0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar; bende klimanın fren mesafesine etkisi olabilir diyenlerdenim.Çünkü geçenlerde birşey farkettim.Hatta konuyu foruma taşımayı da düşünmüştüm ama gerek kalmadı.Şöyleki;TOYOTAnızı bir yereçekin,tabiki çalışı vaziyette olacak,vitesi boşa alın,el frenini çekili,bu arada klima da açık olacak tabiki.Aynı zamanda ayağınız frene dokunur vaziyette olsun,bu vaziyette iken klimayı kapatın.Ne oluyor biliyormusunuz?Klimayı kapattığınız anda sanki fren pedalı daha bir yumuşuyor ya da ne bileyim fren pedalı kendiliğinden basılıyormuş gibi oluyor.Ben teknik olarak mantığını bilemiyorum ama konuyla ilgili bir bağı mutlaka var.Teknik yönden izah edebilecek arkadaşlar varsa bizleri de bilgilendirirlerse sevinirim.Çünkü konu hem ilginç hemde önemli gibi....
Karışıklık olmaması açısınında benim yorumuma hitaben yazacak arkadaşların mesajlarının başına Ergün GÜRKAN diye yazmalarını rica edeceğim. Çokca otomotiv tekniği ile ilgili kitap okudum, araştırma yaptım, kurslara, sınavlara katıldım, okulunu bile okudum Ama ilk defa böyle bir şey duyuyorum. Ama benim fikrimi sorarsanız; Klimanın motor gücünü çaldığını göz önüne aldığımızda fren mesajesinin kısalmasına fayda da bulunur diye düşünüyorum. Şöyle ki; Klima sistemi zaten motora extra yük sağlıyor. Yani dönmeye çalışan motoru durdurma eğiliminde... Dolayısıyla sürücü ayağını gazdan çektiği anda klimanın da motora yüklenmesinden dolayı motor devri hemen düşme eğilimine dönecektir. Motorunda debriyaj sistemine, dolayısıyla tekerleklere direk olarak bağlı olduğunu düşündüğümüzde; yani motor devrinin düşmesinin aracın tekerleklerini de yavaşlatacağından frenaja destek sağlayacaktır. Aynı zamanda da emme manifoldunda daha iyi bir vakum oluşacaktır. Burada oluşan vakumda sisteme ek kolaylık sağlayacatır... Benim fikrim bu yönde... Ama tabi ki fren mesafesini uzatır yönündeki farklı bir tez varsa onu da dinlemek isterim...
Ne zamandır gidip yiyeyim diyorum.
Hatta eski Corolla'larda (EFI tip enjeksiyon) rölanti devri 800'den 1000 civarina yükselir.
Arti fren sistemleri yaklasik 1500-2500 beygir civarindadir. Yoksa 100 km/h den arabayi nasil 2-3 saniye icerisinde durdurabilsinler.
Merhabalar. Arkadaşlar son günlerde bikaç yerde klima açıkken fren mesafesine dikkat edilmesi gerektiği; klimanın fren mesafesinin uzamasına neden olduğu türünde yazılar okuyorum. Malum yaz ve havalar 30 derecenin altına düşmüyor bu nedenle klima nerdeyse hiç kapanmıyor. Kafam bu konuya takılmış vaziyette şuan. Gecen ay arkadan çarpmalı bi kaza da yaptığım için iyice tedirginim zaten. Kendimce bazen deniyorum acaba gerçekten böylemi diye ama sanırım psikolojik olarak klima açıkken araç daha geç duruyor gibime geliyor. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.