlerde bulunan contalarda sağlıklı çalışmalıdır balataların diske itiş ve dönüşünde.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 25, 2009, 20:45:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Eylül 26, 2009, 18:06:18 »
Ortada ön yargilik bir sey yok. Ne yazildiysa onu okumusuz.
Ulasim bakanligi ortaya kurallari, kanunlari koymus.
Kurallari uygulamak yerine nasil bu TÜV denen kurumu kandiririza dönmüs.

TÜV'ü kandirabilirsiniz ama fizik kurallari hicbir zaman gecerliligini kaybetmez.
Bozuk parca yüzünden olabilecek kazalari, baskalarinin hayatina verebilecegimiz zararlari düsünüp ona göre gerekli bakimlari yaptirmamiz gerekiyor.

Limitör benim bildigim kadari ile arka tekerlere giden fren gücünü kontrol eden mekanizma.
Simdi fren sisteminde, ön frenlere yavaslama sirasinda daha cok is düser.
Genelde yol araclarinda sanirim %70 ön - %30 arka gibi bir rakamdi.
Arka frenler araci dengelemek icin kullanilir ve ayni zamanda frenlemeye de yardim eder.

Bisiklet ve motorsiklet kullananlar zaten cok iyi bilecektir. Tek bir aksa verilen frenleme ile arac düzgün durmaz.
Limitör'de arka frenlere giden basinci/gücü kontrol ediyor. Simdi limitörü cikartip direk baglanirsa, fren aninda arkalarda direk kitlenecektir. Virajda bu kitlenme yasanirsa, arabanin kontrolünü kaybetmek kacinilmaz. Veya bozuk limitörde de, yani tikanmis dediginiz, arkaya yeterli güc gitmeyeceginden arac normal mesafesinde duramaz.

Atiyorum 48 metre 100-0km/h durus mesafesi varsa, bu 60 civarlarina cikabilir.

NOT: Fren sivilarindaki her DOT, her araba icin uygun degildir.
Sanirim DOT 5.2 ile DOT 5.3 arasinda bile cok büyük fark var.
Sanayi'de uygun DOT'lu siviyi koymazlarsa, o-ringler ve diger contalar erimeye baslar. Tikanma yapabilir veya fren sistemi basinci kacirip, servosu etkisiz kalabilir.

Bunlari göz önüne alip, düzgün parcayi kullanmanin parayi sokaga atip atmamak olduguna kendiniz karar verin.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #22 : Eylül 27, 2009, 11:21:32 »
Arkadaşlar dün son bir operasyon yaptık.Dağıtıcıyı söktük.İçinden iki tane mavi renkli parça çıktı.Contaları sağlamdı.Tıkanıklık vs. görmedik.O mavi renkteki parçaların ortasındaki ortası delik kapağa benzeyen plastik aksamı çıkardık.Frene basıldığında hidrolik 4 tekere aynı anda gidecek diye düşündük.Mavi renkli parçaları yerine oturttuk.Sekmanlarını geçirip araca taktık.Hidroliği doldurduk.Tekerleklerden fren havalarını aldık.Beton zeminde 3-4 kez fren testi  yaptık.4 teker aynı anda kilitleniyordu.Daha önce çok zayıf tutan ve beni vizede bırakan sağ arka teker dahi tutuyordu.Sonuç olumlu görünüyordu.
  Ancak şimdi akla bazı sorular geliyor:
 1-Biz sadece dağıtıcının içinden çıkan mavi parçadaki plastik kapakları çıkardık.Acaba o mavi parçalarda mı çıkacaktı?
 2-Bu uygulamanın uzun vadede diğer fren ekipmanlarına bir zararı olur mu?Araç abs li olmadığı için zararı olmayacağı hatta frenlerin daha iyi olacağı söyleniyor.
 3-Araç ani sert frenlerde 4 tekeri de aynı anda kilitleyeceğinden savrulma vs. riskleri mevcut mudur?
 4-Yaptığımız betonda fren testi TÜV den geçmeye yeterli midir?
Söylesem tesiri yok.sussam gönül razı değil,
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #23 : Eylül 27, 2009, 11:30:19 »
  Ani frende aracın arka lastiklerinin kilitlenmesi savrulma yaratır, el freni çekme etkisi doğurur.
 Öne gitmesi gereken fren basıncının olması gerekenden daha fazlası arka kaliperlere iletilirse aracın frenlemesi zayıflar. Frenlemede amaç aracın arkasını savurmadan (fren limitörü ile) aracın öne yığılmasını ve dolayısı ile ön lastiklerin tutuşunu arttırarak frenlemenin iyi olmasını sağlamaktır. Bu durumda ise bu ağırlık transferi olmaz ve aracın fren mesafesi uzar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Eylül 27, 2009, 13:01:27 »
O mavi parcalar kisitlayici diyaframlar.
Onlari cikarmak ile direk baglamak arasinda pek fark olmaz.

Evet, 4 tekerin kitlenmesi dengeyi bozacagi icin kontrolü kaybetmenize bile yol acabilir.

Zaten p valvinin tikanmis olmasi demek aslinda o diyaframlarin artik özelligini kaybetmis olmasi anlamina geliyor.
Mavi kapakciklar tek satilmadigi icin tüm valfi almak gerekiyor.

NOT:Frenin sakasi olmaz. Motorun, klimanin bakimi bile eksik olsun, freniniz tam calissin.

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #25 : Eylül 27, 2009, 13:42:43 »
O mavi parcalar kisitlayici diyaframlar.
Onlari cikarmak ile direk baglamak arasinda pek fark olmaz.

Evet, 4 tekerin kitlenmesi dengeyi bozacagi icin kontrolü kaybetmenize bile yol acabilir.

Zaten p valvinin tikanmis olmasi demek aslinda o diyaframlarin artik özelligini kaybetmis olmasi anlamina geliyor.
Mavi kapakciklar tek satilmadigi icin tüm valfi almak gerekiyor.

NOT:Frenin sakasi olmaz. Motorun, klimanin bakimi bile eksik olsun, freniniz tam calissin.
Kısıtlayıcı diyaframları değilde ona geçkin plastik aksamları çıkarıp diyaframları tekrardan taktık.
Ayrıca dağıtıcı AISIN marka imiş.
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Eylül 28, 2009, 11:37:41 »
yani einstein boşuna dememiş atomu parçalamak daha kolay diye; benim ikinci yazdığımı parasının kıymetini bilen anlar parasının kıymetini bilmeyen yanlış anlar ben ne anlattım ne anlamışsınız hala yanlış anlamaya devam ediyorsunuz istanbul/kartal oto sanayideki hikas fren bana dediki arka frenlerin bitmiş balata  merkez değişecek ama sorun limitörde onu söylemiyor ben limitör değiştirmek israf demedim istanbul/kartal oto sanayideki hikas frenein yapacağı kandırmacaya israf dedim baştada söylediğim gibi parasının kıymetini bilen anlar parasını kıymetini bilemeyende yanlış anlar çünkü orda önemli olan hikas frene inanmamak sanki ben limitörü sakın değiştimreyin onu tasarlayıp oraya koyan mühendis salak ın teki demişim gibi; iyilik yaramıyor anlattıklarımdan kimbilir kaç kişi faydalanacak düşünün bir kere ben hikas frene inansaydım arka balataları merkezleri değişseydim (200tl) gene geçemeyecekti muayaneden ve eninde sonunda limitörü değiştrirecektim hemde hikas fren pişkin pişkin söyleyecekti sorun bu parçada diye ve hem muayene ücretim yanacaktı hemde önceki 200 tl masrafım hem limitör fiyatı 350 tl bu masraf bitmez isteyen alsın limitörü taksın benim bu işlemi yaptığım araba ABS liydi limitörü geri taktırmayabilridim ama genede taktırdım. konuyu özetleyimde kendimi yanlış anlatmıyayım japon araçlarda varmış bu parça genelde honda toyota bu paraçanın ksuurundan faydalanan fren servisleri kendilerine rant sağlıyor oyuna gelmeyin.
97 1.6xei gerektiğinde ferrari gibi,gerektiğinde varyemez :):) seni seviyorum toyota!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Eylül 28, 2009, 12:29:05 »
Harun kardeşim, tamam kabul, biz seni yanlış anladık ama yazdıklarını bir daha okur musun lütfen. Eminim ki tüm arkadaşlarımız da yanlış anladı. Bence şu anda en doğru olanı yanlış anlaşılmaya sebebiyet verilmeyecek şekilde durumu açıklamak. Birbirimize sitem etmeye gerek yok.

Belki ilerde birçok arkadaşımız senin yazdığı ilk cevabı okuyacak, o da yanlış anlayacak ve uygulayacak. Çünkü bir çok arkadaşımız konuların tamamını okumuyor, sadece duymak, görmek yada okumak istediği yere kadar okuyup, istediğini bulunca yeterli diyor. Ve ne yazık ki senin ilk cevabın yanlış anlaşılmaya çok müsait. Bence sen orayı düzelt ki, bundan sonra konuyu okuyacak arkadaşlarda yanlış anlamasın. En azında demek istediğini anlatacak daha açık bir ekleme yaparsan daha iyi olur

NOT: Limitör her zaman için gerekli bir parça olup aracın ağırlık merkezine göre tekerlere uygulanacak fren gücünü ayarlar, bu nedenle gerekli bir parçadır. Ancak her problem de sebebi bu parçaya bulan her tamirciye de inanmayıp, temkinli davranmak lazım.

Mesela bunun gibi bir ekleme çok iyi olur diye düşünüyorum ;)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Eylül 28, 2009, 13:58:28 »
.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #29 : Eylül 28, 2009, 14:56:23 »
Harun kardeşim, tamam kabul, biz seni yanlış anladık ama yazdıklarını bir daha okur musun lütfen. Eminim ki tüm arkadaşlarımız da yanlış anladı. Bence şu anda en doğru olanı yanlış anlaşılmaya sebebiyet verilmeyecek şekilde durumu açıklamak. Birbirimize sitem etmeye gerek yok.

+1

Kendi adima sunu söyleyebilirim:
Burada amacimiz inatlasip, sen bunu dedin, ben bunu dedim degil ve de olmamali.
Anlamamis gibi yazmamin sebebi, celiskiyi ortaya cikarmak. Inatlasmis gibi gözüktü isem, benim hatamdir. Kusuruma bakma.

Arabadan biraz anlayan birinin frenle saka olmayacagini bilir. Ama burayi okuyan bir sürü kisi var.
Vakit darligindan, tecrübesizlikten, yasin verdigi sabirsizliktan ve daha bircok nedenden, yarim yamalak okuyup, kafasinda süzmeden harekete gecen veya konusan cok insan var. Bu arkadaslari da düsünerek yazmak gerekiyor.

Bunu okuyup, yanlis hareket edip, gazetenin birinde 3.sayfa haberi olarak görebiliriz. Umarim kimseyi öyle görmeyiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Eylül 28, 2009, 15:18:17 »
Arkadaşlar dün son bir operasyon yaptık.Dağıtıcıyı söktük.İçinden iki tane mavi renkli parça çıktı.Contaları sağlamdı.Tıkanıklık vs. görmedik.O mavi renkteki parçaların ortasındaki ortası delik kapağa benzeyen plastik aksamı çıkardık.Frene basıldığında hidrolik 4 tekere aynı anda gidecek diye düşündük.Mavi renkli parçaları yerine oturttuk.Sekmanlarını geçirip araca taktık.Hidroliği doldurduk.Tekerleklerden fren havalarını aldık.Beton zeminde 3-4 kez fren testi  yaptık.4 teker aynı anda kilitleniyordu.Daha önce çok zayıf tutan ve beni vizede bırakan sağ arka teker dahi tutuyordu.Sonuç olumlu görünüyordu.
  Ancak şimdi akla bazı sorular geliyor:
 1-Biz sadece dağıtıcının içinden çıkan mavi parçadaki plastik kapakları çıkardık.Acaba o mavi parçalarda mı çıkacaktı?
 2-Bu uygulamanın uzun vadede diğer fren ekipmanlarına bir zararı olur mu?Araç abs li olmadığı için zararı olmayacağı hatta frenlerin daha iyi olacağı söyleniyor.
 3-Araç ani sert frenlerde 4 tekeri de aynı anda kilitleyeceğinden savrulma vs. riskleri mevcut mudur?
 4-Yaptığımız betonda fren testi TÜV den geçmeye yeterli midir?

Yaptığınız işlem çok yanlış, defalarca söyledim ve yine söylüyorum, sanayi ustalarına (istisnalar mutlaka var işinin ehli dürüst olanlar) ama sadece para kazanmak derdinde olan sanayi ustalarına itimat etmeyin bu tarz konularda, o usta zaten işinin ehli ve dürüst birisi olsa bu işlmi sizin aracınbıza uygulamaz, siz uygulatmak isteseniz bile, ben senin hayatınla oynayamam diyip bu istei geri çevirmeli !

yani koskoca toyota mühendisleri o parçayı oraya koymuş ama bizim ustalar bi işe yaramıyor diye söküyorlar, nasıl bir mantık nasıl bir zeka nasıl bir düşünce yapısı inanmak zor, şaşıyorum bizim ustalarımıza.

Bence 3 5 kuruş paranıza kıyın ne kendinizin nede sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmayın, hatta seyahat ettiğiniz güzergahtaki diğer insanlarında canını tehlikeye atmayın lütfen

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #31 : Ekim 05, 2009, 18:55:05 »
Arkadaşlar.Cumartesi günü yaptığımız işlemlerden sonra frenleri tüv deki le bire bir fren standı olan ustalığına güvendiğim bir yerde test ettirdim.Sonuçlar çok iyiydi.Ustaya yaptığımız işlemi ve savurma riskini sordum.Hiç bir şey olmaz dedi.Ardından Tüv e gittim.Testten geçti.Tüv müdürü parçayı değiştirdiniz mi dedi.Hayır tamir ettik dedim.Mevzuuyu anlattım.Kendisi de yıllarca Toyota da çalışmış.Ona ve yanındaki teknisyenlere de  sordum savurma olayını ,sorun olmaz dediler.
  Bilgisini ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler...
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ekim 05, 2009, 22:22:35 »
ABS'li olanlarda durum daha mi farkli acaba Eyup?
Okudum mesajlari ama pek bir sey anlamadim. :)
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Kasım 09, 2009, 17:25:03 »
Gecikmelide olsa görmüşken cevap vermeden geçmeyeyim, Abs yada Esp'li sistemlerde her bir teker için farklı miktarlarda basınç ayarı elektronik cihazlarla ayarlandığından dolayı olmayabilir diye düşünmüştüm. Kesin yargı belirtmiyorum! Varsayımlarla hareket ediyorum! Tabiki en mantıklı ve doğrusu Orjinal ürünü yetkili serviste değiştirmek olur. Hayırlı akşamlar.
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
    • chiptuning
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #34 : Aralık 02, 2009, 17:33:13 »
     selam  arkadaşlar bendede 96 corolla 1.3 var zamanında vizeden felan gecmişti ama arkalar cok zayıftı tutmuyor onlar kitleniyor firene basmamısım gibi akıp gidiyordu hatta bi kere bu yüzden kaza yaptım
   bu yüzden bir kac ustaya firen gösterip durduk bi sonuc alamadık en son limitor denen dagıtıcıdan dedi ustanın biri temizlerim düzelir temizlettik gene aynı
      bu gün fard cargo tamircisi olan abime firen arka balataları kontrol etmesi icin söktürdüm iyi sıkı bir ayar yaptık balatalar iyidin sonra yola cıktık gene aynı fren testine soktuk sol taraf cok az tutuyor arkda sag hic tutmuyor el frenine cekinde iyi sonra limitor dagıtıcı olayına girdik gene  dagıtıcıyı söktük abim iyicene inceledi nerden gelmiş kimkime girmiş felan neyse

icerdeki mavi cubuklardaki lastikleri ters cevirip öle taktık havasını felan aldık fren testinin yolunu tuttuk arkalar eşit seviyede nerdeyse ön kadar iyi tutuyor şu an yukarda sözünü ettiginiz arka kayma olayı aklıma takıldı aracı yolda boş full dolu şeklinde test ettim ani direksiyon manevralerı gibi bir sürü testte tabi tuttum hic bi sorun yok zaten arkalar şu an önden bir kac saniye sonra tutuyor ...

sonuc olarak fren sıkıntısı yüzünden satacak oldugum aracım eger frenlerden iyi not alırsa benden satmam :D şu an icin cok iyi tutuyor denemenizi isterim
       mavi lastikleri söküp ters geri takın

ve anlamadıgım bir kac şeyi sormak istiyorum
bu limitor aracta yük oldugunu nasıl biliyor ve yokuş iniş demişsiniz ya onu o kısmı anlayamadım
   fren testindeki abi arac şu an tam yükte dolu gibi tutuyor dedi bende onu istiyorum zaten sürekli tek biniyorum ve arac durmuyor du önceden umarım firen sorunum bi daha olmas satıcam yoksa :D

bu arada cok tutması hic tutmamasından iyidir bu sorunu yaşayanlar deneyip sonucu yazarlarsa iyi olur birde arka balataları iyi ayar yaptırın ;)
herkese iyi saglıklı kazasız günler dilerim ...
ecotorq.com araç performans yazılımları ecu tamir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Altı Yere Yakın Olandan Korkacaksın
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Aralık 02, 2009, 17:58:04 »
istanbulda iyi bir fren ayar istasyonu var mı bildiğiniz? Bizim kasalarda sanırım fren kronik bir sorun
1998 Toyota Corolla 1.3 XL Zeytin Gri
GaLaTaSaRaY
Nokia E71

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #36 : Aralık 02, 2009, 18:36:04 »
  Arkaların hiç tutmamasıda kötüdür (frenajda aracın stabilitesini bozar), çok tutumasıda kötüdür (aracın arkasını savurabilir).
 O limitör bir çeşit tahtaravalli şeklinde çalışır ve aracın öne ya da arkaya eğimine göre (gerek yoldan, gerek ağırlıktan) fren gücünü dağıtır. Gelişmiş sistmelerde ise virajlarda frenaj esnasında aracın stabilitesi bozulmasın diye sağ ve sol olarakda (EBD, CBC gibi) dağıtabilir.

İsmail, Eyüp Rami yokuşunda bir özel servis vardı, onlar anlar sanırım fren ayarından. Eyüp'den Rami'ye çıkarken sağda Japon özel servis.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • toyota kullanmak fark yaratır
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #37 : Aralık 04, 2009, 13:10:45 »
P Valfinin yenisini nereden temin edebiliriz ????

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #38 : Aralık 04, 2009, 18:19:26 »
Yetkili servislerden ya da parçacılardan.yan fiyatı 300 lira civarı olsa gerek.
                                                          FUZULİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • toyota kullanmak fark yaratır
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #39 : Aralık 04, 2009, 19:47:08 »
Toyota yetkili servisi bu parçanın Türkiye'de olmadığını yurt dışından 1 ayda getirileceğini söylediler. Benimde muayneye 15 gün sürem kaldı. Bana parçayı bulabileceğim adres verebilirmisiniz?