Gönderen Konu: Klimanın fren mesafesine etkisi  (Okunma sayısı 5246 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Klimanın fren mesafesine etkisi
« : Temmuz 01, 2009, 14:23:07 »
 Merhabalar. Arkadaşlar son günlerde bikaç yerde klima açıkken fren mesafesine dikkat edilmesi gerektiği; klimanın fren mesafesinin uzamasına neden olduğu türünde yazılar okuyorum. Malum yaz ve havalar 30 derecenin altına düşmüyor bu nedenle klima nerdeyse hiç kapanmıyor.
 Kafam bu konuya takılmış vaziyette şuan. Gecen ay arkadan çarpmalı bi kaza da yaptığım için iyice tedirginim zaten. Kendimce bazen deniyorum acaba gerçekten böylemi diye ama sanırım psikolojik olarak klima açıkken araç daha geç duruyor gibime geliyor.
 Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Toyota Club Türkiye

Klimanın fren mesafesine etkisi
« : Temmuz 01, 2009, 14:23:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
Ynt: Klimanın fren mesafesine etkisi
« Yanıtla #1 : Temmuz 01, 2009, 14:34:31 »
Böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum, ama aracın frenlemesine etki yapmaz heralde.Fren bir araçtaki en önemli mekanizmadır.Günümüzde fren mesafesi gitgide kısaltılmaya çalışıyor.Örnek verilmesi gerekirse 100 km/hızda yapılan frenleme testlerinde 98 corolla 45 metre durabilirken 2008 corolla lar 37-38 metre civarıydı yanlış hatırlamıyorsam.Klima aracın performansından çalar fren performansına etkisi olmaz, diye düşünüyorum.
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 01, 2009, 14:40:16 »
Böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum. Yalnız frenleme sistemi, biliyorsununz hidroliğin yardımıyla ve emme manifoldundan çıkan havanın bir kısmını paylaşarak çalışır. Klima bu parçaların hiçbiri ile doğrundan ilgili değildir. Yalnışım varsa düzeltin ama içiniz rahat olsun :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 01, 2009, 14:46:20 »
  İlginç bir tez bence.
 Bir ihtimal klimanın motor devrine etkisinden dolayı bir etki olabiilr ancak bu çok küçük değerlerde ve önemsenmeyecek şekilde olur bence. Aracın gitmesi için gereken Nm. cinsinden kuvvetten 7-8 katı frenleme için gereklidir ve bunlar araçlarda sağlanmıştır. Yalnız Fren mesafesi aslında o kadar basit bir değer değildir. Yani Alperen'in söylediği metre cinsinden değerler kesinlikle doğrudur ancak bunlar tamamen test koşullarında geçerlidir. Fren mesafesine etkileyen bir çok faktör vardır.
 -Algılama,
 -Karar verme,
 -Ayağı fren pedalına götürme,
 -Fren pedalına kuvvet uygulama,
 -Balataların diskleri vs. sıkması...

Bunlar sadece olayın detaylarının birkaçıdır ve her bir etmenin sürücü ve araç özellikleri ile aldığı süre farklıdır. Fakat burada sürücü kesinlikle araçtan çok daha büyük öneme sahiptir. Yani test koşullarında 35 metre olan bir fren mesafesine sahip araç aynı sürücü ve araç ile gerçek ortamda 75-80 metreleri çok rahat görebilir, acil frenaj olsa dahi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 01, 2009, 15:19:44 »
Klimanin fren mesafesine bence iyi yönde etkisi oldugu asikar.
Sicaktan beyni pismeyen sürücü ve uyanik bir sinir sistemi sayesinde daha cabuk fren yapip, daha kisa mesafede duracaginiza eminim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
« Yanıtla #5 : Temmuz 01, 2009, 15:21:35 »
Farklı ve güzel bir bakış açısı  :alkis:
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 01, 2009, 15:42:35 »
Klimanin fren mesafesine bence iyi yönde etkisi oldugu asikar.
Sicaktan beyni pismeyen sürücü ve uyanik bir sinir sistemi sayesinde daha cabuk fren yapip, daha kisa mesafede duracaginiza eminim.

Ben tam tersini düşünüyorum. Klima beni mayıştırıyor ve refleksimi zayıflatıyor. Fren mesafesi bundan uzuyor olmasın :D
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Temmuz 01, 2009, 17:40:44 »
Abi bi gazetede okumuştum sanıyorum bu klasik başlıklar olurya hani işte yakıt tasarrufu, aracınızı yazın nasıl kışın nasıl korursunuz tarzı bi başlıktı yanılmıyorsam ama bulamadım bi türlü nerde okuduğumuda detayını yazayım. İçime iyiden iyiye kurt düşürdü. Mantıksal olarak bende aralarında ilişki kurmaya çalıştım ama bitürlü bağlantı kuramadım.

Cevap veren herkese teşekkür ediyorum içim ferahladı sanki. Aklıma geldikçe yolda kendi kendime işkirleniyordum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 01, 2009, 19:09:49 »
Mustafa hocam en iyisi trafiğe kapalı alan yada trafik olmayan kuru bir zeminde fren denemesi yap klima açıkken ve klima kapalı iken. akalım değişiklik olacakmı? Değişiklik olursada bizi aydınlat olurmu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #9 : Temmuz 01, 2009, 20:34:57 »
Valla hocam kapalı alanda denemedim ama yazıyı okuduktan sonra yolda bakıyorum aynadan gelen yoksa basıyorum frene sonra dönüp yine aynı yere aynı süratle klima açık basıyorum frene sanki klima açıkken daha geç duruyor. Ama dediğim gibi sadece hislerle konuşuyorum sayısal değerler yok. Son kazadan sonrada biraz saplantı oldu sanırım bende. Kendimi böyle bişey olmadığına inandırmaya çalışıyorum şimdi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Temmuz 01, 2009, 21:04:35 »
Arkadaşlar; bende klimanın fren mesafesine etkisi olabilir diyenlerdenim.Çünkü geçenlerde birşey farkettim.Hatta konuyu foruma taşımayı da düşünmüştüm ama gerek kalmadı.Şöyleki;TOYOTAnızı bir yereçekin,tabiki çalışı vaziyette olacak,vitesi boşa alın,el frenini çekili,bu arada klima da açık olacak tabiki.Aynı zamanda ayağınız frene dokunur vaziyette olsun,bu vaziyette iken klimayı kapatın.Ne oluyor biliyormusunuz?Klimayı kapattığınız anda sanki fren pedalı daha bir yumuşuyor ya da ne bileyim fren pedalı kendiliğinden basılıyormuş gibi oluyor.Ben teknik olarak mantığını bilemiyorum ama konuyla ilgili bir bağı mutlaka var.Teknik yönden izah edebilecek arkadaşlar varsa bizleri de bilgilendirirlerse sevinirim.Çünkü konu hem ilginç hemde önemli gibi....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Temmuz 01, 2009, 23:25:26 »
Abi aslında yorum yapamıyorum şimdi o gazeteyi bi bulsam detayını yazcaktım buraya ama bekar evi malum  :D Burdaki yorumlardan sonra ayrıca bide klima ve fren sisteminin çalışma şekli pek alakalı gelmemişti ama hala aklımda bi soru işareti var. Senin dediğinide bi deniyim abi onu hiç farketmedim.
Bu arada avatarın altında Edirne Keşan mı yazıyor abi yoksa benmi yanlış görüyorum.   ::) Bende keşanlıyım aslında ama şimdi 1400 km'cik uzaktayım 8-) Offf of nerde memleketim burnumda tüttü özledim valla bi kötü oldum yahu....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Temmuz 01, 2009, 23:33:09 »
klima gücünü motordan alıyor bildiğim kadarıyla dolayısıyla frene negatif etkisi olur diye düşünüyorum ama kesin bir bilgim yok fakat mantıken böyle olmalı değil mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 02, 2009, 00:18:52 »
Ergün abi senin o bahsettiğin olay Whising house sisteminden kaynaklanıyor. Şu şekilde anlatayım;
Eski araçlarda "1960-1970 arası" fren pedalı çok serttir. Sebebi ise fren pedalı hidrolik boruları ile bir tele bağlıdır. Sen fren pedalına basınca hidrolik yağının iletici kuvveti disk ve kampanaların arkasındaki tele kadar gelir. Daha sonra bu tel diski ve kampanayı çekerek frenleme makanizmasını tamamlar. Yeni nesil araçlarda ise wheisnig house sistemi dedikleri, ilk olarak 80'li yıllarda BOSH'un keşfettiği bir fren yardımcısı vardır. Mantığı ise şu, sen önceden fren pedalına bastığında, pedal bu kuvveti hidroliğe, hidrolikte tele iletir telde diski ve kampanayı sıkıştırırdı. Yani tamamen el freni gibi ne kadar kuvvet o kadar fren. Şimdi ise bu sistem, sen frene bastığında emme manifoldundaki havanın bir miktarı hidroliğe doğru iletilerek bası yapar. Böylece senin frene basma kuvvetini oldukça azaltmış olur. Bu sayede sen daha az pedala basarak daha kuvvetli fren yapmış olursun. Gelelim rölanti ile bağlantısına,
Rölantide emme manifoldundan örneğin 2 birim hava emilir. Klima rölantiyi doğrudan etkiler bir miktar düşürerek. Sen klimayı açtığında rölantin bir mikar düşeceği için emme manifoldundan gelen havada o oranda düşmüş olacak Örneğin 1,5 birim. Fren pedalına rölantide bastığında, "klima açıkken" az hava çeken manifoldun bir miktarını kendine çekeceği için fren pedalın sertleşecek. Klima kapalı iken olursa biraz daha yumuşayacak. Yüksek devirde pedala basarsan klima ister açık olsun ister kapalı, manifold'dan rölantiye göre 20 birim kat daha fazla hava geçeceğine göre, basma şiddetini, yada sertliğini etkilemeyecektir. İsterseniz deneyin.

Neyse benim kafamda karışık, yazarkende pek iyi anlatamadım. Umarım size yardımcı olabilmişimdir.... Saygılar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '11
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 02, 2009, 00:33:51 »
çok ilginç bir konu
ve çok ilginç yorumlar
çok ilginç teknik tanımlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 02, 2009, 00:38:35 »
Yapma Abdullah bey neresi karışık? Hepimiz gördük bu sistemleri motor dersinde. Bazılarımız unutmuş olabilir ama herkes az çok bilir bu terimleri

En azından bize öğretmişlerdi  ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Temmuz 02, 2009, 00:46:30 »
Mustafa kardeşim;aslen Aydınlıyım,ama şuan doyduğum yer Keşan olduğundan keşanlıyım.Aslında kendimi çeyrek trakyalı olarak görüyorum. :D(8 yıl edirne 4yıldır keşan)  Memlekete gelirseniz görüşürüz.Ümit kardeşim detaylı açıklama yapmışsın sağol.Teknik detaylarda karıştırdım ama işin mantığını anladım.Tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Temmuz 02, 2009, 08:22:41 »
  İnsanın canı ciğer çekti birden Edirne deyince. :)

Hakkı, seninki çok ilginç bir durum olmuş. Ben bazen kendimi çok yorgun hissettiğimde kışın bile klima açtığım oluyor soğutma için. Murat 'ın dediği gibi faydası da kesinlikle oluyor ki yazın zaten faydası tartışılmaz. Motordan çok küçük bir miktarda güç çekiyor olsa bile dediğim gibi frenleme gücünün yanında bu çok küçük kalır ve faydalı olarak sürücüyü zinde tutması ile etkisi olur ve bunlar biribirini nötrize eder bence.
 Bence asıl düüşnülmesi gereken konu doğru fren yapmayı öğrenmektir, asıl önemli olan budur her ne kadar Acil Fren Destek Sistemi gibi gelişmeler sürücüye yardımcı olsada sonuçta freni yapacak olan sürücüdür. (gerçi bazı sistemlerde çarpışma olacağı algılanınca otomobil otomatik olarak frenaja başlıyor)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Temmuz 02, 2009, 09:22:16 »
Mustafa kardeşim;aslen Aydınlıyım,ama şuan doyduğum yer Keşan olduğundan keşanlıyım.Aslında kendimi çeyrek trakyalı olarak görüyorum. :D(8 yıl edirne 4yıldır keşan)  Memlekete gelirseniz görüşürüz.Ümit kardeşim detaylı açıklama yapmışsın sağol.Teknik detaylarda karıştırdım ama işin mantığını anladım.Tekrar teşekkürler.

Abi sen trakyalı olmuşsun artık. İnşallah izine geldiğimde görüşmek üzere ...

HAkan Abi mutlaka araçta nekadar elektrononik donanım olursa olsun -son teknoloji araçları tenzi ederim- sürücü doğru zamanda frene basamazsa eğer intikal zamanı, intikal mesafesi uzayacağından yapacak pekte fazla bişey kalmıyor.
Bide abi ciğer neden geldi aklına şimdi gecenlerde aklımdaydı zor bela unuttum bak gene geldi aklıma  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Temmuz 02, 2009, 16:09:02 »
   :D  Ne zamandır gidip yiyeyim diyorum. :)